Problemen met zadel

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
_Melanietje_
Berichten: 664
Geregistreerd: 01-06-06

Problemen met zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-12-13 11:03

Hoi Iedereen,

Volgende week zondag ga ik naar Arthur voor een zadeldruk-analyse vanwege dat mijn zadel (waarschijnlijk) niet past.
Nu zou ik graag wat tips/ideeën van jullie krijgen zodat ik wat beter geïnformeerd daar naartoe ga.

Nu het probleem:
Ik heb een 8 jarige ruin paint en dit is mijn 3de of 4de zadel. Nu heeft naar mijn idee nog nooit een zadel echt goed gepast.... Dit komt mede door dat hij in spieren zoveel verandert, in de zomer is hij veel beter bespierd als in de winter. En hier zit heel veel verschil in...
Ik ben bezig met de dierenarts om uit te zoeken hoe dit komt maar tot nu toe is daar niks medisch uitgekomen.

Wat ik graag van jullie zou willen weten is wat voor opties ik heb met een paard dat veel veranderd in spieren....

Alvast bedankt


DubbelDun

Berichten: 71469
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-13 12:46

Veel paarden vallen 's winters wat terug in bouw. Kan door minder trainen komen, maar ook door verandering van voer (van gras naar hooi).
Soms is dat simpel op te vangen met een build-up pad.

Heb je wel eens gewogen wat ie zoal krijgt op een dag ??

Ik begrijp dat je eerst je eigen zadel wilt laten analyseren en als dat (natuurlijk) niet past dan wil je bij hem een ander zadel kopen...ook weer laten analyseren ??

Het beeld van een zadeldruk apparaat werkt met instellingen van +... -. Hiermee kies je hoe het er op een scherm uitziet (hoe hoger de instelling hoe meer 'druk' je ziet).

http://vimeo.com/9086293

Degene die het apparaat bedient kan een zadel dus 'maken en breken'.
Vraag een prinstcreen met daarop duidelijk zichtbaar de instellingen en vergelijk deze met een eventueel ander getest zadel.

_Melanietje_
Berichten: 664
Geregistreerd: 01-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-12-13 13:11

Oke bedankt Dubbeldun voor de informatie. Het flimpje is heel interessant om te zien!

Als mijn zadel niet past dan ga ik zoeken naar een ander zadel, dit zal naar alle waarschijnlijkheid een 2de handse worden. Maar het zal niet perse bij hem zijn dat ik een zadel koop. Ik wil nu toch echt een goed zadel gaan kopen en als ik er geen kan vinden die naar mijn tevredenheid zit dan ga ik verder zoeken.

Ik sta voor alles open dus als iets weet dat misschien geschikt is voor mijn paard dan hoor ik het graag.

smiley

Berichten: 2782
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: Biezenmortel

Re: Problemen met zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-13 13:14


horselover39

Berichten: 301
Geregistreerd: 30-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-13 23:32

Ik hoor en lees veel verhalen van mensen dat hun zadel niet meer passend is of dat hun paard uit het zadel gegroeid is etc. etc.
Ik kocht mijn western zadel toen mijn paardje net 3 jaar was en nog niet eens bereden, ik zeg er wel eerlijk bij dat ik al was gaan sparen voor een goed zadel toen ik mijn paardje als veulen van een half jaar kocht, in die periode ben ik ook veel gaan informeren en zoeken naar een goed en vooral blijvend zadel omdat ik niet van plan was steeds weer een ander zadel te moeten gaan kopen door steeds je zadel in te moeten ruilen en er geld bij te moeten leggen.

Uiteindelijk ben ik dus terecht gekomen bij Vaquero. Deze persoon heeft bij mijn dus toen 3 jarige solid paint een zadel aangemeten met kale boom, heb dus ook niet met het zadel kunnen rijden omdat hij nog ingereden moest worden. Na zo'n 3 maanden was mijn zadel klaar en had intussen mijn paardje laten wennen aan een zadel (ander zadel) en ben toen begonnen met inrijden met mijn Vaquero zadel. Mijn paardje is nu ruim 4,5 jaar, zadelmaker er pas weer bij geweest. Heeft mijn hele zadel uit elkaar gehaald tot de kale boom en deze weer op mijn paardje gepast. Best even spannend of het zadel nog zou passen zoals hij toen beweerd had. En ja hoor zadel past nog perfect. Heeft het zadel weer netjes in elkaar gezet en ik rij dus nog steeds heerlijk met mijn 1 gekochte zadel.

