Wat vind je balangrijk in een dierenarts?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

 
 
Polly

Berichten: 14241
Geregistreerd: 09-04-01

Wat vind je balangrijk in een dierenarts?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-03 10:27

Iedereen zal vast zijn eigen reden hebben waarom je voor een bepaalde dierenarts hebt gekozen. De dierenarts is dichtbij, niet zo duur, staat goed bekend...etc
Wat ik mij afvroeg is wat voor jullie belangrijk is in een dierenarts (betrouwbaar, goede apparatuur, misschien wel de hoeveelheid ervaring) en of dat doorslaggevend is (geweest) voor de keuze van een bepaalde dierenarts. Of heb je geen vaste dierenarts en bekijk je per geval welke dierenarts je belt (dierenarts-shoppen). Ik ben benieuwd!!


Ik heb zelf voor mijn eigen dierenarts gekozen omdat ik sowieso graag weg wilde bij mijn oude dierenarts, ik kon het met hem niet goed vinden en met zijn manier van doen was ik het ook niet echt eens. Deze dierenarts kwam nieuw in de buurt, en was daarbij de enige die indertijd Polly kon opvoelen, gezien het feit dat ik daarna de hele zomer heb doorgerommeld ben ik eigenlijk min of meer "blijven hangen".
Er is vrij veel apparatuur op de praktijk en als je echt een spoedgevak hebt is ze er ook binnen 5 minuten als het moet.

kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!


Dennis

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Wieringerwerf

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 10:49

Mijn VA is gewoon hier in de buurt aardig bekend. Heeft veel aparatuur(eigen operatie tafels enzo, kan ook koliek operatie's uitvoeren enzo). Het zijn meerdere dierenartsen bij 1 praktijk. Het voordeel is dat je niet 100% aan 1 iemand vast zit, het nadeel is dat je wel iedere keer een ander krijgt. Dennis is afgelopen 3x al door 3 verschillende mensen ingeent. Ik maak me d'r niet zo druk om omdat hij gelukkig nooit iets heeft(klopt snel af). Als je speciaal naar een bepaalde VA vraag krijg je die ook wel.

Benno: dressuur M+11, vaardigheid Z+14 en Sport-AA ☆ Deedee: dressuur M+5, vaardigheid M+0 en prestatie sport-A
http://www.staldenci.nl

*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Michelle

Berichten: 1652
Geregistreerd: 06-06-03
Woonplaats: otterlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 10:54

Ik heb gelukkig nog niets met de dierenarts te maken gehad *klopt ook gauw af* maar bij ons op stal was hij wel regelmatig te vinden toen tornado er nog stond die had vaak koliek. Ik vond en vind die dierenarts helemaal niets. hij is bang.... zachtjes uitgedrukt en dat vind ik heel slecht.
Ik weet niet wat ik zelf zou doen wanneer ik een dierenarts nodig heb maar zijn gedrag vond ik niet oke. Hij is misschien wel goed maar hij komt daardoor heel onprofesioneel over.
Wat ik verder in een dierenarts belangrijk vind is dat hij je serieus neemt. en niet net doet of je overbezorgt bent.

Cowgirl

Berichten: 20074
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 11:08

Ik zit al jaren bijdezelfde dierenarts hier in hhw.

Ik bel hem dan altijd voor alles wat buiten het inenten valt. En we gaan er ook met de kleine huisdieren heen.

Inmiddels is de praktijk wel aangevuld met 2 jonge mensen. Een van de 2 was vorig jaar bij Danno toen ie in de spijker had gestaan.

Ik vind het belangrijk om goed te kunnen overleggen, dat ze rustig zijn en natuurlijk hun vak verstaan.
En dat zijn ze tot nu toe dus waarom zou ik naar een ander gaan.

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 11:14

Wat ik belangrijk vind aan een veearts is dat hij goed moet kunnen luisteren. Mijn vorige veearts deed dit niet genoeg en hij werd ook steeds duurder terwijl ik hem steeds minder ging vertrouwen. Ook heeft hij enkele fouten gemaakt die mijn twijfel hebben laten toenemen. Bovendien heeft hij mijn merrie slecht begeleid in het drachtig worden en de boel de boel gelaten. Zelfs niet komen opdagen na het maken van een afspraak voor het scannen met als gevolg, twee keer te laat om te dekken. Dat was voor mij de druppel en toen ben ik overgegaan op een andere veearts die bekend was bij mijn instructrice. Deze arts heeft mijn merrie wel drachtig gekregen en ons veel beter begeleidt. Hij luistert ook naar de kleine onbenulligheden. Al is het maar om de gemoedsrust te sussen Knipoog

