rij-kwaliteiten van je instructeur/trice

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

 
 
woeiii
Berichten: 10
Geregistreerd: 29-12-03

rij-kwaliteiten van je instructeur/trice

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-12-03 20:22

Hallo,

Ik had eff een vraagje...
Wat vinden jullie van je rijkwaliteiten van je instructeur/trice?
Maakt het jullie veel uit? of vinden jullie het belangrijk dat hij/ zij goed kan uitleggen ipv rijden?


Sylhouet

Berichten: 4532
Geregistreerd: 17-06-03
Woonplaats: Vierhouten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 20:28

Ik heb sinds een aantal maanden privéles van een "nieuwe" (ORUN-gediplomeerde) instructrice, en ik moet je eerlijk bekennen: ik heb haar nog nooit te paard gezien Haha! Haha! ..!! (en daar had ik tot dit topic nog nooit bij stilgestaan *LOL* )

Maar ze geeft super les en mijn paard gaat wekelijks met sprongen vooruit. En dat is uiteindelijk toch ook de bedoeling !!

Op zich vind ik het wel belangrijk, dat mijn instructie (m/v) zelf op een aardig niveau rijd (hoger dan mijzelf graag, minimaal Z dress.) maar nog veel en veel belangrijker vind ik het dat de instructie het ook goed kan overbrengen en uitleggen/beargumenteren, en dat hij/zij met veel enthousiasme les geeft..!!

Je hebt namelijk ook genoeg mensen die goed kunnen rijden, maar niet les kunnen geven. Dus eigenlijk heb ik graag een combi van iemand die zelf uiteraard netjes rijdt, maar het vooral goed kan overbrengen OK dan! !!

Check http://www.vivalaveluwe.nl : onze Bed & Breakfast en Vakantiewoning op unieke locatie midden in het bos op de Veluwe! Veel wild rondom ons terrein, en volop wandel- en fietsmogelijkheden. Ook ideaal voor natuurfotografen! Open vanaf maart 2015 :).

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 20:32

Tja, lastige vraag, want ik verwacht van mijn instructeur dat hij/zij ook op mijn paard kan stappen om te 'voelen' etc. Maar aan de andere kant heb ik in het verleden wel eens een tijdje les gehad van iemand die echt voor geen stuiver kon rijden, maar die wel precies zag wat er verkeerd ging. En ook echt pietepeuterige dingetjes. Het probleem dat je dan echter tegenkomt, is dat de instructeur "het gevoel" niet over kan brengen. En juist DAT onderscheidt een goede van een hele goede instructeur, vind ik....

Kwanyin

Berichten: 18310
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 20:37

Ik ben hier toch wel heel tevreden over Lachen . Ze heeft vroeger zelf op nationaal niveau gereden en af en toe kruipt ze wel eens op Evita als die echt eens dwars wil doen. En dat gaat allemaal heel goed, ze heeft een mooie houding op het paard en een goede zit, heb er eigenlijk weinig op aan te merken.

Als het echt belangrijk is... Ik heb wel liefts dat de instructrice van een hoger niveau is, dan wil dat toch zeggen dat ze tenminste een beetje kan rijden. Maar ik ken ook mensen die zelf Z rijden maar die het voor geen meter kunnen uitleggen, terwijl iemand die nooit op wedstrijd is geweest precies weet waarom je dit wel en dit niet mag doen.

I used to walk in a room full of people and wonder if they liked me.
Now I look around and wonder if I like them.

Ilse

Berichten: 11629
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 20:40

grandeur schreef:
Ik heb sinds een aantal maanden privéles van een "nieuwe" (ORUN-gediplomeerde) instructrice, en ik moet je eerlijk bekennen: ik heb haar nog nooit te paard gezien Haha! Haha! ..!! (en daar had ik tot dit topic nog nooit bij stilgestaan *LOL* )

Maar ze geeft super les en mijn paard gaat wekelijks met sprongen vooruit. En dat is uiteindelijk toch ook de bedoeling !!Hier precies hetzelfde . Ik dacht er alleen wel aan om haar eens op mijn paard neer te planten, lijkt me wel bevorderlijk omdat zij dan ook voelt hoe mijn paard is Lachen .

