manzano schreef:Als je geen pinnen hebt moet je idd losschudden.
Dat hoeft gelukkig niet met de Haygain.
Ach ieder zn voorkeur.
Bij zelf bouwers moet je iig letten op materiaal dat tegen de hitte kan. Ken iemand die ook een kliko had gebruikt en daar kwam giftig materiaal vrij omdat het plastic niet tegen de dagelijkse hitte van stoom kon. Dus hou daar wel rekening mee als je zelf gaat knutselen.
@Samantha; ik zou gewoon beginnen met 1 stomer van 2300W. Je merkt snel genoeg of het voldoende is. De boel helemaal ombouwen kan altijd nog, maar het scheelt je veel geld en moeite als het niet nodig is.
De pinnen van de Haygain zijn niet lang genoeg om de stoom door een strak gepakte baal te persen; iets losschudden is dus altijd aan te raden. Ik heb het ding gezien en zag er geen enkel voordeel in boven onze zelf gemaakte, alleen nadeel in de zin van de belachelijk hoge prijs.
Je moet inderdaad een "food grade" bak hebben; veel pallet boxen zijn dat ( zou zelf ook geen kliko gebruiken; ging er hoofdzakelijk om dat de stoom daar ook prima door geen gaat).