zadel laten aanmeten maar twijfels door kritiek

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ChristaPuk
Berichten: 11
Geregistreerd: 12-03-19

zadel laten aanmeten maar twijfels door kritiek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-19 09:58

hoi, ik ben nieuw hier.

ik heb een haflinger genaamd Puk, zij is een merrie van 11 jaar en is onder mijn hoede enkel boomloos gereden. ik heb haar nu bijna 7 jaar. ze stond altijd te rond, nu is ze in betere staat, (behalve de bespiering, maar ze is ruim 1,5 jaar niet bereden of getraind ivm de komst van mijn 3e en 4e kindjes) Nu wil ik het weer oppakken maar het zadel ligt niet meer en schuift alle kanten op. omdat ze makkelijk uittest (bokjes geeft) en ik niet zo'n zekere stabiele ruiter ben leek het mij en mijn trainer fijner om meer "opgesloten" te zitten in een westernzadel.


ik heb een western zadelpasser laten komen met een 5 tal zadels (eerst in de winkel gaan praten en passen) waarvan er eigenlijk maar 1 gelijk als een huis op haar paste. ik kon bij wijze van spreke zo opstappen zonder singel (heb met mijn hele gewicht (50 kilo hahaha) aan het zadel gehangen en het verplaatste niet.


nu komt het, ik liet vol trots mijn foto's zien van het zadel, maar 4 van de 5 "vrienden" kraakte de lengte af van het zadel. Het zadel is mee met de verkoper om aan te passen, de fenders zijn te lang voor mijn korte pootjes , ben maar 1,53 :-) , kan het donderdag ophalen .....

ik heb de verkoper al gebeld met mijn gekregen kritiek, hij beloofde mij dat het zadel niet op haar 18e wervel zal drukken en dat de overstekende rand geen druk geeft. hij snapte mijn onzekerheid en wacht nog even met aanpassen tot ik zeker ben wat ik moet doen. hij zegt dit zadel aan bijna alle haflingers en fjordjes te verkopen.

wat denken jullie????
Laatst bijgewerkt door ChristaPuk op 22-03-19 10:01, in het totaal 1 keer bewerkt


Daihyo

Berichten: 83803
Geregistreerd: 01-06-01

Re: zadel laten aanmeten maar twijfels door kritiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 10:00

Heb je een foto? Dan is het misschien wat duidelijker.
Kijk vooral naar de lengte van het zitvlak. Dat is belangrijk. De rest is inderdaad alleen maar leer, daar zit geen gewicht op.

ChristaPuk
Berichten: 11
Geregistreerd: 12-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-19 10:01

Amanda schreef:
Heb je een foto? Dan is het misschien wat duidelijker.
Kijk vooral naar de lengte van het zitvlak. Dat is belangrijk. De rest is inderdaad alleen maar leer, daar zit geen gewicht op.krijg het niet voor elkaar
:(

ChristaPuk
Berichten: 11
Geregistreerd: 12-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-19 10:05


woepsie90

Berichten: 2639
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Weert

Re: zadel laten aanmeten maar twijfels door kritiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 10:10

Zijn je vrienden dressuurruiters? Want westernzadels zijn volgens mij altijd wat langer in het uiterlijk en dat kan er even gek uitzien als je het niet gewend bent. Ik heb een boomloze western en die ligt net zoals bij jouw haflinger, qua lengte. En die foto’s werden goed bevonden door aantal kenners op bokt.

Succes!!

Help with Hooves: gediplomeerd hoefbekapper + webshop voor hoefproducten + blogs over hoefgezondheid
https://www.helpwithhooves.com
Ook op Instagram en Facebook!

maaaikkee

Berichten: 677
Geregistreerd: 21-10-08
Woonplaats: Zuid - Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 10:16

Zo op de foto’s te zien is het zadel niet te lang hoor! Als je de lengte van het zitvlak neemt vermoed ik inderdaad dat je zadelmaker gelijk heeft, alles achter het zitvlak is alleen maar “loos” leer. En het steekt ook niet op de heupen zoals je op de foto’s kan zien.

Joy & Fionn ! <3

ChristaPuk
Berichten: 11
Geregistreerd: 12-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-19 10:23

woepsie90 schreef:
Zijn je vrienden dressuurruiters? Want westernzadels zijn volgens mij altijd wat langer in het uiterlijk en dat kan er even gek uitzien als je het niet gewend bent. Ik heb een boomloze western en die ligt net zoals bij jouw haflinger, qua lengte. En die foto’s werden goed bevonden door aantal kenners op bokt.

Succes!!


de meeste zijn boomloos ruiters, 1 ervan is western (maar gewoon recreatie, niet western be/geleerd)

ChristaPuk
Berichten: 11
Geregistreerd: 12-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-19 10:25

maaaikkee schreef:
Zo op de foto’s te zien is het zadel niet te lang hoor! Als je de lengte van het zitvlak neemt vermoed ik inderdaad dat je zadelmaker gelijk heeft, alles achter het zitvlak is alleen maar “loos” leer. En het steekt ook niet op de heupen zoals je op de foto’s kan zien.ja ik heb dat nog speciaal gevraagd aan de verkoper en die beweerde het zelfde. zitgedeelte zit voor de 18e rib, de rest is sier en draagt niets.

hoe onzeker kun je zijn.....pfffff…… ik schakel toch niet voor niets (zo'n duur pasconsult/zadel) professionele hulp in, IKZELF ben echt een leek op zadel (pas) gebied hahahahaha

