Wie betaalt de keuring?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-09-01 07:51

Vraagje naar aanleiding van ervaring + discussie vriendin. Als je een paard koopt, maak je dan afstpraken over de keuring? Zoals: als het paard wordt afgekeurd betaald verkoper? En ga je akkoord als de verkoper daar niets voor voelt? Neem je dan de gok? Laten julli altijd rontgenologisch keuren?

En als verkoper? Ga je akkoord met bovenstaande deal of heb je zo iets van 'bekijk het lekker, JIJ wil hem keuren dus neem JIJ dat risico maar'? In het kader van dat wanneer het paard niet goed blijkt, jouw te verkopen paard in waarde keldert?

Ben erg benieuwd!


zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 07:59

Beetje afhankelijk van de verkoper. Ik heb altijd bedongen dat de verkoper de keuringskosten betaald als het paard wordt afgekeurd (en dat is al eens gebeurt) en als het paard wordt goedgekeurd zijn de kosten voor mij. Zelfs bij mijn nieuwe paard dat gedaan, ondanks dat de handelaar bekend stond dat niet te doen (was denk ik erg zeker van zijn zaken dat het paard werd goedgekeurd). Zoek wel een goede veearts bij een paardenkliniek.

Dees

Berichten: 16608
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 08:21

Als verkoper.. ik was er niet happig op om mijn paard te laten keuren en het risico te lopen dat hij afgekeurd zou worden. Ik had mijn ruin nog nooit laten keuren met foto's, ik wist dus helemaal niet of hij daar wel goed doorheen zou komen, terwijl ik ook noit een aanleiding heb gehad om aan zijn goede kwaliteit te twijfelen. Voor mij was hij gewoon goed. Toch, mocht hij niet goed zijn geweest, dan zit ik op zo'n moment wwel mooi met een afgekeurd paard PLUS de nota van het afkeuren zelf. Dubbel pech. Ik nam genoegen met een lagere prijs en heb hem zo verkocht, zonder napraat, zeg maar. hij is naar een handelaar gegaan waarvan ik zeker wist dat die goed voor zijn paarden zorgde.
Wat betreft aankoop; ik zoek mijn parden in de lagere prijsklasse, foto's zijn dan eigenlijk te duur. Ik vind foto's ook maar iets beperkts. Het is volledig afhankelijk van de interpretatie van de dierenarts of een paard goed is of niet, bovendien... menig paard dat goed op de foto's was, was een jaartje later toch echt niet goed meer. Het is allemaal zo betrekkelijk.

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 09:04

Mee eens, het is betrekkelijk. Ik heb en paard goedgekeurd gehad en een ajar later had hij zware spat, andrsom kan natuurlijk ook. En het is een afweging die je maakt. maar voor de verzekering heb je in ieder geval een klinisch rapport nodig, en als je weet wat er in zit heb je wel beter zicht op risico's. Dat zegt neit alles maar je sluit wat meer uit. Ik word echter wel erg moe van het grote aantal paarden dat wordt afgekeurd...

Ik hb het idee dat particulieren sneller akkoord gaan met de deal dan handelaren. Ik heb liever dat de verkoper het risico van afkeuring betaalt, maar ik laat er een leuk paard niet om staan!

Het is volgens mij erg moeilijk om antwoord te geven op de vraag wat redelijk is. Is afhankelijk van beide partijen...

Percy
Berichten: 11088
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 09:45

Zelf vind ik dat de koper de keuring moet betalen, als ik een tweedehands auto laat keuren voor de koop moet ik dat ook zelf betalen. Jij wilt die keuring per slot van rekening, niet de verkoper. De laatstse keer dat ik een paard kocht zat de keuring overigens in de aankoopprijs, evenals de inenting en het chippen maar dat ging via een hele goede handelaar.

Groetjes Alexandra

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 10:09

Yep, kan ik in meegaan, maar als je graag een paard gekeurd wilt hebben en je koop er af en toe wel een, is de kans groot dat je met regelmaat betaald voor afgekeurde paarden en ikke kan melden: da's niet leuk! Boos!
Maar ja.

Kan je trouwens een paard met alleen een klinisch rapport tegen ziektekosten verzekeren?

Dees

Berichten: 16608
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 10:56

Voor Lot, ja hoor, je kan verzekeren zonder rontgen tegen ziektekosten. Je mag namelijk onder een bepaald bedrag (Amev 9.000 gulden) volstaan met een klinische keuring. Zo is mijn Nefje ook verzekerd, en die is nog nooit op rontgen geweest.......

cl@udia

Berichten: 228
Geregistreerd: 28-02-01
Woonplaats: Bredoah

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 11:00

de verkoper hoort te betalen bij afkeuring
je gaat toch niet half nederland door om overal voor een keuring te betalen als het paard wordt afgekeurd?
dure hobbie wordt het dan om alleen maar interesse in een paard te hebben
als de verkoper zegt dat het paard gezond is, dan hoort hij er ook geen problemen mee te hebben dat hij gekeurd wordt, en hij hoort ook te garanderen dat het een gezond paard is, dus mocht het paard worden afgekeurd dan mag de verkoper bij zijn woord blijven staan en voor die kosten opdraaien

ik vind het logisch hoor
ik heb wel eens naar een paardje gekeken waarvan de verkoper niet eens wilde dat het gekeurd werd, laat staan dat hij voor de rekening wilde opdraaien als het dier afgekeurd zou worden
dan is het zonde van je tijd en moeite om er nog een seconde langer mee bezig te zijn>>>wegwezen!!

