paardje gekocht onder valse voorwaarden

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
melissa7
Berichten: 1249
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: den haag

paardje gekocht onder valse voorwaarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-01-04 23:20

ik heb gister een paardje gekocht. mijn dochter ging vandaag rijden en ze was heel druk en begon hoog te bokken, mijn dochter wou er gelijk af. maar die stal waar ik haar vandaan hebt zeiden dat ze heel braaf was en dat ze uit een partikuliere verkoop komt met kinderen die altijd buitenreden met haar. nu had ik een adv. gezet op marktplaats of iemand haar kon en nou blijkt dat ze dus hiervoor al een keer verkocht was aan een manege in pijnacker en dat ze na 4 weken proef weer terug is gegaan omdat ze dus heel lastig op stal was en met rijden.

die mevr.wist nl dat de pony van 2 kinderen zou worden van 8 en 10 jaar. ze heeft me dus een pony verkocht onder valse voorwaarden. valt hier hog wat aan te doen. ze zegt dat ik geen geld terugkrijg maar dat ik haar mag omruilen voor een ander. maar als het allemaal echt zo is dat ze echt moeilijk is met rijden kanj e dan je geld gewoon niet terugeisen.


Liselot

Berichten: 30013
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 23:22

dit valt voor zover ik weet onder verborgen gebreken... je mag het paard dan gewoon terugdoen als ik het goed heb

T 18-11-15 <3
http://www.LiselotKamphuis.nl FOTOGRAAF: Bruiloften, Newborn, Cake-smash, Bohemian en workshops!
http://www.facebook.com/liselotkamphuisfotografie

Nuage

Berichten: 16585
Geregistreerd: 29-12-01
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 23:23

Dat word moeilijk denk ik... je hebt 2 jaar garantie, maar dat gaat meer om gebreken. Dit paard is wel gezond..
Ik zou eens naar een rechtswinkel stappen voor advies

Heb je haar wel bij een handelsstal gekocht? Anders heb je bijna helemaal geen garantie.. (bij partikulier bedoel ik)

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 23:26

Valse voorwendselen zal je waarschijnlijke bedoelen Knipoog

Ik zou met behulp van een advocaat een brief met wat flinke termen opstellen, met de nieuwe wet heeft ze dat diertje gewoon terug te nemen.
Zij hoopt natuurlijk dat je het erbij laat zitten, maar zal het dier absoluut terug nemen wanneer er met een rechtszaak gedreigd wordt. Al die moeite is haar de aankoopprijs van een pony vast niet waard.

melissa7
Berichten: 1249
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: den haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-01-04 23:26

ja het was bij een handelsstal. ik mag ik binnen 4 weken omruilen voor een ander paardje maar geen geld terug zeiden ze. maar ze hebben mij gewoon voorgelogen en dat pik ik niet.

The greatest thing you'll ever learn, is just to love and be loved in return

Eline

Berichten: 73129
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 23:34

Als ik jou was zou ik even hulp vragen aan iemand met juridische ervaring. Als je inderdaad gelijk 'professioneel' gaat dreigen is de kans het grootst dat de stal in één keer overstag gaat.

cobiie

Berichten: 4903
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 08:33

Volgens mij is de handelsstal verplicht je een vervangende pony aan te bieden die wel aan je eisen voldoet. Misschien is het raadzaam om een instructrice en je kinderen mee te nemen als je gaat kijken naar een pony.

ps ik zou een pony iig ook klinisch laten keuren (ik weet niet of je dit gedaan hebt).

Scum

Berichten: 32116
Geregistreerd: 11-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 09:21

Rechtsbijstand! (als je die hebt)

Boyke & Hummer :)

VirtLink
Berichten: 69
Geregistreerd: 18-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 09:42

