Oplossing voor paardenmest

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

 
 
Equina07
Berichten: 47
Geregistreerd: 30-04-11

Oplossing voor paardenmest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-11-18 11:28

Ik heb mijn 4 paarden aan huis staan en ik ben al een tijdje op zoek naar een oplossing voor de paardenmest. Momenteel breng ik deze zelf met een aanhangwagen naar een manège in de buurt. Dit is echter zeer prijzig en tijdrovend. Ik heb zelf te weinig grond om de mest uit te strooien over de weide. Ik ben ook al op zoek gegaan naar bedrijven welke mestcontainers verhuren. Deze zijn zeker niet goedkoop en in België zijn deze vrij moeilijk te vinden. Ik heb ook al een paar zoekertjes geplaatst maar daar reageert ook niemand op.

Iemand misschien nog een andere idee? Alle tips zijn welkom. Paarden staan op stropulver en pellets.


Skippy01

Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06
Woonplaats: Brabant

Re: Oplossing voor paardenmest

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 11:30

Mensen met volkstuintjes of champignontelers staan er soms voor open paardenmest te ontvangen. Misschien is dat een idee. Maar goed, dan ben je nog steeds wat tijd kwijt.
Je kunt er ook briketten van leren maken, als brandstof voor de kachel.

Lori

Berichten: 3464
Geregistreerd: 11-08-10

Re: Oplossing voor paardenmest

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 11:35

Champignontelers staan er langs deze kanten enkel voor open als ze wekelijks kunnen een vrachtwagen komen vol scheppen met verse mest anders niet en er moet veel stro tussen zitten anders hoeven ze het niet.

Mestcontainers is geen doen, worden verkocht maar momenteel is er toch hier (W-Vl) nog geen regeling van een bedrijf die ze zowel verkoopt als kan laten leeghalen samen tegen een bepaalde prijs.

Mestbriketten is dan nog een betere optie mits je die ook effectief kan gebruiken, was hier het geval niet dus hier blijf ik zoekertjes zetten (heel soms succes) en de rest laat ik volledig composteren en dat gaan dan wel terug de weide op. Je kan een rondje langs de landbouwers doen met de vraag.

MissYvette4u

Berichten: 2762
Geregistreerd: 15-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 12:01

Ik lees ff mee :D zou mn mest in eerste instantie naar een pensionstal in de buurt brengen maar die neemt alleen stromest aan en ik heb vlas ;(

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 19736
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Re: Oplossing voor paardenmest

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 12:05

Bij boeren in de buurt langsgaan om te vragen of ze interesse hebben.

Fijne geremde en geveerde wagen model jachtrijtuig, enkel of tweespan a of b pony's, plaats voor 4 volwassenen, te koop:
https://www.bokt.nl/markt/ad/513448/gev ... en-ab-pony

Equina07
Berichten: 47
Geregistreerd: 30-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-11-18 12:05

Bij de champignontelers hier in de buurt heb ik reeds navraag gedaan en deze hadden idd spijtig genoeg geen interesse. Ik ben ook al eens gaan rondhoren bij enkele boeren hier maar deze vonden het ook de moeite niet waard om mest te komen ophalen van maar 4 paarden. Ik heb zelf geen echte mesthoop dus ik kan de mest ook geen maanden laten liggen want dan ga ik wsl wel problemen krijgen met de buren. Mestbriketten is mss geen slecht idee maar ik kan deze spijtig genoeg niet gebruiken.

In elk geval al super bedankt voor de tips.

Amalarab

Berichten: 7297
Geregistreerd: 24-11-07
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 12:07

Lori schreef:
Mestbriketten is dan nog een betere optie mits je die ook effectief kan gebruiken, was hier het geval niet dus hier blijf ik zoekertjes zetten (heel soms succes) en de rest laat ik volledig composteren en dat gaan dan wel terug de weide op. Je kan een rondje langs de landbouwers doen met de vraag.

kon je ze niet verkopen? levert het ook nog wat op!

Lieve Baska 4-5-1993 - 27-9-2021

Equina07
Berichten: 47
Geregistreerd: 30-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-11-18 12:08

Vlas en houtkrullen is idd een probleem. Dat is ook de reden waarom ik overgestapt ben op stropulver en pellets want anders mocht ik de mest niet naar de manège brengen.

