informatie rijbak

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jill93
Berichten: 80
Geregistreerd: 31-05-10

informatie rijbak

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-13 17:43

beste bokkers

onze wei word opgeknapt, het word omgeploegt gladgetrokken zodat er geen kuilen en bulten meer in zitten nieuw hek erom maar we willen ook een paardenbak
iemand ervaring? een kennis van ons kan het werk doen met kraan bijv.
hoe ver uitgraven drainage maar dan wat voor bodem?
heb op internet al zandcompleet gevonden met paardenbak zand en daar op kun je kiezen voor een toplaag voor het bijv. aanvriezen.. polyvlokken vezel wat is jullie ervaring met een bodemloveremerald
Berichten: 33
Geregistreerd: 09-12-13

Re: informatie rijbak

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-13 19:14

steengeruis dacht ik dat ze eerst aanbrengen maar het hangt er vanaf ga je draineren ?

Gerritt

Berichten: 1249
Geregistreerd: 23-10-11
Woonplaats: In een ananas

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-13 19:17

Een goede rijbak bestaat uit.

Paar meter uitgraven, puin op de bodem (steengruis) vervolgens worteldoek, drainagebuizen en een combinatie van zand waardoor het water kan wegzakken hoe ver je kan en mag gaan ligt eraan op wat voor bodem je zit. Moet je wel even in verdiepen want wij kunnen bv. niet heel ver graven anders komen we de ijssel tegen :)

Het gaat er niet om hoe goed je in iets bent, als je maar iets doet wat je leuk vind!

joyce B

Berichten: 15638
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-13 19:55

je kunt ook omhoog bouwen in plaats van afgraven. Dan kun je makkelijker afwateren naar de omgeving met je drainage en zit je niet met afgegraven grond. Dit is wel duurder dan je eigen zand in de ondergrond naar boven laten halen en de zwarte grond naar onderen (keren)

Voor opbouwen graaf je bijvoorbeeld om de 1,5 tot 2 meter een sleuf (bijv. 30 cm diep en breed) die afloopt naar en uitkomt in greppel of sloot (dieper dan je drainagebuizen zodat het water niet terug kan lopen). Daar leg je de buizen in, uiteinde omhoog maakt het makkelijker om ze schoon te spuiten, anders goed afdoppen en de dop vast tapen. Dan de sleuven en evt.een klein laagje er boven vullen met grind, schelpen of drainagezand. Eventueel worteldoek over de hele bodem als tussenlaag, of gelijk de toplaag. Toplaag afhankelijk van opbouw en soort zand bijvoorbeeld 20 tot 40 cm dik. Zand wel opsluiten in aardewalletje of beschoeiing anders spoelt je zand weg en verzakken de kanten...

Voor keren graaf je eerst de grondlaag af, dan haal je een laag zand naar boven (40 cm of meer is handig) en dan gaat eerst de zwarte grond in het gat en maak je netjes vlak en dan komt de zandlaag er netjes bovenop. Even aanrijden zodat je minder weg zakt. Of keren kan hangt af van of en hoeveel zand er in de bodem zit, hoe diep het zit en of het soort zand geschikt is.

kusxamy

Berichten: 3
Geregistreerd: 22-11-13

Re: informatie rijbak

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 22:46

Toevallig willen wij ook een rijbak aan gaan leggen, dus ik luister even met dit topic mee. Weet iemand toevallig of er nu een rijbak aangelegd kan worden, want dan mag het grondwater niet te hoog staan toch?

belle_boef

Berichten: 5763
Geregistreerd: 13-02-08
Woonplaats: Drenthe

Re: informatie rijbak

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 22:49

Wel even uitzoeken of je wel een rijbak mag hebben of een vergunning moet aanvragen.

MissDD
Berichten: 684
Geregistreerd: 12-03-13

Re: informatie rijbak

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 22:55

Klic melding doen! Is zelfs verplicht zodra je dieper dan 50 cm. gaat.
Ik heb op de juridische afdeling gewerkt van TenneT (hoogspanningsmasten) en weet dat dit nog wel eens wordt vergeten met alle gevolgen van dien.
Voor de rijbak zelf heb ik helaas geen tips.

joyce B

Berichten: 15638
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Re: informatie rijbak

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-13 00:55

drainage aanleggen kan het best als de grondwaterstand laag is. Omzetten van de grond ook, anders stroomt je gat vol water bij het uitgraven van het zand en krijg je drijfzand. Dat hadden wij dus toen we in de winter onze paddock lieten omzetten omdat de doorgang naar het hek 40cm diepe modder was geworden... Hadden die modder beter af kunnen laten graven en opvullen met zand achteraf gezien ;)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Annikoe, ellekeuh_181, KDonna, M_Vainqueur, MarieLynn, NienkeK, PerleB, Poety, Saranghea, Saskia1984, Yellowbird en 29 bezoekers