Sas_Mon

Berichten: 1404
Geregistreerd: 06-04-07
Woonplaats: Ede

Re: zadel laten aanmeten maar twijfels door kritiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 10:49

op de foto's lijkt het idd of het zitvlak eindigd voor de 18e rib. maar het blijft een foto. daarbij, sommige paarden lopen prima met een zadel zelfs iets over de 18e rib, bij mijn paard moet je er nog een paar cm voor blijven met kussens en boom anders ontspant ze niet. 18e rib is niet heilig. en elk paard is anders. kijk naar je paard. als die goed loopt met dit zadel dan is het goed.

lessen in bewustzijn, Rebalancingsessies en hulp met paarden icm centered riding.
http://www.mensenbewustzijn.nl

rina

Berichten: 9943
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: weer in Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 13:05

Te lang vind ik hem ook niet, maar ik heb wel een bemerking op hoe hij wat voorover lijkt te liggen (hij lijkt wat te kiepen naar voren toe). En dat is vaak een veel groter probleem dan een tikkie te lang zijn.
Naar voren kiepen houdt nl ook in dat het zadel jou bovenlichaam in die richting gaat duwen. En het zwaartepunt is dan niet meer waar jij zit maar net ervoor. Gevolg is dat het zadel gaat drukken op de schouder.
Nu is je hafje iets overbouwd, althans zo ziet het er op de foto wel uit, dat is altijd lastig met het correct in balans krijgen van het zadel. Maar dat zou je zadelpasser ook aangeven moeten hebben. En er zijn manieren om dat op te lossen, maar meestal niet met een standaard zadel. En heel eerlijk probeer het niet met een pad op te lossen, in 99 van de 100 gevallen geeft dat na verloop van tijd toch problemen. Dat moet eigenlijk en voor het mooie in de opbouw van de zitting gedaan worden.

Te koop: Air One Inhalator. Voor meer info PB.

ChristaPuk
Berichten: 11
Geregistreerd: 12-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-19 13:50

Sas_Mon schreef:
op de foto's lijkt het idd of het zitvlak eindigd voor de 18e rib. maar het blijft een foto. daarbij, sommige paarden lopen prima met een zadel zelfs iets over de 18e rib, bij mijn paard moet je er nog een paar cm voor blijven met kussens en boom anders ontspant ze niet. 18e rib is niet heilig. en elk paard is anders. kijk naar je paard. als die goed loopt met dit zadel dan is het goed.ze loopt altijd wat te klieren, zelfs zonder zadel. er is fysio geweest en er is niks met der rug. meer haar karakter. als ze eenmaal "braaf" loopt, loopt ze als een zonnetje <3

mairead

Berichten: 3127
Geregistreerd: 08-09-08
Woonplaats: Op de grens tussen Noord- en Zuid-Holland.

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 14:03

Mij valt ook als eerste op dat de pommel wel erg dicht op de schoft ligt. Maw: het zadel kiept wss naar voren?
Qua lengte moet je idd meer naar de boom kijken dan naar het gehele zadel.
Heeft deze zadelpasser ook kale bomen van elk type zadel wat hij verkoopt?
Bij mijn Fjord zijn er eerst kale bomen gepast en op basis daarvan hebben we een geschikt Western zadel uit gezocht.

kerstmuts :j Nu met aanklikbaar onderschrift:
Fjord. Feel the difference!

mls_w

Berichten: 151
Geregistreerd: 02-10-16
Woonplaats: Oud-Beijerland

Re: zadel laten aanmeten maar twijfels door kritiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 17:58

Ik ga mee met rina, ik vind 'm ook voorover kiepen en dat hoeft echt niet. Mijn hafje is ook lichtelijk overbouwd en lekker rond toch ligt mijn zadel wel goed. Met western wel lastiger als met bijv een Engels, waar je de kussens nog kan bijvullen. Maar toch echt niet onmogelijk.
Kan zijn dat het maar zo lijkt uiteraard, dat is altijd het lastige met foto's..

insta: @theviewfrommelis

MWPhotography
https://m.facebook.com/MWPhotographyAndMedia

Moestuin

Berichten: 13381
Geregistreerd: 22-01-11
Woonplaats: België

Re: zadel laten aanmeten maar twijfels door kritiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 18:01

Ik ken Guillemaere en ga er maar van uit dat hij weet waar hij het over heeft. Het is een Pool zadel, niet? Zoals ik zie is het zadel ook mee voor verdere aanpassingen dus dat komt wel goed. Te lang is het zeker niet. Het achterste deel is vaak gewoon leder en geen boom meer :)

DubbelFun

Berichten: 82950
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Re: zadel laten aanmeten maar twijfels door kritiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-19 14:52

Het zadel ligt niet in balans en kiept idd naar voren. Dat betekend dat de pommel te breed is en te ver over de schoft zakt met de kans dat het óp de schoft komt te liggen zéker als jouw gewicht daar nog bij komt.
Logisch dus ook dat het zadel 'als een huis' blijft liggen als je met losse singel er aan hangt.

Als ik zie waar de singel nu hangt gaat het zadel ook nog naar achteren schuiven en nog harder in de schouder drukken. Hierdoor krijg je op termijn spieratrofie.

Zeker nu je Haf waarschijnlijk nog wel van vorm gaat veranderen (in spiermassa zeker) zal een nu goedpassend boomzadel straks niet meer gaan passen.

Ook in westernmodellen heb je leuke boomloosjes en als je een zadelpasser (bijv. Ella https://boomlooszadelpasservice.nl/ ) langs laat komen kun je op meerdere modellen proefrijden. Soms heeft ze ook leuke 2e hands aanbiedingen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker