Paarden samen zetten of niet ?

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Fjordruit
Berichten: 57
Geregistreerd: 21-02-24

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-04-25 09:09

Suzanne F. schreef:
Als de wei groot genoeg is kan je het proberen maar ik heb ook 2 merries gehad die elkaar echt bleven opzoeken en er op los mepten tot bloedens aan toe. Heeft me veel geld gekost en heb ze niet meer samen gezet. Heb het echt meerdere keren geprobeerd maar ging gewoon niet.


Dat is dus onze grootste angst dat DA er eentje moet laten inslapen .

Fjordruit
Berichten: 57
Geregistreerd: 21-02-24

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-04-25 09:20

MyWishMax schreef:
Even als vraag, waarom heb je een paard gekocht als gezelschap voor de ander die nooit met anderen samen heeft gestaan?

Ik begrijp ook niet helemaal wat er aan de hand was in de situaties. De haflinger zag de tinker niet meer en kwam toen aangerend? En toen heb je ze meteen uit elkaar gehaald?
Ze gaan altijd even kijken waar ze staan, als je ze telkens meteen uit elkaar haalt blijft het elke keer opnieuw gebeuren. Wat doen ze precies behalve dat de haflinger blijkbaar in de stress raakte toen ze dacht alleen te zijn? Rennen is toch niet zo erg? Je moet ze ook de tijd gunnen om te wennen.
Wat bedoel je in verschil in poten? Is de ene veel grover qua benen als de ander? Zo veel verschil zit er niet tussen, het zijn geen mini en shire.

Brok kan je gewoon in de stal voeren toch?
Wat bedoel je met merrie kuren?


Het was het perfecte paard bij de vorige eigenaars toen het bij ons kwam bleek dat er toch heel veel werk aan was zo hadden we lessen moeten nemen, longeren kon ze niet bv. En je kon niets appart doen met de paarden dat is nj een stuk beter geworden op haar leeftijd verandering kan tijd kosten.

Ze kwam hard aanrennen langs achteren bij de tinker waardoor deze zoals normaal begon met stampen beide gaven niet af en er Viele serieuze klappen, hierna werd de HL voor niets achterna gezeten, als ze op andere weides stonden heb ik heel vaak de draden moeten herstellen aangezien deze kapot waren getrapt omdat ze in elkaar hangde zowel de Tinker als de Haflinger, als ze nu naast elkaar staan met draad ertussen en de tinker staat in rust word deze vaak uit het niets gebeten dat bedoel ik met merrie keuren uit het niets zuur zijn.

Wij willen ditjaar ze terug samen op de wei en de weide in minder stukken verdelen zodat ze groter zijn en paddock zo behouden omwille van hun verschillende voer behoefte.

Enkel als de eerste op de wei staat en de tweede moet erop zal deze lopen van blijschap waardoor er al meteeb problemen zullen Zijn .

Fjordruit
Berichten: 57
Geregistreerd: 21-02-24

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-04-25 09:51

Koper schreef:
Volgens mij is er helemaal geen probleem behalve dat de haflinger ging rennen toen ze de tinker niet meer kon zien. Wat haar nauwelijks te verwijten valt, heeft ze eindelijk een soortgenoot en dan verdwijnt die. Ik denk dat de hafje alleen maar heel blij gaat zijn als je d'r bij de tinker zet, en dat het echte probleem gaat zijn dat ze verlatingsangst gaat ontwikkelen. Dus dat TS de haflinger zal moeten wennen aan dat de tinker af en toe op buitenrit gaat en ook weer terugkomt (of leren handpaardrijden natuurlijk, dan kan ze gewoon mee).


Raar maar waar vanaf dag 1 had ze al verlatings angst daarom ze konden niet met maar ook niet zonder elkaar maar stap per stap hebben wij hier aan gewerkt.

Parkstad
Berichten: 13
Geregistreerd: 04-05-25

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-25 12:57

Moeilijke situatie, als ze happy zijn en het kan zou ik ze lekker uit elkaar houden. Minder stress voor jullie (voerprobleem) en paardjes.. wij mensen kiezen een maatje maar willen ook niet altijd met iemand samen leven zeker niet na 17 jaar alleen, maar als buurman kan het best gezellig zijn..

Koper

Berichten: 31422
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-25 09:31

Een paard is niet "zuur" alleen omdat het een merrie is. Dat soort gedrag als bijten schijnbaar vanuit het niets heeft als reden vaak pijn, angst of onzekerheid.

Wat ik mij goed kan voorstellen bij een paard wat voor het eerst in 20 jaar met een ander paard staat. Als dat voor haar helemaal nieuw is zal ze niet weten wat te doen en kan ze zo reageren. Als ze ook niet heeft geleerd om met andere paarden om te gaan zal de tinker haar dat toch moeten bijbrengen op een manier die ze begrijpt. Als ze de subtielere signalen niet oppikt zal je tinker op een gegeven moment niet veel andere keus hebben dan trappen of jagen. Aannemende dat de tinker wel goed is gesocialiseerd. Als het een botte hork is weet hij zelf mogelijk ook niet beter dan dit. Maar een normaal paard zal pas naar zulke signalen pakken als subtieler niet werkt.

Amahoela

Berichten: 40
Geregistreerd: 02-05-25

Re: Paarden samen zetten of niet ?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-25 14:24

ik zou altijd dieren echt liever niet alleen willen zien staan, maar met wisselende ruwvoer behoeftes is dat wel heel lastig en zou ik het zo houden