Mijn eerste sporen...

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

 
 
Emeandor

Berichten: 200
Geregistreerd: 09-01-03

Mijn eerste sporen...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-03 12:26

Ik heb een bijrijdpaard wat niet makkelijk voorwaarts te krijgen is. Zijn eigenaresse rijdt zelf wel met sporen, maar ik dus niet. Heb nog nooit eerder met sporen gereden. Ik had vandaag privéles, en mijn instructeur vindt nu dus dat ik sporen moet gaan aanschaffen. Nu ben ik alleen maar hard aan het werk om hem vooruit te krijgen en komt er verder weinig van oefenen met iets anders terecht. Hij kent het paard al heel lang, rijdt er soms wel eens op, en hij zegt dus dat dit de enige oplossing is voor hem.
Ik vind het wel lastig hoor, waar moet ik op letten als ik met sporen rij? En wat voor sporen moet ik nemen? Eerst dacht ik om gewoon eerst tijdens mijn lessen sporen te gebruiken maar de eigenaresse zegt dat ik het gewoon ook zelf kan proberen. Wie heeft er tips voor mij?


Myranda

Berichten: 303
Geregistreerd: 27-08-03
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 12:36

Ik raad je aan kleine knopsporen of stompe sporen te kopen. Die had ik ook gekocht toen ik met sporen begon, en gebruik ze nu nog steeds. Je moet er tijdens het rijden goed op letten dat je je been goed stilhoudt (maar dat zal waarschijnlijk wel zo zijn, anders liet je instructrice je niet met sporen rijden lijkt me). Het is de bedoeling dat je eerst een kuithulp geeft, reageert je paard daar niet op dan kun je iets aandrukken met je spoor. Probeer het in het begin vooral heel voorzichtig uit, je merkt vanzelf hoe hard je moet drijven, dus heel rustig beginnen met drijven, en eerst een kuithulp.
Je kan idd wel zelf proberen met sporen te rijden maar ik zou er toch in de les mee beginnen. Je geeft zelf aan dat je nog nooit met sporen gereden hebt dus het is dan misschien wel zo verstandig er iemand bij te hebben die erop let dat je je benen goed stilhoudt en niet constant zit te prikken.
Als je het goed aanpakt zal je paard vanzelf meer voorwaarts op je kuithulp worden.

Veel succes ermee

gekke_koei

Berichten: 4425
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 12:36

sporen zijn er eigenlijkniet voor om een paar dmee voorwaarts te trappen, maar om je hulpen teverfijnen...
ik zelf rij ookmet sporen.. helaas.. hij is toen hij nog manegepaard was altijd met sporen gereden(sloom) dus hij is nu totaal afgestompt.. waardoor ik ook met sporen moet(reageert gewoonniet meer zonder) dan moet ik hem echt trappen.. dan maar een prikje van de spoor

maar als je nog nooi tmet sporen heb gereden, maar je instructeur zegt dat je het wel zou kunnen(beenligging enzo) dan zou ik met kleine knopspoortjes beginnen. het is toch anders rijden. je moet ook niet constant metd e spoor in de buik prikken.. en je kan altijd nog andere sporen proberen..

rust zacht, mijn lieve willem. we zullen je nooit vergeten.
je blijft voortleven in onze gedachten.
dag, lieve vent 13-6-1988 - 23-11-2007

Emeandor

Berichten: 200
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-03 12:52

Ja ik weet dat sporen er niet voor zijn om je paard mee voorwaarts te krijgen, maar om de hulpen te verfijnen. Maar nu ben ik of bijna aan het schoppen, of ik blíjf hem aantikken met de zweep. Nou, dat is echt níet prettig rijden... Dus nu dus die sporen proberen. Goeie tips, die ga ik zeker uitproberen, bedankt! Ik heb ook van iemand gehoord die heeft van die schuine blokjes in de beugels liggen. Zo liggen je benen al sneller goed en heb je minder de neiging onbewust te prikken. Wat vinden jullie daarvan?

LadyMadonna

Berichten: 56539
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 14:53

beter aan je been maken doe je niet door met sporen te gaan rijden maar door veel overgangen te rijden. Stap-draf-staf-halt-draf-galop-draf-stap-halt-draf-halt-stap etc etc etc

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Emeandor

Berichten: 200
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-03 15:48

Ja dat laatste doe ik al heel veel. Maar tegen de tijd dat hij wat meer voorwaarts is, ben je 3 kwartier verder (helemaal dood... Scheve mond )en zodra je ermee stopt, zakt hij direct weer terug. Hij doet echt niks meer dan dat jij aangeeft. En zijn eigenaresse (rijdt al 30 jaar) heeft wedstrijden gereden met hem, die instructeur kent hem al drie jaar, en rijdt zelf op zz niveau, dus ik neem voor het gemak maar even van ze aan dat ze wel weten waar ze het over hebben. De instructeur is wel voor het gebruik van hulpmiddelen, maar wel 'rijtechnisch verantwoord'. Dus iemand rijdt met een slof, maar wel gericht op ontspanning om het uiteindelijk zonder slof te kunnen. Dus ik verwacht niet dat hij me die sporen verkeerd laat gebruiken. Toch?