No hour of life is wasted that is spent in the saddle -Winston Churchill

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 20:53

Hoe kiezen jullie dan voor een instructeur?
Persoonlijk ga ik niet met iemand in zee voordat ik er zelf op stal ben geweest, de omgang met zijn/haar paarden heb gezien, een paar uur naast de bak heb doorgebracht en ook wat theoretische stellingen gedropt heb bij een bakkie koffie.....
En ik verwacht dat eerlijk gezegd ook van mensen die bij mij komen lessen. Morgen komt er toevallig iemand bij me kijken, op mijn uitnodiging. Zij denkt erover om met mij te gaan trainen met haar jonge paard, dus heb ik haar gevraagd om eerst eens te komen kennismaken. Eerst even samen koffiedrinken. Verwachtingen afstemmen, kijken waar zij heenwil en hoe ik daar in zou passen, en andersom. Vervolgens wil ik graag dat zij kijkt als ik mijn paard rijd, en wil ik ook graag dat zij in mijn zadel plaatsneemt voor een proeflesje. Aan het paard van je instructeur kun je al ZO ontzettend veel voelen.....
En bovendien wil ik ook weten wat voor vlees ik in de kuip heb, of het wel klikt tussen ons, of wij wel dezelfde kant op kunnen en willen. Misschien wil zij haar driejarige paard wel nog dit seizoen in de wedstrijdarena hebben waardoor ze 'm nu zou moeten overbelasten etc etc. Daar werk ik helemaal niet aan mee. Of misschien zie ik wel dat haar basis zo slecht is dat ik uberhaupt niet met zo'n ruiter gezien/geassocieerd wil worden. OF wat natuurlijk ook kan: misschien is haar niveau wel veel te hoog voor mij en kan ze beter een verder gevorderd iemand gaan zoeken om mee samen te gaan trainen.

Waarop baseren jullie dan van wie je les gaat nemen?

Nintu

Berichten: 4304
Geregistreerd: 16-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 20:58

Ik krijg les van mijn manege-eigenaar, en volgens mij zijn zijn rijkunsten niet zo heel erg geweldig (weet het eigenlijk niet). Hij heeft dravers waar ie mee koerst, ik heb hem nog nooit op een paard gezien. Haha!
Wel kan hij heel goed lesgeven en dat is toch het belangrijkste? Ik hoef echt geen instructeur die er zelf op wil om het voor te doen, daar leer je zelf niks van! Lachen

Morrie

Berichten: 17973
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 21:03

Niemand in de buurt wilde mij lesgeven, ik heb een lompe koudbloed van nu 4 jaar oud die helemaal niets kende......totdat mijn instructrice zich bij mij aandiende, zij had gehoord dat ik hulpnodig had en ze wilde wel eens kennismaken met mijn paard.

Dat is nu 5 maanden geleden en we zijn met sprongen vooruit gegaan!
Helaas heb ik nu vanwege griep/feestdagen een paar weken geen les en ik voel het alweer terugzakken.....

Mijn instructrice gaat ook op mijn paard zitten om iets voor te doen en om te voelen hoe hij rijdt, terwijl ze nog nooit op zo'n koudbloed had gereden, ze heeft zelf KWPN-ers.

Overigens zou ik zelf wel les kunnen geven, het is mijn beroep namelijk, maar ik vind dat ik het zelf voor moet kunnen doen en dat kan ik niet, vandaar dat ik geen paardrijles geef, maar Informatica Clown

Wil je vlinders in je buik? Duw dan een rups in je kont!

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 22:07

Sonja schreef:
Hoe kiezen jullie dan voor een instructeur?
Persoonlijk ga ik niet met iemand in zee voordat ik er zelf op stal ben geweest, de omgang met zijn/haar paarden heb gezien, een paar uur naast de bak heb doorgebracht en ook wat theoretische stellingen gedropt heb bij een bakkie koffie.....


ben toevallig net door dit proces geweest. Ik heb eerst eens rondgevraagd over degene die ik in gedachten had, bij mensen die bij haar gelest hebben of die haar gewoon kennen. Ik ken haar zelf ook al jaren (net als haar dochter, man en stalruiter) en kan er goed mee overweg. Mijn springinstructeur lest ook bij haar, en aan zijn oordeel hecht ik veel waarde. Verder heb ik eerst een clinic meegereden en vandaag een kennismakingsles, die prima beviel. Dus ik ben weer voorzien na bijna een half jaar.

Kwanyin

Berichten: 18310
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 22:18

Mijn instructrice is heel toevallig gebeurt. We waren al een tijdje aan het zoeken maar hadden niet de 'juiste' gevonden. Allemaal van "schop hr nog es", "trek hem korter" en dat soort toestanden waar we alletwee niet bepaald ontspannen van werden...

