jacobskruiskruid tips

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
liesvp
Berichten: 92
Geregistreerd: 09-08-10

jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-07-13 19:12

Bij ons op pension staan er erg veel rozetten van JKK. De bloemen zijn allemaal al getrokken maar de rozetten staan over de ganse bodem verspreid. Nu waren we van plan alles dood te spuiten met Bofix, te ploegen, opnieuw inzaaien en dan nog eens te bemesten met kalkcyanamide. Zou dit voldoende zijn volgens jullie?

Mijn pony's mogen er geen hap meer van hebben want hadden na een bloedonderzoek een gamma gt van 560 ipv 42!!! Ze eten dus wel degelijk ook de verse planten!

Graag jullie advies!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-13 19:53

Van www.jakobskruiskruid.com :

Als Jakobskruiskruid zich eenmaal in een paardenweide gevestigd heeft, is het erg lastig om de plant te bestrijden. Door voor een dichte graszode te zorgen kan de vestigingskans van Jakobskruiskruid verkleind worden. In een dichte zode kunnen de zaden van deze soort namelijk veel minder makkelijk kiemen (7,8). Het is echter niet altijd eenvoudig om in een paardenweide voor een goede dichte graszode te zorgen. Paarden lopen de bodembedekking gemakkelijk stuk, zeker in delen van de weide waar de dieren rennen, spelen en grazen.
Het is niet eenvoudig om de plant te bestrijden door hem handmatig te verwijderen. Efficiënte handmatige verwijdering vereist het weghalen van de hele plant en alle wortels. Uit kleine wortelresten kunnen er weer nieuwe planten groeien. Handmatig verwijderen is over het algemeen alleen efficiënt bij zaailingen en rozetten, grotere planten zijn vaak te diep geworteld. Nadeel is het overnieuw verstoren van de grond en maakt het hiermee ook mogelijk eerder begraven zaad naar de oppervlakte brengen, waardoor het in een gunstiger positie komt om ook te ontkiemen. Jakobskruiskruid groeit snel terug na het snijden of maaien, vaak binnen een paar weken. Vaak komen er meerdere planten voor in de plaats(9).
Soms wordt geprobeerd om Jakobskruiskruid te bestrijden door te voorkomen dat de plant zaden vormt. het idee hier achter is, dat als Jakobskruiskruid zich niet voort kan planten, deze soort vanzelf uit de weide verdwijnt. Jakobskruiskruid is namelijk een plant met een korte levensduur. Helaas is ook deze methode niet zonder risico. In een natuurlijke situatie sterft Jakobskruiskruid na de bloei nadat de plant zaden geproduceerd heeft. ( 7, 8, 9). Het verwijderen van de bloemen of bloeiwijze of het afmaaien zorgt er echter voor dat de plant niet afsterft, maar juist opnieuw weer uitgroeit. Het verwijderen van de bloeiende delen van de plant heeft dus juist als gevolg dat de levensduur van de plant verlengd wordt. (7,8,9).
Ook het gebruik van herbiciden ter bestrijding van Jakobskruiskruid geeft geen gegarandeerd succes.. Er is geen herbicide die in een keer alle kruiskruid aanpakt. De middelen die men gebruikt worden opgenomen door de bladeren en zo getransporteerd naar alle delen van de plant, omdat kruiskruiden een best groot volume kunnen hebben kan dat even duren (10,11,12,13). Belangrijk is dat de planten niet onder stress staan (bijv droogte of extreme temperaturen) het beste is om te spuiten als de plant actief groeit, dus bij goede weersomstandigheden. Spuiten met herbicide kan het beste gebeuren als het nog zaailingen of rozetten zijn. Spuiten heeft veel minder effect op volwassen planten.
Het gebruik van herbiciden is het meest effectief als de plant groeit. Selectieve herbiciden, zoals 2.4.D en MCPA doden geen gras en verdienen dus de voorkeur.
Soms wordt strooizout aanbevolen als bestrijdingsmiddel, maar dit is schadelijk voor de natuur en de effecten ervan op Kruiskruid zijn niet voldoende bekend. (23)
Kortom, het bestrijden van Jakobskruiskruid in een paardenweide is niet zo eenvoudig. Om te voorkomen dat kruiskruid zich uitbreidt of vestigt is de aanwezigheid van een constante goede dikke begroeiing van grassen en klaver vereist om te voorkomen dat de zaailingen zich kunnen ontwikkelen. Door voldoende bemesting zal de mat een gesloten begroeiing vormen, zorg ook dat het gras niet te veel wordt afgegraasd. Het kan ook voorkomen dat de Jakobskruiskruid druk zo hoog is dat er aanleiding is de hele weide te vernieuwen.


