Een shet en een pony in 1 stal???

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Kusia

Berichten: 4225
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Rhoon

Een shet en een pony in 1 stal???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-03 22:26

Mijn twee verzorgpony's, een shetje van 2 jaar en een halffjord moeten over een aantal weken bij elkaar in stal staan. Nu hebben de eigenaar en ik ze samen in een stal gedaan, alleen voor de nacht, sinds anderhalf week, zodat ze even aan elkaar kunnen wennen. We dachten dat het wel goed ging, maar de laatste paar dagen gaat het niet zo goed. Gino had wondjes, maar wij dachten dat het van de wei zou komen. Gino staat overdag gewoon in de wei en Colette staat altijd op stal vanwege medische redenen.
Ik merkte dat Gino (shetje) de laatste paar dagen een beetje gestressed op stal staat en dat hij alleen met zijn hoofd naar buiten wil (er zit een gat in de deur zodat hij naar buiten kan kijken) en bij elke 'nies' van Colette blijft hij even verstijft staan. Hij is dus bang.
Vandaag ging ik even in een stal ernaast staan om te kijken en zag ik dat hij in een hoekje achter Colette stond, maar hij wou erg graag naar dat gat toe. Met al zijn moed is hij snel achter Colette gegaan, maar is daarbij waarschijnlijk getrapt (ik weet het niet zeker, omdat ik even omkeek, ik hoorde wel een knal). Ik heb Colette gelijk op haar lazer gegeven en zij stond dus ook even verbaasd in een hoekje. Gino voelde klam aan en zat met zijn hoofd te schudden.
Ik heb hem daarna uit de stal gehaald, zodat hij even kon bijkomen. We zijn toen even naar een stalgenoot gegaan, of zij misschien kon kijken naar die wondjes. Zij zei dat ze zijn veroorzaakt door het bijten van Colette. Er was ook een 'vers' wondje die Colette een paar minuten eerder had geplaatst.
Wij hebben Gino in zijn oude stal gezet, zodat hij even voor een nachtje kan bijkomen.
Colette is heel erg op zichzelf, misschien omdat ze de wei niet in mag en altijd op stal staat. Ze eet alles uit haar stal op, dus ook het stro.
Nou vroegen wij ons af of er een oplossing is, zodat ze samen in 1 stal kunnen staan.
Heb jij hier ook ervaring mee, laat het even weten. Draaien ze nog bij, of blijft het zo.

Er zijn geen paarden die op ezels rijden, maar er zijn wel ezels die op paarden rijden!


Buitenzorg

Berichten: 10818
Geregistreerd: 02-10-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 22:27

Uit ruimtegebrek heb ik ook een tijdje (kleine maand) mijn shet met een pony in 1 stal gehad. Het si verre van ideaal. Met eten niet, met liggen niet, met rollen niet.

Het is te doen als tijdelijke oplossing, maar een blijvende oplossing is gewoon allebei een eigen stal.

Dag lieve Nick. Dankjewel voor jou. Dankjewel voor alles.
Vergeten zal ik je nooit, dag maatje... 15.05.2004 - 07.06.2010

Tanja

Berichten: 21540
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 22:44

Ik heb het ook een tijdje gedaan met een shetje en een Welshje maar dat ging ook helemaal niet goed, mijn Shetje stond er net zo bij als die van jouw.
Probleem bij ons was (en misschien is dat jouw probleem ook wel) dat de stal waarin ze stonden de stal van het Welshje was, die stond daar altijd al en het Shetje is er later bij gekomen. De oplossing was dus snel gevonden, met zijn 2en tegelijk naar een nieuwe stal (maar ja, die moet je dan wel even voor handen hebben) en toen ging het goed, nou ja, goed is een groot woord maar het Welshje was niet hele dagen door vals naar het Shetje. Het is zo als Buitenzorg zegt, het blijft een probleem. Sommige kunnen buitengewoon goed met elkaar overweg en anderen blijven gewoon problemen hebben met elkaar, zo ook die 2 van mij. Overdag ging het gewoon goed, tot er een mens in de buurt kwam die aandacht kon geven dan werd de kleine man weer in de hoek geschopt, met eten idem dito, ik heb het Shetje altijd buiten de stal moeten voeren anders was het oorlog, liggen ging wel goed want als de 1 slaapt dan waakt de ander.
Idd. de enige goede oplossing is beide een eigen stal of die ene die wel buiten kan gewoon in de nacht buiten laten, de temperatuur is goed.
Anders kan een grote loopstal ook helpen maar ja, ook die moet je maar even voorhanden hebben.

Succes!

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

Kusia

Berichten: 4225
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Rhoon

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-03 22:49

Ze staan samen in een andere stal, ze zijn dus beiden 'verhuisd'. Alleen Colette is 1 stal naar links verhuisd en Gino gelijk naar de andere kant.
Het voeren gaat ook gewoon goed, Colette in een bak op de grond en Gino een voerbak aan de buitenkant die aan het gat hangt. Maar hij durft geen hooi te eten.
Helaas hebben wij ook niet de beschikking over een loopstal of dat ze naar buiten kunnen.
Ze moeten in 1 stal!

Er zijn geen paarden die op ezels rijden, maar er zijn wel ezels die op paarden rijden!

