hysterische bok

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

hysterische bok

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-03 11:11

Paddy is momenteel helemaal hysterisch als ik er op ga zitten. (ze heeft wel eens vaker van die periodes om een of andere vage reden). Laatst kwam ze zelfs omhoog toen ik erop wilde klimmen!!!!!!! Dat maakte me woedend, ik heb er flink onder geschopt en toen werd ze weer normaal. Even. D.w.z., ik kon er gewoon op klimmen maar ik heb mijn rechtervoet nog niet in de beugel of ze draaft aan (hele korte krampachtige pasjes) en NIET stil kunnen staan effe he, met geen mogelijkheid! Compleet hysterisch. Vervolgens aanleiding zoeken om steeds op zij te springen en weg te vluchten, hier niet langs willen, daar niet langs willen en met geen mogelijkheid haar concentratie kunnen krijgen. Ze raakt dan totaal geobseedeerd door een zogenaamd eng dingetje. Dus............ er maar weer af, 2 longeerlijnen er aan hangen en laten galopperen terwijl ze nageeft. Als ze totaal bezweet en moe is, dan er weer op en dan laat ze zich een stuk beter rijden.Vorige week maandag was de laatste keer dat ik normaal op haar kon rijden, sindsdien niet meer en heb ik elke keer ruzie.
Ik word zo moe van dat beest. Toch maar verkopen? maar wie wil nu zo'n hysterische bok? aan het zadel ligt het niet, ik heb haar ook al helemaal na laten kijken (veearts, fysio, osteo) en niemand kan er iets aan vinden. Ik weet ook dat het zuiver ligt aan haar karakter. Ze heeft ook buien dat ze cooperatief is. En dan he............. dan loopt ze gelijk de sterren van de hemel en geeft ze een ontzettend goed gevoel. Nu ook wel hoor, als ik haar heb gelongeerd. MAar ik zou willen dat het normaal kon.

De hond is de betere mens


IngridM

Berichten: 10538
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-03 11:47

hmm kan me voorstellen dat je d'r af en toe giga van baalt, en helemaal denk ik als je net bv. de dag ervoor zo lekker op haar hebt gereden. Dan heb je er vaak helemaal zin in en lukt het dus gewoon niet. GRRR.
Maar ja, verkopen is ook zo'n grote beslissing he.......is ze niet heel erg aan het puberen, want ze is toch nog erg jong of ben ik in de war...?

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-03 11:51

Ik herken Isolda direct in dit stukje! (alleen dat sterren van de hemel rijden niet Haha! ) Een aantal jaren geleden heeft zij ook een periode gehad dat ik er niet op kon komen.
En nog steeds kan het zo zijn dat ze van die buien heeft dat ik maar beter heel goed op kan letten. Dat kan zijn als ik erop zit, maar ook heel goed als ikernaast sta of met haar rondloop.

Het is in de jaren steeds minder geworden. Als jong ding had ik wekelijks ruzie, daarna maandelijks, dan alleen in het seizoen, als er iets vreemds gebeurde en nu eigelijk nog maar jaarlijks.
Het wordt dus beter. Of misschien zijn we beter op elkaar ingesteld, meer wederzijdsvertrouwen Verward

Ik vind het zo jammer dat ik niet in haar hoofd kan kijken, of dat ze kon praten. Zou een heel stuk makkelijker worden!

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-03 11:55

jantina schreef:
.

Het is in de jaren steeds minder geworden. Als jong ding had ik wekelijks ruzie, daarna maandelijks, dan alleen in het seizoen, als er iets vreemds gebeurde en nu eigelijk nog maar jaarlijks.
Het wordt dus beter. Of misschien zijn we beter op elkaar ingesteld, meer wederzijdsvertrouwen Verward

Hier vestig ik mijn hoop op.

De hond is de betere mens

Rocamor

Berichten: 5028
Geregistreerd: 21-11-02
Woonplaats: pendelend tussen oost en west

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-03 12:06

Desiree, als het met vlagen is, kan ze geen last hebben van haar hormonen of eierstokken ofzo hebben. Last van de rug door hormonen (goh heb ik nou noooooit last van).