Voorkomen is beter dan genezen

Omdat het dus erg moeilijk kan zijn om Jakobskruiskruid te bestrijden, is het belangrijk om er voor te zorgen dat deze plant zich niet in de paardenweide kan vestigen. Goed weidebeheer is hierbij van het grootste belang (14,15,16,17).
Omdat een grasplant alleen goed groeit indien de bodemvruchtbaarheid op peil is, is het dus belangrijk om te weten hoe het met de vruchtbaarheid van de grond van een paardenweide gesteld is. Een goede hulp hierbij kan een bemestingsadvies zijn dat door een gespecialiseerd bedrijf opgesteld wordt aan de hand van grondmonsters. Zo’n rapport geeft, naast een weergave van de bestaande toestand in de bodem, ook bemestingsadviezen om de bodemvruchtbaarheid te handhaven of te verbeteren. Bemesting kan zorgen dat het gras in staat wordt gesteld om te concurreren met onkruiden. Het bevordert de groei van een dichte zode zodat een hoge loopschade beperkt blijft. Het voorkomt erosie en maakt een lange levensduur mogelijk (14,15,16,17).
Naast de vruchtbaarheid van de bodem is het ook belangrijk om voor een goede grassamenstelling te zorgen. Er zijn speciale graszaadmengsels in de handel speciaal voor de paardenwei. Verschillende grassoorten hebben verschillende eigenschappen. Sommige grassoorten groeien bijvoorbeeld voornamelijk de hoogte in, andere groeien, al dan niet door middel van het vormen van uitlopers, in de breedte. Ook zijn er verschillen tussen grassoorten in de mate van regeneratie na beschadiging(18). Om een dichte, sterke grasbedekking te verkrijgen is het dus belangrijk een goede combinatie van grassoorten in te zaaien(18). Helaas wordt de keuze van grassoorten enigszins beperkt doordat niet alle grassen geschikt zijn voor paarden, bijvoorbeeld omdat ze teveel fructaan bevatten en daardoor een groter risico op hoefbevangenheid (15,17,19,20).

Roterend grazen is een goed uitgangspunt

Te kort gras en overbegrazing kunnen een weiland ongeschikt maken voor beweiding door paarden, met het risico dat zij bij het grazen teveel zand binnenkrijgen wat in de darmen tot problemen kan leiden wat zandkoliek genoemd wordt. Ook hebben op een te kort afgegraasde weide giftige planten vrij spel doordat zij zich bij voorkeur in de vrij open zode vestigen. Gras groeit vanuit het zogenaamde groeipuntje, (18) omdat paarden het gras erg kort af kunnen grazen is een grassoort met een wat lager groeipunt aan te bevelen. Gras dat te kort wordt afgegraasd moet heel veel energie steken in het herstel, het zal veel langer duren tot dit gras weer op de juiste hoogte is. In dit stadium maakt het gras onder deze stress veel fructaan (15,17,19,20). Veel paardeneigenaren van mening dat ‘kruiden’ weinig voedingswaarde bevatten en schraal zijn. Zij zijn verbaasd als hun paarden hoefbevangen raken op een wei die hoofdzakelijk onkruid en weinig gras bevat (21).
Zelfs als de bodem vruchtbaar is en de grassamenstelling juist is, zal de grasmat door paarden beschadigd worden. Dit is in het bijzonder een probleem als er weinig weide-oppervlak per paard is, omdat hier het risico op overbegrazing en bodemverstoring groter is. Dit is te verkomen door de beschikbare grond in kleinere stukken te verdelen (14,16) Zo kunnen de paarden naar een ander deel van de weide verplaatst worden wanneer het gras te kort wordt of de bodem beschadigd raakt: roterend grazen. Dit geeft het begraasde deel van het weiland tijd om te herstellen. Het is aan te raden om het gras niet korter te laten worden dan 5-6 cm. Als het gras daarna weer een hoogte van 15-20 cm bereikt heeft, is het opnieuw geschikt voor begrazing (14,16,17). De stukken die kaal zijn kunnen bedekt worden met oud hooi of mest, (mulchen) wat nieuw gras de kans geeft om beter te groeien en voorkomt dat onkruiden zoals Jakobskruiskruid licht krijgen dat ze nodig hebben om te kunnen kiemen (8,9). Als er niet voldoende wei is om regelmatig te roteren, creëer dan een plek waar ze tijdelijk kunnen staan met hooi, totdat het grasland voldoende hersteld is. Roteer de paarden in groepen. Het is beter voor het paard dan elk paard alleen in een eigen stuk. Een paard is een sociaal dier dat contact nodig heeft met soortgenoten (22).


