Aan halster niet te houden, bit in?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

 
 
Joyce

Berichten: 6330
Geregistreerd: 02-05-01

Aan halster niet te houden, bit in?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-03 20:18

Veerle is met wandelen buiten erg sterk en kan soms ook erg druk zijn. Ze is jong, was wel verkeersmak maar ineens vind ze alles eng. Ze schiet er graag vandoor en aan het halster met hengstenketting is ze dan gewoon niet meer te houden. Ze heeft nu 2 keer los gelopen op de weg omdat ze te sterk was..
Sommige mensen vragen dan waarom ik geen bitje in doe, zodat ik wat meer te vertellen heb. Maar ik ben dan zo bang dat dat alleen maar grijpen naar iets sterkers is, en dat ze daar dan straks ook doorheen loopt? Maar zoals nu met de hengstenketting werkt gewoon niet, ik ga niet graag meer naar buiten (zegmaar, helemaal niet). Het stomme is dat ze eerst aan een los touwtje braaf langs vrachtwagens ed liep..

Hoe denken jullie hierover?


Ethelate

Berichten: 19868
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-03 20:24

tja, het bekende verhaal van respekt hebben...
Een jaar geleden kon ik Tos met moeite met een hengstenketting van wei naar stal krijgen, en nu loopt hij braaf mee...
Neem een zweepje mee, oefen eerst in de bak, halt houden = halthouden, niet meteen *mep*
draf... halthouden is halthouden, blijft ze doorgaan => *mep*

oefen dit tot het in de bak goed gaat... dan rondom stal... dan een stukje weg... en zo moet ze respect krijgen als het niet op ene vriendelijke manier lukt.

Sommige ezels kunnen enkel over paarden praten

Joyce

Berichten: 6330
Geregistreerd: 02-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-03 20:35

Het nadeel (?) is dat ze het overal goed doet, in de bak, in de wei, van de stal naar de bak, en als ik met een andere pony samen loop gaat het ook prima. Maar zodra we alleen lopen vind ze het verkeer eng, waardoor ze dus weg schiet en niet te houden is?

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-03 20:45

Dan schort er wat aan het vertrouwen dat ze in je, en het respect dat ze voor je heeft.
In tegenstelling tot Ieteliet zou ik niet gaan meppen.
Ik zou er ook geen bitje in hangen, hoewel dat zou helpen.
Heb je de hengstenketting over haar neus? Nee? Dan zou ik dat proberen.
Maar ik zou ook eens proberen haar vertrouwen te winnen met Natural Horsemanship.
En als je haar leidt aan een touw, laat minstens een meter ruimte. Niet zoals de dressuurruiters direct aan het hoofdstel vasthouden, maar geef ruimte dat ze even kan schrikken. En blijf op dat moment als ze schrikt zelf staan. Want op het moment dat jij je voeten beweegt ben jij onderdanig aan haar. Kijk maar eens bij paarden in de wei. Er komt een dominant paard aan en alles gaat uit de weg....Haha!

Zo ziet het er uit als het helemaal word beheersd...

http://www.naturalhorsesupply.com/leading.shtml

Afbeelding
Afbeelding

Je suis Charlie.

Kimmes

Berichten: 12810
Geregistreerd: 08-01-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-03 21:18

Ik zou de ketting niet meteen over de neus doen.Ik denk dat je dat beter eerst met een touw kunt proberen,vaak is dat al voldoende.Als ze dan schrikt ofzo,dan trek je aan het touw (geen ruk geven!)ipv aan het halster.De meeste jonge (en oude) paarden reageren hier goed op.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-03 21:28

Eigenlijk hetzelfde als bij handhulpen als je erop zit: als jij gaat sleuren geef je eigenlijk steun waarop zij zich sterk kan maken. leer haar aan een los touwtje mee te lopen, lichte stelling naar jou toe. Niet tolereren dat ze ergens anders naar kijkt, jij neemt haar mee dus haar aandacht moet bij jou zijn. Als ze het op een lopen wil zetten probeer haar dan op haar plek te zetten met 1 ruk, zodra ze stilstaat beloon je haar goed met je stem. Gewoon een stapkettinkje onder het halster door, als het echt niet werkt er overheen. Beter een keer flink doorpakken en dan een braaf paard, dan dat je maar aan blijft trutten en ze straks helemaal over je heen loopt. Vraag wat hulp van een ervaren persoon.

je zegt het eigenlijk zelf al: eerst liep ze wel braaf mee. Waarschijnlijk ben je gewoon wat te makkelijk geweest en maakt ze nu misbruik van je. Niet te lief zijn: jij bent de baas!

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Lautjuh123

Berichten: 5174
Geregistreerd: 20-10-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-03 21:57

cassidy, zoals op die foto's loopt persoon er beetje voor maar wat als veerle no schrikt en naar voren rent, dan heb je zo een paard afdruk op je achterbenen staan lijkt mij Scheve mond

Jel

Berichten: 699
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-03 22:06

Lautjuh123 schreef:
cassidy, zoals op die foto's loopt persoon er beetje voor maar wat als veerle no schrikt en naar voren rent, dan heb je zo een paard afdruk op je achterbenen staan lijkt mij Scheve mond


Dat dacht ik ook toen ik de foto's zag. In het boek van Claus Hempfling wordt het ook op die manier uitgelegd en hij doet dit zelfs met hengsten. Maar als mijn paard schrikt maakt hij toch echt een sprintje naar voren en sta ik er dus liever naast. Begrijp dat het paard genoeg respect voor je moet hebben dat hij niet over je heen loopt, maar als hij schrikt...

