Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
rina schreef:We hebben ze heel simpel met een hamer de grond ingeslagen, maar wij zitten op veen dat is even een andere grondsoort![]()
Nog wel een tip voor het hoge droge zandgrond. In de droge maanden elke dag een emmer met water bij je aardpen gooien. Vochtige grond geleid beter je aarde.
tamary schreef:Ik heb hier 1 aardpen + doorkoppeling aan het schapengaas en klap zat (ook op droge zandgrond, vandaar deze manier van aarden). Echter eerste keer dat ik ellende had met sterkte apparaat bleek de klok zelf stuk/versleten. Die dingen hebben niet het eeuwige leven. Is er dus ergens een plek/persoon die je klok kan doormeten?
Peetstap schreef:Aarding ergens op gaas ???, da ga nie goedkomen...
Een metalen staaf of koperbuis sla met voorhamer zo fiks stuk verder de grond in, en zeker bij zandgrond mag je zo diep mogelijk om goede aarding te krijgen.
Er ertussen goede klemmen op die grondstaaf en dik koperdraad naar je aarde pool van je klok.
Zonder dat krijg je nooit de volle mep op je draad, en paard mag fiks wat hebben, zeker dikhare shetten
![]()
die met gang onder de onderste draad duiken.
rina schreef:Imo 3 aardpalen van 2 meter is overdreven. Leuk voor de fabrikant die dan weer extra verdiend. Wij hebben wel 3 aardpalen, maar ik heb maar 2 aangesloten. En mijn aardpalen bestaan uit iets van 1,2 tot 1,5 meter koperen waterleidingspijp. Koper geleid nog beter dan gewoon ijzer, en een stuk goedkoper. Ze staan met hun koppie nog een 40 cm boven de grond, zo kan ik makkelijk checken of daar geen draad kapot of eraf is. En hier staan ze echt geen 10 meter van het gebouw. Hou het eens op 20 cm.
We hebben ze heel simpel met een hamer de grond ingeslagen, maar wij zitten op veen dat is even een andere grondsoort![]()
Nog wel een tip voor het hoge droge zandgrond. In de droge maanden elke dag een emmer met water bij je aardpen gooien. Vochtige grond geleid beter je aarde.
GDG schreef:tamary schreef:Ik heb hier 1 aardpen + doorkoppeling aan het schapengaas en klap zat (ook op droge zandgrond, vandaar deze manier van aarden). Echter eerste keer dat ik ellende had met sterkte apparaat bleek de klok zelf stuk/versleten. Die dingen hebben niet het eeuwige leven. Is er dus ergens een plek/persoon die je klok kan doormeten?
Jij hebt het dus ook op het gaas, maar dan ook nog een aardpaal. Waarom werkt het op droge zandgrond beter om (ook) op schapengaas te aarden, weet jij dat?
Ik denk dat het niet aan de klok ligt, het is altijd al wel een probleem geweest met de stroom (slechte aarding en dan ook nog steeds meer draad erop, PP) en het is gewoon steeds minder geworden. Ik heb ook vrijwel alle omheining losgekoppeld gehad en toen stond er zo'n 6kV op (terwijl er dan ook die slechte aarding is). Dus de klok zelf doet het denk ik wel goed.
Humpiedumpie schreef:Ik heb hetzelfde apparaat en heb 2 aardpennen van 2 meter erop aangesloten voordat hij goed werkte. Ik heb met een grondboor een gat van een meter ongeveer gemaakt, dan een emmer water in het gat gooien en even wachten. Dan paal erin zetten en recht houden en met een moker dat ding erin geslagen.
Succes.
Ibbel schreef:Aardpennen in de grond zetten:
Men neme een stuk koperen waterleidingbuis van 2 meter en 12 of 15 mm doorsnee.
Zet er een koppeling voor een tuinslang op.
Tape de aardpen boven en onder aan je waterleidingbuis met Tesa afplaktape (want je wilt het ook weer los halen).
Sluit de tuinslang aan op je waterleidingbuis.
Steek de waterleidingbuis op de plek waar je je aardpen wilt hebben in de grond.
Zet de kraan open.
Beweeg de waterleidingbuis een beetje op en neer terwijl je de waterdruk er op houdt.
Druk het hele spul naar beneden.
Op miraculeuze wijze zakt je waterleidingbuis plus aardpen de grond in.
Doe de kraan dicht als je pen helemaal in de grond zit.
Maak de tape aan de bovenkant los en haal je waterleidingbuis weer naar boven terwijl je de aardpen zonodig tegenhoudt. De tape aan de onderkant is als het goed is ondertussen wel losgeweekt.
Herhaal 2 meter verderop.
(Techniek die met wat grotere doorsnede buis gebruikt wordt voor het pulsen van waterbronnen)
tamary schreef:Voor genoeg aarde is veel grondcontact nodig, of doordat de grond vochtig is, of door ander contact dat goed geleid. Het gaas maakt over veel meters grondcontact en compenseerd daarmee voor de droogte.
Ibbel schreef:Koper corrodeert ('roest'), en koperoxide geleidt niet, ik zou het niet doen en gewoon een aardpen gebruiken.
Wij hebben net afgelopen weekend 3 aardpennen de grond in gespoten. Het aansluiten van de kabels is meer werk dan die pennen de grond in jassen.
GDG schreef:Ik vond het wel een beetje lastig om het gat wat de pijp achterliet vanaf onderin helemaal goed dicht te krijgen, ik had het eerst met droog zand gedaan maar dat werkte toch niet echt (liep dan voordat het in de diepte was 'vast'). Toen ook maar met water en een smalle stok en ik denk dat het wel vrij goed dicht zit nu maar vond het wel wat gepruts. Hoe heb jij dat gedaan Ibbel?