Verlatingsangst?

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
gast638
Berichten: 709
Geregistreerd: 08-12-03

Verlatingsangst?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-04 17:47

Misschien dat jullie dit weten;

Shaseera is nu bijna een jaar, en ze kan er slecht tegen om alleen te staan. Ze wordt dan heel zenuwachtig, en gaat heel hard rennen en hinniken. Vind ik niet erg, ze is nog jong, dus ze gaat iedere dag lekker met veel gezelschap naar buiten om te spelen.
Ik vraag me alleen af hoe dat gaat als ze een jaar of drie is, en als ik met haar aan het werk kan? En wat gebeurt er als ze eens een keertje alleen losgegooid moet worden omdat de gelegenheid er niet is om er een ander paard bij te zetten (zal niet vaak gebeuren denk ik maar toch...)?
Als ze oud genoeg is wil ik NH oefeningen met haar gaan doen, maar dat gaat erg moeilijk als ze steeds bij het hek van de longeerbak gaat staan kijken waar de andere paarden blijven Ik ben bang dat ze zich dan ook totaal niet op mij concentreert wat wel erg belangrijk is Scheve mond
Hoe moet ik haar straks leren om af en toe eens alleen (met mij) te zijn? Of hoort dit gewoon bij haar leeftijd?


vamp

Berichten: 3861
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: waar de zon schijnt

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-04 17:55

Leer haar nu dat ze ook alleen moet kunnen zijn! jong geleerd is oud gedaan...Zet haar eens alleen in een box of weide. en dan liever op een dag meer korte stukjes ( drie keer per dag 10 minuten). Ik zou haar niet belonen als je haar er weer uithaalt, doe of het normaal is.

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-04 17:59

yep die heb ik hier ook

Destiny heeft in duitsland gestaan, topen op een privestal in Nl toen kocht ik haar en stond ze op een drukke manege, toen verhuisden we en stond de alleen aan huis, met hertjes en ook de koeien van de buren naast zich
na een jaar thuis te hebben gestaan kwam er een paard bij, Quentin, meteen grote vriendjes, Q werd onhandelbaar en verdween tijdeljk naar een pensionstal.
thuis kwam er brand bij de stal, pony ging ook naar de stal waar Quentin stond, nu staan ze weer thuis, met nog een 3e paard, maar als Quentin weg is, gaat des heel veel hinniken en onrustig ronddraaien, gaan alle2 de paarden weg wordt destiny echt panisch.

Quentin heeft een tijdje alleen gestaan bij de vorige eigenaar, maar ook weleens met 1 of meerdere paarden, die vind het allemaal best, behalve als de 2 dames in de wei staan en hij op stal staat, dan breekt ie de boel af Haha!

maar echte verlatingsangst heeft alleen destiny, wrsch door het vele verhuizen, maar nu hoeft ze niet meer te verhuizen en komt ook niet meer alleen te staan.

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

djuno

Berichten: 4380
Geregistreerd: 24-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-04 18:18

mijn ervaring is dat dat vanzelf beter gaat. Ook mijn paardje was door het dolle heen toen ze wel eens alleen stond (bijv. als we ze binnen gingen zetten en ik al 2 paarden bij me had moest zij gewoon nog ff een paar minuutjes wachten). Toen was ze 1 jaar.
Nu is ze hengstig en wisselt ze met de hengst (dan hij naar buiten en dan zij) met als gevolg dan ze nu weleens alleen op stal staat.....geen enkel probleem en nu is ze 1 jaar en 9 maanden. Maar alles is haar nu ook heel vertrouwd geworden in tussentijd....ik weet niet hoelang jij jouw paardje al hebt?

gast638
Berichten: 709
Geregistreerd: 08-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-04 18:21

vamp schreef:
Leer haar nu dat ze ook alleen moet kunnen zijn! jong geleerd is oud gedaan...Zet haar eens alleen in een box of weide. en dan liever op een dag meer korte stukjes ( drie keer per dag 10 minuten). Ik zou haar niet belonen als je haar er weer uithaalt, doe of het normaal is.