Vrienden van ons hebben dezelfde ervaring met een handelsstal hier in noord-nederland. Zij kochten een pony voor hun dochter (10 jr) die na een half jaar ernstig hoefkatrol bleek te hebben, de DA vermoed dat hij was ingespoten. Zij hebben dat paardje omgeruild voor een ander die volgens die handelsstal geschikt was en ongeveer 10 jaar oud. Die mensen zijn geen paardenmensen en geloofden dat, nou dat paardje was minstens 25 en stokkreupel, ze hadden gezegd dat hij wat stijf was en dat dat wel over zou gaan. Nu heeft ze van diezelfde stal een pony die heel onbetrouwbaar en schrikkerig is, ze liet zich de eerste maanden niet vangen en ze is naar andere paarden heel aggressief, gaat actief op andere merries af en valt ze aan, zelfs als ze bereden wordt. Ze werken er hard aan maar het is gewoon een onbetrouwbare pony.
Onze eigen 'kindvriendelijke en goed gereden' eerste pony kwam ook van een (andere) handelaar, wisten wij veel! Ze was totaal onbeleerd, gevaarlijk aggressief en onmogelijk eigenzinnig voor onze toen 8-jarige dochter, ja wel een plaatje om te zien en met uitstekende papieren. Later hoorden we dat ze van een man was geweest die haar had weggedaan omdat ze zo moeilijk was en hij bang voor haar was. Nu na 7 jaar, veel Hempfling (heeft heel goed gewerkt, een jaar lang elke dag 10 minuten leidoefeningen) heel veel geduld en doorzettingsvermogen is het voor ons een leuke pony, maar nog steeds geen makkie. Ze kende echt niets, zelfs hoeven uitkrabben was gevaarlijk en een spons... daar kon je wel van doodgaan. Ze blijkt zomereczeem te hebben (had ze al, die staart was niet door haar veulen opgegegeten, zoals de handelaar zei).
Kijk uit met handelaren en neem iemand mee die er echt verstand van heeft en neem elke pony op proef!
Ik koop nooit meer bij een handelaar, het kan misschien wel anders, maar om me heen zie ik alleen maar negatieve dingen.

ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 09:46

De les.. kinderpony's kan je beter van een particulier kopen. Laat hun kind het dier voorrijden. Ga een paar keer kijken en rijden met je eigen kinderen. Ook een keertje onverwacht, zodat het dier hiet voorbereid is.
Ik heb niets tegen bij de handelaar kopen, maar een kinderpony moet je wel uitgebreid testen voor je er kinderen op zet!

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

Roelof

Berichten: 36
Geregistreerd: 04-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 11:15

Het vervelende bij het aanschaffen van een paard of pony is, dat dit vaak mondeling gaat.
De vraag is heb je de pony gekocht naar aanleiding van een advertentietekst? In een juridisch proces sta je overigens behoorlijk sterk. De handelsstal wordt als terzake kundig beoordeeld. Dit wordt nier verwacht van een particulier. De handelsstal wist dat de pony als rijpony voor je dochters bedoeld was. Indien de pony voor dat doel niet geschikt is kan de koopovereenkomst ontbonden worden en dient de volledige aankoopsom te worden geretourneerd. In sommige gevallen kunnen de inmiddels gemaakte kosten ook gevorderd worden.

Voorbeeldbrief:

Geadresseerde,

Plaats,datum


Geachte heer/mevrouw,

Op d.d. hebben we van u de pony (omschrijving zo duidelijk mogelijk) van u gekocht.

In het verkoop gesprek voorafgaande aan de verkoop heeft u mij duidelijk te kennen gegeven dat de pony braaf was en dat de kinderen van de vorige eigenaar er zelfs buitenritten mee maakten. In volledig vertrouwen en op basis van de door u aan ons verstrekte informatie hebben wij besloten tot de aanschaf van de bovengenoemde pony.

De dag na aanschaf heeft mijn dochter geprobeerd op de pony te rijden. Dit bleek echter onmogelijk. Het door u omschreven brave pony, blijkt een volstrekt ander karakter te hebben dan door u aangegeven. De pony bokt levensgevaarlijk en om ernstige ongelukken te voorkomen, zijn we onmiddelijk gestopt met het nog langer berijden van deze pony.

Met klem wijs ik u er op dat de pony volstrekt niet voldoet aan de omschrijving van de pony zoals u die voorafgaand aan de verkoop aan ons heeft laten weten. U wist ten tijde van de verkoop dat de pony bedoeld was als rijpony voor onze dochters. Des al niet te min heeft u willens en wetens de pony aan ons verkocht als een brave pony, we nemen u dit zeer kwalijk.

Tevens wijzen wij u er op dat u ons heeft voorgelogen ten tijde van de verkoop met betrekking tot de voorgeschiedenis van deze pony. U heeft aangegeven dat de pony rechttstreeks van een partikulier af kwam. Uit onderzoek van ons ik gebleken dat dit pertinent onjuist is. De pony was verkocht aan een manege in Pijnacker, maar is na 4 weken terug gegaan naar de verkoper, omdat bleek dat de pony op stal en tijdens het rijden heel lastig bleek.