Tanja

Berichten: 21540
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 23:06

Best lastig dan.
Het zal waarschijnlijk een probleem blijven maar misschien heb je geluk en gaat het over een tijdje wel goed, bij die van mij bleef het een probleem en dat is nu opgelost nu ze in een grote loopstal staan, daar staan ze nu met zijn 3en maar ik moet er wel bijzeggen dat ze dus ook naar buiten kunnen als ze dat willen.
Maar Gino staat overdag toch buiten? Mag hij dan in de nacht ook niet buiten blijven?

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

Kusia

Berichten: 4225
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Rhoon

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-06-03 06:20

Nee, alle paarden moeten voor de nacht naar binnen. Hij staat dus van ongeveer 21.30 tot 09.00 op stal.

Er zijn geen paarden die op ezels rijden, maar er zijn wel ezels die op paarden rijden!

leentje
Berichten: 3822
Geregistreerd: 02-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-03 07:16

Wij hebben het ooit geprobeerd met onze twee shetjes. Eentje van de twee stond al in een grote paardenstal (het minst dominante), echt een balzaal voor zo'n kleintje. Daar hebben we de andere shet eens proberen bij te zetten. Die twee shets zijn de ganse dag met elkaar bezig, staan altijd samen te grazen, te kroelen, .... als je de ene ziet is de andere nooit ver uit de buurt. Dus we dachten dat het wel goed zou gaan. Niet dus. Voor gewoon samen in de stal slapen, rondkuieren, hooi eten en drinken ging het wel, maar bij het eten (ze hadden elk een bak in de hoeken het verst van elkaar) was de "nieuwkomer" altijd sneller klaar met eten en ging de andere dan wegjagen. Ook als je aan de staldeur kwam staan en het leek er nog maar op dat je iets eetbaars bij je had, joeg de "nieuwkomer" de andere weg en dat ging niet bepaald zachtzinnig. We hebben het geloof ik bijna twee weken aangezien, en erbij blijven staan met het eten enzo, maar elke keer we dan ze stonden te begluren was het weer raak, daar kwam maar geen verandering in, dus Einde Experiment.
Ik denk dus niet dat het nog zal goedkomen.
Kan je voor dat shetje niet een voorlopig hoekje inrichten in de stal? Bijvoorbeeld dat je hem vastmaakt met zo'n speciaal koord met een gewicht eraan (dan kan ie er nooit gaan instaan), zodat hij ook nog kan gaan liggen. Eventueel nog wat extra afzetten met paletten (met dekens of zeilen erover, zodat hij zich niet kan pijn doen), of touwen.

http://www.open-canoe.be
Best friends are the ones that can see the hurt in your eyes, when everyone else is fooled by your smile.

Tanja

Berichten: 21540
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-03 08:41

Wat Leentje zegt kan natuurlijk ook, alleen denk er dan wel om dat je ze beide vast zet, je kan er niet 1 vast zetten en de ander vrolijk rond laten lopen in de stal, daar krijg je ongelukken van.
Ook een hoekje afzetten voor het shetje is een optie.
Ik bedenk me net dat ik nog zo'n geval aan de hand heb gehad met mijn Welsh hengstje en mijn Kwpn ruin.
Die moesten ook voor nood samen in 1 stal en dat was de stal van de kwpn-er. Nu is hij een paard dat absoluut geen andere paarden/pony's in zijn stal accepteerd dus dat werdt binnen de kortste keren oorlog.
Dat hebben wij idd. ook opgelost door de stal in 2en te delen en af te zetten, daar moet je wel een grote stal voor hebben anders werkt het niet en wees daar ook a.u.b. voorzichtig mee, als je pallets zou gebruiken, idd. vanalles er overheen gooien want anders komen ze er met de voeten tussen.
Betere oplossing is er een hek tussen te maken, bij ons werkte dat zo goed dat we het zo hebben gelaten en ze hebben daarna nog 2 jaar een stal gedeeld en zijn aan elkaar gehecht geraakt, maar wel met een hek ertussen.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

Kusia

Berichten: 4225
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Rhoon

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-06-03 12:14

Persoonlijk denk ik dat een afscheiding niet echt de juiste oplossing is, omdat Colette nog altijd kan bijten en Gino maar in een klein hoekje opgesloten staat.
De stal wordt ongeveer 3 bij 3 meter. Colette is ongeveer 1.35 en Gino ongeveer 80cm. Het zal dan wel krap worden in zo een stal om een afscheiding te maken zodat beide ruimte genoeg zullen hebben.

Er zijn geen paarden die op ezels rijden, maar er zijn wel ezels die op paarden rijden!

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-03 17:51

Mijn hengst en mijn merrieveulen hebben hier de winter de stal gedeeld. Mijn merrie kende die stal al, was er in geboren. Ze was héél erg blij met een maatje erbij . We hebben hun dit voorjaar (om duidelijke redenen) gescheiden en ze vonden het beiden jammer hoor Haha!. Het kan dus ook echt wel goed gaan!

BC260894 - GL211096 - GA270405 - BO120607 - GN120710
5 Zoete snoetjes <3 THANX FOR THE VOTES FOR NEELTJE - http://9maand.be/ SHE WON *\o/*

Elke dag is een uitdaging… & een kans om te genieten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, lynn_Joy, maringe, Mizsz_Kitty, Niwla, noomie1 en 42 bezoekers