Nieuw land inzaaien, help!!

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Fiek26
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-02-21

Nieuw land inzaaien, help!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-03-21 22:47

Hee luitjes,

Even wat tips van jullie...
We hebben een leuke woning gekocht met ong 1 ha grond erbij dus nu kan m'n paardje eindelijk aan huis komen.

Ik heb nooit zelf de wei hoeven onderhouden, dus zit een beetje met m'n handen in het haar, dus graag jullie tips.

Het is voorheen gebruikt als maisland en er is volgens loonwerker afgelopen jaar veel mogelijk te veel mest op uit gereden. De loonwerker zal het omploegen egaliseren inzaaien etc. Maar zegt dat ik best een jaar over kan slaan met bemesten... maar hoe denken jullie daarover?

Vanaf hoeveel weken laten jullie er bijv. Schapen of lopen of maaien jullie het t liefst de eerste keer? En hoe snel kan het paard er dan op.

Wat betreft het evt. Maaien en hooien, wanneer is dat echt nodig? Voorheen heb ik het weiland nooit gehooit... en gaf ik iedere keer een klein stukje wei er bij.. maar wat zijn jullie tips hier in? Ik heb nog geen maaier o.i.d.


Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.

Michellette
Berichten: 961
Geregistreerd: 09-08-06

Re: Nieuw land inzaaien, help!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-21 23:33

Voor dit jaar zul je er voor je paard nog geen graasweide aan hebben.
Na het inzaaien laten groeien tot het hoog/lang is en dan hooien. Als je er ruimte voor hebt, kleine pakjes en anders in plastic (even droog laten worden als hooien in kleine pakjes.)
Daarna weer gewoon laten groeien (niet bemesten als dit al voldoende is, zoals je aangeeft) en dan in het najaar/winter er schapen op. Dan heb je een goeie zode om volgend jaar je paard erop te doen en evt opnieuw een deel hooien.

Mizora

Berichten: 18459
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Nieuw land inzaaien, help!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-21 23:44

Ik zou er zo veel mogelijk compost (groen of gft, geen gecomposteerde mest) op doen binnen de fosfaatruimte die er is. De hoeveelheid organische stof is op een maisveld vaak veel te weinig. Qua bemesting is er dit jaar waarschijnlijk weinig tot niets nodig, maar compost heeft altijd een paar jaar geven nodig om kunstmest of natuurlijke mest volledig te vervangen.

Hier gaan er op het nieuwe stuk eerst schapen.

ClaudiaHS

Berichten: 8141
Geregistreerd: 12-03-09
Woonplaats: Den Bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-21 23:51

Wanneer wordt het ingezaaid?
Ik heb 2 jaar terug de weide in februari laten zaaien.
Ik heb vanaf dat het een beetje lengte had tot aan begin juli het om de 2/3 weken (ongeveer) gemaaid.
Daarna heb ik heel voorzichtig vanaf mijn paddock elke dag een klein strookje open gedaan voor de paarden.
Geen schapen er op gehad dus, wel voor rondgevraagd maar niemand had schapen voor me te leen :')

rina

Berichten: 10147
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-21 01:22

Michellette schreef:
Voor dit jaar zul je er voor je paard nog geen graasweide aan hebben.


Nee hoor dat hoeft niet. Als je zodra het een cm of 5 tot 8 is gelijk begint te maaien, kan je heel snel een goede dichte grasmat hebben.
Ik heb met dat bijltje al heel vaak gehakt omdat het land wat wij hadden elke 5 jaar zwart gemaakt moest. Duitsland en hun regels voor de landbouw ;)