Mijn ruin heeft ook wel eens van die irritante dagen, maar ik kan het terugvoeren naar flinke spierpijn of lichte (nog niet waar te nemen) kreupelheid door een hoefzweer (die dan een paar dagen later doorbreekt). Dan kan ik ook niets met hem beginnen.

Als er tegen je gezegd wordt dat het tussen je oren zit, wees dan maar blij!
Is het tenminste aangetoond dat er iets tussen die oren zit..

Mikkie

Berichten: 3964
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-03 12:28

Ik dacht hetzelfde als Rocamor. Ik denk niet dat ze dit zonder reden doet. En of dit "Ik heb er flink onder geschopt " nou de juiste oplossing is...... ik weet het niet hoor. Maar goed, dat kan ik natuurlijk niet beoordelen van achter de computer.

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 101684
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-03 20:53

'k Heb ook eens een merrie gehad die zo ongeveer dezelfde kuren vertoonde.
Soms zo mak als een lammetje, afgewisseld met periodes waarin ze echt niet te pruimen was.
Niet op kunnen stijgen, dribbelen, dwars doen, en met een beetje pech ook nog op haar achterbenen staan; om nog maar niet te spreken over die chagrijnige blik in haar ogen.
Heel frustrerend allemaal, soms zag ik het ook niet meer zitten.

Maar er is hoop !!!
Bij deze merrie werd het langzaamaan beter.
Er kwamen steeds meer goede dagen en ze werkte steeds beter mee.
Helaas kan ik je niet vertellen hoe het uiteindelijk met haar is afgelopen want ze bleef helaas veel te klein voor mij, daarom heb ik haar verkocht.

Nog een leuk detail:
Ik ging eens met haar naar de keuring en zag daar een stuk of 8 nakomelingen van dezelfde vader.
Je raadt het vast al....... het leek wel of ze gecloond waren, allemaal precies dezelfde uitstraling en (helaas) ook precies dezelfde karaktertrekjes. Toch blijkbaar de aard van de beestjes.......

Veel succes, ik hoop dat je nog genoeg geduld op kunt brengen, met hopelijk een succesvolle afloop !

Vergeet niet dat zulke karakterpaarden uiteindelijk vaak de beste zijn, ook al hebben ze flink wat tijd nodig

Supertje

Berichten: 6559
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-03 22:42

Mikkie schreef:
Ik dacht hetzelfde als Rocamor. Ik denk niet dat ze dit zonder reden doet. En of dit "Ik heb er flink onder geschopt " nou de juiste oplossing is...... ik weet het niet hoor. Maar goed, dat kan ik natuurlijk niet beoordelen van achter de computer.


Als een paard steigert terwijl ik erop wil stappen, of ernaast sta o.i.d., krijgt ie van mij ook een schup hoor.

Maar ik dacht ook gelijk aan hormonen eigenlijk, een merrie van een kennis had dit ook zo erg met rijden, af en toe was ze compleet onhandelbaar, en het was een vreselijke pismerrie. Maar die werd ook in de omgang heel kribbig.

Give a man a fish and he eats for a day. Teach him how to fish and you get rid of him all weekend.

Dees

Berichten: 16690
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 08:37

Denk dat jullie nu even in zo'n wisselvallige relatie zitten. Soms heb je gewoon van die overdreven paardemutsen die van de een op de andere dag al het vertrouwen in je opzeggen zonder opgaaf van reden. (ik denk nu aan mijn Balzflug-secreet Lips are sealed )

Wat bij ons helpt is af en toe 'therapeutische geduldsoefeningetjes' doen. zoals wandelen langs de weg, stilstaan bij het poetsen, voetjes geven bij het uitkrabben. Simpele dingen, waarbij jij de kans krijgt te bevestigen dat je helemaal niet zo eng bent als zij normaal doet, en jij rustig blijft. In die lijn kan je het opstappen ook oefenen. Ze moet het toch een keer leren. Ik zou het dan doen nadat ik haar had losgewerkt, want meteen in het begin zal ze te druk zijn omhaar aandacht erbij te houden. Opstappen, rondje stappen, afstappen, weer opstappen, rondje stappen, weer afstappen, enzovoort...