Ik weet alleen niet hoe je een totaal nieuwe weide creëert.

liesvp
Berichten: 92
Geregistreerd: 09-08-10

Re: jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-07-13 20:04

"Ik weet alleen niet hoe je een totaal nieuwe weide creëert"

Dat weet ik dus ook niet :-)
Ik dacht dat dat opnieuw inzaaien was. Maar blijkbaar toch geen garantie op succes :-/ Niet om mee te lachen precies! Vraag me dan af of het wel de moeite is dit allemaal te doen... Of ik niet beter een andere plaatsje zoek waar ze zeker "veilig" staan...
Wat ik wel niet goed begrijp is die dichte graszoden. De bermen staan er bij ons vol van en daar loopt niemand of niks op... En ook hierin staat het vol. Vieze plant!

zoutenootjes

Berichten: 1804
Geregistreerd: 19-04-11
Woonplaats: Ja

Re: jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-13 20:16

Dichte graszode wil zeggen dat het gras zo goed groeit dat er weinig anders meer kans krijgt. Dat gras heeft wel voeding nodig, dus moet je de weide goed bemesten. Met kalkkorrels bijvoorbeeld, of andere mest. De grond mag niet te droog worden of uitgeput raken.

Roteren wil zeggen: de pony's regelmatig op een heel ander stuk zetten, zodat het gras de tijd krijgt om bij te komen. Vroeger bij ons op de manege kregen ze iedere maand een ander stuk. Er waren twaalf stukken. Voor iedere maand een ander stuk. Het oude stuk werd gesleept, ge-egaliseerd, en nog wat dingen die ik even vergeten ben. Er werd veel aan gedaan om de grasmat op peil te houden. Er was gevarieerd gras, maar eigenlijk geen onkruid. Dat kreeg de kans niet.

In de zomer kregen ze minder dan in de winter. De pony's waren altijd heel gezond, weet ik me te herinneren. Ze kregen vrijwel alleen ruwvoer, en dat ging altijd super. Ook hooi kwam van eigen land.

liesvp
Berichten: 92
Geregistreerd: 09-08-10

Re: jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-07-13 20:35

Zou ik ook heel graag kunnen doen, ze telkens verzetten. Maar moet het jammer genoeg met enkele kleine stukjes doen... Gras kan dus wel telkens enkele weken "bekomen". Zou dit voldoende zijn? Is voor 2 pony's op ongeveer 35 are.
Reeds bedankt voor de tips!

zoutenootjes

Berichten: 1804
Geregistreerd: 19-04-11
Woonplaats: Ja

Re: jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-13 20:39

35 are is wel krap, maar met wat puzzelen kom je al een eind. In enkele weken kan het gras eigenlijk niet zo heel veel bijkomen. Het is beter dan ze er het hele jaar op zetten, dat wel. Water sproeien werd vroeger bij ons met een oude giertank achter de tractor gedaan, als de pony's van de wei waren. Gewoon water uit de sloot en dan hup, de wei op. Werd het lekker groen van.

Het is ook belangrijk dat er onderhoud aan de wei kan worden gepleegd. Dat is ook zorgen voor de grasmat. Er staat in de bokt wiki dat eigenlijk een halve hectare per paard/pony nodig is.