MirandaMalik

Berichten: 9187
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Kropswolde, Groningen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 12:11

Wij brengen het ook weg naar een stal maar dat hoeft niet prijzig te zijn.
Je kan investeren in een kiepkar die je dan niet hoeft leeg te scheppen en dan moet je het alleen nog wel wegbrengen, en dan op zoek naar een goedkoper adres, waarschijnlijk willen die boeren het wel hebben als je het zelf brengt?

*****Malik, Gimli en Zosja drie super poownies*****

JustMeKV
Berichten: 449
Geregistreerd: 27-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 12:12

Zit in het zelfde laadje....
Eveneens van Belgie w-vl, heb al 3 mestverwerkingsfirma gecontacteerd, maar geen enkel is bereid die te komen, ook al vraag ik mestbanknummer aan en betaal ik flink ervoor. De hoeveelhied is te weinig en ze verkiezen grotere maneges voor afname..
Nogthans een mesthoop van 6 paarden, lijkt me zeker niet min.
Loonwerkers in de buurt kunnen niet van de mest af geraken en volkstuintjes... tja dat zal een serieuse tuin moeten zijn vrees ik...
Boeren komen niet ophalen omdat het niet meer mag, en zelf brengen hoeven ze hem niet wegens hun beperkte uitvoer van nitraten.
Container is onnoemelijk duur....
Dus ligt de mesthoop nu al een groot jaar aan het opstapelen...
Zit eveneens met de handen in het haar.

herous

Berichten: 381
Geregistreerd: 18-08-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 12:23

Hallo, ik woon ook in België en heb in het begin ook wat aan het sukkelen geweest.

ik heb ook niet heel veel ruimte (3000m2). Hier staan een d-pony en shet op. Ik haal dagelijks alle mest van de weides en doe deze in van die pvc compostbakken. Ik heb er nu zo'n 9 staan verdeeld over de weides.

Het is een beetje werk, de paardenmest laat ik zo'n gans jaar rustig composteren, 2 bakken worden uiteindelijk één volle bak compost en dat verdeel ik dan weer handmatig over de weides. En dit 2x per jaar (februari en augustus). Ik moet zeggen dat dit heel erg goed werkt. Mijn weide staat heel mooi, nagenoeg geen onkruid (ik heb wel een tuinman die jaarlijks met Bofix komt spuiten :P ).

Ik vind het een echte aanrader. De compost kan je ook gebruiken voor je tuin en tuinplanten, dus vind het een goede oplossing.

Mijn ponies staan wel nooit op stal, ze hebben een uitloopstal. Dus bij mij is het enkel mest. Maar in het begin had ik nog vlas in de uitloopstal liggen (ondertussen rubbere matten) maar ook vlas vond ik heel goed te composteren.

edit, even een foto toegevoegd als voorbeeld.

Afbeelding
Laatst bijgewerkt door herous op 16-11-18 12:35, in het totaal 1 keer bewerkt

superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Oplossing voor paardenmest

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 12:33

Niet in Begie, maar wij huren iets aan huis bij mensen. Rustige straat en buitenaf, maar wel wat buren. Eerst stond er een mestcontainer aan de straat, maar die is wat klein en lek aan de onderzijde. Wij hebben ook 4 paarden en moesten hem elke 5 a 6 weken laten legen a 100 euro per keer.
Nu hebben we een grotere op de paddock en die vullen we al maanden.

De bak is bezorgd en was 2e hands incl neerzetten 400 euro geloof ik. Er is dus een bedrijf die hem voor 100 euro leegt. Dan komen ze ernaast staan en scheppen hem leeg met een grijper.

Bij de kleine was hij snel vol. Nu we langer ermee doen, zakt de mest ook meer in en dat scheelt ook in de tijd die we hebben om de mestcontainer te vullen.
Wij hebben er een zeil overheen, maar je ruikt wel iets. Moet dus ergens staan waar ze hem kunnen legen met de vrachtwagen en niet te dicht op buren.

Een mestcontainer bedrijf verhuurt incl legen en die heeft ook geheel afgesloten containers. Ik vond de prijs nogal meevallen en het is een nette oplossing voor dat soort situaties.

