Pony heel chagerijnig, maar wat eraan doen

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Dyonne
Moderator AR, MD, VS, BEH, WD

Berichten: 26907
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Pony heel chagerijnig, maar wat eraan doen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-03 09:40

De meesten zullen wel weten dat ik een Welsh Cob heb. Hij is nu 7,5 jaar. Alleen elk jaar in de winter zijn er problemen. Het begon 2 jaar terug. Een meisje verzorgde toen Max (mijn andere pony). Ze was eerder uit als mij, dus had Taran maar alvast gepoetst. Ik had toen al gezegd dat hoeft niet, dat doe ik liever zelf. De volgende dag kwam ik, en had ze hem weer al gepoetst. Omdat ik graag dat contact met mijn pony heb, ben ik zelf ook gaan poetsen. Ik schrok me rot. Zijn oren plat, achterhand toedraaien. Ik had hem zo nooit meegemaakt. Kon wel janken. Mijn pony altijd los te poetsen etc, was nu in 1 klap verpest. Ik heb dat toen ook wel tegen die verzorgster gezegd (die korte tijd later moest stoppen van ons, wegens meer dingen die niet mochten achter mijn rug om).
Ik heb er maanden over gedaan. En het poetsen ging weer aardig, als ik hem vast heb staan ging het goed. Ik denk uiteindelijk een half jaar duurde voor ik hem weer kon poetsen zonder dat hij echt boos deed. Vooral borstels met haren was een ramp, hoe zacht ook.
Het ging erg goed, vorig jaar heeft hij nog een paar keer boos gedaan, maar niet overdreven.
Helaas dit jaar is het weer foute boel. Het is telkens tijdens de stalperiode.
Ik zet hem vast. Zijn manen en staart gaat aardig. Maar zodra de dekens afgaan, gaan de oren plat. En gaat hij draaien. Ik ben niet bang voor hem. Hij heeft nooit echt een poging gedaan om mij te trappen of buiten, en ik blijf hem ook vertrouwen.
Poetsen is een ramp. De zachte borstel vind hij al verschrikkelijk. Als ik rustig zadel gaat het wel. Echt heel rustig. Het hoofdstel in vindt hij daarentegen helemaal niet erg. Dat doet hij als altijd. Eerst zijn hoofd op normale hoogte. Dan mond open (doet hij vanzelf), dan hoofd iets laten zakken zodat ik hem makkelijk achter de oren kan doen. Rustig alle riempjes vast. En dan vraag ik of hij mee naar buiten gaat, en dat doet hij maar al te graag. Oren naar voren, en flink voorwaarts. Buiten is het ook echt een lieverd, geen kwaad. Nooit oren plat of draaien met zijn achterhand. Dan kun je weer alles met hem.

Maar ja. Ik wil hier vanaf. Maar wat moet ik doen. Boos worden op hem? Of negeren?
Hij is erg gevoelig en heeft nooit kwaad in de zin. Mij heeft hij nooit gebeten of getrapt.

Even de titel iets aangepast.


ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 10:20

Het eerste waar ik aan denk is 1 of andere huidgevoeligheid... Of eczeem, zoiets... Zou het toch eerst na laten kijken.
Daarnaast ben ik van mening dat mijn paard niet naar mij mag dreigen, dus ik corrigeer hem als hij z'n oren plat heeft of lelijk naar me doet, dat mag gewoon niet. Maar of jij dat door wilt voeren is aan jou. Ik kan me voorstellen dat dit gedrag uit een angst of akelige herinnering komt, en dan zal 'boos worden' niet echt helpen. Dierenarts is denk ik de eerste stap...

