Gedraai tijdens poetsen

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-01 08:31

Als ik Aldira met halstertouw aan haar box vastzet om te poetsen kan ze geen tel stilstaan. Ze vindt poetsen wel lekker maar alle andere paarden en mensen die op de lange gang lopen zijn ook ERRUG interessant zodat ik met poetsen wat achter haar aan hobbel. Aan beide kanten van het halster vastzetten is geen optie want daar hebben we de mogelijkheden niet voor.
Tips?

(na het rijden is ze weer rustig en staat ze keurig stil als ik haar wil poetsen of afzadelen)


Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:36

Is Aldira toevallig een jong paard? Die kunnen namelijk heel moeilijk stilstaan in het begin. Dat is vergelijkbaar met jonge kinderen die stil moeten zitten op een stoel, die kunnen dat ook niet. Niet te veel aantrekken (tot bepaalde hoogte natuurlijk), want dat wordt vanzelf beter.

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-01 08:42

Nou ze is niet jong (8 jaar) maar er is bar weinig met haar gedaan dus ze is wat dat betreft nog wel wat onervaren zeg maar.

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:44

Mijn paard doet dit ook. Hij is nog wel jong (5), maar ik word er vaak gek van.
Op de poetsplaats, tussen twee lijnen is het helemaal een hel, dan staat ie maar van voren naar achteren te lopen, mest 5 x in een kwartier, gaat schrapen...hij is dan ontzettend nerveus.
Bij stal is ie minder nerveus, maar kan ook geen 3 min stilstaan. Na het rijden, als ie moe is, heb ik er geen last van, dan is ie zo mak als een lammetje.
Nou moet ik zeggen dat hij ook niet dol op poetsen is.....

Groetjes Suzanne

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-01 09:11

Precies Suzanne zo gaat het bij ons ook.
Ik heb tot nu toe niks kunnen ontdekken wat helpt, ik kan ook niet eventjes weglopen om een emmer of wat dan ook op te halen, dan moet ik haar op stal zetten anders raakt ze in paniek.

UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 09:24

Toch gewoon blijven oefenen Cody niet opgeven.

Leys stond ook nooit stil en ik heb een hekel aan draaiende paarden ik wordt daar GEK van. Hij moest leren stil staan. Ik praatte veeeel met hem liever te veel dan te weinig. Ook veel belonen is belangrijk Party!! . En nu staat hij eigenlijk altijd los en verzet geen voet.

Als je ff weg moet om een emmer of zo te halen. Vraag dan of iemand anders ff bij haar gaat staan en haar dan niet aanraken maar staan op een meter afstand. Zodat er iemand staat diegene doet niets richting haar alleen als ze echt raar gaat doen Lovers .
Loopt niet te snel weg maar rustig en blijf tegen haar praten. Oefen door iedere keer een meter weg te gaan (ff wachten) en dan weer terug. Zo maak je het iedere keer langer. Wanneer ze in paniek raakt niet gelijk terug rennen maar rustig lopen en veeeel praten. Desnoods heb je snoepje in haar zak als beloning *LOL* als ze rustig blijft. Blijft met weglopen niet wachten totdat ze raar gaat doen want dan beloon je het verkeerde gedrag.

Blijf vooral rustig in je lichaam iedere spanning die jij hebt zal zij ook voelen en daardoor in paniek raken. Als jij al wegloopt met het idee dat ze gek gaat doen gaat ze dat juist doen Pling .

Succes en niet opgeven hoor Knipoog .

Lautje

Berichten: 989
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 09:36

He Prisca!!

Dat is nog eens een oplossing!
Ik heb precies hetzelfde met AMeretto!

THNKS! Party!!