I recommend a psychoptherapist to clean up your brain

pacster

Berichten: 709
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: ruurlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 11:40

dat hij eerlijk is over wat er met je paard aan de hand is.. ook als het niet zulk goed nieuws is.. en dat hij fatsoenlijk met paarden om gaat en het niet als dingen ziet waar hij zijn geld van verdient..

euhm.. Scheve mond

Quest

Berichten: 764
Geregistreerd: 13-01-02
Woonplaats: In Duitsland naast mijn paardjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 11:43

Eerlijkheid, ook als je paard met iets bepaald niet mankeert dat hij toch zegt van, dat kan wel eens wat gaan doen. Vriendelijkheid en kennis van zaken vind ik ook heel belangrijk. En ik moet zeggen ( na 2 dierenartsen) ik heb nu een paardenarts gevonden waar ik zeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrr tevreden over ben!

KellyenXena

Berichten: 3615
Geregistreerd: 08-04-03
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 11:48

Idd, ik kijk ook vooral naar de eerlijkheid.Mijn dierenarts is (nog) niet zo heel groot als een andere hier in de buurt..Je betaald hier dus ook niet voor een naam,maar echt voor het werk wat hij afleverd.Ik ben erg tevreden over hem.

ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 12:03

Ik zoek iemand met gevoel voor het paard en de eigenaar, die ook uitlegt wat hij doet en denkt over de situatie. Wij hadden eerst de VA die Michelle beschrijft, maar daar was ik niet tevreden over; ik vond niet dat hij goed omging met de paarden, en hij was ook niet echt vriendelijk naar eigenaren en begeleiders. Wij zijn nu bij de kliniek in Kootwijkerbroek, waar een paar uitstekende, goed uitgeruste en sociaal vaardige paarden-veeartsen werken. Wat ik daar ook prettig vind is dat ze alle dieren serieus nemen, niet alleen de dure bruine KWPenners van boven de 1.70. (heb ik wel eens meegemaakt, een VA die niet zo veel moeite wilde doen omdat het 'maar een pony' was)

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

MarijeR

Berichten: 23907
Geregistreerd: 20-08-01
Woonplaats: Onstwedde

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 13:06

Ik heb voor de "normale" dingen en spoedgevallen de DA hier uit het dorp (achterbuurman).
Als we te maken zouden krijgen met kreupelheid (in de 4,5 jaar dat we hier wonen nog niet gebeurd) wil ik naar een kliniek waar ze meer gespecialiseerd zijn in paarden. Waarschijnlijk de kliniek waar we ook de hengst voor het stamboek konden laten keuren.
Onze DA uit het dorp weet dat ook en staat ook zeker open voor meningen van andere dierenartsen. Hij laat ook rustig op zijn kosten een andere DA komen als hij twijfelt en ook de samenwerking met een gespecialiseerde kliniek verloopt prima.
Dus geen gepruts van een DA die eigenlijk geen idee heeft waar hij mee bezig is maar te trots/eigenwijs is om dat toe te geven. Dat hebben we al eens meegemaakt...

Voor problemen met het drachtig worden gaan we naar Van Ittersum, Klijndijk.
Op aanraden van de faculteit in Utrecht, dat is voor ons nu te ver rijden vanuit Groningen.

De paarden: Dream Team Miniature Horses World & European Champion Miniature Horses
Fotografie: Wildlife Fotografie

Nimue
Berichten: 3309
Geregistreerd: 21-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 13:13

Ik heb eerst een tijdje de dierenarts die hier het dichtsbij woont gehad, maar die vond ik niet zo goed voor paarden. We laten hem nog wel de kat inenten, maar hij heeft in zijn eentje een praktijk, en is gespecialiseerd in kleine huisdieren, geloof ik. Toen zijn we overgestapt naar een praktijk ietsje verder hier vandaan, daar is een arts die gespecialiseerd is in paarden, maar niet alleen maar paarden behandeld. Zij is wel goed, op zich, en zij komt ook elk jaar Santa inenten.
Pas was Santa echter erg kreupel (bleek een zoolzweer te zijn, maar goed...) en toen hebben we Parmentier uit België erbij gehad. Ook omdat ze nog wat last had van haar achterbeen, en hij aan huis foto's komt maken en ik dit dus een mooie gelegenheid vond om hem even aan het werk te zien, als er dan toch een DA moest komen.
En ik moet zeggen, ik ben erg tevreden over hem. Hij is paardenarts, en werkt voor zover ik weet alléén met paarden (of in elk geval héél veel), en hij maakt dus ook rontgen-foto's aan huis. Hij heeft dus gegarandeerd meer met paarden te maken dan de DA uit de praktijk hier in de buurt (omdat die ook gewoon andere dieren behandeld, hoewel zij wel de meeste paardengevallen krijgt).