Totdat mijn lesgeefmens op de manege(rij ook nog op manegepaarden met mijn vriendinnen) niet meer kon komen en we een nieuwe kregen. En daarmee ging he vanaf les 1 perfect. Ze heeft trouwens vroeger in een klaslokaal gestaan dus ze weet hoe ze met kinderen en jongeren moet omgaan, is ook weer een plusplunt dus ze legt mij alles uit in de termen die ik begrijp Haha! . Toen is mn pa op haar afgestapt en heeft gevraagd of ze ook privélessen gaf en dat deed ze. ze geeft me nu al meer dan een jaar les en ik heb er nog geen moment spijt van gehad Lachen .

Ook kruipt zij wel af en toe op Evita. Vind ik ook wel fijn, want soms lukt mij een oefening niet goed of begrijp ik niet goed wat ze bedoelt. En dat stapt ze er even op en doet ze het even voor me voor.

I used to walk in a room full of people and wonder if they liked me.
Now I look around and wonder if I like them.

Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 22:49

De rijkwaliteiten hoeven niet altijd wat te zeggen over de manier van les geven, vind ik.
Ik heb zowel instructeurs/instructrices gehad die ik liever niet op mijn paard had Bloos als die er zo op mogen. Maar die ik er niet op wilde hebben konden heus wel weer goed lesgeven.
Het hoeft dus niet wat te zeggen.

Mijn huidige instructrice (die tot nu toe ook het beste bij mij en mijn paard past) mag er rustig op gaan zitten. Alleen doen we dat maar zeer zelden...

vamp

Berichten: 3861
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: waar de zon schijnt

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 22:53

het belangrijkste vind ik dat ze goed kan uitleggen, maar soms als mij een oefening niet lukt, dan zou ik het ook fijn vinden om te weten dat zij het wel zou kunnen ( bewijs!)...

Jady

Berichten: 2099
Geregistreerd: 09-06-03
Woonplaats: Nootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 22:55

Mijn instructrice geeft niet alleen super les,ze rijd zelf ook super.
Ik ben echt super blij met Ingrid,want ze helpt mij en Dest altijd door stukken heen waarin ik het echt niet meer zie zitten.
K vind Ingrid echt super!!!
En af en toe,zijn er van die dagen dat er werkelijk geen goed garen met Destiny te spinnen valt,en dan stapt Ing er even een paar minuutjes op.
En zonder getrek en geschop krijgt zij altijd alles voor elkaar.

De Hemel Op Aarde, Is Op De Rug Van Een Paard

joyce B

Berichten: 14805
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 23:55

Mijn instructrice kan heel goed met leuke voorbeeldjes abstracte dingen en gevoel concreet maken. Ze legt duidelijk uit. Bovendien kan ze zelf ook goed rijden (leidt paarden op tot prix st George en rijdt wedstrijden tot/met zware tour) Ik weet dus dat ze met haar manier van rijden en trainen ook in de sport goed mee kan komen, hoewel het niet een standaard manier is. Daarom heeft ze ook aan mij gevraagd eerst eens bij een paar lessen te kijken, of ik me wel kon vinden in haar manier van trainen en rijden, en de eerste les, leek bijna wel een theorielesje Knipoog
Maar ik had al zoveel over haar gehoord en gelezen (en vroeger toen ik 13/14 was al eens les van haar gehad toen ze op een manege les gaf) dat ik het van te voren eigenlijk al wist. Toen ik met mijn eigen pony bij haar ging rijden zei ze de eerste les: het lijkt wel alsof je al jaren bij mij traint. Dat vond ik een groot compliment en bevestigde ook van haar kant dat wij kwa rijden/aanpak goed bij elkaar pasten...

Ik heb met een verzorgpony een paar keer gelest, maar de laatste twee keer met mijn eigen pony die hersteld is van kreupelheid, en ik hoop dat ik met hem lang kan blijven lessen omdat voor hem deze manier van rijden echt fijn is, dat ligt hem heel erg. Voor die andere pony is het een grote omschakeling en dan ga je minder goed vooruit.
Het fijne is, dat ze echt ook in de praktijk werkt vanuit wat het paard aankan en vanuit ontspanning. Ook met mijn pony met spat, kan ik met een fijn gevoel rijden, zonder dat ik bang hoef te zijn hem te overvragen, maar ondertussen wel hard gewerkt te hebben...

sharonaollie

Berichten: 6441
Geregistreerd: 05-06-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 23:59

maak mij niet zoveel uit hoe ze rijdt als ze maar goed les kan geven en ik het kan bergrijpen.en me paard vooruit gaat dan vindt ik het wel best

Waar de kennis van de ruiter ophoudt,begint zijn grofheid..

Sinterklaas kapoentje,gooi wat in mijn schoentje.