TARA (Amulet X Julio Mariner xx)--> Springen B + 31, Dressuur L2 + 9, SGW L + 10

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-01 09:38

Ik en opgeven? }>

Dat steeds iets verder weglopen doe ik ook wel. Als ik iets uit haar kast moet pakken ofzo.
Meestal negeer ik haar gedraai gewoon, poets ik gewoon door en ik praat idd veel. Ik vind het ook niet eng ofzo maar ik word er helemaal geflipt van, helemaal als ze ook nog gaat staan schrapen met haar voorbeen.
Want als ze zo aan het draaien is kijkt ze dus ook echt niet uit wie of wat ze omver loopt. En als ze dan ergens tegenaan knalt schrikt ze daar weer van en spurt ze naar voren Gaaaap
Als ik alleen met haar ben is ze heel rustig en staat ze gewoon stil maar zogauw er andere mensen of paarden in de weer zijn wil ze alles zien en even laten merken dat zij er ook is.

Tender
Berichten: 2360
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 10:20

Tender heeft precies hetzelfde!
die raakt alleen niet in paniek, maar gaat staan schrapen als ik weg ben. meestal als ik wegloop brom ik altijd even tegen hem, dat 'ie dat niet moet doen. EN dan kijkt hij zo van: waarom niet dan? ik ben toch lie-ief? Als ik dan terug kom en hij heeft nog niet geschraapt, damn krijgt hij een brokje en en aai, omdat 'ie zo lief is Lovers *zucht* Sorry, terug onn-topic, hihi!

Dat draaien heeft hij nog niet afgeleerd, maar ach, hij is nog maar 4 en staat op de poetsplaats ook zo dat hij geen enkel ander paard kan zien/ruiken, dus dat is ook wel een beetje de kat op het spek binden, denk ik dan maar! Ik heb me afgeleerd daar boos over te worden, ik laat hem maar een beetje draaien, ZOLANG HET NIET DE SPUIGATEN UITLOOPT (oeps, sorry, caps-lock staat aan). Wat hij dan bv doet, als ik achter hem langs loop, dan gaat hij ipv 1 pasje "om" (wat ik helemaal niet meer hoef te zeggen overigens), wel 5 pasjes "om". en dan denk ik maar: ach, hij bedoelt het goet, hij overdijft alleen nog wat!
Ik vermoed dat Desiree at dat betreft gelijk heeft, dat het jongigheid is, die vanzelg wel overgaat! (ook al is Aldira dan al 8 jaar, ze is wel "jong" in deze dingen!)

VErder ben ik het voor 100% met Prisca eens!!

Sterre

Berichten: 15179
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 10:29

Kijk ook eens bij Topic "tips voor stilstaan" Ik geloof pagina 4. !!!

opala

Berichten: 6362
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Krommenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 11:25

en of ik dat herken, ook al zit ze met twee halstertouwen vast, ze beweegt alle kanten op

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-01 12:11

Citaat:
Op 2001-09-20 11:20, schreef Tender:
Wat hij dan bv doet, als ik achter hem langs loop, dan gaat hij ipv 1 pasje "om" (wat ik helemaal niet meer hoef te zeggen overigens), wel 5 pasjes "om". en dan denk ik maar: ach, hij bedoelt het goet, hij overdijft alleen nog wat!

Hahahaha ja dat bedoel ik dus, je zegt eventjes "bij" en mevrouw begint een halve wereldreis. Gaaaap