Inenten laat ik gewoon doen bij dezelfde DA als ik nu doe, en voor kleine dingetjes laat ik die ook nog gewoon komen, maar als er echt iets ernstigs is en het is geen spoedgeval, dan denk ik dat ik zeker Parmentier weer zal laten komen.

Kortom, ik doe dus aan dierenarts-shoppen. Voor de kleine dingen (inenten) en spoedgevallen de DA uit de buurt, voor dingen die er wat serieuzer uitzien Parmentier. Lachen

verootjoo

Berichten: 22088
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 13:48

ik heb er een die gespecialiseerd is in paarden. Hij kan goed met mijn pony overweg, en dat vind ik toch wel belangrijk. maar als ik aan hem merk dat hij niet helemaal zeker is over zn diagnose, ga ik toch voor een andere denk ik, maar dat is nog nooit voorgekomen. Ik heb alleen nog maar te maken gehad met kleine kreupelheidjes, en 1x van zn rug maar dat is ook weer goed gekomen, met deze dierenarts.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 13:52

- kennis
- invoelingsvermogen
- weten tot waar zijn kennis reikt en wie hij dan moet inschakelen.

Geldt eigenlijk voor alle artsen vind ik.

De hond is de betere mens

vikki

Berichten: 14251
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 13:57

Kennis van zaken, eerlijkheid, geduld, begrip en de bereidheid uit te leggen wat er aan de hand is. Mijn DA voldoet imo aan al deze kwaliteiten en meer, ik ben echt volkomen tevreden . Hij krijgt van mij bij deze even OK dan! *2 thumbs up*

Concorde

Berichten: 6654
Geregistreerd: 14-08-01
Woonplaats: Klein dorpje in Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 14:27

Ik heb voor 'niet zo bijzondere' dingen een veearts, en eentje voor als ze iets met haar benen zou hebben of geopereerd zou moeten worden.
Mijn gewone dierenarts is niet gespecialiseerd in paarden, maar absoluut ontzettend kundig. Ze bovendien goudeerlijk, en gaat heel fijn met mn pony om. Die is tenminste niet bang voor de dierenarts.
Mocht er iets zijn waar die dierenarts nix mee kan, is ze ook zo fijn om dat ze zeggen en me door te verwijzen. Ze kijkt ook verder dan haar neus lang is, blijft voor de gezelligheid even kijken toen ik na het enten ging rijden (vroeg ze specifiek of ik nog ging rijden en of ik het goed vond als ze even bleef kijken)
Ben aan die dierenarts gekomen toen ik Eldien kocht. Een kennis gaf me haar nummer, en ze heeft toen Eldien klinisch gekeurd, aan huis, dat deden niet alle dierenartsen maar ik kon niet anders omdat Eldien toen geen trailers gewend was, en de oude eigenaar bang was dat ze zich zou bezeren. Ze wilde Eldien toen eigenlijk ook onder het zadel zien, was super geinteresseerd, en vroeg me mn oren van me kop, wat ik met haar wilde, etc. Ze vond het een leuke, gezonde pony, die waarschijnlijk goed springen kon (let wel, ze had hem enkel gekeurd!). En warempel, springen kan eldientje wel Lachen Ze was dolenthousiast toen ze eldien kwam enten, en vond haar ontzettend veranderd>rustig geworden, mooi, liep netjes, etc.
Ja, ik heb een hele fijne dierenarts!
De rest op stal heeft de dierenartsen van de kliniek dichtbij. Nou, die hebben al zoveel blunders gemaakt, niet te tellen! Die komen never nooit niet aan mn pony!!! Boos!

Some people look for a beautiful place, others make a place beautiful

Nicole85

Berichten: 6697
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 15:52

Iemand die goede uitleg geeft, iemand die MIJ uit laat praten, iemand die met geduld en respect met mn paard omgaat, iemand die ik altijd kan bellen wanneer ik iets niet vertrouw, iemand die eerlijk is: Je paard wordt nooit meer beter bijv durven zeggen....
En ja kennis natuurlijk, maar dat zou wel, hij is niet voor niks afgestudeerd...

WISH IT, DREAM IT, DO IT!