JollyJumper

Berichten: 1325
Geregistreerd: 17-12-02
Woonplaats: Vortum Mullem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 09:17

Mijn instructeur kan zelf goed rijden (ik wou dat ik het zo kon...). Hij heeft vroeger Grand Prix gereden, nu niet meer omdat hij toch moet leven van de handel en het lesgeven, en zijn goede paarden dus verkocht worden voor ze echt gepresteerd hebben. Hij start altijd wel meteen zijn jonge(re) paarden in het Z2 en is dan meestal ook meteen 1e.
Hij lest zelf bij Anky, maar dat wil niet zeggen dat hij zijn eigen leerlingen meteen dat 'systeem' omdringt. Hij kijkt echt naar het paard zelf wat voor dat dier de beste manier is. (ik les samen met een vriendin, en wij hebben hele verschillende paarden, en krijgen dus ook op een andere manier les)
En ik moet zeggen, Jumper is geen makkelijk paard om die netjes op de goede manier te rijden (en dat is dus niet met zijn kin op de borst trekken en dan roepen dat ie zo mooi loopt...), maar we zijn de laatste tijd met sprongen vooruit gegaan, en ik vind voor mijn gevoel ook dat hij nu steeds beter goed ontspannen over zijn rug loopt en ook veel soepeler is geworden. Kortom, ik ben erg tevreden... Haha!

Jumper 15-05-1991 - 15-07-2007 in mijn hart voor altijd
Maar Sanchez en ik maken een nieuw begin, al M1 + 0 Haha!

Ctal
Berichten: 5668
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 09:57

Mijn instructrice kan super goed rijden, dat zal ik zelf nooit redden maar ik ben iig wel erg vooruit gegaan, wel grappig want in het begin zag ik het helemaal niet zitten bij haar.

batje

Berichten: 10386
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 11:38

Ik zag mijn stalgenootje les krijgen, en ik had het idee dat haar instructrice echt kijkt naar hoe het paard is, en wat de beste reactie daarop is. De les zoals hij op dat moment gegeven werd zou niets voor mij en Fleur zijn, maar ik had het idee dat ze dat dus erg goed aanpaste.

Proeflesje genomen, en ik bleek gelijk te hebben Lachen Ze analyseerd Fleur's reactie goed, geeft oplossingen aan en legt duidelijk uit waar we heen gaan.. ben dus erg blij.

Geen flauw idee hoe ze op een paard zit, zou ook niet weten of ze papieren heeft.. kan me ook echt niet schelen Lachen
De fijnste instructeur die ik ooit heb gehad rijdt Grand Prix en heeft een eigen stal, maar die heeft ook nooit een diploma gehaald. Van hem heb ik in een paar lesjes meer geleerd dan 10 jaar manegeles!

Belle comme une Fleur! En dan komt er een tijd van Nixmeerhoeve..
15-07-08 Trotse mama van Daniel *\o/* en Eileen 03-12-2009!

CM_

Berichten: 26879
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 11:57

sommige mensen die zelf niet zo heel erg goed kunnen rijden (qua stijl dan ) die kunnen het misschien wel heel erg goed overbrengen op anderen,
een goed instructeur kan vanaf de grond zien hoe een paard aanvoelt!
dat is nu juist de kunst, en als een instructeur zelf niet op het paard kan gaan zitten,dan moet hij zo op jou kunnen inpraten dat je het zelf kunt oplossen

ik heb les gehad van fried van stiphout, die kan zelf onwijs goed rijden, maar hij heeft nooit op mijn paard gestapt, hoe vervelend dat paard dan ook wel niet was,ik heb met een van mijn paarden echt heel veel problemen gehad, maar hij praatte zo op me in, dat ik wel MOEST
wij denken als ruiter vaak teveel na over vanalles,als ik met fried deed springen en hij wilde niet, dan brulde fried zo hard dat ik niet durfde te gaan friemelen en frummelen en piekeren enzovoort enzovoort, RRRIJDEN !!!! dat was het enigste wat je dan mocht denken !
en zo rij je een moeilijk paard door de drempel heen !
ook een keer in nijmegen met crossless, er was een hele enge hindernis, toen we aan het rondstappen waren zeiden we nog tegen elkaar van joh, die durf ik echt nooit te springen , ja hoor, de eerste les moesten we die dus ook, je rijd aan, maar schijt in je broek, fried ziet dat en hij begint zo op je in te "schreeuwen" dat je bijna voelt alsof hij zeg maar op dat paard zit ipv jou, hij geeft jou de moed en het vertrouwen dat je zelf die hoge hindernis zonder probleem kan springen !
kijk en dat vind ik dus lesgeven
en dan maakt het mij niet uit of mijn instructeur kan rijden en of wat presteerd in de sport, als hij mij kan laten voelen wat paardrijden is, en hij kan mij laten voelen wat hij bedoelt, dan vind ik een instructeur goed

nu heb ik les van joop chardonnens, omdat fried helaas gewoon te ver weg woont voor mij, elke week een dag vrij nemen voor les, dat kan gewoon niet helaas....

