Wat zijn nou opgelopen pezen?

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-09-01 11:17

Volgens collega-ijslander-rijder heeft Sib last van "opgelopen pezen". Hoe kom je daaraan (niet goed uitstappen?) en hoe kom je ervan af?


carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 11:27

Ik denk dat ie bedoelt dat ze wat vochtig zijn. Iets dikker dus. Dat de benen niet helemaal droog zijn.

Dat is niet zo heel erg, zolang het niet 'te' vochtig is. Als het 'te' is, dan zijn de pezen warm en is er een soort bobbel te voelen.

Sommige paarden hebben van nature niet zulke droge benen. Je kan ze zo dun en droog mogelijk krijgen door middel van veel stappen op de verharde weg, de hoeven recht laten bekappen, afspuiten met koud water na het werk en sommige soorten voer kunnen ook helpen.

In de benen, bij de pezen, zit extra vocht. Dat vocht komt er omdat de peesschede (een 'buisje' dat om de pees heen ligt) teveel vocht aanmaakt. Normaal maakt de peesschede vocht aan om de pees soepel te houden, maar in jou geval is dat ietsjes te veel.

Als een paard veel te veel vocht gaat aanmaken, dan krijg je gallen.

Maar ja, als het warm is of je kan onregelmatige bobbels voelen als je van boven naar onder aan de achter kant langs de pees strijkt, dan is er wat mis. Zolang dat niet het geval is, hoef je je geen zorgen te maken.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-09-01 11:48

Bij Sib zitten er wel knobbeltjes, maar die zitten aan de zijkant v/h been buiten, tussen pijpbeen en peesschede... Verward

Nog even: Sib heeft echt mooie droge gewrichten, daarom valt ieder bultje, bobbeltje snel op... niet dat er meteen reden voor paniek moet zijn, maar toch...

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Sibold op 2001-09-02 12:50 ]</font>

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 18:04

Tja, het is zo moeilijk te zeggen. Als de knobbeltjes een beetje aan de zijkant zitten, dan kan het nog veel zijn. Zijn ze hard of zacht? Misschien een galletje ofzo...

maar het zal wel niet ernstig zijn hoor, het is alleen wat minder 'mooi'. Ik heb zelf ook een paardje dat onder de bultjes en knobbeltjes zit. En ach... ze is lief zat.

gewoon opletten dat het niet verslechterd.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Babe02, bliksem38, Eleanne16, Estera, Froukje, laran, lizy29, S_zanne, superlotje, xSogno en 32 bezoekers