Wij zoeken ene huis met grond en ik zou zelf liever een echte mestplaats maken, omdat het makkelijker is dan de container op rijden, want ik heb zelf reuma en moet wel plankje op. En ik zie het liever wat langer liggen en composteren. Verse mest heeft veel meer volume en moet je het veel vaker laten ophalen.
Wij hebben ze 24/7 buiten, dus alleen mest. In de stallen ligt wel vlas, maar ze gaan er weinig in staan en wij potten, dus halen er amper vlas uit. Wel hebben we wat hooi afval, omdat ik hooi uit zand weggooi.

Toen deze nieuwe container kwam hebben we nog overlegd om hem in te graven, maar dat durfde ik niet aan op de plek waar hij staat. Als je dat kan doen, scheelt dat ook in de lucht.

Als je wat advertenties plaatst op mp, een bordje langs de weg zet etc, weten mensen het op een gegeven moment en krijg je vanzelf wel een groep mensen die het ook ophalen voor de tuin.

herous

Berichten: 381
Geregistreerd: 18-08-15

Re: Oplossing voor paardenmest

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 12:38

Destijds ook gezocht naar huurcontainers maar volgens mij bestaat dit niet in België. Ik kon allicht niks vinden.

superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Oplossing voor paardenmest

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 12:42

Die gesloten containers zijn ook te koop. Dan moet je alleen een bedrijf vinden die hem komt legen.

Onze container is open, dus zeil erover. Legen kost 100 euro. Container is 2e hands en eigendom.

Equina07
Berichten: 47
Geregistreerd: 30-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-11-18 12:51

Ik heb er idd ook al over nagedacht om zelf een container te kopen. Maar dan blijft nog steeds het probleem om deze te laten legen. De firma's in Nederland verkopen de containers wel en leveren deze eveneens in België maar komen deze niet legen.

herous

Berichten: 381
Geregistreerd: 18-08-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 12:55

Hier in België is het heel erg moeilijk om een bedrijf te vinden die bij privémensen paardenmest komen ophalen. Het is een heel gedoe met mestbanknummers enzoverder.

Nico12
Berichten: 560
Geregistreerd: 15-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 13:01

Hier halen de boeren de paardenmest gratis op als het vlas is. Ze laden het ook zelf op. Krullen willen ze beslist niet. Prive stallen of manege, geen probleem.

superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 13:12

Equina07 schreef:
Ik heb er idd ook al over nagedacht om zelf een container te kopen. Maar dan blijft nog steeds het probleem om deze te laten legen. De firma's in Nederland verkopen de containers wel en leveren deze eveneens in België maar komen deze niet legen.


Waar onze container vandaan komt, leegt hem niet. Een ander bedrijf komt legen. Dat moet je even zoeken.
Die verhuren in Nederland kan incl legen inderdaad, maar heb je dan niks aan.

Met stro halen ze in Nederland op vanaf 10 paarden meen ik.

Er zijn natuurlijk meer mensen in Belgie met paarden, dus zou eens om me heen gaan vragen in de omgeving, want het moet toch ergens heen.

ElCid

Berichten: 8166
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Re: Oplossing voor paardenmest

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 13:20

Weliswaar in Nederland maar hier haalt de plaatselijke loonwerker het op en verspreid het bij de boeren over het land. Op onze vorige plek werd het opgehaald door een boer die het op zijn eigen land gebruikte. De boer rekende 50,- per keer en kwam 2 x per jaar. Wat we hier betalen durf ik niet te zeggen. we zitten hier nog niet zo lang en de vorige keer was de rekening van de loonwerker incl. andere werkzaamheden.

Mohair/ alpaca singels ( Engels/ western) en cinch guards https://www.bokt.nl/markt/ad/498188/moh ... es-singels
Custom made western zadels: informatie via PB https://www.bokt.nl/markt/ad/496675/cus ... ternzadels

Niwla

Berichten: 3894
Geregistreerd: 23-11-06
Woonplaats: Ede(rveen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 13:27

ElCid schreef:
Weliswaar in Nederland maar hier haalt de plaatselijke loonwerker het op en verspreid het bij de boeren over het land. Op onze vorige plek werd het opgehaald door een boer die het op zijn eigen land gebruikte. De boer rekende 50,- per keer en kwam 2 x per jaar. Wat we hier betalen durf ik niet te zeggen. we zitten hier nog niet zo lang en de vorige keer was de rekening van de loonwerker incl. andere werkzaamheden.

Hier precies hetzelfde. De loonwerker komt het 3 à 4 keer per jaar ophalen. We betalen daar dan € 180,00 per keer voor maar volgens mij moet dat nog wel goedkoper kunnen.