Duhelo
Moderator HK, MWS, JHK, JH, YRT, JITP, VVDD

Berichten: 22201
Geregistreerd: 29-05-03
Woonplaats: west-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 15:58

nee, ik dank het ook niet hoor
ik zou de volgende keer in de les gewoon sporen aanden, maar nu nog zonder, tot je les hebt
al es geprobeert om hem eens een knoert van een mep met je zweep te geven als hij niet reageert? mischien dat hij dan wel 5 meters voorwaarts zal zijn? gni gni, nee gewoon in de volgende les sporen aan...

Emeandor

Berichten: 200
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-03 16:18

Haha, de eigenaresse was hem een keer zo ontzettend zat dat ze hem een flinke lel verkocht heeft. Hij gaf een bok en liep de rest van de tijd voorwaarts. Maar ik heb nou niet direct de behoefte om steeds aan het begin van het uur een mep te geven, uiteindelijk zal dat zijn resultaat ook verliezen. Haha! Goed, ik ga eens kijken naar sporen en zal ze de volgende les omdoen. Ben erg benieuwd hoe hij erop reageert. Doeiii

Duhelo
Moderator HK, MWS, JHK, JH, YRT, JITP, VVDD

Berichten: 22201
Geregistreerd: 29-05-03
Woonplaats: west-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 16:20

laat je het ons dan nog weten?

Llewella

Berichten: 2087
Geregistreerd: 25-01-02
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 16:23

Toch proberen in het begin meteen goed aan te pakken en in het begin niet met je laten sollen. Bij de meeste van dergelijke paarden heeft dat wel resultaat.

(Zegt zij die ook moet leren wat strenger te zijn Knipoog )

Pennymeisje van 36 jaar, jaja echt waar! En als bonus een serieuze amazone van 7 jaar :')

xxappiexx

Berichten: 5492
Geregistreerd: 19-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 16:24

stef schreef:
beter aan je been maken doe je niet door met sporen te gaan rijden maar door veel overgangen te rijden. Stap-draf-staf-halt-draf-galop-draf-stap-halt-draf-halt-stap etc etc etc

Moet je eens 3 keer proberen op die van mij zonder sporen zweep en alleen met je benen.
Ben je bekaf! Echt waar.
Die van mij is ook totaal niet voorwaarts, ik ben eerst het probleem bij mij gaan zoeken maar daar ligt het niet echt, andere paarden lopen goed oor als ik erop rijd zonder sporen.
Apollon is al wat ouder dus ook wat minder gevoleig denk denk ik.
Ik rijd haar nu ook met kleine knopspoortjes en dat gaat gewoon veel beter, ik kan nu ook aandacht besteden aan andere dingen dan alleen aan voorwaarts krijgen.
Ik raad je het dus aan als je je benen goed stil kan houden.

DunjaR
Berichten: 3404
Geregistreerd: 12-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 16:32

dat klopt je moet met sporen gaan rijden alleen om je hulpen te 'verfijnen' !!

ik zou ze daar ook voor gebruiken dat deed ik ook maar wiebelde teveel met mijn benen nog dus ben ik er mee gekapt!

ik denk als jij een paard dmv sporen naar voren moet schoppen er iets met je eigen rijden iets mis!

voorbeeld afgelopen zondag;

manegepaard super sloom (is net een computertje), overgangen rijden een half uur/uur lang paard liep super voorwaarts!!! dus het kan echt wel!

maarja dat geld niet voor alle paarden ik persoonlijk zou het niet oplossen met sporen want dadellijk reageert hij niet meer op die knopjes en dan ga je iets langer en dadelijk rijd je met sporen van 10 cm (oke ik overdrijf)

Met een privepaard zou ik dit dus niet accepteren die rijd je een paar x per week zelf dan moet dit op te lossen zijn dmv veel overgangen etc en niet een spoor.

miesie

Berichten: 7403
Geregistreerd: 28-04-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 16:38

Ik ben het met iedereen hier wel een beetje eens, maar ik ben niet tegen sporen!
Ik rijd zelf mijn pony ook met sporen (is ook manegepony geweest) ze doet het ook zonder, maar dan echt alleen in de binnenbak, in de buitenbak is het geen doen.
Je kan echt alles doen overgangen of wat dan ook, maar ze gaat gewoon stappen of heel langzaam alles doen.
Dus ik denk dat je bij sommige paarden echt met sporen moet rijden wil je er meer dan alleen een stap, drafje en galop uit krijgen....

Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 16:52

Ik zo idd voor kleine knopspoortjes gaan. Je been zo stil mogelijk houden en idd alleen gebruiken als het nodig is.
Zelf ben ik niet zo voor schuine beugelblokjes. Ze zijn er in principe voor gemaakt om het makkelijker te maken om je tenen naar binnen te houden (je enkel ietwat te kantelen, weet niet precies hoe je het moet uitleggen). Maar als je naar de aflsijting van de nopjes kijkt, zie je dat bij de meeste mensen alleen de buitenkant slijtage vertoont. Oftewel: Je houdt je voet niet plat in de beugel, maar verplaatst het gewicht naar de buitenkant. Heeft dan dus geen zin....

Emeandor

Berichten: 200
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-03 18:28

Ik rij naast Cadans ook nog eens per week op de manege. Op verschillende paarden. En ook daar oefen ik veel met overgangen. Ze hebben er goeie paarden en die reageren hier heel goed op. Ik krijg Cadans ook heus wel zover, maar dan kan je me echt opvegen na een half uur! En als ik hem dan uiteindelijk goed heb lopen, ben ik zó moe dat ik niks meer kan oefenen. Ik snap dat veel mensen denken dat ik dit gewoon veel moet oefenen. En ik ben het ook wel met jullie eens. Maar op Cadans werkt dit gewoon niet! Zijn eigenaresse heeft hem al 8 jaar, die zal toch wel weten hoe hij is? En die instructeur kent hem ook al jaren, ik neem toch aan dat hij me niet zonder reden sporen wil laten gebruiken. Tsja, ik ga het gewoon proberen, is het niks, dan stop ik er gewoon mee. Ik laat het zeker nog wel weten hoe het gegaan is. Bedankt voor de reacties!

Jennygirl

Berichten: 4492
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 18:55

Ik ben het wel met de meeste mensen eens. Heel af en toe rijd ik op een manegepaard dat niet vooruit te branden is. Elke keer als hij niet reageert op mijn been, krijgt hij een zwieper met mijn zweep. Natuurlijk vindt ie dat niet leuk en hij protesteert er heus wel tegen, maar na een minuut of 30 is hij het zo zat dat hij vliegt voor mijn been.

Het feit dat de eigenaresse hem met een spoortje rijdt, hoeft niet te zeggen dat dit ook de enige manier van rijden is. Ik zou, als ik jou was, in de priveles met een knopspoortje rijden en buiten de lessen heel hard werken aan het voorwaarts zijn (dus gewoon een zwieper met de zweep geven, bok of geen bok). Het is, naar mijn mening, niet zo dat het effect van de zweep weggaat na een tijdje, het paard leert eerder dat als hij niet direct op het been reageert, hij een lel krijgt, en anders niet. Dus gewoon: been, geen reactie, meer been, geen reactie, lel! Hou je dit consequent een maandje vol, dan is de kans groot dat hij daarna vliegt voor je been.

We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS.
Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken?
www.coachworld.nl

LadyMadonna

Berichten: 56539
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 19:34

Owh, ik ben ook absoluut niet tegen sporen, maar om nou met sporen te gaan rijden omdat het paard niet voorwaarts is, los je IMO niks mee op. Je begint met een klein spoortje, en je gaat steeds verder omdat ie op een gegeven moment ook niet meer op je spoortje reageert. Bovendien zou dit betekenen dat je continu met je spoor eraan zit

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Cowgirl

Berichten: 20144
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 19:50

Paard wordt er straks alleen maar weer dood van Hij reageert immers helemaal niet op je been en zal dan alleen nog maar op het spoortje reageren.
Uiteindelijk heeft hij dat truucje ook door en zul je weer naar een scherper spoortje moeten.

Je moet uit die molen !
Neem een zweep, leg je benen aan= geen reactie=tik! Heb je dan wel reactie beloon het met het woordje braaf.

En blijf dit herhalen. Als je conseqeunt genoeg bent zul je al snel resultaat hebben.