In een box staat ze al alleen (werd ze eerst ook helemaal gek van hoor, maar heb dat inderdaad geoefend en nu kan ze zonder problemen alleen in een box), ze gaat iedere dag met de andere veulens de paddock in (over een maand gaan ze de wei op).
Echter, alleen de weide op is een drama, dan is ze als ik terugkom helemaal nat van het zweet. Ze BLIJFT maar heen en weer lopen en hinniken, vandaar dat ik in eerste instantie dacht: laat haar nog maar even lekker bij de rest zijn, dat komt later wel (paarden die in de opfok staan krijgen hier vaak ook pas op hun 2/3e jaar mee te maken toch?).

gast638
Berichten: 709
Geregistreerd: 08-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-04 18:23

Ik heb haar vanaf oktober Djuno.

Gracia

Berichten: 2441
Geregistreerd: 15-07-03
Woonplaats: Boskoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-04 19:36

ik denk dat ze het moet leren door het alleenzijn te ervaren, dus af en toe alleen laten, de ene keer wat langer dan de andere keer en dan went het echt hoor. ik ken ook een pony die in het begin nooit alleen kon staan nu gaat het perfect...

Gracia & Zizora
Een tuigpaard is goud waard!

Satine

Berichten: 924
Geregistreerd: 11-12-03
Woonplaats: Heist-op-den-Berg - België

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-04 19:51

Volgens mij moet je in ieder geval er zo snel mogelijk iets aan doen. Ik had ook zo een paard dat niet alleen kon staat, ze brak de schuifdeur met ijzeren tralies uit haar stal door daar met haar hoofd tegen te slaan, bleef rondjes draaien op stal, op en neer lopen in de wei, liep gewoon door stroomdraden heen, stond kletsnat van het zweten (schuim in haar nek) elke keer als ze alleen stond.
Het gekke was wel dat als ze mee rijden ging of op wedstrijd (alleen), dat dit geen problemen gaf. Ook als ik bij haar in stal ging staan, was ze rustig. Maar natuurlijk kon ik niet elke keer als mijn zusje met haar pony op westrijd of rijden was in de stal of wei gaan staan!
Doe hier dus iets aan voor het te laat is, want wij werden er wanhopig van en het is nooit overgegaan zoals sommigen zeggen. Misschien kan je inderdaad beginnen oefenen met haar steeds iets langer alleen te zetten.

Groetjes en veel succes

You won't be happy with more until you're happy with what you've got. Angel Blessing

Tayga

Berichten: 2140
Geregistreerd: 17-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-04 22:48

Mozart heeft dat ook wel een beetje. Hij draaide in het begin helemaal door als Tayga weg was. Op een gegeven moment was hij kreupel, door zijn belachelijke gedrag. Toen is Tayga een hele tijd niet weg geweest, maar nu ben ik weer rustig aan begonnen en kan ook weer 2 uur weg met haar.
Als ik jouw was zou ik snel beginnen met laten wennen dat ze alleen kan staan. Je hebt er later alleen maar profijt van in allerlei situaties.

SANEX

Berichten: 11083
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Buitenpost

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-04 23:13

Amber heeft dat ook heel erg gehad ( ik geloof dat ze het nu nog wel heeft, ze is niet meer van mij )
Als mn vriendin ging rijden in de manege, en mijn pony bleef achter, ging ze net zolang rondjes draaien in haar stal tot mn vriendin met pony weer terug was, ze was dan kletsnat, had haar hooi en biks niet aangeraakt.
Amber was erg dun en stond op een vette weide, Edwine was te dik en moest op een kale weide...
Amber bedacht zich niet en sprong over het schapennet en schrikdraad heen, om maar bij Edwine te zijn.
Als ik haar wou rijden nam ik haar mee naar de poetsplaats, zolang ik haar poetste was er niet aan het handje. Als ik even weg moest om zadel o.i.d te halen brak ze meteen de hele boel af.
Op een gegeven moment was het zo erg dat ik haar niet meer in mn eentje het erf af kreeg, met haar alleen kon ik niet meer buiterijden, Edwine moest er bij zijn.
Ja het kon wel maar vraag dan niet hoe ( omdraaien, steigeren, vandoor gaan, stilstaan etc etc )
Later ging het weer beter maar wat een stresskip als ze even alleen was zeg, ze werkte zich met alles in het zweet, als ik of haar ponyvriendin edwine er niet waren...
Ik zou er nu al mee beginnen, want het is echt geen pretje als je zo'n paardje hebt die niet even alleen kan.