Tjuppie

Berichten: 820
Geregistreerd: 22-12-08

Re: jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-13 20:44

Bij ons is het in het hooi aangetroffen. Buiten dat dit natuurlijk zeer kwalijk is, is mijn vraag of iemand weet of er nog wat te geven valt aan de paarden die dit (waarschijnlijk) binnen hebben gekregen. Het blijft echt achter in de lever, maar heeft iemand tips om het zo veel mogelijk te laten verdwijnen? Een detox voor de lever oid?

liesvp
Berichten: 92
Geregistreerd: 09-08-10

Re: jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-07-13 20:45

Ik heb mijn pony's een kuur sedochol moeten geven en binnen enkele maanden nog een keer...

Tjuppie

Berichten: 820
Geregistreerd: 22-12-08

Re: jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-13 20:48

Dank je wel!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-13 21:12

liesvp schreef:
"Ik weet alleen niet hoe je een totaal nieuwe weide creëert"

Dat weet ik dus ook niet :-)
Ik dacht dat dat opnieuw inzaaien was. Maar blijkbaar toch geen garantie op succes :-/ Niet om mee te lachen precies! Vraag me dan af of het wel de moeite is dit allemaal te doen... Of ik niet beter een andere plaatsje zoek waar ze zeker "veilig" staan...
Wat ik wel niet goed begrijp is die dichte graszoden. De bermen staan er bij ons vol van en daar loopt niemand of niks op... En ook hierin staat het vol. Vieze plant!

Dat heb ik idd ook altijd gedacht, maar ik heb er de ballen verstand van :o goed weideonderhoud is niet simpel, dat weet ik wel.

Ibonn

Berichten: 2438
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: Overloon - Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-13 21:26

Wij hadden er ook veel last van, vooral omdat het bij de buurman welig tierde en het dus bleef doorzaaien. Ondanks dat iedereen zegt dat het onbegonnen werk is om de planten met de hand te verwijderen, zijn wij blijven volhouden en nu moeten aan het begin vh seizoen zo'n plant of 20 uitsteken en dan zijn de weien schoon. Spuiten hielp totaal niet, plant verdorde wat maar er kwamen toch bloemen.

Wat ons wel opvalt en ook in onderzoeken gebleken is, is dat plant een paar jaar op een plek groeit en daarna wegblijft. Wel komen er snel nieuwe planten op kale stukken die ze in de winter kapot gelopen hebben, daarom hou ik de winterwei standaard als hooiland zodat het gras tijdens het maaien zichzelf doorzaait en de grasmat weer herstelt. Dat scheelt echt enorm...

Dus mijn ervaring: uitsteken als het nog rozetten zijn (rond april) dan is de wortel nog niet zo Lang en gaat het snel en makkelijk. Als ze in de bloem staan: afsnijden, bloem meteen in vuilzak en daarna plant uitsteken. Veel werk maar in onze ogen de enige oplosing na jaren klooien...

liesvp
Berichten: 92
Geregistreerd: 09-08-10

Re: jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-07-13 21:45

Ok, weer een goede tip erbij! Zoals de rozetten nu staan, kan ik beter de ganse grond leeg plukken, zo veel! Zijn vooral die voorlopers van de echte rozetten. Denk dat het zaailingen zijn of zo... Fris groene blaadjes die later donker en grilliger worden en daarna een bloem krijgen...

Ibonn

Berichten: 2438
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: Overloon - Noord Brabant

Re: jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-13 23:24

Niet plukken, echt de wortel uitsteken, anders is de plant binnen enkele weken weer terug. Is een flinke klus als er zoveel staat maar het werkt het beste. Als het teveel is, een beetje per keer doen ....

zoutenootjes

Berichten: 1804
Geregistreerd: 19-04-11
Woonplaats: Ja

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-13 17:01

Tjuppie schreef:
Bij ons is het in het hooi aangetroffen. Buiten dat dit natuurlijk zeer kwalijk is, is mijn vraag of iemand weet of er nog wat te geven valt aan de paarden die dit (waarschijnlijk) binnen hebben gekregen. Het blijft echt achter in de lever, maar heeft iemand tips om het zo veel mogelijk te laten verdwijnen? Een detox voor de lever oid?