Als paard dan fel op het been wordt kun je overstappen naar een spoortje om je hulpen te verfijnenen

Duhelo
Moderator HK, MWS, JHK, JH, YRT, JITP, VVDD

Berichten: 22201
Geregistreerd: 29-05-03
Woonplaats: west-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 20:45

heb je er misschien al es aan gedacht dat ij zich verveelt
misschien vind hij het saai om iedere dag opnieuw dat ene rondje in de piste te doen? geef es wat fawisseling,ga es naar buiten,maak een sprongetje,leg balkjes, leg een zeil waar hij over / onder moet, ga gewoon buiten es wandelen, zet misschien wat hoger in het voer?

Emeandor

Berichten: 200
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-03 22:36

Over dat voer heb ik erg weinig te zeggen, hij heeft een tijdje wat minder voer gehad omdat hij te dik was, nu is hij weer meer, plus kuilgras, slobber en peen. Ik mag met hem ook weleens een sprongetje maken, maar niet hoger dan 50 cm (niet dat ik hoger kan hoor haha). Ik weet niet of het vervelen is. Een buitenrit gaat ook sloom bij hem. Ik ken hem nog niet lang genoeg om daar echt een oordeel over te vellen. De eigenaresse rijdt er niet elke dag mee, ik rij hem twee keer per week. Ik ga in mijn kerstvakantie bijna elke dag naar hem toe, eens kijken of ik dan wat meer variatie in de dagen kan brengen. Doeii

Emeandor

Berichten: 200
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-03 22:37

O en ik ga mijn instructeur wel even vragen hoe hij alles wat jullie hier zeggen kan verklaren. Over dat je een paard hiermee afstompt en niet voorwaarts krijgt. Misschien moet hij me maar eens wat uitgebreider uitleggen hoe ik die sporen van hem moet gebruiken.

Coby10

Berichten: 1007
Geregistreerd: 29-07-03
Woonplaats: Voorburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-03 23:13

Llewella schreef:
Toch proberen in het begin meteen goed aan te pakken en in het begin niet met je laten sollen. Bij de meeste van dergelijke paarden heeft dat wel resultaat.

(Zegt zij die ook moet leren wat strenger te zijn Knipoog )


hahahahaha, wat komt dat me toch bekend voor!! Maar het is inderdaad wel het halve werk...
Een stomp spoortje klinkt inderdaad wel het meest logisch als je nog nooit met sporen hebt gereden, maar het ene paard reageert echt wel beter dan het andere. Ik heb een kort, maar wel een recht spoortje en daar reageert mijn paard heel goed op. Daar hoef je hem maar een keer mee te prikken en hij reageert meteen, terwijl ik met stompe spoortjes veel vaker eraan moest komen. Ik zou dus zeggen: neem wel een kort spoortje, dan heb je minder risico dat je hem een beetje onwillekeurig en onbewust zit te prikken, maar zou ook even kijken naar het spoortje wat de eigenaar heeft. Als die een rechte heeft zou ik ook een rechte nemen, vooral vanwege de reactie.

Quellian

Berichten: 27180
Geregistreerd: 21-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-03 00:26

Ik zou idd ook met knopspoortjes beginnen. Ik rij nu met grove wielen (ik rij ongeveer 1x per maand). De knopspoortjes moest ik gewoon de hele tijd in z'n buik laten staan, want anders reageerde hij niet. Die grove wielsporen rinkelen. Hij weet dus hoe laat het is als ik die dingen om heb, hoef ze dus in principe niet te gebruiken, gaat enkel om het idee...
Natuurlijk krijgt hij ook weleens een prik...

LadyMadonna

Berichten: 56539
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-03 09:54

Quellian schreef:
Ik zou idd ook met knopspoortjes beginnen. Ik rij nu met grove wielen (ik rij ongeveer 1x per maand). De knopspoortjes moest ik gewoon de hele tijd in z'n buik laten staan, want anders reageerde hij niet. Die grove wielsporen rinkelen. Hij weet dus hoe laat het is als ik die dingen om heb, hoef ze dus in principe niet te gebruiken, gaat enkel om het idee...
Natuurlijk krijgt hij ook weleens een prik...


Dat is nou wat we bedoelen met afstompen....
Hij reageert niet meer op een knopje, dus een wiel. Waar ga je mee rijden als ie niet meer op het wiel reageert? (nogmaals voor de goede orde, ik ben absoluut NIET tegen sporen verder)

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Quellian

Berichten: 27180
Geregistreerd: 21-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-03 11:00

Ik rij amper... Hij is ook onwijs lui.
Heel fijn dat we lekker zelf mogen bepalen wat we met ons paard doen...!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, Gooiske, ja_nee, kionasuppie, LillvalantoS en 11 bezoekers