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 16:18

Mijn DA is eigenlijk de vaste DA bij ons op stal. De vorige heeft een keertje een veulen met een gebroken been een dag en een nacht nog rond laten lopen omdat hij weigerde het dier door te sturen naar Utrecht voor foto's (was alleen maar gekneusd, achteraf was het een verbrijzelde voorknie) . Na deze verkeerde diagnose (kan altijd gebeuren) kwam er nog nieteens een verontschuldiging dat hij het dier onnodig pijn had laten lijden. Daarop is de staleigenaar van DA verandert, en wij eigenlijk met haar mee.
Het voordeel is dat de huidige DA een groepspraktijk is, als er iets is zijn ze er met 10 Minuten, en vooral belangrijk vind ik dat er meerdere artsen zijn die gespecialiseerd zijn in paarden. Ze sturen bij koliek een paard ook heel snel door naar Utrecht. Better safe than sorry. Het heeft de laatste 3 keren helaas 2 keer niet mogen baten, maar dat de paarden het toen niet hebben gered lag niet aan de DA. Ze luisteren, nemen de tijd om je dingen uit de leggen, zijn eerlijk maar ook heel tactisch. Als ik een hekel heb zijn het DA's die bot zijn, en niet snappen dat eigenaren van paarden anders zijn en misschien sentimenteler met hun dier omgaan dan de gemiddelde boer.

Je suis Charlie.

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 16:38

Paard stond nog maar kort hier in de buurt op stal en ik had helaas met spoed een dierenarts nodig. Heb de eerste de beste gebeld waarvan ik het telefoonnummer kreeg (vaste DA van stal) en hij is gekomen en heeft het netjes gedaan. Niet echt een bewuste keuze dus ofzo, maar tot nu toe naar tevredenheid. Hoop 'm niet vaak nodig te hebben!

Als het niet op stal af te handelen is en bij kreupelheden die te lang duren of zonder aanwijsbare oorzaak ga ik naar Emmeloord.

Nulla tenaci invia est via

Scum

Berichten: 32107
Geregistreerd: 11-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 16:44

Ik heb een DA die gespecialiseerd is in alleen maar paarden. Vroeger belden wij altijd gewoon naar de praktijk in het dorp. Daar zitten er een aantal bij elkaar, maar het nadeel is dat ze van elk dier een beetje weten, en van geeneen dier heel veel. Eentje presteerde het zelfs om van een paard dat ernstige koliek had te beweren dattie drachtig was Verward .

Onze huidige DA moet van tamelijk ver komen en is mss ook wel iets duurder (hoewel, met enten is hij zelfs goedkoper dan die praktijk, terwijl hij veel meer voorrijkosten heeft). Daar staat tegenover dat hij echt veel weet, op elk tijdstip kan komen en ook apparatuur mee kan nemen (bijv. een camera om te kijken of het paard drachtig is, of om in de longen te kijken). Je hoeft dus niet een trailer te regelen en helemaal daar naartoe te kachelen. Bovendien is hij wel eerlijk. Als er echt iets ernstigs met een paard is dan verteld hij gewoon heel rustig wat er is, en ook als er niks meer aan te doen is. Maar een evt. beslissing wordt niet opgedrongen. Hij draait er dus niet omheen om je gevoelens maar te sparen.

Scum

Berichten: 32107
Geregistreerd: 11-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 16:44

Ik heb een DA die gespecialiseerd is in alleen maar paarden. Vroeger belden wij altijd gewoon naar de praktijk in het dorp. Daar zitten er een aantal bij elkaar, maar het nadeel is dat ze van elk dier een beetje weten, en van geeneen dier heel veel. Eentje presteerde het zelfs om van een paard dat ernstige koliek had te beweren dattie drachtig was Verward .

Onze huidige DA moet van tamelijk ver komen en is mss ook wel iets duurder (hoewel, met enten is hij zelfs goedkoper dan die praktijk, terwijl hij veel meer voorrijkosten heeft). Daar staat tegenover dat hij echt veel weet, op elk tijdstip kan komen en ook apparatuur mee kan nemen (bijv. een camera om te kijken of het paard drachtig is, of om in de longen te kijken). Je hoeft dus niet een trailer te regelen en helemaal daar naartoe te kachelen. Bovendien is hij wel eerlijk. Als er echt iets ernstigs met een paard is dan verteld hij gewoon heel rustig wat er is, en ook als er niks meer aan te doen is. Maar een evt. beslissing wordt niet opgedrongen. Hij draait er dus niet omheen om je gevoelens maar te sparen.