maar nu met joop ben ik aan me dressuur aan het werken, was hard nodig Schijnheilig
maar hij is erg te spreken over mijn rijstijl Verward
en hij is weg van mijn paarden en ziet vooral in mijn nieuwe paard en in tosca, van de stalbaas, goede dressuurpaarden en hij ziet ook wel een dresuuurruiter in mij Tong uitsteken
*er gaat een wereld voor me open*
maar goed ,ontopic, hij springt dus ook niet op mijn paarden maar ook hij kan gevoel heel erg goed overbrengen,als ik eerlijk mag zijn los ik het ook liever zelf op als dat ik dat door iemand anders laat doen
alleen daarentegen als ik zelf lesgeef spring ik er ook wel regelmatig op....

Yessy

Berichten: 22287
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 12:14

aan de ene kant maakt het mij niet uit of ze kunnen rijden of niet, als ze mij maar goed kunnen helpen, maar als dolly weer eens heeft besloten dat ik kan oprotten, is het wel leuk als er even iemand anders is die er opstapt en de problemen wat verhelpt.

paardje

Berichten: 4130
Geregistreerd: 01-11-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 15:38

Mijn instructrice kan supergoed rijden! Omdat ze goed kan rijden ken ik haar en aangezien ze goed scheen les te geven les ik bij haar. Als ik haar anders ook zou kennen, maar ze kon niet goed rijden, maar gaf wel zo les zou ik ook wel bij haar lessen, al vind ik het eigenlijk wel belangrijk dat mijn instructrice een goed voorbeeld voor me is.

Dressuurles t/m ZZ-licht aangeboden Amersfoort eo

Ecudes

Berichten: 5215
Geregistreerd: 17-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 15:48

Wat ik eigenlijk belangrijk vind, is dat je vertrouwen hebt in je instructeur.

In mijn vorige had ik dat totaal niet, ik stak niks van haar op en luisterde ook niet echt, omdat als ik wel luisterde ging het meestal alleen maar slechter .

Nu heb ik een instructeur (die zelf trouwens ook heel goed rijdt) die ik blind vertrouw. Als hij zegt: doe dit! En ik denk: ja dááág dan gaat 't hélémáál mis, dan blijkt als ik toch naar hem luister (zoals ik dus braaf doe) dat het inderdaad een stuk beter gaat.

Manon

Berichten: 5495
Geregistreerd: 25-06-01
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 18:06

[quote="Sonja"]Hoe kiezen jullie dan voor een instructeur?
Persoonlijk ga ik niet met iemand in zee voordat ik er zelf op stal ben geweest, de omgang met zijn/haar paarden heb gezien, een paar uur naast de bak heb doorgebracht en ook wat theoretische stellingen gedropt heb bij een bakkie koffie.....
quote]

Ik ben eerst een paar keer gaan kijken en toen heb ik gewoon eens les genomen. Ik vind dat je dan pas echt een idee krijgt van hoe het gaat.
Natuurlijk krijg je wel door hoe iemand lesgeeft, bijvoorbeel laag en diep of juist in een hoge houding, maar je moet het toch op je paard aanvoelen.

kablom
Berichten: 225
Geregistreerd: 06-05-03
Woonplaats: breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 18:08

Volgens mij gaat het er om dat jij zelf en je paard vooruit gaan. dat is mijn vereiste.

-----------------------------------------------------

Ipsilonka

Berichten: 4599
Geregistreerd: 08-09-02
Woonplaats: buiten Uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 18:17

Mijn instructrice rijd zelf naar mijn mening goed. Ze rijdt eerlijk en is een echt paardenmens. Wat ze rijd? B dressuur, vroeger was ze wel Z mennen maar goed, ik vind het niet belangrijk. Ze helpt me heel goed. En als ik er niet uit kom of we snappen elkaar niet stapt ze wel eens op mijn pony, maar dat is eens in de drie maanden ofzo. Verder ligt ze mij gewoon, tegen dat geschreeuw enzo daar kan ik echt niet tegen. Dus ik ben prima tevreden over haar!

SuperDet nu Z + 9 vaardigheid M + 9!! SMW klasse M + 17
Toppers in spe: Catey & Keshya!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ulaantje, wisja en 31 bezoekers