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

lagacy
Berichten: 4
Geregistreerd: 30-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-03 23:50

Nou het probleem ligt duidelijk bij de stalperiode zeg je zelf al .Wat ik begrijp is dus dat hij in de winter niet buiten komt ,en dat je het paard zo 22 uur weer de stal in zet en dat hij alleen naar buiten komt als ji hem komt rijden .Dat zou het probleem kunnen zijn van dat hij pissig reageerd. Probeer je pony ook in de winter naar buiten te doen met zijn maatjes ook al is het maar 2 uurtjes daar zal hij echt veel gelukkiger mee zijn sociaal contact is net zo belangrijk voor paarden als dat voor mensen,ga maar bij je zelf na de hele zomer gezellig en dan komt de winter word je de hele dag alleen opgesloten .Door het buiten zetten van hem blijven zijn spieren ook soepeler doordat hij vrij kan bewegen . Ik zelf heb het al vaak mee gemaakt hoe paarden veranderen als ze elke dag kunnen spelen en hun benen kunnen strekken.

wie heeft antwoord?

Miko

Berichten: 1521
Geregistreerd: 02-11-03
Woonplaats: Zaandijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-03 08:49

Ik denk dat zijn gedrag uit angst voort komt, dus als het even kan zou ik hem niet straffen maar rustig tegen hem praten als ie zo doet en wél doorgaan met wat je aan het doen was, zodat ie merkt dat boos kijken geen zin heeft en dat het niet eng is wat je doet. Verder zijn er bepaalde methodes waar je het paard zijn vertrouwen mee terug kunt winnen door aanrakingen, het heet TTouch ofzo, is laatst ook een topic over geweest.

Succes, ik hoop dat jullie een manier vinden die het beste bij jullie past, zodat jullie allebei weer veel plezier kunnen hebben!

Lachen

Dyonne
Moderator AR, MD, VS, BEH, WD

Berichten: 26907
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-03 08:56

Benen strekken mag hij wel in de bak. Alleen dan moet ik er wel bij blijven, want na 10 minuten vervelen ze zich, en beginnen het hek op te eten. En ik ga weleens met hem aan de hand wandelen, zodat hij langs de weg even kan grazen.
Weidegang red ik echt niet in de winter. Ik woon op veengrond, en dat is veels te snel kapot gelopen, helaas. Dus zodra het nat wordt naar binnen, en zodra het droog genoeg is gaan ze gelijk naar buiten bij mij. Zo doet iedereen het hier in de buurt.

Hij staat wel de hele dag naast zijn maatje in de box, met tralies, dus ze hebben wel contact. Ik zou proberen om hem nog vaker buiten te doen.

Ik heb hem nooit gestraft voor zijn boos doen. Pas als een paard mij bijt of trapt straf ik.

Ik geloof er niet helemaal in dat het eczeem ofzo is, want waarom heeft hij het elk jaar? Daarnaast een dierenarts laten komen krijg ik echt niet zomaar voor elkaar, mijn ouders vinden dat zonde van het geld.

Overigens heb ondertussen meer geprobeerd, en het is vooral bij borstels met haren. Zodra hij die ziet gaan zijn oren plat. Een handschoen vind hij niet erg.

Gracia

Berichten: 2441
Geregistreerd: 15-07-03
Woonplaats: Boskoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-03 09:24

mij npaarden zijn altijd chago (ik denk dat ik het aantrek). denk ook dat het komt door hte op stal staan en mischien is het wel te druk op stal. allemaal schreeuwende kinderen ofzo? of juist te rustig. kan hij dingen zien vanuit z'n stal? met poetsen zijn mijn paarden ook altijd boos? weet nie wat het is... als het rustig is op stal zijn ze wat liever. mischien is het wel het karakter???

Gracia & Zizora
Een tuigpaard is goud waard!

Dyonne
Moderator AR, MD, VS, BEH, WD

Berichten: 26907
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-03 09:31

Het is erg rustig op stal. Staan aan huis in de schuur. Beiden hebben een halve deur open. Er isniet super veel te zien. Op dit moment wordt er niets gedaan in de schuur.
Tot een weekje voor de kerst werd er gewerkt in de schuur, nu niet meer.