Paardenboeken te koop, kijk in mijn profiel!

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-03 22:09

Dit is natuurlijk het eindresultaat. En je begint dat je paard naast je loopt. Links of rechts, maakt niet uit. En dan op een gegeven moment zelfs achter je.

Een paard kan altijd schrikken. Maar als je bang bent dat hij over je heen loopt, dan hou je hem toch naast je? Geef hem alleen wel die meter ruimte. Dus niet die twintig cm achter het bit vastpakken als je hem meeneemt.

Bovendien helpt het heel veel als jij tussen het object waar het paard van schrikt en het paard in gaat staan. Ze kunnen zich namelijk met hun grote lijf heel goed achter ons verstoppen....Haha!

Je suis Charlie.

Kimmes

Berichten: 12810
Geregistreerd: 08-01-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-03 22:24

Kim probeert zich altijd IN mij te verstoppen Haha!

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-03 22:25

Kimmes schreef:
Kim probeert zich altijd IN mij te verstoppen Haha!


Dat is ook weer niet de bedoeling. Als hij tegen je aan loopt te duwen heeft hij gebrek aan respect voor jouw persoonlijke ruimte...

trouwens, als je paard aan je voorbij dreigt te lopen: halthouden en door achterwaarts te laten lopen je paard corrigeren. Hij mag gewoon NIET aan je voorbij.

Je suis Charlie.

Lautjuh123

Berichten: 5174
Geregistreerd: 20-10-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 09:49

ik snap het!
maar ik moest er meteen aan denken en dan vooral omdat veerle nu zo schrikkerig is!
heb zelf luck op mn achterbenen gehad toen ie aangevallen werd door ander paard en nergens anders heen kon dan DOOR mij heen zo'n beetje Tong uitsteken
was niet echt een fijn gevoel, vandaar dat ik het me afvroeg Haha!
bedankt voor je uitleg Lachen

Minne

Berichten: 512
Geregistreerd: 02-11-01
Woonplaats: Gent, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 11:09

Misschien eens een touwhalstertje proberen, of je eens verdiepen in enkele NH-leidtechnieken. Het klink alsof je paardje je nog niet voor 100% vertrouwd en respecteerd, en da's toch wel een basisvereiste
De parelli-7-games zijn misschien een goed begin?

Ik ben nu officieel Strasser Hoofcare Specialist Student!
*My heart's in overdrive, and you're behind the steering wheel*

Kimmes

Berichten: 12810
Geregistreerd: 08-01-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 12:37

Cassidy"]
[quote="Kimmes schreef:
Kim probeert zich altijd IN mij te verstoppen Haha!


Dat is ook weer niet de bedoeling. Als hij tegen je aan loopt te duwen heeft hij gebrek aan respect voor jouw persoonlijke ruimte
[/quote]

Ze doet dat niet tijdens het lopen,maar alleen de enkele keer dat ze schrikt.Dat is niet vaak,het blijft een koele fjord natuulijk.Ze loopt dus niet tegen me ''aan te duwen''.Daarbij was het als grapje bedoeld

Tessebes

Berichten: 16930
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 12:45

Lautjuh123 schreef:
cassidy, zoals op die foto's loopt persoon er beetje voor maar wat als veerle no schrikt en naar voren rent, dan heb je zo een paard afdruk op je achterbenen staan lijkt mij Scheve mond


Hier ben ik het ook mee eens. Ik vind het voorbeeld op de foto nergens op slaan, zo lang het goed gaat, gaat het goed. Het paard hoeft het maar 1x op z'n heupen te krijgen en je hebt niks meer te vertellen. dag paardje!

Rene
Berichten: 266
Geregistreerd: 06-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 14:06

Tessebes, even goed lezen Nerd (geen kwade bedoeling) maar cassidy heeft daarna geantwoord dat dat het eindresultaat is je begint met het paard naast je te laten lopen. (als er eenmaal 100% vertrouwen en respect is gaat het net zoals op die foto.

Heel belangrijk bij vertrouwen is dat jij laat merken dat je niet bang bent en dat er voor je paard dus ook geen reden is om bang te zijn.Natuurlijk schrikt ie in het begin en wil hij het liefst wegrennen, maar na een tijdje oefenen kijkt hij nog even op (zo van, huh wat is dat) en loopt daarna weer verder want hij merkt dat jij niet bang bent en dat de situatie juist normaal en veilig is.
En met een NHS-touw heb je meer ruimte, heel erg handig, gebruik het bij ons ook regelmatig.
Ik zou idd klein beginnen, vertrouwen opbouwen en respect! Heel erg belangrijk, dan loopt het paard ook niet over je heen maar langs je door.

