woemp schreef:maralyn schreef:Dit ziet er voor mij veel te nat uit.
Dus is de fermentatie proces te ver door gegaan.
Mijn merrie zou dit absoluut niet kunnen eten...
Maar kunnen ze er ziek van worden?
Of kan ik het best open snijden en wat laten drogen?
Dat ligt aan je paard.
Ook dat gaat er echt helaas bij de mijne niet in.
Één dag dit voer (wat flink gefermenteerd is) en mevrouw heeft een dikke week lang waterdunne diarree.
De mijne zit echt op droog hooi of op kurkdroog voordroog.
Het proces begint namelijk bij het luchtdicht maken. Dan maken anaerobe bacteriën de kans om te beginnen met het verteren van het gras (een soort rottingsproces, dit zie je bij bijvoorbeeld zuurkool) en noemen we fermenteren.
Echter is dat helemaal niet zo gezond voor het darmstelsel van een paard.
Ze kunnen het heel lang er goed op doen (iets met opa, roken en 100 worden) maar of het gezond is, is vraag twee.
Hoe droger het gras, hoe minder fermentatie proces het heeft ondergaan.
Hoe vochtiger, hoe meer het verteerd is en hoe zuurder het ruikt (door boterzuur).
(Voor koeien maakt het wel degelijk uit, ook voor hen is dit best pittig voor de darmen. Maar deze discussie ga ik hier niet voeren ((leuke woordgrap))