Dees

Berichten: 16608
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 11:08

Niet elk gezond paard komt door de rontgenologische keuring. Zo was mijn paard zo gezond als een vis, heb er echt niets ernstigs mee gehad, dat was een vertrouwd paard. Ik had hem alleen nog nooit op de foto's laten zetten, daar was geen reden toe. Op het moment dat ik hem wilde verkopen (slechte combinatie, hij was springer, ik niet) vroeg ik ook geen prijs waarbij foto's verplicht zijn. (boven de 9.000 gulden).
toch, zodra een paard op foto's een aanmerking heeft, schijnt er niemand nog langer geinteresseerd te zijn (onzin in mijn ogen, ik heb juist zo'n exemplaar gekocht).. ik had gewoon geen zin in dat risico, en die handelaar wilde dat risico wel lopen. Een ieder had mijn paard mogen keuren, geen probleem, en ik weet zeker dat hij door de klinische keuring kwam. Maar ik heb geen rontgenogen! Ik heb gewoon niet kunnen weten of hij rontgenologisch goed was.... terwijl ik toch mijn handen in het vuur durfde te steken over de gezondheid van het paard.
Lang verhaal, maar waar het op neer komt; als een verkoper instaat voor de goede gezondheid, wil nog niet zeggen dat hij kan garanderen dat het rontgenverhaal ook goed is. Sommige verkopers weten dat gewoon echt niet. En dan heeft het niets met onwil te maken.
Komt bij, je wilt een paard kopen of niet. Als het dier je aanstaat maakt een drietje je niet uit. Als je hem alleen wilt kopen als hij volledig goedgekeurd is, kan je je afvragen of je hem werkelijk wel wilt hebben, volgens mij ben je dan diep in je hart toch al niet helemaal kapot van zo'n dier.

_________________
... ze bokt anders nooit hoor...!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Dees op 2001-09-21 12:10 ]</font>

Nimber

Berichten: 25362
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 11:53

Ik zelf zie niet zoveel in rontgenfoto's laten maken.
Wat de 1 een 2tje vind vind een ander een 3tje.
als ie maar door de klinische keuring komt.
Toen ik Lot kocht heb ik 'm niet laten keuren.
Toen ik Moon verkocht heeft de nieuwe eigenaar haar laten keuren idien afkeurenzou ik betalen en bij goedkeuren zij

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 11:59

ja maar lot was ook eigenlijk te jong om te laten keuren toen je hem kocht he. zelf laat ik mijn paarden altijd klinisch keuren als ik ze koop. Niet rontgen. om dezelfde redenen als je hierboven noemde. Maar ik koop ook geen jaarlingen meer..... Als ik een jaarling zou kopen zou ik hem ook niet laten keuren.

Anke

Berichten: 18682
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 12:05

Ik dacht altijd dat het een regel was bij de verkoop: goedkeuring=kosten koper, afkeuren=kosten verkoper. Dit bleek helemaal niet waar te zijn. het was wel zo dat veel mensen dat afspreken. Ik heb jaren terug een paard laten keuren. Ik wilde eigenlijk al toe zeggen, maar iemand raadde me toch aan om een dierenarts erbij te halen. Die verkoper wist niets van deze keuring af (achteraf had hij als eigenaar eigenlijk op de hoogte moeten zijn) De dierearts rekende me 150,- voor een klinsiche keuring, maar deze heeft hij niet eens uit hoeven te voeren, het paard liep zo kreupel als het maar kon. Het bleek ook geen particulier te zijn maar een handelaar, het paard was drie jaar ouder dan hij gezegd had. De dierenarts vermoedde dat ze hem verdoofd hadden toen ik erop had gereden, zodat hij er op dat moment geen last van had. De kosten waren dus lekker voor mij, maar ja beter 150,- dan 3000,- weggooien!
Bij mij mag elk paard/pony gekeurd worden, maar ik ga in geen enkel geval de kosten van het keuren betalen. Ze zijn allemaal voor de verzekering gekeurd, ik ga niet 150,- betalen omdat de koper het paard gekeurd wil hebben, dat zit niet bij de koop inbegrepen, dus dat moet de potentiele koper dan echt zelf betalen. Of ik moet standaard ruim 150,- extra rekenen, dat vind ik nou ook weer onzin.
Als jij hem gekeurd wilt hebben: moet ook jij de kosten betalen. Als je geluk hebt krijg je een deal over de keuringskosten eruit. Foto's doet men alleen bij paarden in de hogere prijsklasse.
Als jij naar de doctor gaat en je bent niet ziek, moet je ook de visite betalen, logisch toch?! Zo gaat dat ook bij die keuring van het paard. Als jij er een dierenarts bij wilt, krijg jij ook de rekening ervan.

