Hoe oud....?

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nonnie
Berichten: 2066
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Delden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-07-01 10:47

Hoe oud moet het paard zijn voordat je hem met de gogue (of anders) kan gaan longeren? Je kunt een paard toch longeren vanaf dat ze 2 zijn, lieft 2,5 of nog iets ouder, maar dan kun je ze toch niet gelijk bij gaan zetten Verward ? Sorry voor deze (misschien) domme vraag Schijnheilig , maar ik was even benieuwd Haha!

groetjes,
Manon


Nonnie
Berichten: 2066
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Delden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-07-01 10:53

en waar hebben jullie goed ervaringen mee met (hele) jonge paarden?
greetz,
Manon

Manon

Berichten: 5495
Geregistreerd: 25-06-01
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 11:06

Bij jonge paarden kun je het best even wachten met hulpteugels. Ik kijk meestal eerst hoe ze zich ontwikkelen onder het zadel en als er echt iets niet goed is, kun je altijd nog bijspringen met hulpteugels. Ik vind dat je dan het best met bijzet teugels kunt beginnen. Gelijk al zo'n hele houtje-touwtje contructie als een gogue lijkt me niet echt lekker zitten bij een jong en onervaren paard. *LOL*

Patricia
Berichten: 1040
Geregistreerd: 11-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 11:12

Ik ben het met Manon eens. Wij longeren onze 4 jaar oude ruin nu sinds kort met bijzet en dat werkt goed. Dit doen we omdat hij eigenlijk altijd zijn hoofd heel hoog in de lucht heeft, ook met rijden dus. Sinds we de bijzet op het langst gebruiken met longeren gaat het rijden ook ineens stukken beter.

Nonnie
Berichten: 2066
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Delden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-07-01 11:13

Dat lijkt mij ook niet erg fijn voor zo'n jong paard, daarom vroeg ik het me ook af Verward , want je hoort er zoveel over dat het goed werkt bij jonge paarden...nou ja, ik heb nog 1,5 jaar de tijd *LOL* , dus doe het lekker rustig aan... Lachen
groetjes,
Manon

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 11:48

Nou, als het paard gewend is aan het longeren zet ik hem altijd vrij snel aan de hulpteugel en dat is de gogue. Je kunt ze maar beter z.s.m. leren hoe ze hun rug op de juiste manier moeten gebruiken, dat is voor hun lichaamsbehoud. En dan leren ze ook sneller nageeflijk te zijn onder het zadel. Maar ik vind 2 jaar echt te jong om mee te beginnen. 2,5 jaar is het minimum en dan is een kwartiertje lang genoeg. Je moet het longeren toch zo veel mogelijk proberen te beperken omdat het ook heel erg belastend is voor de pezen voor jonge paarden.

Nonnie
Berichten: 2066
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Delden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-07-01 11:57

Ja desiree, ik begin pas als ze 2,5 is met longeren, maar ik vind ook een beetje dat het verschilt per paard, het ene paard is geestelijk en lichamelijk eerder volwassen en sommige blijven erg lang "kleuter *LOL* "Maar ik ken ook iemand die heeft een 2-jarige, die is nog langer niet volgroeid en die heeft ze al aan de longe met een hoofdstel Boos! , klopt ook niet echt, en ow ja, die heeft ze ook nog eens laten dekken Extreme duivel . Dus dat is echt het andere uiterste, en daar doe ik dus niet aan mee, liever te laat dan te vroeg toch?
Maar goed, het was meer een vraagje in het algemeen, niet voor mezelf bedoeld Clown
groetjes,
manon

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 16184
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 12:48

Een welshfokker hier in de buurt (waar ik ook heb verzorgd) longeert zijn paarden niet eerder als 3 jaar, hij zegt dat longeren slecht is voor de koten Verward (koten zijn toch die stukjes boven de hoeven aan de achterkant van het been) en als hij dan op hun 3e begint gaat hij naar de ijsbaan en laat ze daar rustig lopen en aan de hele longe dus niet nog een stuk opgerold maar hij pakt gewoon het handvat en laat ze lopen. De verzorgers mogen met de jongere paarden over de weg, alleen als hij zeker weet dat ze ze aankunnen. Ik moet zeggen dat alle paarden die daar staan prima paardjes zijn en heel netjes lopen.

~sterk en betrokken tot het laatst~ 1958-mama-2016
kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 13:36

ik vind als ik om heen luister en lees dat er in het algemeen veel te vroeg met paarden word begonnen niet alleen het longeren maar gewoon alles.
Laat een paard nog lekker paard zijn in zen jonge jaren en laat ze als het kan tot de 3 jaar in een groep lopen.Daarna heb je nog tijd genoeg om alles aan te leren.
Maar mensen fokken/kopen een veulen en hebben het geduld gewoon niet om te wachten.
En omdat het beestje geld kost dan zorgen ze er ook nog maar voor dat ze met de 3 al een veulen krijgen want dan brengen ze alvast wat centen op Boos!