Al·win; (m) - Edele Vriend - 09.05.2004 ~ 27.09.2013.

Diesel; Ever thine, ever mine, ever ours.
xmarliez

Berichten: 3753
Geregistreerd: 31-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 18:17

Wij hebben laatst betonplaten neer laten leggen met van die dikke beton stenen er omheen. Wij hebben voldoende land om aan de boer om de hoek te vragen of hij het 1 a 2 keer per jaar over het land wil verspreiden maar ik ken ook genoeg mensen die het op laten halen. Als je de mest bak groot genoeg maakt zodat het precies in 1 vrachtwagen kan dan hoef je maar 2x per jaar te betalen en ben je altijd nog goedkoper uit.

Afbeelding

Deze beton platen als bodem. Heb nu geen foto van het totaal beeld maar kan deze uiteraard morgen wel maken :)
Mijn paarden staan trouwens op houtkrullen en dat wordt ook gewoon mee genomen door een bedrijf die dat zou komen ophalen

Dressuur is het in harmonie ontwikkelen en verbeteren van de natuurlijke eigenschappen van het paard.

Brainless

Berichten: 27102
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 18:20

Equina07 schreef:
Ik heb er idd ook al over nagedacht om zelf een container te kopen. Maar dan blijft nog steeds het probleem om deze te laten legen. De firma's in Nederland verkopen de containers wel en leveren deze eveneens in België maar komen deze niet legen.

In Nederland heb je loonwerkers die dit doen.
Heb je die in België ook?
Je kunt even rondbellen, hier halen ze een container leeg voor 60E per x (maar alleen in het najaar en voorjaar voor die prijs; dan gaat het over het maisland).
Buiten die periode is het wat duurder.

Sommige mensen worden totaal niet gehinderd door enige vorm van intelligentie.
;)

JustMeKV
Berichten: 449
Geregistreerd: 27-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-18 09:54

De loonwerkers mogen er niet meer omkomen in Belgie..
Zodra je als particulier mest laat vervoeren moet je een mestbanknummer hebben. Daar knelt het schoentje, bijna elke particulier valt in een grijze zone...
Ik werk ook met een vaste loonwerker die dit jaar weigerd om er nog achter te komen.
Ze geraken de mest niet meer kwijt want boeren mogen maar een beperkt aantal nitraten uitvoeren op hun land.
Bel je naar loonwerkers die sturen je door naar mestverwerkingsbedrijven en die halen het niet op wegens te weinig zelf al heb je een mestbanknummer en wil je er flink voor betalen.
Ik heb een lijst liggen van alle erkende mestvervoerders in Belgie heb er zowat daarvan een 50tal opgebeld in mijn streek zonder resultaat.

superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Oplossing voor paardenmest

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-18 11:59

Hoeveel paarden mag je in Belgie hebben?

Ik vind die regels zo dubbel. Aan de ene kant alles netjes willen bijhouden, maar het wordt mensen moeilijk gemaakt en dan gaat mest toch hier en daar terecht komen. Kan je imo beter iets soepeler zijn dat het goed verwerkt wordt.

JustMeKV
Berichten: 449
Geregistreerd: 27-07-08

Re: Oplossing voor paardenmest

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-18 12:53

Je hebt aangifte plicht vanaf 300 kg fosfaat, dus ongeveer 12 paarden.
Maar daar wringt het niet.. en daar lopen nu vele particulieren met 1 of 2 paarden tegenaan.
1 ze hebben niet voldoende grond
2 ze hebben het aantal fosfaten niet
dus ze zijn in feite vrijgesteld van een mestbanknummer.

Echter zegt dezelfde wet zodra je mest laat vervoeren, verhandeld, verwerkt enz... je aangiftplicht hebt..
Vele vallen in die grijze zone.

Loonwerkers moeten kunnen aantonen vanwaar de mest komt.
Boeren voeren hun eigen mest op hun land waardoor ze al ruim voldoende hebben.
Mestverwerking weigerd particulieren wegens te kleine hoeveelheden.
En voor particulieren is het te duur om zomaar op de kar van dit mestbeleid te springen.
Als ik mestbanknummer aanvraag geraak ik onder de 500 euro niet meer van een mesthoop af, ook ik als hobbyhouder kan dit niet betalen.
En zo blijft dat molentje draaien....


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot en 5 bezoekers