Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Citaat:1. Eerst zet je ze naast elkaar, in een situatie dat ze elkaar steeds zien. Een wei naast een wei met een dubbele draad er tussen zodat ze elkaar niet kunnen aanraken is een optie. Je kunt ook een wei in een wei makenmet dubbele omheining. Op stal liefst boxen naast of tegenover elkaar waarin ze contact met elkaar kunnen hebben, minimaal elkaar zoveel mogelijk kunnen zien (krachtvoerbak plek mag wel afgescheiden blijven). Eventueel op een gegeven moment wat plankjes weghalen van de tussen wand; of de deur tot op de grond ‘doorkijkbaar’ maken als ze tegenover elkaar moeten staan.
2.Laat ze aan de hand kennis met elkaar maken. Paarden die elkaar aan de hand leren kennen of regelmatig met elkaar in de bak lopen, zijn minder fel tegen elkaar dan als ze los zijn. Samen rijden of samen wandelen met de paarden is een goed idee.
3.Wissel een aantal keer van wei /paddock. Paarden communiceren heel erg veel met geur en exploratie is heel belangrijk. Het nieuwe paard / de nieuwe paarden moeten de mogelijkheid krijgen de nieuwe wei/paddock rustig te leren kennen om te weten waar de uitgangen zitten etc. Ondertussen kunnen ze ook door aan mest / urine te ruiken de andere paarden vast ‘leren kennen’. Omgekeerd kunnen de “thuis paarden” de nieuwe paarden vast leren kennen aan hun geur.Zorg dat er geen hoekjes of doodlopende plekken zijn.Je kan natuurlijk ook stro / bodembedekking met mest uitwisselen.
4.Hou in de gaten wat er gebeurt en kijk of er een is die “vriendjes”wil worden.Iser eentje uit de kudde die net wat verder over de draad hangt? Die meer moeite doet om contact te maken?
5.Introduceer het geïnteresseerde paard eerst met de nieuwe paard(en):zorg voor een dubbele motivatie: beetje honger en veel hoopjes hooi en veel ruimte, dan de nieuwe paard(en)en de ene geïnteresseerde bij elkaar. Voer het hooi op is de nieuweling(en)weer apart zetten. Eerst in een grote paddock / wei, dan op kleinere ruimte / paddock. Als dat goed klikt, kan je er ook eens een ander bijzetten; of een triootje maken.Dan steeds langer bij elkaar laten.
6.Meestal is er na de introductie na een dag of twee, drie een korte periode waar het nieuwe paard wat meer durft en gaat uitdagen. Denk dus niet te snel dat het gelukt is. Eventueel haal je ze na een dag of twee weer even uit elkaar en zet ze dan weer bij elkaar.
7.Uiteindelijk zet je iedereen bij elkaar, weer met de dubbele motivatie en langere perioden