hoe weet je of er te veel eiwit in hooi zit?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
paulanda
Berichten: 2180
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: heerhugowaard(n-H)

hoe weet je of er te veel eiwit in hooi zit?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-03 21:39

We hebben verschillende paarden op stal waaronder een haflinger die niet goed tegen eiwitten kan,als je nu hooi ergens gaat kopen en het ziet er verder goed uit hoe kan je er dan achter komen hoeveel eiwit er in zit kan je dat ergens laten onderzoeken?

En waar dient eiwit eigenlijk voorm,heb begrepen dat het met de groei te maken had maar volwassen paarden hoeven niet meer te groeien.

alvast bedankt n

Z1+4


Dees

Berichten: 16607
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-03 10:17

Jonge paarden krijgen niet gauw te veel eiwit, of eigenlijk, ze hebben er niet gauw last van. Een eenmaal uitgegroeid paard krijgt wel klachten als het teveel eiwit tot zich krijgt. Daarom mag een onvolgroeid paard eigenlijk ook eten wat hij wil, en moet je volwassen paarden op een kariger rantsoen houden.

Als je hooi gaat kopen voor een paard dat weinig eiwit tot zich mag nemen, doe je er goed aan om hooi te kopen van natuurweide (vogeltjes-land-hooi). NAtuurweides worden niet bemest met kunstmest, en alleen heel vroeg in het seizoen (als er al gemest wordt).
Het hooi heeft veel weg van stro (stengelig) en de kleur is zachtgroen tot geel. Ouder hooi bevat nog minder eiwit, maar ook veel minder vitamines, dat is echt alleen maar vulling, en verder niets. Dat kleurt van geel tot bruin, en is vaak stoffiger. De prijs is ook lager.
Je hebt ook heel eiwit rijk hooi, dat kleurt van behoorlijk groen naar lichtgroen, en je voelt aan de stengels wel aan dat het niet zo hele droog is, het is zachter in de hand, en vaak bestaat het hele pakje uit een zelfde soort vezel. natuurweidehooi bevat allerlei verschillende gedroogde grassen in een pakje, hooi van behoorlijk bemest land niet.

Mijn Neve voer ik ook een eiwit-arm dieeet. Zij krijgt daags ongeveer 3 kilo natuurweidehooi, een plak knabbelstro en brokjes van Equiral, type stud. En daags een kilo winterpeen. Zo'n dieet helt niet over aan energie, dus als je ze gaat trainen hebben ze gauw een schep krachtvoer extra nodig (alleen op werkdagen!).

haffi

Berichten: 218
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: St.Odiliƫnberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-03 11:07

Idd dat klopt over hooi. Als het best wel groen uitziet en ook op een bepaalde manier aanvoelt zit er meer eiwit in dan in bruin/gelig hooi.
Ik heb ook een halfinger en hij krijgt geen oud hooi, maar hooi van de vorige zomer wat bruintjes uitziet, dus waar niet te veel eiwit in zit. Want als vooral haflingers en shetlanders teveel eiwit binnenkrijgen, kunnen ze hoefbevangen worden. En als dit eenmaal hebben gehad, dan wil dat heel snel terugkomen.

In mijn profiel staan foto's!!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, Femke_Britt, komone, Lisaapee, mavantos, pien2010, warvel en 9 bezoekers