Risico's extreme droogte

Moderators: SayaJones, Apple, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Wanderers

Berichten: 792
Geregistreerd: 30-01-06

Risico's extreme droogte

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-18 13:26

Het zal niemand ontgaan zijn dat het droog ... zéér droog is.

Naast het 'gewoon' verminderde grasaanbod, levert dit weer meer nadelen en gevaren op.
Denk daarbij bv. aan gevaarlijke situaties om bij oppervlakte/drinkwater te komen ( steile oevers in combi met laag waterpeil kan levensgevaarlijk zijn, stilstaand buitenwater geeft sowieso de nodige risico's bij hoge temperaturen), maar helaas loeren er meer gevaren ..

Door de droogte vallen bladeren vervroegd en versneld van de bomen .. óók die van de 'beruchte' Esdoorn alsook de bekende 'helikoptervleugeltjes (=zaden) hiervan , zie oa. https://www.paardenarts.nl/kennisbank/a ... myopathie/
Normaal zijn risico pieken van deze aandoening in het voorjaar (ontkiemende jonge aangroei) en in het najaar (afvallend blad en zaden) maar vanwege de droogte valt het gevaar , letterlijk!, nu al bij bosjes uit de lucht!
Waakzaamheid is dus geboden .. óók op buitenritten en looproute van weiland naar stal.

Maar daarnaast levert het droge gras nog meer gevaren op , zie http://bonpard.com/gezondheidsrisicos-v ... e-droogte/

En neen, we hoeven niet in paniek te raken of overbezorgd te zijn ... maar een gewaarschuwd mens telt voor 2 en wie weet kunnen zo zaken (voor)tijdig aangepakt of voorkomen worden.

tot op het allerlaatste moment bij jullie, tot op het allerlaatste moment bij mij .. tot ooit lieverds, hopelijk tot ooit ..
Ewold* Irma* Nanda* Wodan* Dyone* Merona*


Y;(


xyzutu2

Berichten: 7830
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: Risico's extreme droogte

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-18 13:35

Wat ik nog gevaarlijker vind dan het hoge fructaangehalte door de droogte zelf is dat alle fructaanindexen/apps nu al wekenlang vrolijk aangeven dat het gras nu superlaag in fructaan is en dus volledig veilig voor paarden met hoefbevangenheid, insulineresistentie, zomereczeem enz.

Feit is dat die fructaanindex alleen kijkt naar temperatuur en hoeveelheid zonlicht, en ze vergeten dat droogte in de zomer juist bepaalt hoe fructaanrijk het gras is: warm weer zonder regen betekent dat het gras zijn groeimiddelen (fructaan dus) naar de puntjes van het gras jaagt, maar ze vervolgens niet kan omzetten in groei doordat daar niet genoeg water voor is. Dus warm weer met veel zon + droogte zorgt juist voor extreem fructaanrijk gras. Bizar dat die apps/indexen daar geen verantwoordelijkheid voor nemen en gewoon blijven aangeven dat er nu nauwelijks fructaan in het gras zit en dat het dus superveilig is, terwijl ze allemaal weten dat hun apps/indexen in de warme helft van het jaar niet meer kloppen. Ik heb al een paar gevallen gehoord van ex-hoefbevangen paarden waarvan de eigenaar elke dag netjes checkte of de wei wel veilig was via de fructaanindex, en die paarden werden dus allemaal weer hoefbevangen omdat ze door deze droogte op extreem fructaanrijk gras kwamen te staan.

neline11
Berichten: 42
Geregistreerd: 20-01-09
Woonplaats: driebergen

Re: Risico's extreme droogte

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-18 13:48

Stomme vraag misschien, maar blijft gras fructaan afgeven dan? Ik dacht dat maaien voor het weideseizoen gedaan werd om dat juist eruit te halen?

Mensen die iets onzin vinden begrijpen het gewoon niet!

Sclimpre
Berichten: 1367
Geregistreerd: 01-06-15

Re: Risico's extreme droogte

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-18 13:57

Wat ik me afvraag is of paarden JKK nog voldoende herkennen als het zo droog is als nu? Vers zouden ze het niet eten vanwege de bittere smaak, maar gedroogd wel. Hoe zit het dan wanneer het nog rechtopstaat maar stilaan aan het uitdrogen is?
Wij hadden nooit last van JKK totdat er vorig jaar de eerste plantjes verschenen. In heel de buurt zie je ze meer en meer. Ik begin stilaan een gele-bloemtjes-fobie te ontwikkelen :( .

