Doen of wachten? graag jullie deskundige mening!!

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
AnnaBabs
Berichten: 1363
Geregistreerd: 20-02-03

Doen of wachten? graag jullie deskundige mening!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-03 19:07

Ik weet dat hier al heel veel topics over geweest zijn, maar ik wil toch graag even jullie deskundige mening.
Ik heb een ruin van 2 jaar en 3 maanden. Ik heb hem gekocht toen hij 4 maanden was. Ik wil hem graag gaan inrijden als hij 3 is. Nou is mijn vraag alleen: Is dat te vroeg?
Ik wacht namelijk al ontzettend lang (ongeveer 2 jaar) om erop te mogen zitten, maar ik stel het belang van Lucas dus wel voorop. Ik vind het belangrijk dat hij er lichamelijk en geestelijk klaar voor is. Nou maak ik me over dat geestelijk niet zo'n probleem, want ik heb hem al voorzichtig een paar dingen geleerd en dat laat hij allemaal zo rustig over zich heenkomen, dat ik denk dat hij het zelf ook wel aan gaat geven als hij er nog niet aan toe is om ingereden te worden.
Mijn punt is dus puur zijn lichamelijke conditie. Om hier een beetje een indruk van te krijgen heb ik hem vandaag weer eens opgemeten. Wat denk je? al groter dan zijn ouders!! ( 1 cm groter dan de moeder en 1/2 cm groter dan de vader). Ik denk dus dat hij voor het grootste gedeelte wel uitgegroeid is, hooguit nog een cm of 2.
Over zijn bespiering: vergeleken met vorig jaar is hij echt ontzettend bijgetrokken, hij is ook niet meer echt overbouwd nu.

Wat denken jullie? kan ik er over 9 maanden op gaan zitten? of kan je daar nu nog niks van zeggen? of hebben jullie meer info nodig?
Ben erg benieuwd naar jullie meningen!
Laatst bijgewerkt door AnnaBabs op 11-08-03 19:23, in het totaal 1 keer bewerkt


Larish

Berichten: 7417
Geregistreerd: 27-04-03
Woonplaats: Nuenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 19:21

Ik denk niet te vroeg hoor Anna! Als je denkt dat Lucas zijn ruggetje sterk genoeg is om een ruiter te dragen. Lachen
Hij moet er van binnen natuurlijk ook klaar voor zijn.

heb je al eens een hoofdstelletje ingehad trouwens?

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 19:23

Nou, je gaat er natuurlijk niet ineens opzitten want er gaat een hele training aan vooraf Haha!

Als je paard er over 9 maanden niet meer zo slungelig uitziet maar de indruk van een echte vent wekt kun je wat mij betreft er rustig mee beginnen.

Maar ik kan niet in de toekomst kijken (en ik heb je paard nog niet gezien Tong uitsteken ) maar normaal gezien kan je met 3 jaar al wel beginnen met het zadelmak maken ed.

AnnaBabs
Berichten: 1363
Geregistreerd: 20-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-03 19:28

Loolapelooza schreef:
Nou, je gaat er natuurlijk niet ineens opzitten want er gaat een hele training aan vooraf Haha!Haha tnx maar die snapte ik wel hoor *LOL*
Bedankt voor je goede advies! ik moet inderdaad afwachten hoe hij zich verder ontwikkeld.
Wat een ontzettend gaaf veulen heb jij trouwens(heb even in je profiel gebladerd)!! is hij inmiddels echt zwart??

Larissa: ja hij heeft wel al een bitje in gehad. Ik heb hem nl nog niet zo lang geleden laten castreren en als hengst was hij anders niet te houden zonder bitje als ik met hem buiten ging wandelen.

Ow verder misschien nog iets: Lucas is nu dus 1m48,5 en ik weeg zelf maar net 47 kilo...maakt dat ook nog verschil? (en dan bedoel ik dus: dat ik geen zware Koe -sorry voor de ongelukkige uitdrukking- ben die er op gaat zitten.)

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 100815
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 20:20

AnnaBabs schreef:
Ow verder misschien nog iets: Lucas is nu dus 1m48,5 en ik weeg zelf maar net 47 kilo...maakt dat ook nog verschil? (en dan bedoel ik dus: dat ik geen zware Koe -sorry voor de ongelukkige uitdrukking- ben die er op gaat zitten.)


Dat is in elk geval zeker niet in het nadeel van je pony !

Zoals je zelf al aangeeft zijn er 1001 meningen over het inrijden van een pony/paard en op welke leeftijd dit zou kunnen/moeten.
Ik denk dat je het beste tegen die tijd kunt bekijken of hij er geestelijk en lichamelijk al klaar voor is.
Als je dit zelf moeilijk kunt beoordelen, vraag dan hulp van een "prof".

