respectloze pony op rust:hoe respect behouden?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
bloemkooltje

Berichten: 2143
Geregistreerd: 18-04-02
Woonplaats: Paterswolde

respectloze pony op rust:hoe respect behouden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-03 12:42

mijn pony is niet een van de makkelijkste ponies. ze is nogal respectloos tegenover mensen. loopt over je heen. heeft tijdesn het rijden haar aandacht bij alles behalve bij mij. het voor de zomervakantie ging het echt hartstikke goed. ik had priveles waardoor het rijden ontzettend goed ging en zelfs buiten gedroeg ze zich voortreffelijk. helaas hebben we wat pech: ik ben van haar afgevallen (ochtend van mijn eerste boktrit Boos! ) waardoor mijn stuitje zwaar gekneusd is. een goeie vriendin van mij heeft haar gereden en gelongeerd toen ik op vakantie was (2 dagen nadat ik eraf viel). 3 dagen nadat ik terug kwam liep mijn pony een hele lelijke wond op. das 2 maand geleden en sindsdien heeft ze zoveel lichamelijke problemen gehad dat ze nu op rust MOET staan van de DA en ik mag pas van het voorjaar weer rustig aan beginnen met werken. (ze had een bacteriele infectie aan de pees: kan nooit meer wedstrijd rijden en hopelijk nog wel een beetje rijden).

oke, nu mijn probleem: ik merk dat ze me weer ontzettend aan het uitdagen is. nu verbaasd me dat niks omdat ik haar niet streng genoeg heb opgevoed. ik ben pas sinds een jaar heel hard met haar aan het werk en het resultaat was duidelijk merkbaar: ze had absoluut meer respect voor mij. door de rust die ze nu krijgt doe ik niks met haar en nu gaat ze weer lopen klieren: ze loopt weer weg als ik het halster omdoe voor het afsponzen van de wonden, liep vanochtend ook te klieren tijdens het voeren (hele tijd "schrikken". ze heeft energie over en kan het nog niet goed kwijt.

hoe behoud ik nu het respect van mijn pony? wat voor dingen kan ik met haar doen zodat ze zich weet te gedragen en weet dat ik nog steeds de baas ben?

*\o/* *\o/*


ClauH

Berichten: 2257
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tegenover de Xenos

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 12:51

Ik weet niet of je met haar mag wandelen ?
Een goede oefening is leren dat ze naast je blijft lopen, ook al hangt het touw slap, wil ze rennen of let ze niet op: rukje aan het touw. Af en toe halt laten houden en ook echt laten stilstaan totdat jij zegt dat ze weer mag stappen. Dit zijn 2 hele simpele dingen waaruit toch blijkt dat jij de baas bent en niet zij. En het allerbelangrijkste is consequent zijn: nee is nee, en niet de ene keer wel en de andere keer niet. Zo weet zij ook beter waar ze aan toe is. Veel sterkte verder ! Ach gut

WendyBZ

Berichten: 12709
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Grunn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 12:53

Dandy schreef:
rukje aan het touw


Op de een of andere manier heb ik het idee dat dit bij haar niet zal helpen.... Zweepje erbij misschien? En dat wandelen, mag ze dat inmiddels wel gewoon?

ClauH

Berichten: 2257
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tegenover de Xenos

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 12:56

Als rukje aan het touw niet helpt: steek om de neus met het halstertouw, of zo'n speciaal halster kopen, misschien hoofdstel in ? Of inderdaad tik op haar borst ? Misschien dat je in het begin wel streng moet zijn, maar ze moet toch wel weten wie de baas is !

bloemkooltje

Berichten: 2143
Geregistreerd: 18-04-02
Woonplaats: Paterswolde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-03 12:59

wandelen zou welm ogen maar of het een goed idee is.. als het al zo is dan moet er iemand met Janneke (andere pony) mee omdat Mi helemaal gek wordt. normaal gesproken zou me dat niet kunnen schelen maar het vervelende is dat ze nu nog steeds twee behoorlijke wonden heeft die moeten helen. ik vrees dat dat helingsproces niet echt snel gaat als zij zich als een idioot buiten gedraagt..
en een rukje aan het touw is meestal een gigantische ruk: mevrouw is vrij gevoelloos. meestal wandel ik met hoofdstel en met zweep.

nog meer oefeningen die ik misschien in het weilan dkan doen? (blijf liever even in het weiland ivm met haar eigen veiligheid: wkoekoek weet waarschijnlijk heel goed waar ik het over heb Haha!)

*\o/* *\o/*

WendyBZ

Berichten: 12709
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Grunn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 13:15

Uiteraard Schijnheilig Was erbij toen je viel, en heb wel gezien hoe idioot ze kan doen, zonder reden.