Elke 5 jaar kon ik dus opnieuw beginnen. En ik begon dan met een bodemmonster te laten trekken. Er zijn meerdere bedrijven die bodemonderzoek uitvoeren. Daarmee weet je dan precies wat er genoeg in het land zit en wat er mist. Daarop pas je je bemesting aan.
Daarna laat je dus inzaaien enz enz. En na een aantal weken als het gras een 5 tot 8 cm is, maaien. Omdat ik het altijd teveel werk vond de maaier achter de trekker te hangen pakte ik de zitmaaier :D En ja ik roste dan rustig een halve tot een hele Ha onder de maaier door. Door het steeds weer te maaien steekt het gras meer energie in wortels maken waardoor je grasmat dichter wordt. Ligt een beetje aan het weer hoe snel je er dan paarden op kan laten. Heel droog en warm zorgt voor weinig groei, net zoals nat en koud :+ Maar ga er vanuit dat je ze zeker voor juli er niet op kan laten.
Net als het wel of niet hooien. Het ligt er maar net aan hoeveel paarden erop komen, hoe lang ze er staan, wat het weer doet. De laatste paar jaar hebben we steeds zon droge periode in de zomer dat het gras geel op het land staat, daar hoef je ze dan ook niet op te zetten of te denken aan hooi. Er zijn dus zoveel factoren die daarin meespelen.

Ik reken voor die van mij, staan elke dag 4 tot 6 uur op de wei (rest paddock) 2 paarden voor 1 Ha. Wil je ze 24/7 op het land ga je dan dus heel snel omhoog met de hoeveelheid land die je nodig bent. Dit is overigens wel een berekening voor het hele jaar door elke dag op de wei. Tuurlijk ook ik moest wel eens een pauze inlassen, maar dat was dan vanwege het weer. Te droog of te nat. Maar in principe wil ik ze elke dag op de wei hebben. Waarbij die 4 uur dan in het voorjaar is, heb sobere type paarden en dan moet je oppassen met het voorjaarsgras. Das dan te lekker :Y) Dat bouwde ik dan uit naar die 6 uur, die ook wel eens 8 uur werden hoor, en dan richting winter ging ik weer langzaam richting die 4 uur.

Voor jou is een maaier, of dat nou een zitmaaier is of 1 achter de trekker, dat is wel een ding die je echt nodig bent en ik zeker zou aanschaffen. Een maaier gebruik je niet alleen om te hooien. Af en toe moeten ook de mestplekken gemaaid worden. En onder je omheining door, niet iedereen heeft zon spagaatvreter als ik. Ik heb er dus echt 1 die onder de omheining vreten veel leuker vind dan gewoon in de wei eten :roll: Maar goed onkruid als distel, brandnetel en zuring moeten wel bijgehouden worden.

Hooien is ook geen plicht. Ik heb nu ook een stuk land van 1,2 Ha die ook nog moet worden ingezaaid overigens. Maar mijn berekeningen geven mij al aan dat ik er geen hooi van zal kunnen trekken. Mijn wederhelft denkt van wel, maar die gaat nog een verrassing krijgen #)

Let overigens ook op met hooien, op giftige planten. Heet vaak erdoorheen lopen om checken. Maar ook kijk wat het je kost. De hoeveelheid land waar je op kan hooien is al 1, een halve Ha levert niet zoveel op. Maar kijk ook, want je zult het vermoedelijk moeten uitbesteden, in welk formaat er gepakt wordt. Veel loonwerkers doen niet meer aan kleine HD baaltjes (dat zijn van die kleine 25 kg pakjes). Die grote moet je wel kwijtkunnen of voordroog (plastic erom) van laten maken. En voordroog moet je dan ook wel willen voeren. Plus de kosten van de loonwerker, als zij het maaien, keren en dat moet een x aantal dagen achter elkaar (ook hier weer ligt aan het weer hoe snel het droogt) het oprillen (dus op rijen leggen voor de pers. En het persen ervan in pakken. Plus dan evt ook nog het naar binnen rijden. Het kan aardig in de papieren lopen. En kleine stukjes land zijn de meeste loonwerkers niet echt blij mee. Grote machines, draaien op van die kleine stukjes wat lastig is. Dus goed overwegen en kijken of het zich rendeert om dat uberhaupt te laten doen. Zelf dat soort machines in kleiner formaat aanschaffen zou kunnen, maar veel van die kleinere machines zijn gebruikt oud en eigenlijk wel af. Vragen best wel onderhoudt. En nieuw zijn ze echt niet te betalen.

Ok sorry veel te lang geworden := Als je nog vragen hebt hoor ik het wel :')

superpony
Berichten: 26408
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Nieuw land inzaaien, help!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-21 03:29

Het ligt er ook aan wat voor gras je wilt.