Er is iemand op bokt die daar ervaring mee heeft, ze heeft een arabische volbloed hengst, gonkong. Even zoeken en dan kom je o.a. bij deze bokker uit. Paard is nu (volgens mij) best goed hersteld, voor zover mogelijk.

zoutenootjes

Berichten: 1804
Geregistreerd: 19-04-11
Woonplaats: Ja

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-13 17:02

Ibonn schreef:
Niet plukken, echt de wortel uitsteken, anders is de plant binnen enkele weken weer terug. Is een flinke klus als er zoveel staat maar het werkt het beste. Als het teveel is, een beetje per keer doen ....


Hier sluit ik me helemaal bij aan. Hier bij de buren is er ook eerst een beetje geplukt, maar het spul blijft terugkomen. Het heeft ook lange wortels die snel breken en dan weer aangroeien. Nu steken ze het uit, en dat gaat al veel beter.

liesvp
Berichten: 92
Geregistreerd: 09-08-10

Re: jacobskruiskruid tips

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-08-13 21:09

bedoelde eigenlijk uittrekken, maar je kan toch nooit de volledige wortel mee hebben? Heb nu ook zo een speciaal stekertje voor dit kruid. Maar dan nog hoor ik worteltjes afbreken. Maar zal al beter zijn als niks zeker...

cam
Berichten: 3022
Geregistreerd: 09-09-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-13 21:17

Ik gooi al een aantal jaar bij elke rozet van JKK een flinke hand KAS of CAS (kunstmest).
Planten sterven binnen 4 dagen en ik heb ze nooit meer terug gezien.
Wel is het dat er nog nieuwe planten terug komen maar van een wei vol JKK ben ik in drie jaar tijd terug naar 10-15 planten gegaan.
Wel een paar keer per jaar de wei door lopen en weer strooien.
En bij grote rozetten een echte hand vol gooien.
Het beste werkt het als het in de ochtend nog wat vochtig is en als het een dag of 2 niet te hard regent.

joyce B

Berichten: 16510
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-13 21:50

Niet omploegen!

Toen wij hier een stuk opgehoogd hadden en omgegooid kwamen er ineens allemaal giftige onkruiden omhoog terwijl wij voorheen nooit giftige onkruiden hadden. Echt heeeeeeel veeeeeeel jonge jacobskruiskruid plantjes (van heel klein tot iets groter) heel veel zwarte nachtschade, doornappel en nog wel meer. We hebben het toen ingezaaid met gras en 1 seizoen ontzettend veel met de hand uit moeten trekken en steken en afvoeren. Steeds weer opnieuw en dan bijzaaien op de kale plekken want elke week of twee weken kwamen er weer nieuwe plantjes omhoog. Het tweede jaar waren het al veel minder, echt maar 10% van het jaar er voor, en het 3e jaar was ik er gelukkig vanaf. De grasmat was hersteld en blijkbaar waren de zaadjes die aan de oppervlakte waren gekomen allemaal "opgebruikt" Wel hebben we veel last van kruipende boterbloem, maar daar kun je ook makkelijker tegen spuiten en is in elk geval minder giftig en niet gevaarlijk in hooi. Ik blijf wel controleren, en als ik eens weer een plantje tegenkom op mijn zandpad of zo, dan trek ik die er gelijk uit!

Smotz

Berichten: 693
Geregistreerd: 02-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-13 06:41

Tjuppie: ik heb paar maanden, 3 geloof ik zeker, gedroogde mariadistel bijgevoerd. Een handje per dag (voor een pony van 450kg). En 2 potjes Sensipharm Feelings Control - helpt ontgiftiging en herstel lever.

just_amor
Berichten: 473
Geregistreerd: 23-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-13 19:55

Wij hebben van het voorjaar alle rozetten er uit getrokken en een flinke scheut schoonmaakazijn (30cent per fles) op de plek gedaan zodat ook de wortel dood gaat. Het kruid groeide in ieder geval niet meer terug op die plek! Er staan nu nog wel een aantal rozetten maar geen volgroeide planten, dit was een jaar geleden wel anders.