Misschien is zo'n lijn met een ketting een idee, en die onder de kin langs? Heb het wel eens gehad als ik een hengst uit moest stappen, en dit hielp dan wel. (niet te hard een ruk geven uiteraard Knipoog )

cissie

Berichten: 6166
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 15:58

hoi,

In het begin zal jouw pony waarschijnlijk WEL respect voor je hebben gehad, maar dat heb je echt ZELf verknoeid, klinkt misschien erg bot, maar zo bedoel ik het niet, weet ff nie hoe ik het aardiger kan brengen.

je zegt het zelf gelukkig al 'verbaasd me niks omdat ik haar niet streng genoeg heb opgevoed"

DUIDELIJKHEID en CONSEQUENT zij is bij ieder paard noodzakelijk, vooral als je ook nog van plan bent om op dit paard te gaan rijden dan is wederzijds respect echt belangrijk anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. (zoals jezelf al aan de lijve hebt ondervonden)
dus of je nu intensief met je paard bezig bent of je gaat 1 keer in de week iets met je paard ondernemen, maakt naar mijn mening niks uit.
Het gaat erom als jij in contact bent met je paard dat alle initiatieven van JOUW uit moeten gaan en dat jij bepaald wat jullie gaan doen hoe dat gebeurd, of dat nu een sprong van een meter is of een wandelingetje om de vijver dat maakt niet uit,

Persoonlijk ben ik geen voorstander van hulpmiddelen of bijzondere halsters en andere toestanden, het begint bij je eigen houding en zolang je daar niks aan verandert kun je nog zoveel hulpmiddelen kopen maar het helpt geen snars, ja je portomonee wordt lichter, maar dan kun je geld beter steken in een persoon die je kan helpen en die niet alleen ervaring heeft met paarden maar ook met mensen/ruiters die misschien net ff andere begeleiding nodig hebben, want dit een probleem waar heel veel mensen tegenaan lopen, maar er niet voor durven komen en dmv allerlei middeltjes en teugels proberen te verbloemen, dus wdt betreft ben je die al een stap voor door het probleem te herkennen.

in ieder geval een stap in ded goede richting lijkt mij.

heel veel suc6 met je paard
ps: als ik uit moet leggen hoe je hiermee kunt gaan kun je me pb-en anders zit ik misschien voor niks een heel verhaal, wat dan nog VEEEl langer wordt dan deze (ja dat kan hoor) te typen.

gr. cissie

"when we want solutions with horses it seems odd that we often walk away from our horses to seek answers from people"

bloemkooltje

Berichten: 2143
Geregistreerd: 18-04-02
Woonplaats: Paterswolde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-03 16:12

hoi cissie, dat dit aan mezelf ligt weet ik donders goed hoor Haha! de laatste tijd (voor al dit gedoe) was er ook wederzijds respect. maar mijn pony valt nogal snel terug in haar patroon. het feit is nu dat ze niks mag doen en vanwege haar wonden durf ik ook nog niks te doen. een van de wonden zit op een plek dat hij zo weer open gaat als zij rare bewegingen maakt.

als ze het halster aan heeft is ze in het land respectvol: ze doet wat ik zeg, zo niet: laat ik dat meteen duidelijk merken. het vervelend is dat ik merk dat ze me uitdaagd als ze los is: vanochtend had ik gevoerd en wou haar wonden graag nog even bekijken. vervolgens gaat ze er als een haas vandoor.. uiteindelijk heb ik heb ik de wond wel kunnen bekijken. aanhouder wint }> misschien moet ik had ik dit topic ook wel bij UZ moeten zijn omdat het denk ik om mijn houding ten opzichte van haar gaat. vooral als ze los is...

oke: iemand hier op VRMR die dan tips heeft tov mijn houding als ze wegloopt??

*\o/* *\o/*

cissie

Berichten: 6166
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 17:22

hoi,

Ik weet niet hoe oud je paard is, maar wellicht wil ze spelen of je proberen uit te dagen?
Als dat zo is is het een gezonde reactie( gezien het feit dat ze nu op rust staat) op haar omgeving en dit geval ben jij dat en kun je dit als compliment zien, je hebt haar aandacht!

De kunst is alleen om deze aandacht vast te houden, dit kun je op verschillende manieren doen, de makkelijkste is altijd iets lekkkers bij je hebben als je haar bij je wilt hebben (dit kan altijd afgebouwd worden en je zit er echt niet je hele leven aanvast), dit werkt bijna altijd met suc6.
Ook kun je altijd iets leuks koppelen aan het "pakken" uit de wei, bv iets gaan doen wat ze erg leuk vind of in de wei of erbuiten, bv, borstelen krauwelen, een spelletje, enz enz. zodat ze het ophalen uit de wei gaat linken met iets wat ze leuk vind, ik ken je paard niet dus dat weet jezelf het beste.

Doe niet TEVEEL je best om haar te pakken laat haar maar alle moeite doen en d'r tukke doos opentrekken (om aandacht van jou te krijgen)niet jij, een arrogante opstelling lijkt me het beste, niet poelie kroelie paardje kom dan.... (beetje overdreven) maar meer in de richting van ik loop hier en ik ben hier niet voor jou dus kras op, dan ben je in de meeste gevallen veel intressanter voor paarden,
en toon je leiderschap

gr. cissie

"when we want solutions with horses it seems odd that we often walk away from our horses to seek answers from people"

bloemkooltje

Berichten: 2143
Geregistreerd: 18-04-02
Woonplaats: Paterswolde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-03 17:29

goh, dat van dat aandacht voor mij had ik nog niet eens aan gedacht. verklaard wel een hoop want ze kan haar energie niet kwijt door haar 'invaliditeit' op dit moment. ze daagt me ook uit alleen zag ik het als uitproberen, maar het kan iig ook aandacht vragen zijn.. OK dan! (laat ik het dan daar maar op houden, voel ik me ook een gevleid Haha!)

*\o/* *\o/*


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, joyce83, Yahoo en 20 bezoekers