spit

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
schatjuhh
Berichten: 227
Geregistreerd: 12-04-02

spit

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-03 18:26

zijn er hier meer meisjes/jongens die net als ik op jonge leeftijd al spit hebben/of gehad hebben?
wat hebben jullie er toen aan gedaan??
en komt het nog steeds terug??

voor degene die niet weten wat spit is:

Wat is spit?
Spit is eigenlijk een beschadiging van een tussenwervelschijf, vaak als gevolg van een buigende en of buigende draaiende beweging van de rug.

Tussen de wervels zit de tussenwervelschijf, dat is een kraakbenige ring met een geleiachtige substantie in het midden. Deze schijf geleid de krachten die op de wervelkolom komen te staan bij bewegingen en houdingen. Hij werkt als een soort schokdemper. Tevens begeleidt hij de bewegingen van de wervels onderling.

De tussenwervelschijf wordt meestal beschermt door het op tijd aanspannen van de omliggende spieren (coördinatie). Als je vermoeid bent, slecht eet, weinig beweegt of onder stress staat vermindert je coördinatie. Dit kan blessures tot gevolg hebben, bij de één is het de nek en bij de ander bijvoorbeeld de rug. Op het moment dat je coördinatie slecht is, is de tussenwervelschijf minder beschermd. Op het moment dat je in jouw geval dan bukt naar iets wat buiten je bereik ligt, kunnen er scheurtjes of een scheur ontstaan in de tussenwervelschijf. De geleiachtige substantie vloeit dan in die scheur en veroorzaakt druk op de omliggende weefsels (omdat de tussenwervelschijf aan die kant wat bolt. Het lichaam wil de plaats van de beschadiging beschermen en reageert met een heftige aanspanning van de omliggende spieren (soort kramp). Ook ontstaat er een soort ontstekingsreactie (niet- bacterieel) met zwelling. Dit is het begin van het herstelproces. De zwelling en de aangespannen spieren geven de pijn. Dit duurt vaak drie tot vijf dagen, mits je niet overbelast of juist helemaal niets doet.

groetjes lisanne


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Claire, Baredawn, djinnie, Flew, JudithO, Kcinarual, nimbletje, Niniane, Pg2409, Selka, wilmatj, xchanel01 en 28 bezoekers