Zunzuncito

Berichten: 1324
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: in de Buurt

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-18 14:19

Ik verbaas me veel meer over paardeneigenaren, die hun paarden in tot op de wortel afgeknaagde weilanden laten staan grazen, waarbij ook elke nieuw grassprietje (over stress gras gesproken) ook weer wordt afgegraasd. Het zijn bijna biljartlakens in plaats van weilanden, geen grasspriet meer op te vinden.
JKK staat hier ook ontzettend veel te bloeien, maar dat zie ik nog niet veel problemen hebben met de droogte; dat is nog behoorlijk groen.

Salir De Guatemala Y Entrar En Guatepeor

Polly

Berichten: 15519
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-18 14:30

Zunzuncito schreef:
Ik verbaas me veel meer over paardeneigenaren, die hun paarden in tot op de wortel afgeknaagde weilanden laten staan grazen, waarbij ook elke nieuw grassprietje (over stress gras gesproken) ook weer wordt afgegraasd.


Moeten ze dan maar op stal?

~sterk en betrokken tot het laatst~ 1958-mama-2016
kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!

Wanderers

Berichten: 792
Geregistreerd: 30-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-18 14:44

@ xyzetc. : helaas heb je hier helemaal gelijk in .. ook daarom is het o zo belangrijk dat mensen de door hunzelf, door eigen ondervinding, vergaarde kennis delen met anderen.
Ik persoonlijk heb heel vaak veel meer aan info van 'ervaringsdeskundigen' dan aan 'deskundigen'.

@ neline : Stomme vragen bestaan niet hé ?! Niet vragen is niets wijzer worden ;) Fructaan aanmaak in gras is er altijd en in elk seizoen, maar onder bepaalde omstandigheden kan dit fructaan gehalte, voor paarden, gevaarlijk hoog stijgen ... juist ook oa. in kort gemaaid of begraasd of anderszins gestrest gras.

@ Sclimpre : ik zou geen risico willen lopen, hoop dat je je wei sowieso JKK schoon kunt houden .. zou mij niet verbazen als ze het droog wel 'willen' eten, net als overigens andere minder goede zaken op het moment dat voeraanbod minder wordt.

tot op het allerlaatste moment bij jullie, tot op het allerlaatste moment bij mij .. tot ooit lieverds, hopelijk tot ooit ..
Ewold* Irma* Nanda* Wodan* Dyone* Merona*


Y;(

Wanderers

Berichten: 792
Geregistreerd: 30-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-18 14:46

Hier (en om mij heen zie ik anderen dat ook al doen) wordt al enige tijd bijgevoerd om a) te zorgen dat er voldoende binnenkomt (heb dieren op leeftijd en met 'wat extra' behoeftes ;) ) en om b) de graasdruk wat te verminderen.
Elke dag verplaatsen wij ook de lintbegrazing om gras enigszins op lengte te kunnen houden zodat het aantrekkelijk en, überhaupt, gras blijft ipv. een dorre vlakte.

In dat kader nog een tip :
De kans is meer dan groot aanwezig dat de meeste dieren nu meer zand binnen krijgen dan normaliter.
Een zandkuur zou misschien problemen hiermee kunnen voorkomen ..

tot op het allerlaatste moment bij jullie, tot op het allerlaatste moment bij mij .. tot ooit lieverds, hopelijk tot ooit ..
Ewold* Irma* Nanda* Wodan* Dyone* Merona*


Y;(

beatje
Berichten: 2964
Geregistreerd: 05-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-18 14:52

Ik heb een Ir paard en ene met cushing .In tegenstelling tot het verhaal in de op doen die het heel goed.Voor het eerst niet te dik,geen vreselijke vetpakken of niks.Nu staan die altijd buiten dus ik denk dat die iets beter tegen gras kunnen als de meeste paarden.

Veulen84

Berichten: 8624
Geregistreerd: 18-07-04
Woonplaats: 't Gooi

Re: Risico's extreme droogte

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-18 15:07

Ik heb de zelfde ervaring als jij beatje. Mijn moddervet varken is dit jaar echt niet zo dik als andere jaren.

MyChoice

Berichten: 367
Geregistreerd: 08-11-17

Re: Risico's extreme droogte

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-18 15:18

Hier twee die moddervet worden. Sinds gisteren 12 uur weidegang en 12 uur Paddock met hooi ipv 24/7 weide. En op de wei met graasmasker. Heb medelijden met ze, maar alles om HB en IR tegen te gaan.

♞ ♘

Zunzuncito

Berichten: 1324
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: in de Buurt

Link naar dit bericht Geplaatst: Vandaag, 12:13

Polly schreef:
Moeten ze dan maar op stal?
:o? Nee natuurlijk niet, maar een deel van de wei afzetten (opofferen in dit geval) en paarden bijvoeren.

Salir De Guatemala Y Entrar En Guatepeor


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: b485, Dunkeedoo, essiesilly, Jollybollie, Mandy73_unes, PhaedraW, Winna en 41 bezoekers