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-01 12:14

Sterre, even quoten uit een ander topic wat je hierboven noemde:
Citaat:
Op 2001-09-13 10:47, schreef Sterre:
Hi Stef,
Ik werk met mijn paarden ook veel vanaf de grond/aan de hand. Dat is een goede manier om direct in te grijpen als je paard niet luistert. Ook mijn Dikke was zo´n draaikont Lachen ; bij ons op de stal hebben we nu 2x een cursus gedaan en inmiddels is gehoorzaamheid bij ons geen probleem meer!
Zo hebben wij het blijven staan en braaf naast je lopen geoefend : Ik werk altijd met een gewoon halster met een zgn. hengstenketting door de ringen (over de neus), Je kan het ook met de trens (met bit en voerlijn, zonder teugels) doen. Je loopt met je paard/pony op een recht stuk,(jij links, paard rechts) z´n hoofd op jou schouderhoogte ; op het moment dat ´ie je voorbij wil lopen, kun je met het kettinkje druk op z´n neus uitoefenen (VOORZICHTIG! je mag hem geen pijn doen, het moet alleen onaangenaam zijn!) kijk je paard hierbij niet aan! paarden reageren heel erg op "lichaamstaal". Kies korte comando´s, die je goed kan "rekken" zoals :staaa, teeerug, scheeerit, teeerab, gaaalop. Als je wilt blijven staan, geef je het comando staaa. Als je paard ook maar één stap verder doet, bestraf je hem, door hem terug te richten,(dan omdraaien, d.w.z. jouw linker schouder aan zijn linker schouder) terwijl je kordaat zegt : teeerug, net zo lang totdat je bemerkt, dat ´ie zich eraan ergert. Bij het ene paard is dat na 3 stappen terug, bij het andere eerst na 10! NIET belonen! Daarna loop je weer vooruit, terwijl je het comando scheeerit zegt. Na een paar passen weer het zelfde: staaa, bij niet luisteren : weer het zelfde, teeerug. Net zo lang totdat je paard bij staaa, meteen blijft staan. Als hij meteen op jou comando blijft staan, dan natuurlijk WEL belonen (door hem op z´n hals te kloppen en lovend tegen hem te praten). Meestal hoef je dit maar een paar keer te doen en je zal merken dat je paard het heel snel door, heeft wat jij van hem wil. De volgende stap is dan de oefening vanuit draf naar stap te doen en zelfs van draf naar staan.
Als dit allemaal funktioneert, zal je merken dat hij ook op de poetsplaats en bij het opzitten bij het comando staaa , naar je luistert. Onze trainster zegt altijd : het moet er voor 110 % ingebakken zijn, zodat je ingeval van nood blij mag zijn als je 80 % bereikt!
Hopenlijk heb je iets van mijn Story begrepen Lachen , het is niet moeilijk, wel erg leuk om te doen, omdat je snel resultaat van je moeite ziet! Het is een oefening die je ook makkelijk tussendoor kan doen (als je je paard van/naar de wei/paddock brengt, enz.).
Het is allemaal een kwestie van dominantie : je moet je paard er toe brengen dat hij jóu als leiddier ziet, jíj bent z´n kudde chef!
Het is een oefening die ik zelf ook altijd nog tussendoor doe; als ik mijn paard naar de wei breng en ik heb de oefening een paar dagen niet gedaan, denkt íe ook altijd dat ´ie het weer kan proberen. Pech gehad... niet met mij Haha! !
Groetjes, Sterre

Ik heb al best wat grondwerk met Aldira gedaan nu. Ze is nu zo braaf dat ze me in stap en draf heel keurig volgt en als ik stop, staat zij ook binnen een seconde stil. Met grondwerk en rijden reageert ze nu heel goed als ik haar laat halthouden maar het stilstaan met poetsen blijft een ramp.
Heb je hier nog specifieke tips voor?

Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 13:06

Des wil ook niet goed stilstaan met poetsen. Maar ik zet haar sowieso niet vast op stal... Als ze wat te kanen heeft gaat het wat beter. Mischien is dat een tip: iets te eten geven (hooi ofzo) dat haar wat afleidt.

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 17:57

OEi ben ik hier nou zo steng voor Whop??? Vanaf tweejarige heeft hij bij mij geleerd dat er van hem verwacht word dat hij geen poot verzet tijdens het poetsen of wat dan ook zolang ik zeg dat hij stil moet staan. Gewoon geleerd door elke keer door hem terug te zetten op de plek waar hij stond, het werkt echt waar. En boos worden mag ook weleens. Resultaat is bij mij dat ik hem bijna overal gewoon los kan laten staan, dus ook op stal, buiten, bak, wedstrijden enz. Heel gemakkelijk.
Kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: boaz2012, Googlebot, lovelance en 40 bezoekers