Marliesje

Berichten: 5885
Geregistreerd: 25-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-04 12:49

Om die reden staan bij ons alle paarden alleen in de wei, op de veulens tot een jaar of 2 na. Omdat ze allemaal alleen staan plakken ze geen van allen aan elkaar en kun je rustig alleen een buitenrit gaan maken, ze staan wel in aangrenzende weides.

8-) Misschien klein van stuk, maar niet klein te krijgen. 8-)

gast638
Berichten: 709
Geregistreerd: 08-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-02-04 13:56

Marliesje schreef:
Om die reden staan bij ons alle paarden alleen in de wei, op de veulens tot een jaar of 2 na. Omdat ze allemaal alleen staan plakken ze geen van allen aan elkaar en kun je rustig alleen een buitenrit gaan maken, ze staan wel in aangrenzende weides.


Shaseera is ook een veulen Knipoog

Maar ik vraag me af... veel mensen vinden dat ik er nu het beste al mee kan beginnen, maar paarden die in de opfok staan oefenen hier toch ook niet mee? Die staan tot hun tweede in de opfok in een groep, zonder dat ze elke dag 10 minuutjes apart worden gezet Verward En ik denk dat er dan ook wel eens eentje bijzit die net zo vervelend is met alleen staan als die van mij... Dus eigenlijk vind ik het onzin dat ik er zo snel mogelijk iets aan MOET doen, (in de zin van: anders komt het niet meer goed) vooral omdat ze nog zo jong is Lips are sealed
Er zijn natuurlijk uitzonderingen, paarden die het nu nog steeds vervelend vinden om alleen te staan, maar zal dat bij Shaseera ook gebeuren als ik haar nu nog even lekker laat kleuteren, en pas op haar tweede jaar ermee aan de slag ga?

Of bedoelen jullie dat ik het nu makkelijker kan oefenen omdat ze nog zo jong is en omdat je dan over het algemeen makkelijker dingen aan kan leren?

Elsjuhh

Berichten: 603
Geregistreerd: 11-07-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-04 14:52

Ik zou, net zoals de anderen zeggen er nu al mee beginnen, stukjes alleen wandelen enz kan geen kwaad, waarom zal je hiermee wachten. En veulens die in de opfok staan hoeven niet perse aan verlatingsangst te lijden. Hoe eerder ze leert dat alleen zijn niet eng is, hoe beter!! Ik heb mijn paard als 4.5 jarige hengst gekocht en heeft alleen maar op het weiland met anderen gelopen. Hij heeft onwijs veel last gehad van verlatingsangst (lees buiten aan de kletter gaan naar stal, overal van schrikken, niet te rijden in z'n eentje, binnenbak was helemaal een ramp) Echt de eerste drie jaar heb ik hier zo mee zitten kampen, soms willen verkopen als ie weer gek liep te doen. Gelukkig is het steeds beter gegaan en sinds juli vorig jaar kan ik eindelijk rustig buitenrijden (al heeft hij er wel moeite mee als hij andere paarden tegenkomt) Zaterdag heb ik westrijd in binnenbak en stiekem maak ik me er wel een beetje druk om dat ie weer gek gaat doen Scheve mond
Bij mij is er dus ong 5 jaar overheen gegaan voordat hij normaal te rijden was zonder stress dat ie alleen was en dat wil je gewoon niet meemaken. Daarom begin zo vroeg mogelijk! *LOL* *LOL* *LOL*

gast638
Berichten: 709
Geregistreerd: 08-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-02-04 15:00