En als ze je loopt te etteren, niet boos worden hoor Desiree, want je weet, dat gaat echt van kwaad tot erger...
Wil ze werkelijk niet leren stil te staan, kan je haar altijd ook nog de keuze voorleggen, stilstaan of iets wat ze vervelender vind. Een stijgbeugel in de zij gemept zolang ze onrustig is, helpt vaak wel (alleen bij ongehoorzaamheid, niet bij angst).
Rustig blijven hoor, ik ken je frustratie, maar boos worden helpt niet,...helaas!

UniferB
Berichten: 702
Geregistreerd: 19-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 09:02

De merrie van een leerling van mij is ook zo. We hebben er een tijdje heel goed op zitten letten wanneer de periode wee was, en het bleek toch met haar henstigheid te maken te hebben. De week daarvoor was ze echt niet te rijden. Overal van schrikken en idd hysterisch om niets. Sinds een maandje of twee krijgt ze homeopatische kruiden van de paardendrogist. Het gaat nu veel beter. De buien komen bijna niet meer voor. Ze wordt er niet sloom van, het is ook geen dope, maar ze ligt zgn niet meer met "zichzelf" in de knoop waardoor ze veel beter te rijden is.

Er zijn vele wegen naar de GrandNix,
maar er komen er maar heel weinig uit bij de GrandPrix

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-04-03 09:16

Ik denk niet dat ze het doet omdat ze bang is, ik zie er meer een vorm van irritatie in. Gisteren had ik geen zin in ruzie en besloot voordat ik er op ging om zowiezo van tevoren al te longeren. Dezelfde reactie: maken dat ze weg kwam, vluchten in galop. Ik slikte even, beheerste me omdat ik inzag dat dit dus niet alleen aan het rijden lag. Ze was nu niet bezweet toen ik er eindelijk op ging en ze vluchtte nu ook niet maar stapte gewoon aan. Daarna was ze voor haar doen veel cooperatiever dan anders. Misschien heeft ze te veel energie of zo. Vanavond maar weer op dezelfde manier aanpakken.

De hond is de betere mens

Percy
Berichten: 11129
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 10:14

Reageert ze niet heel erg sterk op jouw stemmingen?

Ik heb daar zelf op dit moment nogal problemen mee kwam ik laatst achter. Veel stress aan mijn hoofd en dan stap ik op mijn paard die dan vervolgens ook heel gestressed reageert, overhaast stappen, niet stil willen staan, hoofd in de lucht, overal van schrikken.

Ik had bijna twee weken niet gereden, was grieperig en moe. Toch ben ik er zondag opgestapt. Door de vermoeiheid en de rust (de rest van het gezin was een dagje weg) was ik meer ontspannen dan ik in tijden ben geweest en mijn paard was opeens superbraaf en werkte geweldig mee.
Gisteren reed ik weer en ging het goed tot mijn oudste begon te zeuren dat ze wilde springen, ik begon weer te stressen en mopperde op haar en weg was de ontspanning. Weer begon hij overhaast te stappen, was niet te stoppen etc. etc.
Toen heb ik mijn dochter een dreigement naar het hoofd geslingerd en mezelf streng toegesproken en daarna ging het weer perfect.
Maar voor mij is nu wel duidelijk waardoor het de ene keer wel goed gaat en de andere keer totaal niet.
Ik dacht altijd dat ik mijn ergenissen van een dag niet overbracht maar blijkbaar is dit paard bijzonder gevoelig voor mijn stemmingen en reageert daar meteen op, zelfs als ik het zelf nog niet eens door heb dat ik gespannen ben.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-04-03 10:28

Nee, het lag niet aan mijn stemmingen. In tegendeel. ik had tot vorige week maandag heel fijn op haar gereden en had ook veel zin om op haar te rijden omdat ze me zo'n goed gevoel gegeven had. En elke dag daarna verwachtte ik dat haar gedrag wel op zou houden maar dat gebeurde niet. Het is wel zo dat ik absoluut niet kwaad mag worden en heel, heel rustig moet blijven, veel tegen haar moet praten op een geruststellende manier. Dat werkt wel. Maar soms is dat zo moeilijk als ze het bloed onder mijn nagels vandaan haalt.................. Ik moet me dat echt van te voren voornemen en bedenken hoe ik het ga aanpakken om ruzie te vermijden.

De hond is de betere mens

Rocamor

Berichten: 5028
Geregistreerd: 21-11-02
Woonplaats: pendelend tussen oost en west

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 10:50

Kan het niet met je eigen menstruatiecyclus te maken hebben.

Als het bij mij weer zover is, dan kan het best zijn dat ik enorme zin heb om lekker te rijden. En toch gaat het mis. Misschien door een iets te narrige hulp of iets te overdreven reactie. Dingetjes waar je normaal niet op let of waar je normaal niet op reageert.

Ik had het bij mezelf in de gaten toen een paar lessen (in een paar maanden tijd dus) de mist ingingen door mijn (naar later bleek) eigen reactie.

Mijn paard was wat kijkerig. Normaal probeer je in die hoek wat schoudervoor of -binnenwaarts te rijden. Maar op dat moment denk ik daar dan niet aan en ga lopen rommelen. Paard reageert daar op en zo is de negatieve spiraal geboren. Les verprutst en slecht gevoel erover. En ik maar de schuld geven aan die eigenwijze bok, want hij kan er toch gewoon langs..... Onnodig te zeggen dat ie er in de overige weken niet naar kijkt.

Ik heb het momenteel in de gaten en probeer dan ook heeeeeeeel erg hard om er rekening mee te houden. Bewust proberen om aanleiding tot ruzie te vermijden.

In mijn geval lag het dus echt aan mij. In jouw "geval" is het natuurlijk moeilijk te beoordelen hier vanaf mijn stoel.

Ik heb zelf ook wat andere problemen met mijn paard. Die kon ik niet oplossen en kon zelf geen oorzaak bedenken. Momenteel houd ik een klein dagboek bij. Dagelijks even in het kort vermelden wat er aan de hand is. Tijdstippen van voeren, weidegang, eigen humeur, gereden of verzorging of niet, weersgesteldheid. Daarnaast kijk ik eveneens naar de dagen ervoor (spierpijn door een zware les om maar iets te noemen). Op deze manier heb ik al een aantal problemen kunnen doorgronden in 1,5 maand tijd. Terwijl ik er al een paar jaar tegen aan zat te hikken.

Als er tegen je gezegd wordt dat het tussen je oren zit, wees dan maar blij!
Is het tenminste aangetoond dat er iets tussen die oren zit..

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-04-03 11:01

Mijn eigen menstruatiecyclus heeft hier niets mee te maken, die had ik op dat moment ook mooi achter de rug. Ik weet wel dat ze in de zomer over het algemeen minder voor me wil werken dan in de winter. toch hormonenkwestie?

De hond is de betere mens

UniferB
Berichten: 702
Geregistreerd: 19-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 11:13

Desiree schreef:
Mijn eigen menstruatiecyclus heeft hier niets mee te maken, die had ik op dat moment ook mooi achter de rug. Ik weet wel dat ze in de zomer over het algemeen minder voor me wil werken dan in de winter. toch hormonenkwestie?


Ik denk het wel, maar dan die van haar. Niet die van jou Haha!

Er zijn vele wegen naar de GrandNix,
maar er komen er maar heel weinig uit bij de GrandPrix

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-04-03 11:43

UniferB"]
[quote="Desiree schreef:
Mijn eigen menstruatiecyclus heeft hier niets mee te maken, die had ik op dat moment ook mooi achter de rug. Ik weet wel dat ze in de zomer over het algemeen minder voor me wil werken dan in de winter. toch hormonenkwestie?


Ik denk het wel, maar dan die van haar. Niet die van jou Haha!
[/quote]
nee, zelf ben ik niet moeilijker te hanteren in de zomer, grinnik. MAar zij dus wel. duidelijk verschil hoor.

De hond is de betere mens

Minne

Berichten: 512
Geregistreerd: 02-11-01
Woonplaats: Gent, Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 15:37

Een vriendin van me heeft twee merries die ook heel mutserig zijn als het seizoen er is. Echt moeilijk doet de schimmel niet maar gaat wel veel in verzet tijdens het rijden en op wandelingen is er bijna niet rustig mee te rijden. De vos wordt nogal asociaal tegen de schimmel, en ze jutten elkaar op. Ook is ze dominant, drammerig en durft ze te steigeren, zelfs als je ernaast loopt. En geloof me twee maaiende voorbenen op ooghoogte zijn een beangstigend zicht.
We denken eraan om iets zoals Moody mare van NAF bij te voeren, een puurnatuur kruidenmengeling die helpt om hun hormone-inducede grillen te temperen.
We hebben er nog geen ervaring mee, maar misschien is het iets?