Inmiddels hebben wij juridisch advies ingewonnen bij een jurist, gespecialiseerd in hippische zaken. Het is ons volledig dui8delijk geworden dat u de pony met onmiddelijke ingang terug dient te nemen en bij de overdracht het volledige aanschafbedrag in contanten aan ons dient te voldoen.

Wij geven u uiterlijk tot 10 januari 2004 de tijd om aan uw verplichtigingen te voldoen. Voldoet u hier niet aan, dan laten we u hierbij op voorhand al weten de inmiddels gemaakte kosten (€ 50,00 per week is redelijk) tevens bij u in rekening te brengen.

In afwachting van uw bericht,

hoogachtend,(ondertekening) + adres

Dit betreft natuurlijk maar een basisopzet van een krachtige brief. Maar je zult hier en daar wel wat bluf moeten gebruiken, om de zaak in één keer op te lossen. Op juridische procedure zit je niet te wachten.

Succes!~

groetjes,

Roelof

Indeed

Berichten: 2629
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: Ergens...

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 11:22

Wel een leuke uitdaging Lachen

ARE WE THERE YET?

coydog

Berichten: 4661
Geregistreerd: 19-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 11:28

Niet voor kinderen van 8 en 10.

And then she realized nothing would change...

Indeed

Berichten: 2629
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: Ergens...

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 11:36

Stimmt

ARE WE THERE YET?

cobiie

Berichten: 4903
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 11:47

de brief ziet er goed uit.

Het is zeker een goede optie om die te verzenden.

xJustMe
Berichten: 247
Geregistreerd: 26-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 11:53

melissa7 schreef:
ja het was bij een handelsstal. ik mag ik binnen 4 weken omruilen voor een ander paardje maar geen geld terug zeiden ze. maar ze hebben mij gewoon voorgelogen en dat pik ik niet.


Een consumentenkoop (waar in dit geval sprake van is) hoeft men niet een waardebon of dergelijke te accepteren. Ondernemingen zijn volgens de wet verplicht het geld terug te geven!!!!!!!!!!!

Elsjuhh

Berichten: 603
Geregistreerd: 11-07-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 20:22

Nog even ter ondersteuning dat de overeenkomst ontbonden moet worden de volgende wettekst (burgerlijk wetboek boek 6 artikel 228 overeenkomsten in het algemeen)
Dwaling
1 Een overeenkomst die is tot stand gekomen onder invloed van dwaling en bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten, is vernietigbaar:
a Indien de dwaling te wijten is aan een inlichting van de wederpartij, tenzij deze aan mocht nemen dat de overeenkomst ook zonder deze inlichting zou worden gesloten. Het is dus te wijten aan wederpartij omdat je de pony niet had gekocht als hij had verteld dat ie duidelijk niet geschikt is voor kinderen)
b Indien de wederpartij in verband met hetgeen zij omtrent de dwaling wist of behoorde te weten, de dwalende had behoren in te lichten; Had handelsstal dus moeten doen

Veel succes ermee!!
Laat je even weten hoe dit afloopt??

c indien de wederpartij bij het sluiten van de overeenkomst van dezelfde onjuiste veronderstelling als de dwalende is uitgegaan, tenzij zij ook bij een juiste voorstelling van zaken niet had behoeven te begrijpen dat de dwalende daardoor van het sluiten van de overeenkomst zou worden afgehouden.
2 De vernietiging kan niet worden gegrond op een dwaling die een uitsluitend toekomstige omstandigheid betreft of die in verband met de aard van de overeenkomst, de in het verkeer geldende opvattingen of om de omstandigheden van het geval voor rekening van de dwalende behoort te blijven.

Alleen lid 1 a en b zijn van toepassing hierop, maar het is wel fijn om dit even achter de hand te hebben, net zoals Roelof zei, krachtig overdonderen, het kennis laten geven van de rechtsregels geeft jou een sterke positie,

Elsjuhh

Berichten: 603
Geregistreerd: 11-07-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-04 20:23

oops de afsluiting staat middenin, foutje..


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bregosi, Eline_S_S, GBS, jeannaa, Nele80, Niicolee_, posje, Tigress, WendyLotte en 40 bezoekers