Elsjuhh schreef:
Ik zou, net zoals de anderen zeggen er nu al mee beginnen, stukjes alleen wandelen enz kan geen kwaad, waarom zal je hiermee wachten. En veulens die in de opfok staan hoeven niet perse aan verlatingsangst te lijden. *LOL*


Dit bedoelde ik ook te zeggen, heb me alleen een beetje krom uitgedrukt. Het is niet zo dat ik niks met Shaseera kan beginnen hoor (ze staat op een pensionstal in een eigen box, en gaat iedere dag met drie andere veulens naar buiten, ze staat dus niet in een opfok), een aantal keer per week ga ik een heel klein stukje met haar wandelen, poetsen en al die basisdingetjes, voor de rest laat ik haar lekker spelen met de rest.
Het gaat enkel om alleen in de bak of in de wei, want dat gaat wel fout.
Maar ik kan het beste hier al mee beginnen dus... En als ze in de bak weer zo heen en weer gaat rennen, moet ik haar dan gewoon laten staan?

SANEX

Berichten: 11083
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Buitenpost

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-04 15:30

Ze moet natuurlijk van haar kleutertijd genieten, en in de opfok is dat prima, maar van die 24 uur per dag dat ze met haar kleutermaatjes staat mag jij wel een paar minuten jatten om eventje met haar aan de gang te gaan.
Het hoeft niet lang te zijn, als ze maar even 'alleen' onder hande is.
Op dat moment even vervelend voor dr misschien maar als ze daarna weer naar haar vriendjes mag is het geen probleem, die paar keer beetje alleenzijn trainen schaadt niet hoor.

Als je haar in de bak zet en ze gaat heen en weer crossen, laat maar even uitrazen, laat maar gaan.
Als ze rustig is ( wordt ze vanzelf wel ) kun je haar pakken, belonen en weer bij de rest zetten, zo is het juist voor haar een bevestiging dat ze wel weer bij dr groep terug komt en niet eeuwig alleen en eenzaam in die bak blijft ( mocht ze dat natuurlijk denken Knipoog )

Georgette

Berichten: 11620
Geregistreerd: 20-03-03
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-04 15:37

Shaseera"]
[quote="Elsjuhh schreef:
Ik zou, net zoals de anderen zeggen er nu al mee beginnen, stukjes alleen wandelen enz kan geen kwaad, waarom zal je hiermee wachten. En veulens die in de opfok staan hoeven niet perse aan verlatingsangst te lijden. *LOL*


Dit bedoelde ik ook te zeggen, heb me alleen een beetje krom uitgedrukt. Het is niet zo dat ik niks met Shaseera kan beginnen hoor (ze staat op een pensionstal in een eigen box, en gaat iedere dag met drie andere veulens naar buiten, ze staat dus niet in een opfok), een aantal keer per week ga ik een heel klein stukje met haar wandelen, poetsen en al die basisdingetjes, voor de rest laat ik haar lekker spelen met de rest.
Het gaat enkel om alleen in de bak of in de wei, want dat gaat wel fout.
Maar ik kan het beste hier al mee beginnen dus... En als ze in de bak weer zo heen en weer gaat rennen, moet ik haar dan gewoon laten staan?
[/quote]

Het lijkt mij het beste om hier al mee te beginnen ja, daar zal je later alleen ,aar profijt van hebben. Het gaat er niet om dat je haar lang alleen laat, maar dat je het vaak herhaalt. Bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje. Stel haar op der gemak en laat der zien dat alleen zijn niet eng is en dat er niks aan de hand is.

14-11-'14 trotse mama geworden van Sven!

Gek op paardenvriend Jaro ♥


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Nipples, Passieli en 26 bezoekers