Ik ben nu officieel Strasser Hoofcare Specialist Student!
*My heart's in overdrive, and you're behind the steering wheel*

Branca

Berichten: 6135
Geregistreerd: 30-11-01
Woonplaats: ZO Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-03 09:01

Het ligt in ieder geval niet aan haar vader! Knipoog

Gezochtt bijrijder. Voor paard en ruiter: http://www.mijnalbum.nl/Album=7HUQWTTA

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-04-03 09:05

Branca schreef:
Het ligt in ieder geval niet aan haar vader! Knipoog

hou maar op. Ik denk 'goh, laat ik er eentje kopen van Naturel, dan heb ik een fijn en cooperatief paard dat koel in d'r kop is." Laat ze nou net op haar moeder lijken..................

De hond is de betere mens

Sando
Berichten: 4298
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-03 22:20

Paddy is net het vrouwtje, gek in de kop, grote mond klein hartje.... hihihi....

lindaantje
Berichten: 59
Geregistreerd: 16-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-03 22:35

misshien moet je er eens aan denken om wat minder krachtvoer te gaan geven..misschien krijgt hij wel te veel energie binnen naarmate hij het kan verbruiken..op die manier blijf je tegen je eigen voer vechten..

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-03 23:01

Krijg toch een beetje het gevoel dat het een rijtechnisch probleem is, misschien doe je net de dingen wat anders dan bij haar de bedoeling zijn, sommige paarden straffen je daar hard op af ( zie topic: Pipo is eraf gekletterd Haha! )

Zou het toch echt in het rijtechnische zoeken en met je instructeur overleggen.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-04-03 08:34

lindaantje"]
misshien moet je er eens aan denken om wat minder krachtvoer te gaan geven..misschien krijgt hij wel te veel energie binnen naarmate hij het kan verbruiken..op die manier blijf je tegen je eigen voer vechten..
[/quote]
Klopt, heb ik al gevraagd aan de stalhouder. ze is ook ietwat te dik en ze zet wat ze eet ook nog eens om in veel energie!

[quote="Pipo schreef:
Krijg toch een beetje het gevoel dat het een rijtechnisch probleem is, misschien doe je net de dingen wat anders dan bij haar de bedoeling zijn, sommige paarden straffen je daar hard op af ( zie topic: Pipo is eraf gekletterd Haha! )

Zou het toch echt in het rijtechnische zoeken en met je instructeur overleggen.

Ook hier zit iets in: doe ik net effe iets anders, dan ja, daar rekent ze mij keihard op af! klopt helemaal. Ze kan boos worden om mijn hulpen als ze net iets te hard zijn, of te lang duren. En soms ben ik voorzichtig en geeft ze geen reactie, doe ik iets harder en reageert ze weer te heftig dus doseren is soms moeilijk bij haar. Paddy is een heel druk paard, en je moet heel rustig zijn in je beweging, het geven van hulpen, met je lichaam etc. En dat valt niet mee op een druk paard. Ik moet haar drukheid absorberen in mijn lichaam, bij mij afvloeien zeg maar. Maar meestal ga je met je paard meedoen. Het valt dus niet mee. Ik heb haar inderdaad gisteren meegenomen naar de les en mijn instructeur zegt dat ik op veel dingen niet moet reageren en het gewoon rijtechnisch moet oplossen (sja, een andere manier dan rijtechnisch is er ook niet he). Hij zegt ook dat ik verfijnder moet worden in mijn hulpen. Weet je, een tijd terug ging het heel goed op paddy, en toen ben ik me weer wat meer op iones gaan richten en die is 180 graden anders om te rijden. En dat kom ik nu weer tegen met paddy.

De hond is de betere mens


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Claire, Baidu, henny_w, Ilsevdberg, miesie22, myrt3, sas27, xMadelene9 en 29 bezoekers