Angela schreef:Ik heb 1 paard en 2 pony's op een kleine 4000m2 gras staan (niet dag en nacht), en laat de mest liggen. 2 keer per jaar slepen we, en maaien we, de wei. De rest van de mest wordt door de kraaien en andere vogels weggegeten, en is echt bijna niets in de wei te vinden. Ze gebruiken voor het mesten 1 hoek, en zelfs daar is het bijna mestvrij. Omdat ze niet eten waar ze mesten, is wormbesmettingskans ook niet echt groter als normaal.
De besmettingskans is niet voor alle wormen gelijk met deze aanpak Angela. Bijv. Leverbot en Lintworm maken gebruik van een tussen-gastheer. Leverbot maakt gebruik van de (spoel)slak en lintworm van mijten die in de grasmat leven. Door deze gastheren krijgen de wormen de kans zich over het gehele perceel te verspreiden als je de mest laat liggen, omdat de eieren en larven meereizen met de gastheer.
Bloedworm kan hetzelfde doen zonder gastheer wanneer de mest lang genoeg blijft liggen (1 week) (omdat bij deze wormsoorten de larven uitkomen op de weide ipv in het paard).
Met deze redenen adviseert Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht minimaal 2 keer per week de mest te verwijderen om zo de cyclus te doorbreken/vermijden.