VirtLink
Berichten: 69
Geregistreerd: 18-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-03 09:47

Ons Welshje vertoond ook zo'n soort gedrag op stal. Het is drie jaar geleden begonnen toen ze noodgedwongen een winter in een manegeboxje heeft doorgebracht. Van sommige mensen kreeg ze lekkers van anderen een klap op haar neus. Nu dreigt ze van tevoren naar bijna iedereen als ze in de stal staat. Buiten de stal doet ze dat niet.
Kunnen beide pony's niet samen naar buiten? De onze lopen 's winters de hele dag samen buiten en vervelen zich niet.

Alle animals are equal, but some animals are more equal than others... George Orwell, Animal Farm

Dyonne
Moderator AR, MD, VS, BEH, WD

Berichten: 26907
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-03 23:02

Ze gaan al samen naar buiten meestal. Maar dan gaan ze samen in het hek bijten na korte tijd. Dus ik blijf er altijd bij, om te zorgen dat het hek niet aangegeten wordt, en ook dat ze geen planten eruit trekken waar ze net aan bij kunnen.
Wel gaan ze vaak even buiten, lekker rollen en even uitleven.

In ieder geval wel bedankt allemaal voor het meedenken.

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-03 23:08

stroomdraadje spannen om het hek, en dan kunnen ze heel de dag in de bak staan, beetje hooi erin gooien, en het gaat perfect!
zo doen wij dat met onze 3 paarden ook, alleen is de wei nu toch kapotgereden door een tratotr en worden er gaten in de grond geboord ivm wateroverlast, dus dit jaar mogen ze heel de winter door ook in de wei

maar ik zou echt een stroomdraadje spannen langs het hek, en een flinke plak hooi in de bak gooien, en laat ze maar lekker buitenstaan!

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Chantal

Berichten: 4910
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Harderwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-03 23:20

Mijn pony is ook zo chagerijnig!!
Sinds hij van mijn nichtje is..

Oren in z`n nek bij het borstelen enz.

Ze zijn elke dag buiten, snachts binnen.

Erg lastig idd ..

Dyonne
Moderator AR, MD, VS, BEH, WD

Berichten: 26907
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-01-04 10:26

Op zich als ik een stroomdraadje wil spannen gaat dat problemen opleveren. Of ik moet de bak kleiner maken, maar anders beginnen ze aan die planken eronder. Kleiner maken wil ik niet, want ik gebruik hem als rijbak. Daarnaast heb ik geen stroomapparaat meer. De onze is 3 jaar terug gesneuveld, en we hebben nog steeds geen nieuwe.
En waarom een pony buiten zetten als hij liever binnenstaat? Eventjes buiten vind hij leuk, maar daarna wil hij erg graag weer naar binnen.
En het moet wel mooi weer zijn, anders wil hij niet naar buiten. Althans los niet. Als er een zadel opligt wil hij altijd naar buiten, dan maakt het weer niet uit. Volgens mij vind hij rijden zelfs leuker als loslopen. Als ik hem aan de hand naar de bak meeneem om hem los te gooien, loopt hij heel rustig mee (en het is een drukke pony, dus ben sneller gewend). Gaat rollen, en gaat dan wachten tot je hem weer mee naar binnen neemt. Neem je hem niet mee gaat hij op zoek naar planten die naast de bak staan om op te eten Scheve mond
Als er een zadel op ligt dan loopt hij opgewekt mee (soms wat te vrolijk).

Maar ik ga hem in ieder geval de komende tijd elke dag even buiten gooien, om het gewoon eens te proberen, maar ben bang dat het toch niet werkt. Overigens de rust in de schuur zal wel de problemen op kunnen leveren. Want die is er pas sinds een paar weken. Daarvoor werd er elke dag gewerkt.

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-04 13:00

als je ze wat hooi geeft buiten dan staan ze heel graag een paar uurtjes buiten hoor!
die van mij willen altijd naar binnen zodra hun hooi op is, en als het wat kouder is wilden ze vroeger niet naar buiten, maar sinds ze weten dat er buiten hooi ligt gaan ze maar al te graag!

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Evi84, J508, Jazz, Peelie, Venmenoens en 26 bezoekers