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 14:10

tja harstikke leuk hoor een halstertje, maar met een bit in heb je veel meer te vertellen. en dan kan er nog zoveel vertrouwen zijn maar als er echt iets gebeurd dan heb ik dat liever.

overigens denk ik wel, net als de anderen, dat je ook dominantie-probleem hebt. los dat eerst op, want anders helpt ook een bit niet.

Amor Vincit Omnia

Tessebes

Berichten: 16930
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 14:14

René schreef:
Tessebes, even goed lezen Nerd (geen kwade bedoeling) maar cassidy heeft daarna geantwoord dat dat het eindresultaat is je begint met het paard naast je te laten lopen. (als er eenmaal 100% vertrouwen en respect is gaat het net zoals op die foto.


Ik heb het goed gelezen, maar een paard blijft nog steeds een vluchtdier, hoeveel vertrouwen en respect je ook hebt.

Tessebes

Berichten: 16930
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 14:16

Ik wandel buiten trouwens altijd met een hoofdstel met bit. Ik hoef zo goed als nooit in te grijpen, maar juist voor die ene keer dat het wel nodig is, ben ik er erg blij mee.

Boogiegirl

Berichten: 7815
Geregistreerd: 26-06-01
Woonplaats: Venlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 14:23

Kimmes schreef:
Ik zou de ketting niet meteen over de neus doen.Ik denk dat je dat beter eerst met een touw kunt proberen,vaak is dat al voldoende.Als ze dan schrikt ofzo,dan trek je aan het touw (geen ruk geven!)ipv aan het halster.De meeste jonge (en oude) paarden reageren hier goed op.


Een touw is veel stroever(schuurt dus) en glijd niet meteen los.
Een (dikke) ketting is paardvriendelijker.

Ik zou er een hengstenketting aanhangen voor de veiligheid.

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 14:38

Tessebes schreef:
Ik wandel buiten trouwens altijd met een hoofdstel met bit. Ik hoef zo goed als nooit in te grijpen, maar juist voor die ene keer dat het wel nodig is, ben ik er erg blij mee.
ik ook, voor mens en dier veiliger. aard van het beest blijft altijd.

Amor Vincit Omnia

Les_Fjal

Berichten: 1926
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Hoogvliet

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 16:48

Ik denk als een paard wil gaan, hou je hem ook niet op een bit...Uiteraard heeft het meer uitwerking...maar nog niet voldoende om hem bij je te houden..

Maar als ik iemand zie lopen met een jong paard, die totaal niet "begeleidt" wordt door de degene die ermee loopt....en het bloed stroomt langs zijn mondhoeken omdat het bit erin getrokken wordt.....Nee...dan is dat denk ik niet de oplossing...

Zoals hierboven al meerdere malen gezegd is....Even intensief werken aan de verstandhoudingen tussen jou en je paard, is denk ik ook geen overbodige luxe.

Mijn paarden wil ik altijd achter me hebben. Ik als leider loop voorop en "mijn kudde" volgt.

Eentje is niet genoeg...Meer...Meer...Meer !!

~`Life's there for the ones who love to live and take it all, for it is free...~` -*Sonata Arctica*-

Tessebes

Berichten: 16930
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 16:52

Les_Fjal schreef:
Maar als ik iemand zie lopen met een jong paard, die totaal niet "begeleidt" wordt door de degene die ermee loopt....en het bloed stroomt langs zijn mondhoeken omdat het bit erin getrokken wordt.....Nee...dan is dat denk ik niet de oplossing...


Dat heb ik nog nooit gezien, jij wel?

Les_Fjal

Berichten: 1926
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Hoogvliet

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 16:55

Tessebes schreef:
Dat heb ik nog nooit gezien, jij wel?


Helaas wel ja...
Een paar boerderijen verderop bij het bedrijf waar ik twee jaar heb gewoond gingen nogal bizar om met hun dieren......

Eentje is niet genoeg...Meer...Meer...Meer !!

~`Life's there for the ones who love to live and take it all, for it is free...~` -*Sonata Arctica*-

Joyce

Berichten: 6330
Geregistreerd: 02-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-03 20:26

Bedankt voor de reacties allemaal!
Het is wel zo ja dat ze nog geen 100% respect heeft, ookal gaat dat vergeleken met vorige maanden echt de goede kant op
Zelf doe ik ook geen bit in, ik vroeg me alleen af hoe andere daar over dachten omdat het me zo vaak gezegt werd.
Cassidy, freestyle vind ik intressant ja, ze loopt ook aan een los touwtje, ik heb haar nooit direct bij het halster vast.
Heb net weer een stuk gelopen samen met een andere pony, ze had ongeveer een halve meter touw en het ging prima.
Het is ook een nadeel dat IK mijn vertrouwen kwijt ben buiten, het is dus niet (alleen) Veerle die het probleem is.
Het is jammer dat je ver weg woont anders had ik graag gevraagt of je zin had een keer te helpen.
Verder iedereen bedankt voor de reacties, en we zijn al veel aan het oefenen aan onze verstandhoudingen. Kan ook niet wachten tot we weer ergens staan met bak.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense en 17 bezoekers