Nonnie
Berichten: 2066
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Delden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-07-01 13:49

Ben ik het niet helemaal mee eens. Tuurlijk moet je ze gewoon lekker "kind"laten Haha! . maar: vroeg geleerd is oud gedaan, zeggen ze toch? Je kunt een veulen al veel dingen leren, en dat is alleen maar mooi meegenomen voor later. Natuurlijk moet je niet elke dag een uur met ze op sleeptouw gaan, maar zo 1 of 2 x per week gaat hardstikke goed! En mijne hoeft helemaal niet zo snel zadelmak te zijn, maar ik wil er in de loop der jaren wel vast naar toe werken. Dan is de stap veel minder groot. Veel mensen pleuren hun paarden in de wei, kijken er niet naar om, als ze 3 zijn worden ze ineens op stal gekwakt, en moet het vaak ineens gebeuren. Inbreken heet dat toch? Extreme duivel En niemand maakt mij wijs dat dat de goede manier is Clown
Maar de meningen verschillen hier nogal over, maar dit is dus de mijne! Haha! Party!!

groetjes,
Manon

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 14:07

Citaat:
Op 2001-07-04 14:49, schreef Nonnie:
Veel mensen pleuren hun paarden in de wei, kijken er niet naar om, als ze 3 zijn worden ze ineens op stal gekwakt, en moet het vaak ineens gebeuren. Inbreken heet dat toch? Extreme duivel En niemand maakt mij wijs dat dat de goede manier is Clown

dat is het volgende uiterste en daar ben ik het ook niet mee eens.
Maar zoals sommige er elke dag mee aan het tutten zijn zonder dat deze paarden de rest van de dag in een groep lopen vind ik niet goed.
niet dat je niet een keer een voetje mag vragen maar een paard moet ook leren om paard te zijn daar heb jezelf als ruiter daarna alleen maar plezier van.
Kijk bv. maar naar Heike, Barley kende eigenlijk ook bijna nix en zie hoe snel hij nu alles leert en wat een blij beestje het tussen de oortjes is. Op die manier zie ik het persoonlijk liever.Eerst lekker paard laten zijn (daarna natuurlijk ook nog) en dan rustig aan alles gaan leren en je verbaast je hoe snel een paard leert in een paar maanden tijd, je hebt geen 3 jaar nodig om bv. voetjes te leren geven.
Ik hoop nu dat ik het wat beter uitgelegd heb maar vind het altijd zo moeilijk hier neer te schrijven hoe ik het bedoel.
en gelukkig denkt iedereen er anders over anders bestond bokt niet meer Huilen Knipoog

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 14:09

Ik ben het wel met Nonnie eens, liever wat vroeger maar geleidelijker aan beginnen dan 3 jaar en hoppa, nu komt het er op aan. Als veulen moeten wel alvast een paar dingen worden aangeleerd, maar daarna lijkt het mij het beste om toch wel tot de 2,5 jaar op te groeien tussen soortgenoten en te leren socialiseren.

Nonnie
Berichten: 2066
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Delden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-07-01 15:02

Ok, Kawa, dan begrijpen wij elkaar! Haha! Altijd fijn toch? Hoe ik het aanpak met mijn jaarling, ze loopt dag en nacht in een kudde, komt nooit op stal, ook niet 's winters. En een keer, soms 2 keer per week haal ik haar er een half uurtje uit, om dus eventjes te borstelen, dat soort dingetjes allemaal. Naar mijn mening kan dat makkelijk, en kan ze toch voldoende "paard"zijn!
groetjes,
Manon
*LOL*

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 15:13

heel fijn als je elkaar begrijpt *LOL*
Maar ik denk dat jou paadje een heerlijk leven heeft zo te horen en dat is wat we allemaal toch proberen voor onze beestjes.

Cowgirl

Berichten: 20777
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 15:16

ach ik denk dat ik hetzelf wel goed heb angepakt. tot zijn 2e jaar lekker buiten en wat borstelen en af en toe eens een keertje langs de weg.
Toen ben ik gemiddeld eens in de 2 maanden 5 a 10 minuten begonnen aan de longeerlijn. gewoon wat stappen en een keer een rondje draf.
Met 2,5 kon hij wat draven , galloperen heeft hij zichzelf aangeleerd vraag niet hoe maar in 10 minuten zat het erin terwijl het nog niet de bedoeling was Haha! . maar goed nu staat hij alweer 4 maanden op het land en morgen wordt hij 3.

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Antheman, Azmay, lobkew, mariekske, Prins85, turtlelito, Utixo, WendyShet en 26 bezoekers