Mizora schreef:Voordroog is over het algemeen 1 of 2 dagen korter gedroogd en is daarna in plastic gegaan. Het fermenteerd en verzuurd daardoor iets. Voor de meeste paarden is het geen probleem, een enkeling verdraagt het echter niet op de darmen. Er wordt van voordroog gezegd dat het rijker is, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Wat wel zo is, is dat een vroege eerste snede niet gehooid kan worden (dat wordt niet droog genoeg in die periode) en dus als voordroog verpakt wordt. Deze snede is heel rijk. Maar als van hetzelfde land een deel in plastic en een deel in touwtjes gaat, is er geen echt verschil tussen op droge stof basis en wat er aan verschil tussen zit (denk dan aan 0.01ewpa per kg, dus echt minimaal), is het hooi rijker, doordat dat verzuren gebeurt door suiker te verbranden. Overigens doet hooi vaak ook iets vergelijkbaars, want dat broeit wat na. Dat nabroeien is ook suikers verbranden door de bacteriën.
Ik schrijf op droge stof basis (ds-basis) en dat is omdat voordroog meer vocht bevat, zelfs als het tegelijkertijd geoogst wordt en in plastic/touwtjes. Hooi dampt namelijk nog een tijdje na, terwijl bij voordroog al het vocht wordt opgesloten.
Normaal gesproken wordt voordroog dus iets sneller ingepakt en daardoor heeft het minder tijd om te drogen. Het ds-gehalte van goede voordroog is minimaal 65%, natter dan dat wordt het echt kuil en daar is dat verzuringsproces veel langer doorgegaan, waardoor het niet langer geschikt is om aan paarden te voeren. Ze krijgen daar darmproblemen van.
Hooi bevat normaal gesproken zo'n 83% ds-gehalte, dus nog zo'n 17% vocht. Hierdoor kan het zonder plastic opgeslagen worden. Een enkele keer zie je hooi in plastic, dit is dan nog iets langer gedroogd dan normaal hooi en daarna alsnog in plastic gegaan. Dit heeft dan ook een ds-gehalte van minimaal 83% en is meestal vrij prijzig.
Graszaadhooi is het product dat overblijft als het graszaad geoogst is. Eigenlijk is het ook graszaadstro. Vergeleken met haver is hooi gelijk aan snijhaver, dat gemaaid is voordat de haverkorrel gemaakt is, en dan is graszaad gelijk aan haver en graszaadhooi gelijk aan haverstro. Ik ben er geen fan van om het te voeren. De voedingsstoffen zijn grotendeels in het zaad gaan zitten, inclusief de mineralen. De Ca:P-verhouding is dan ook scheef (te weinig fosfor), want fosfor gaat altijd in het zaad zitten. Ook gaan er vaak behoorlijke hoeveelheden chemische middelen overheen, om enkel het juiste zaad te oogsten en alles gelijktijdig af te laten rijpen. Veel paarden verdragen het ook slecht. Doffe vachten en/of slechte mest.
Bedankt voor je uitgebreide uitleg!
Dan zat mijn kennis met hooi en voordroog dus goed
En mijn twijfels over graszaadhooi zijn ook meteen bevestigd..