Bakverlichting op zonne-energie?

Moderators: Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Miran

Berichten: 4279
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Bakverlichting op zonne-energie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-08-20 21:43

Voor komende winter willen we een wens die we al langer hebben in vervulling laten gaan, bakverlichting. Aan de kant waar we de palen zouden willen zetten ligt nog geen stroom,hiervoor zouden we een semi-verhard pad over moeten. Nu kwam mijn vader op het idee om lampen met een zonnepaneel neer te zetten (mijn vader heeft zelf ondertussen zijn hele huis op zonne-energie dus weet er wel wat van).
Dat lijkt een goed idee, maar ik vind het ook wel spannend om daar in de winter op de vertrouwen. Heeft iemand daar ervaring mee? De verlichting zou niet standaard van 17 tot 22 uur aanstaan, maar wel een dag of 5 per week een paar uurtjes. We hoeven ook geen enorme spotlights maar wel genoeg licht om serieus bij te rijden of longeren. Is dit op de kortste dagen ook reeel? Wat met dagen met erg weinig zonlicht? En moeten we dan nog accu's gaan vervangen ofzo?

Mocht iemand verder fijne tips hebben voor lampen op stroom dan hoor ik het ook graag.


Ibbel

Berichten: 48099
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-20 21:59

Het is voor een particulier vrijwel onmogelijk om de met zonnepanelen opgewekte energie op een betaalbare wijze op te slaan. De energie uit zonnepanelen wordt dus direct gebruikt (of teruggeleverd aan het net) als je panelen op je dak hebt.

Lang verhaal kort: een zonnepaneel/zonnepanelen zodat je in het donker licht hebt kan niet zonder lichtnet :D Want met panelen lever je overdag stroom aan het net wat je dan 's avonds 'gratis' gebruikt.
En accu's of batterijen zijn op dit moment gewoon nog niet (goed) bruikbaar laat staan betaalbaar (of een beetje compact).

(Dat is ook het grootste probleem met zonne-energie - op piekmomenten (overdag) wordt er eigenlijk teveel geproduceerd en 's avonds als het donker is wil iedereen de TV/PC/oven/wasmachine aan, maar dan is er zo weinig zon)

8nnemiek

Berichten: 42206
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-20 22:10

Dit is prima mogelijk :j Ik heb er vrij veel ervaring mee, zowel op stal als op onze boot.
Je zal wel gebruik moeten maken van breedstralers/werklampen op 12 volt met LED lampen. Die verbruiken niet enorm veel, waardoor je toe kan met een kleinere accu en een kleiner zonnepaneel.

De accu's van Cranenbroek zijn vrij goedkoop en prima voor dit soort dingen. En een zonnepaneel en lader kost ook al lang niet meer de wereld. Ik heb toevallig nog een paneel met lader liggen als dat de juiste maat zou zijn.

Ik zal straks even rekenen hoeveel accu en paneel je nodig hebt. Maar dat valt echt wel mee.
Ik zou er alleen rekening mee houden dat je op de echt donkerste weken in de winter, met veel bewolking, wellicht af en toe de accu thuis moet laden als je geen te grote opstelling wil.

Edit, even een simpele berekening:
Stel je hebt 4 van deze breedstralers: *link* dan verbruik je 48 Watt x 4 = +/- 200 Watt.
Stel je koopt dan bij van Cranenbroek een 100Ah 12V accu, omgerekend is dat 1200Wh. Maar een accu kun je ongeveer voor de helft leeg trekken, dus je kan 600Wh gebruiken. Dus 600 Watt een uur lang, óf 200 Watt voor 3 uur lang. Gebruik je ze elke dag 1,5 uur, dan zou je op deze manier 2 dagen lang de accu kunnen gebruiken voordat deze opnieuw geladen moet worden.

Dan het zonnepaneel. Je hebt een paneel nodig, en een lader die de stroom omzet in de juiste spanning om de accu te laden. Er zijn complete sets te koop, zoals deze: *link*
Een 100Wp paneel levert in het gunstigste geval zo'n 100W per uur op. In de zomer is dat dus ruim voldoende, dan heb je al snel 6 zonuren, dus 600Wh aan opbrengst. In de winter heb je soms maar 2 zonuren per dag, dus vaak nog geen 200Wh.
Een zonnepaneel van 100Wp zou dus hooguit genoeg zijn om in de winter een uurtje per dag de lichten aan te hebben. Een zonnepaneel van 200Wp zou wel voldoende moeten zijn. Mits deze op het zuiden gericht is, liefst onder een hoek van pakweg 30 graden en zonder dat er schaduw op valt.

Er zijn ook breedstralers te koop die wat minder licht geven en wat minder stroom trekken. Hoeveel licht je precies nodig hebt durf ik niet te zeggen. Wie weet heeft een andere bokker een goede tip wat dat betreft. Dan zou je met een kleiner zonnepaneel toe kunnen. Hier heb je er bv een die maar 18W verbruikt: *link*
Met vier lampen zit je dan aan 72W, waardoor je de accu veel minder snel leeg trekt, en genoeg zou hebben aan een 100W paneel.

Op zoek naar een trouwvideo/fotograaf? ABCreatief Videoproducties                 ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎                 Ons project; ⛵️ Van opknapper naar wonen op een zeilschip

Miran

Berichten: 4279
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-08-20 21:29

Annemiek, dank je voor je uitleg! Ik ga mezelf er even in verdiepen en overleggen. Als een accu ook oplaadbaar is aan het stopcontact is dat wel een pre.

8nnemiek

Berichten: 42206
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-20 21:35

Graag gedaan!
Ik zou altijd kiezen voor een gewone 12V autoaccu/loodaccu. Die kun je gewoon laden met een acculader met een paar klemmetjes erop, die zijn zelfs bij de Action te koop. Het zijn wel loeizware accu's, de 100Ah versie, die zet je niet even op je schouder om ermee de wei uit te huppelen zeg maar :)) Dus ik zou voor een opstelling kiezen waarbij je zo min mogelijk via het stopcontact hoeft te laden.

Op zoek naar een trouwvideo/fotograaf? ABCreatief Videoproducties                 ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎                 Ons project; ⛵️ Van opknapper naar wonen op een zeilschip

Orezriver
Berichten: 31
Geregistreerd: 09-08-20

Re: Bakverlichting op zonne-energie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-20 01:32

Bij mij gaan ze vaak na een paar uur uit... Ik ben dan wel echt een leek met dit soort dingen maar na die paar uur willen ze ook niet meer aan en is het te donker om te rijden.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Olikea en 7 bezoekers