Heel veel paardenhouders hebben nog steeds zo een groen kleed. Dat vraagt toch net even ander onderhoud dan als je een paardenwei wilt.

Paarden gras is wat diverser en mensen vullen dat soms ook aan met kruiden. Daar zijn diverse mengelingen voor te koop. Vanwege de diversiteit reageren de soorten wel anders op de bodem. Zo kan een bepaalde soort in je mix gaan overheersen. Maar doe je het goed, heb je een mooie weide.

Een groot probleem is teveel laten belopen en grazen. Weilanden die veel rust krijgen tot zelfs 1-3jr krijgen ook meer diversiteit.

Onze grond was compleet verwaarloosd, maar is omgeploegd en nog wat grond verplaatst. We hadden alles volgens het boekje gedaan, maar toch volop melde en zuring. Gelukkig nauwelijks JKK, dus dat met de hand uitgetrokken en in de grijze bak gedaan.

We hebben het gemaaid, maar wel met de opvang bak. Is even werk, maar wilden het eraf hebben. Daarna mogen de paarden erop.

Wij hebben een pp, dus overal goed hooi en gras is bij ons voor de leuk en lekker. Ook planten wij bomen en struiken voor de diversiteit. Wij bouwen het gras echt op vanaf 5 minuten tot max 2 uurtjes en laten het niet kort eten.
We beginnen vrij laat met gras, maar gaan wel door tot gras een beetje stopt. Dan maaien we het nog een keer op niet een hele korte stand.

Kantjes maaien doen ze het hele jaar door wel.

Kalken doe ik wel omdat het dus vol stond voorheen, maar de rest gaat na testen. Bemesten doe ik het liefste met een eigen compost, dus mest, blad, gemaaid gras dat een tijd heeft gelegen.

Fiek26
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-02-21

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-03-21 08:45

Thnx voor jullie reacties!
Inmiddels is het ingezaaid en vanacht is heeft het mooi geregend dus ben helemaal blij! Nu kan het gaan groeien.

Iemand nog tips hoe ik het beste de papen in de grond dan krijgen, gewoon met de hand of adviseren jullie om een kraan oid te laten komen (rekening houdend met dat het land net ingezaaid is).?

rina

Berichten: 10147
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Nieuw land inzaaien, help!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-21 11:24

Wat zijn papen???

Mizora

Berichten: 18459
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Nieuw land inzaaien, help!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-21 11:29

Ik denk dat ze palen bedoeld.

superpony
Berichten: 26408
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Nieuw land inzaaien, help!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-21 11:35

Ligt eraan hoeveel palen je in de grond wil plaatsen?

Wij hebben een pp, dus best veel palen, maar het is niet allemaal in 1 keer geplaatst. Achteraf had ik voor het geheel buitenom en de binnenrand wel liever een palenboor gehuurd.

Maar het scheelde weer een sportschool abonnement :)

Ik draai ook alle isolatoren met de hand in, maar mijn man doet het met een opzet stuk op de schroeftol. Zit erbij als je grote emmers koopt.

Anita158
Berichten: 53
Geregistreerd: 19-06-12
Woonplaats: ‘S Hertogenbosch

Re: Nieuw land inzaaien, help!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-21 11:41

Met palen in de grond krijgen ben je wel even zoet. Ook afhankelijk wanneer je het doet hoe hard de grond is op dat moment.

rina

Berichten: 10147
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-21 15:07

Mizora schreef:
Ik denk dat ze palen bedoeld.


O gos dat kwartje wilde hier echt niet vallen := _O- Ik dacht echt een Belgisch woord ipv tikfout :D Werd op het verkeerd spoor gezet vanwege die kraan.

Palen, ja is echt afhankelijk van hoeveel je moet plaatsen. Er zijn ook grondboren op benzine ed. Dat werkt wel fijn als je er echt veel moet doen. Wij moeten ook nog, en wederhelft wil daarvoor zon grondboor huren. Een gewone grondboor heb ik in verschillende maten, maar als je er 100 of meer moet doen is een machine daarvoor wel makkelijk. Een kraan laten komen om ze erin te zetten lijkt mij een beetje overkill. En idd niet echt fijn voor je net ingezaaide land.