Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne
bolleke schreef:brood vinden ze enkel lekker als het hard is en het mag geen roggebrood zijn.Daar kunnen ze heel ziek van worden
Suzan1 schreef:altijd eerst hooi - al is het maar een klein beetje, om de speekselproduktie aan de gang te brengen- eventueel na 5 minuten kun je al biks gaan geven. Brood geef ik ze wel eens,maar laat ik heel hard worden (vinden de meeste paarden ook wel lekker)
Teigetje schreef:Dan komt het voedsel in de dikke darm en daar vindt microbiële vertering plaats in een zuurstofarm milieu. Daar wordt ruwe celstof afgebroken door bacterieën, waarbij vluchtige vetzuren ontstaan en deze vetzueren leveren energie aan het organisme.
In het achterste deel van de dikke darm is er resorptie van water, zouten en andere voedingsstoffen zodat alleen onverteerde delen overblijven.
.
Citaat:Met he gebruik van pletten van haver en gerst wil men de verteerbaarheid verhogen, maar grote verschillen zijn niet waar te nemen. Meerdere onderzoekers vinden zelfs geen verschil tussen gepletten en gehele haver wat betreft hun voederresultaten
Stephany schreef:is hier eigenlijk officieel onderzoek naar gedaan? (de volgorde)
Bjarni"]
[quote="bolleke schreef:brood vinden ze enkel lekker als het hard is en het mag geen roggebrood zijn.Daar kunnen ze heel ziek van worden
Citaat:De fermentatie is een dynamisch proces. De mate en de snelheid van bacteriegroei zijn afhankelijk van het voedsel dat in de dikke darm terechtkomt en dus van het totale rantsoen. Indien de dunne darm het rantsoen grotendeels verteert, is er weinig over voor de fermentatie. Hoe meer onverteerd voedsel in de dikke darm komt, des te meer bacteriën kunnen groeien en energie voor het paard produceren. De voedselbestanddelen bepalen de snelheid waarmee bacteriën deze afbreken.