Moderators: Essie73, Coby, balance, Firelight, Dyonne, NadjaNadja, Neonlight, Sica, C_arola
Xanne schreef:Ik heb me daar weleens in verdiept, maar de hoeveelheid suikers en fructanen wordt bepaald door meer factoren dan de grassoort en ik kwam destijds tot de conclusie dat het meer de moeite waard was om die ander factoren voor zover mogelijk te beïnvloeden dan een volledig verantwoorde suikerarme wei aan te leggen. http://Www.safergrass.org heeft wel wat artikelen op dit gebied.
180km per uur op de snelweg rijden, terwijl als je een Porsche rijdt, hier veel makkelijker aankomt. In die zin bedoel ik het. Ik neem aan dat de gemiddeldes die op PN gegeven worden, ruwweg 13% in raaij en 5% in veldbeemd gemeten tussen mei en oktober dat je dan altijd safer zit met veldbeemd, dan met raaij ongeacht de overige omstandigheden (zon, regen, temperatuur etc)
180km per uur op de snelweg rijden, terwijl als je een Porsche rijdt, hier veel makkelijker aankomt. In die zin bedoel ik het. Ik neem aan dat de gemiddeldes die op PN gegeven worden, ruwweg 13% in raaij en 5% in veldbeemd gemeten tussen mei en oktober dat je dan altijd safer zit met veldbeemd, dan met raaij ongeacht de overige omstandigheden (zon, regen, temperatuur etc) Xanne schreef:Bij hooi hangt het suikergehalte af van zowel het suikergehalte van het gras op het moment van maaien als de duur van het drogen. Hoe langzamer het droogt, hoe langer het gras nog respireert en dus suikers verbruikt waardoor het suikergehalte daalt. Het suikergehalte van het gras hangt o.a. af van groeistadium, bemesting (zowel over- als onderbemesting zorgt voor hogere suiker- en fructanengehaltes), temperatuur (hogere temperatuur zorgt voor meer respiratie), zonlicht (hoe meer zonlicht, hoe meer fotosynthese, dus suikerproductie), vocht, etc. etc. Variatie in alle factoren zorgt voor extreme verschillen in suiker- en fructanengehaltes binnen een grassoort.
Als het om hooi gaat is het daarom van belang om het moment van hooien zo goed mogelijk uit te kienen. Het liefst maai je 's morgens vroeg na een redelijk warme nacht zodat het gras 's nachts zoveel mogelijk suikers van de vorige dag verbruikt heeft. Als je geluk hebt is het de dagen daarna droog maar niet al te zonnig, zodat het droogproces lang duurt. Niet maaien na een periode van droogte. En liefst ook nog in een gunstig groeistadium van het gras.
Heb ook ooit ns andere grassen geprobeerd maar die waren met een jaar of 2 verdwenen. pol013 schreef:Xanne schreef:Bij hooi hangt het suikergehalte af van zowel het suikergehalte van het gras op het moment van maaien als de duur van het drogen. Hoe langzamer het droogt, hoe langer het gras nog respireert en dus suikers verbruikt waardoor het suikergehalte daalt. Het suikergehalte van het gras hangt o.a. af van groeistadium, bemesting (zowel over- als onderbemesting zorgt voor hogere suiker- en fructanengehaltes), temperatuur (hogere temperatuur zorgt voor meer respiratie), zonlicht (hoe meer zonlicht, hoe meer fotosynthese, dus suikerproductie), vocht, etc. etc. Variatie in alle factoren zorgt voor extreme verschillen in suiker- en fructanengehaltes binnen een grassoort.
Als het om hooi gaat is het daarom van belang om het moment van hooien zo goed mogelijk uit te kienen. Het liefst maai je 's morgens vroeg na een redelijk warme nacht zodat het gras 's nachts zoveel mogelijk suikers van de vorige dag verbruikt heeft. Als je geluk hebt is het de dagen daarna droog maar niet al te zonnig, zodat het droogproces lang duurt. Niet maaien na een periode van droogte. En liefst ook nog in een gunstig groeistadium van het gras.
Alleen heeft het hooi met het laagste suiker gehalte het kortste op het land gelegen bij ons......
pol013 schreef:Xanne schreef:Bij hooi hangt het suikergehalte af van zowel het suikergehalte van het gras op het moment van maaien als de duur van het drogen. Hoe langzamer het droogt, hoe langer het gras nog respireert en dus suikers verbruikt waardoor het suikergehalte daalt. Het suikergehalte van het gras hangt o.a. af van groeistadium, bemesting (zowel over- als onderbemesting zorgt voor hogere suiker- en fructanengehaltes), temperatuur (hogere temperatuur zorgt voor meer respiratie), zonlicht (hoe meer zonlicht, hoe meer fotosynthese, dus suikerproductie), vocht, etc. etc. Variatie in alle factoren zorgt voor extreme verschillen in suiker- en fructanengehaltes binnen een grassoort.
Als het om hooi gaat is het daarom van belang om het moment van hooien zo goed mogelijk uit te kienen. Het liefst maai je 's morgens vroeg na een redelijk warme nacht zodat het gras 's nachts zoveel mogelijk suikers van de vorige dag verbruikt heeft. Als je geluk hebt is het de dagen daarna droog maar niet al te zonnig, zodat het droogproces lang duurt. Niet maaien na een periode van droogte. En liefst ook nog in een gunstig groeistadium van het gras.
Alleen heeft het hooi met het laagste suiker gehalte het kortste op het land gelegen bij ons......