Arjette

Berichten: 1644
Geregistreerd: 21-02-03
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 16:46

Ik vind het belangrijk dat een dierenarts aan mij uitlegt wat hij gaat doen en vertelt wat hij allemaal bij het paard vindt. Ik wil gewoon dat hij eerlijk is en niet te afstandelijk.

..If I only could make a deal with God, and get him to swop our places..

Kia: the power to surprise Knipoog Clown

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 16:50

Onze eerste dierenarts was ERRUG duur, en was bang van mijn pony Clown ... hij was gespecialiseerd in paarden, maar bang ervan Verward Haha!
Woont in een buurdorp.

De tweede is best een goede man, niet echt in paarden, beetje alle dieren. Hij deed het best prima, maar kon niet specifiek dieper ingaan op vragen die bij paarden horen, moest het opzoeken. Voor entingen en zo zou ik 'm nog wel vragen alhoewel dat ik nu erachter ben gekomen dat ie dubbel vraagt voor een paard dan voor een koe Boos! PRO hij woont dicht.

De nieuwe is gespecialiseerd in paarden, luisterd goed, geeft z'n mening, smeert geen dingen aan die niet nodig zijn. Slaat ook niet overal centen uit, en was zelfs niet boos dat ie aan een gesloten deur stond na onze afspraak (auto in panne van ons Bloos!) ... hij ging feilloos om met shetje die wat bang is van grote mensen, had geen schrik om de ballen van m'n hengst te betasten (hij was wel blij dat m'n hengst het aanvaard Clown), en kon ook prima om met onze puberende fjord ... Kortom, ik heb onze dierenarts eindelijk gevonden Haha! Woont op een km of 10 van ons af, maar voor vervoer betalen we niet, ook niet als ie onnodig komt.

BC260894 - GL211096 - GA270405 - BO120607 - GN120710
5 Zoete snoetjes <3 THANX FOR THE VOTES FOR NEELTJE - http://9maand.be/ SHE WON *\o/*

Elke dag is een uitdaging… & een kans om te genieten.

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 16:59

Ik hoef trouwens helemaal geen DA die soft of sentimenteel met de eigenaar van het paard omgaat, totaal geen behoefte aan social talk met de dierenarts. Hij komt voor het paard, niet voor mijn geestelijke toestand.
Ik wil gewoon weten wat er aan mankeert en wat daar aan te doen is, geen vaagheden. Ik laat die kerel niet komen voor m'n lol of de gezelligheid, dus dat hoeft het dan ook niet te zijn.
Een DA met een beetje sociale vaardigheden is meegenomen, maar bekwaamheid staat voorop. Wat de een "bot" noemt, noemt een ander "direct", ik kan dat wel waarderen.

Nulla tenaci invia est via

ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 17:34

Met sociale vaardigheden bedoel ik ook iemand die uitlegd wat hij aan het doen is, waar hij aan denkt, wat hij ziet en wat dat betekend. Ik heb graag een idee van de situatie, liever dan zo'n vent die het allemaal helemaal weet en de eigenaar moet maar braaf instructies opvolgen zonder uitleg.

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 18:06

Margreet schreef:
Een DA met een beetje sociale vaardigheden is meegenomen, maar bekwaamheid staat voorop. Wat de een "bot" noemt, noemt een ander "direct", ik kan dat wel waarderen.


Onder het woordje "Bot" valt bij mij niet alleen maar de behandeling van de eigenaar (eerlijk of niet eerlijk, zoals jij dat noemt) Bot is voor mij ook als je met grof geweld een dier te lijf gaat die duidelijk bang is of in paniek, zonder ook maar op zijn minst te proberen het dier te sussen of de moeite te nemen wat meer tijd uit te trekken. Situaties, die niet nodig waren geweest. Paarden, die daardoor een trauma aan de DA hebben overgehouden. Volledig onnodig en heel erg zonde.

Dierenartsen mogen dan wel veel geleerd hebben, maar enige kennis van paardepsychologie en toepassen van die kennis is dan toch ook wel op zijn plaats. Een paard is IRL helaas geen plaatje uit een leerboek, en ook geen dood paard op de sectietafel. Het is een dier, met actie en reactie. Helaas verliezen heel veel DA's die niet vaker met paarden te maken hebben, dat uit het oog. En een koe reageert nu eenmaal ook anders dan een paard. Een behandeling van een paard als een koe valt voor mij ook onder de noemer: bot.

Je suis Charlie.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Kenzo en 9 bezoekers