Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
DubbelDun schreef:
Na het blocken van de skirts wordt er een 2e laag leer onder gemaakt. Hierdoor wordt de skirt stijver/stugger, dus steviger maar dit zorgt er dus ook voor dat de bars minder snel op de rug terecht komen. Wat weer bovenstaande tot gevolg kan hebben(schuiven).
Citaat:Nadat dit is aangebracht wordt de buitenste rand van de skirts voorzien van een tweede laag leer.
DubbelDun schreef:Na het blocken van de skirts wordt er een 2e laag leer onder gemaakt. Hierdoor wordt de skirt stijver/stugger, dus steviger maar dit zorgt er dus ook voor dat de bars minder snel op de rug terecht komen. Wat weer bovenstaande tot gevolg kan hebben(schuiven).
Wranglerbutt schreef:DubbelDun schreef:Na het blocken van de skirts wordt er een 2e laag leer onder gemaakt. Hierdoor wordt de skirt stijver/stugger, dus steviger maar dit zorgt er dus ook voor dat de bars minder snel op de rug terecht komen. Wat weer bovenstaande tot gevolg kan hebben(schuiven).
@DD: Dat is jouw conclusie, denk ik? Kan het niet terugvinden in de tekst van Longhorn/Colt.
En volgens mij heeft hij het over een 2e laag leer op de buitenste rand.
Hopelijk is Longhorn/Colt snel weer online om licht in de duisternis te schijnen
sablou schreef:Fig. 3. De skirts worden op die plaatsen waar de bars NIET zitten, voorzien van een 2e laag leer (deze laag is zwart weergegeven). Waarom? Om de skirst zo voldoende stevigheid te geven. Ze helpen (rond om de bars) mee tot het draagvermogen, maar belangrijker is, dat dunne skirts na een paar jaar de beweging van het paard niet goed meer geleiden: ze zijn te slap geworden. En dat geleiden is heel belangrijk, omdat een paardenrug zowel vertivaal als horizontaal beweegt en er dus een geleiding nodig is om die rug goed onder die starre boom te kunnen laten bewegen). Als het leer te dun is, zakt dit na verloop van tijd in en zal het paard regelmatig "tegen de bars lopen". Verder worden de skirts bij veel typen westernzadels ook gebruikt voor rigging en we willen niet dat die handel in het dunne leer los scheurt.
Citaat:Fig. 4. Als laatste wordt er een "linning" aangebracht. Bij goede zadels is dat van schapenvacht (niet van geweven wol of een kunststof, maar echt vel + haar). De hoogte / dikte hangt voor een deel af van de zadelmaker EN van moeder natuur. De beste demping, hitte afvoer (heel belangrijk) en "bewegings geleider" wordt verkregen met "hoog-polig schapenvacht" maar de - TIJDELIJK- nadelen die dit - SOMS- heeft zijn ondertussen wel bekend....
Er zijn hier geen voor- of nadelen. Een zadel dat niet geblocked is, is niet "af". Er is alleen maar een nadeel: het zadel heeft niet zijn uiteindelijke (över 1 jaar) pasvorm. Lijkt mij geen discussie...Citaat:Als voorbeeldje wil ik nog even verder gaan op het blocken.
De 'klant' weet nu wat de voor- en nadelen hiervan zijn....
Nee hoor, het kost niets meer. Een goed zadel uit de fabriek is net zo duur als de zadels die in NL door de mij bekende zadelmakers worden gemaakt (vaak zelfs nog goedkoper).Citaat:OK je kunt het mooi vinden, maar het kost je ook wat.
Nee. Het is onmogelijk om in de westerse wereld (incl. USA) een Custom Made zadel te maken, dat onder de € 2000 ligt. Beide componenten (materialen en manuren) zijn (mits van goede kwaliteit) duur. Je kunt natuurlijk in het (verre) buitenland gaan bouwen (dan heb je een fabriek en gaat het met de kwaliteit rapide berg afwaarts) of goedkoper materiaal nemen (maar dat willen we niet, want karton hoort in schoenendozen, niet in westernzadels).Citaat:Dat zou de prijs ook behoorlijk drukken. En daarmee weer voor een groter publiek beschikbaar zijn.
DubbelDun schreef:Bedankt voor de persoonlijke uitnodigingen, maar zoals je hebt kunnen lezen was dat niet mijn insteek.
Verder ben ik al jaren voorzien van dezelfde zeer goed passende kwalitatieve zadels waar mijn paarden én hun ruggen ook erg tevreden over zijn.
Het ging mij meer om de grote meelezende meute, maar gezien het onderonsje schijnen die verder geen vragen te hebben.
Die zadelmaker uit Pleasent Valley is bekend en wordt er regelmatig bij gehaald, maar ook die doet niet alles uit de doeken. Ik weet niet of dit ook onder het mom van 'het geheim van de smid' is of dat zijn boek gewoon te dun is