Zelf heb ik goede ervaringen met inrijden op 3-jarige leeftijd.
Mijn merrie was een late (september geboren), ik heb haar begin september in laten rijden en "doorgetraind" tot half november.
Daarna is ze tot maart het land op gegaan.
Dit is me erg goed bevallen, ik zou het zo weer doen.
Imo. kan het goed zijn voor een paard om de "basisknopjes" aan te leren en dan weer back to basic zodat ze ook volwassen in hun hoofd kunnen worden.
Toen ik haar in maart weer oppikte kon ik er na een paar keer longeren zo weer mee wegrijden en ik merkte duidelijk dat de rustpauze haar goed had gedaan.
Veel jonge paard krijgt op een gegeven moment een terugslag, vaak al na een maand, soms ook pas na 3 maanden of nog veel later.
Imo. kun je dit vaak voorkomen door je jonge paard op tijd rust te geven en daarna weer verder te trainen.
Maar zoals gezegd is elk paard verschillend, en er zijn ook genoeg ruiters die er een andere "tactiek" op nahouden die succesvol is, dus zie het maar als een ervaring van mijn kant.

Veel succes !

AnnaBabs
Berichten: 1363
Geregistreerd: 20-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-03 20:27

Hej Oscar!

Bedankt voor je tip! Misschien is dit niet zo'n gek idee nee. Ik had het wel al eens vaker gehoord, maar nooit aan gedacht om het zelf te doen! als ik merk dat het hem teveel word zal ik dat zeker doen!
Op stal vonden ze altijd dat ik te weinig deed met mijn pony, want een vriendin van mij had zijn 1 jaar oudere broer gekocht en die kwam bijna elke dag om iets met hem te doen. beest kreeg meteen een bit in, werd met zijn 2 voor de kar gezet en werd 2 maanden voordat hij 3 werd al ingereden. Ze deed het overigens heel rustig aan en het beest was echt wel al nagenoeg uitgegroeid. Maar toch ik zou het niet doen. ik heb zoiets van: laat hem lekker kind zijn! En de meeste dingen met omgang kent hij al! poetsen, meelopen, wandelen in het bos (over de straat heb ik 1 keer gedaan maar je wilde zijn hoeven na afloop niet zien...die moet aan de ijzers denk ik later), bitje kent hij ondertussen, ik kan hem alleen afspuiten. Zelfs al 2 keer heel voorzichtig een zadel op gehad om te kijken wat hij deed....nou helemaal niks dus..en mijn conclusie: ik die miijn pony meer met rust laat (deze dingen lijken wel veel, maar ik doe echt bijna nooit iets met hem...heb hem ook al 2 jaar) heb een veel liever beest dan zijn broertje waas zoveel mee geklooid werd! Dat is een echte verwende kinderpony geworden om het zo maar even te zeggen.

Sorry voor het lange verhaal Lachen

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 100815
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 20:35

AnnaBabs schreef:
Sorry voor het lange verhaal Lachen


Geeft niks, ik vind het juist wel leuk om te lezen

Ik denk dat je al aardig op de goede weg bent.
Je hebt je pony de nodige manieren aangeleerd, maar niet "gedrild" en je laat hem lekker in z'n waarde; jong zijn mag tenslotte, daar is ie "kleuter" voor !
En wat je zegt over bijv. een bitje in doen:
Prima, zeker als je het met beleid en op een speelse manier doet.
En waarom 1000 keer herhalen als ie het prima doet, zoals bij het broertje van je pony Verward ...... dan ben jij imo. veel beter bezig.
Je kunt een dier allerlei "trucjes" aanleren, maar als ie er geen zin meer in heeft dan werkt het alleen maar averechts.
En zie dat er nog maar eens uit te krijgen
Jouw pony krijgt nu de tijd om lekker te dollen terwijl je hem spelenderwijs opvoed, lijkt mij prima !

AnnaBabs
Berichten: 1363
Geregistreerd: 20-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-03 20:39

ha bedankt oscar!! dat zal ik eens op stal vertellen (alhoewel ik moet toegeven dat ze volgens mij wel al doorhebben dat mijn pony veel rustiger en braver is dan zijn broertje..ik krijg steeds meer complimenten namelijk)
Ga ik al naast mijn schoenen lopen Haha!?

Ow ik was trouwens blij om te horen dat het met je rijden nog steeds goed gaat!! Houden zo hoor!! OK dan!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Jazz, Venmenoens en 30 bezoekers