Groetjes Anke

Centered Riding instructrice

* Dressuur Menjury *

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 12:43

Yep, kan ik helemaal volgen.

Maar hoe zit het dan met informatieplicht en ondeugdelijk koopwaar? Jij zegt iets goeds aan te bieden, als je een keuring wilt betalen als het dier wordt afgekeurd zegt dat wel iets over jouw vertrouwen in dat dier (en vice versa). ??

Anke

Berichten: 18682
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 14:40

Stel het paardje blijkt toch iets te hebben, ook al wist jij voor 99% dat het gezond zou zijn, dan met je ineens opdraaien voor de kosten. Al mijn pony's zijn gekeurd door zo'n paardenspecialist van de verzekering, wil dus zeggen dat ze allemaal in orde zijn, maar ik neem gewoon geen enkel risico dat ik uiteindelijk voor kosten op moet draaien. Ik hoef het dier niet gekeurd te hebben.
Als na de aankoop blijkt dat het paard iets heeft waar de verkoper vanaf wist, dan kun je de koop terug draaien, dan moet hij verplicht het paard terugnemen, dit is vaak wel moeilijk en komt meestal een rechtzaak bij aan te pas.
Ik heb het een keer gehad met een shetlander, niet goed geld terug: nou dat heb ik gemerkt! Hij zou niets kunnen, nou dat was geen enkel probleem, dat leerde ik hem wel, bleek dat hij panisch was voor mensen. Echt onhandelbaar, daar was niets mee aan te vangen, heel veel tijd en geduld (dat had ik nu ook weer niet, zoveel tijd om dagen in de wei te gaan zitten) Dus ik bel die man op EAC (Eurepean Animal Company) uit Peer (Belgie) ja ik kom hem ophalen, maar wel voor 100,- minder en als ik hem zelf bracht voor 75,- minder. Nou wat een service, maar ja ik had niets op papier laten zetten van die geld terug afspraak. Dus heb ik voor dat diertje een goed tehuis gezocht voor 75,- minder dan ik ervoor betaald had.
Ik zou dus dan wel op papier zetten, dat het dier geen verborgen gebreken heeft en als dit toch blijkt te zijn, de koop nietig verklaart wordt.
Het is een heel gedoe, daarom kun je beter bij betrouwbare particulieren gaan, liefst een bekende of via iemand, zodat je weet dat je niet opgelicht wordt. Een klinische keuring wil niet veel zeggen, het dier kan toch luchtzuigen/weven of iets dergelijks doen op stal.
Je zult dan alles duidelijk op papier moeten zetten, zodat je jezelf als het ware indekt voor onvoorzienbare dingen.(koopovereenkomst)
Groetjes Anke

Centered Riding instructrice

* Dressuur Menjury *

Fitzroy
Berichten: 17277
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 17:03

Citaat:

Komt bij, je wilt een paard kopen of niet. Als het dier je aanstaat maakt een drietje je niet uit. Als je hem alleen wilt kopen als hij volledig goedgekeurd is, kan je je afvragen of je hem werkelijk wel wilt hebben, volgens mij ben je dan diep in je hart toch al niet helemaal kapot van zo'n dier.

_________________


ik denk daar toch iets anders over. Ik heb al eens een paard naar de slacht moeten brengen en ik heb daar zo enorm veel verdriet van gehad, dat de uitgangspositie gewoon goed moet zijn.
Een 3-tje is in mijn ogen dan ook onacceptabel, hoe leuk het paard ook mag zijn.
Ik weet dat het jaren goed kan gaan, maar voor hetzelfde geld gaat het mis en sla je jezelf voor je kop omdat je geen acht hebt geslagen op dat 3-tje.

Bovendien, als je in de wat duurdere prijsklasse zit, kun je je paard dan niet eens verzekeren. En na mijn ervaringen is dat een absolute must.

Ik heb trouwens bedongen bij de koop van paarden: verkoper betaalt bij afkeuring, koper bij goedkeuring.
Als iemand dat niet wilde, ging er gewoon een streep door de koop.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Fitzroy op 2001-09-21 19:05 ]</font>

Corona

Berichten: 781
Geregistreerd: 01-08-01
Woonplaats: Vianen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 19:44

bij ons is het zo dat wij de keuring betalen voor paarden boven de 2500 gulden. maar dan alleen een klinische keuring en geen rontgen. daarondeer betaald de eventuele koper.
al hebben wij eens een tinkertje gehad die helemaal goedgekeurd was (klinisch) en naderhand een verbrijzelde kaak bleek te hebben en een goedaardige tumor in de buik. dus het zegt eigenlijk weinig.
alles is nu weer goed met die merrie hoor.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: aniek_joefy, CoronaLime, desi92, JECKYLL, lianne304, liesenlizzy, Marijke_Dub, marygoround, Miekie74, mnka, Pluisje1998, Sill_Monster, smiley, tinker_sally en 55 bezoekers