het dilemma der indeling...

Moderators: Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne, Pistasche

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Varekaj

Berichten: 20891
Geregistreerd: 07-11-10
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

het dilemma der indeling...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-17 21:05

Sedert 2011 heb ik een eigen stuk land van net geen 6200m² (61are94 ongeveer). Dit land is verdeeld in 2 stukken: eentje van 20 are (2000m²) en eentje van 42 are (4200m²). Beide stukken liggen pal naast elkaar maar er ligt een voetweg tussen van 3m breed. Op akte hoort hij maar 1,5m breed te zijn, maar zowel mijn aanpalende buur (koeienboer) als ik vinden deze breedte handiger om tussen de weides door te kunnen lopen. Er hoeven geen machines of voertuigen langs.

Het stuk van 20 are ligt vooraan aan de straat en is voorzien van een schuilstal. Aan dit stuk wil ik niets speciaals doen, hooguit voor de stal een stukje bestraten. Ik parkeer hier ook mijn trailer trouwens. De paarden begrazen dit stuk steeds relatief gelijkmatig en qua beheer heb ik enkel discussie met een bende boterbloemen :+

Het stuk van 42 are wil ik echter wél nog verder onderverdelen. De voorbije jaren heb ik al een paar dingen geprobeerd, maar DE oplossing is nog niet uit de bus gekomen. Het uiteindelijke doel is om dit stuk in de zomer gewoon te gebruiken als weiland, maar ook om te rijden én om de paarden in de winter op te huisvesten.

Deze indeling heb ik voorlopig in gedachten:(het stuk van 20 are staat niet afgebeeld!)

Afbeelding


Links een stuk wat gewoon stukgelopen mag worden tot paddock. De paddock is op het smalste stuk 10m breed en op het breedste 25m. Hij is 50m lang, er staat een schuilhok en de drinkplaats. Dan een stuk van 20x40 als weide/piste, en daarnaast een stuk van 15x40 als weide. Om deze 2 stukken zou ik een track willen maken van 5m breed en een totale lengte van bijna 200m.

Idee: paddock 24/7 jaarrond bruikbaar. Track stelselmatig laten begrazen met verplaatsbare afspanning (rode lijntjes). Is een stuk track afgegrazen, dan weer een stuk afsluiten en 1 van de weides openstellen.
Is daar alles afgeknaagd kunnen ze nog naar het voorste stuk van 20 are en ik kan dat indien nodig ook verbinden met de paddock.


Ik heb naast dit stuk land vorig jaar nog een stuk weiland bijgekocht van 4300m² (43 are) en ik huur nog 5000m² (50 are) bij. Dat maakt alles bij elkaar ongeveer 1,5ha grasland, waardoor ik zeker tijdig kan wisselen. Helaas ligt niet alles bij elkaar in de buurt, dus de volledige oppervlakte verbinden kan niet.

Wie zijn de bewoners?
2 sportpaarden waarvan ik nu eentje in de B start en die ik graag eind deze zomer L1 wil hebben en een andere die ik gewoon in basisconditie wil houden. Dan nog 1 tinkerkruising, een mini en een welsh van 90cm hoog.


Is er iets wat ik over het hoofd zie of zijn er bokkers die het anders zouden aanpakken? De weide gewoon in 3 stukken verdelen is in het verleden geen succes geweest helaas.

I am not especially talented. I'm just passionately curious
Instagram: @karinvh
Vinted: https://www.vinted.fr/member/25432564-karinvh84


Hoezoo
Berichten: 98
Geregistreerd: 10-02-17

Re: het dilemma der indeling...

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-17 10:54

Zorg dat er op het track voldoende ''leuks'' staat of te doen is. Anders gaan de paarden weinig gebruik maken van het track. Bijvoorbeeld wilgentakken of een hooibak :))

GDG

Berichten: 4848
Geregistreerd: 11-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-17 11:05

Citaat:
Track stelselmatig laten begrazen met verplaatsbare afspanning (rode lijntjes). Is een stuk track afgegrazen, dan weer een stuk afsluiten en 1 van de weides openstellen.

Waarom hou je de track niet gewoon open dan? Als je telkens stukken afgesloten houdt dan kun je naar mijn idee net zo goed een andere indeling maken met drie stukken weide die je vanaf je paddock openstelt. Ik zie de meerwaarde er niet in zoals jij het wil gaan toepassen.

Ik zou de track juist altijd geheel openstellen, enkel dicht als het een paar dagen heel erg nat is (om modder te voorkomen). Juist gaaf dat ze altijd rond kunnen lopen, dat is echt een verrijking.

koeien op de weg...

Varekaj

Berichten: 20891
Geregistreerd: 07-11-10
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-17 18:56

Ik zou de track een stuk afsluiten als ze een stuk weide krijgen. Dan kan de track ook weer wat gras krijgen :)
Wilgentakken kunnen ze zo van de bomen plukken die langs de track staan. Ze gaan het pad sowieso wel gebruiken omdat ze daar schaduwplekken hebben (achteraan staan bomen) en dat achterste stuk is al standaard hun favoriete plek. Ik tref ze enkel vooraan om te drinken, bij slecht weer in het schuilhok en als ze merken dat ik voer bij heb.

Edit: ik ben wel van plan om op de track likstenen te voorzien en idd ook hooi als daar nood aan is.

I am not especially talented. I'm just passionately curious
Instagram: @karinvh
Vinted: https://www.vinted.fr/member/25432564-karinvh84


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: boemel, fokfanaat, MarjanB, Solleke_Noah en 13 bezoekers