Klein stukje weide, intensieve begrazing, bemesten

Moderators: Coby, Nicole288, Pistasche, Dyonne, Apple, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Achterom
Berichten: 20686
Geregistreerd: 28-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 08:38

pol013 schreef:
Met alleen kunstmest zul je het maar tijdelijk redden. Het organische stof gehalte in je bodem loopt steeds meer terug omdat je er alleen afhaalt en alleen 'kale' voedingsstoffen toevoegt. Bij een wei die meer rust krijgt komt er weer deels wat terug door het plantafval maar zelfs dan moet je al opletten.
Uiteindelijk pleeg je roofbouw op de manier die je nu doet en is kunstmest alleen een tussenoplossing.

Klopt :j
Dat is dus precies wat de vorige eigenaar van ons weiland had gedaan. Altijd paarden er op en alleen af en toe wat kunstmest erbij. Sinds 2,5 jaar voer ik een ander beleid: opdelen in meerdere stukken, na het afgrazen kippenmestkorrel er op. En dan een week of wat rusten.
De vorige jaren was de wei al aan het veranderen en dit jaar heb ik voor het eerst gewoon echt meer dan genoeg gras :) Het duurt gewoon echt een paar jaar voordat dit soort roofbouw herstelt, op de korte termijn heb je misschien eerst genoeg gras, maar daarna wordt het gewoon dramatisch qua opbrengst.
Ik zou als ik TS was ook bodemonderzoek laten doen, dan weet je ook hoe het er voor staat met je bodemleven.
En sproeien in droge periodes is idd ook een strak plan, zeker als je op zandgrond zit. Maar dat is nu even wat minder van toepassing, met die buitjes iedere keer.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Flew, miepmier26, Pasje03, Sandra987, Tatjanaa, veKing en 27 bezoekers