Kost misschien wel even wat centjes maar als je het op de langere termijn ziet ben je denk ik voordeliger uit en je kan een zadel laten maken naar eigen wens........
Succes..... /3

antje_vip

Berichten: 9332
Geregistreerd: 25-06-10
Woonplaats: Groningen

Re: Problemen met zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-13 23:48

Och ja mijn pony verandert ook constant in de bouw; ik ben nu boomloos gaan rijden en dat bevalt een stuk beter :) Als het niet meer lekker ligt, stop je er gewoon een andere pommel in en je kan weer verder.

[o] Lang niet alle asieldieren zijn beschadigd voor het leven. Op zoek naar kat/hond/knaagdier/vogel? Kijk eerst even hier! https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/
Weet wat je doet, wanneer je een shet ontmoet :D

Wranglerbutt

Berichten: 9968
Geregistreerd: 24-04-04
Woonplaats: Kamp'n

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 07:30

Hier ook een tevreden Vaquero-klant +:)+
Ik heb het zadel 3,5 jaar geleden aan laten meten toen mijn paard 5 was.

Vorig jaar waren er toch twijfels of het nog goed lag. De boom bleek nog perfect te passen, maar de rigging moest iets aangepast worden. Viel gewoon onder de garantie :)

bella24

Berichten: 797
Geregistreerd: 17-11-04
Woonplaats: Soest

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 10:06

Bij Vaquero kunnen ze dus nog het een en ander later aanpassen door het zadel uit elkaar te halen, begrijp ik? Ik ben nu heel blij met mijn tweedehands Colorado Saddlery zadel (met boom) maar heb wel eens zitten kwijlen bij Vaquero om helemaal een zadel naar eigen wens te laten maken.

Wat betreft de vraag van de TS en de analyse. Zoals Dubbeldun al aangeeft, die zadelanalyses zijn helaas niet zo objectief als ze lijken te zijn. Ze zijn precies zo waardevol als de persoon die de analyse doet. Het systeem is teveel van (menselijke) interpretaties afhankelijk om objectief te zijn. Dat geldt ook voor die gelpads en electronische zadeldrukmetingen.
Laatst bijgewerkt door bella24 op 06-12-13 10:46, in het totaal 1 keer bewerkt

tjaakje

Berichten: 518
Geregistreerd: 16-07-13

Re: Problemen met zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 10:22

Als jouw paard zo in bespiering veranderd, kun je misschien overwegen om een boomloos of semi boomloos zadel aan te schaffen? Barefoot en Hidalgo hebben een aantal western zadels bijvoorbeeld.

Wranglerbutt

Berichten: 9968
Geregistreerd: 24-04-04
Woonplaats: Kamp'n

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 10:31

bella24 schreef:
Bij Vaquero kunnen ze dus nog het een en ander laten aanpassen door het zadel uit elkaar te halen, begrijp ik?

Yep :j

_Melanietje_
Berichten: 664
Geregistreerd: 01-06-06

Re: Problemen met zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-12-13 22:13

En aan wat voor bedragen moet ik dan denken om bij een Vaquero zadel?


Nevada

Berichten: 796
Geregistreerd: 26-10-01

Re: Problemen met zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 14:14

Vaquero zadels beginnen VANAF 2500,- euro (of dit moet ondertussen alweer veranderd zijn...) en dan heb je de meest simpele uitvoering.
Elke extra optie (dus bijv. een toolinkje, concho, braiding, etc.) ter verfraaiing dan wel om iets naar jouw smaak aan te passen is extra en dus duurder :-)
MAAR... je hebt dan wel helemaal een zadel dat jouw smaak is en ook nog eens GOED op je paardje past, aangezien deze idd met een kale boom ingemeten wordt. :-)

@horselover39: fijn joh, dat jou een Vaquero zo goed bevalt :-) Wat wel een beetje gek is, dat Louis bij jouw paardje al een zadel ingemeten heeft op zo'n jonge leeftijd.
Ik ben zelf een aantal jaren dealer van Vaquero zadels geweest en hij heeft mij altijd op het hart gedrukt pas een zadel in te meten als het paardje minstens 5 jaar oud was en absoluut niet jonger, aangezien een paardje dan nog heel erg (kan) verandert/veranderen voordat zo'n diertje uitgegroeid is.
Gelukkig blijkt het dat het bij jou wel goed uitgepakt heeft :-)

En voor iedereen die een Vaquero heeft: veel plezier met jullie zadels *D

... Jaloezie, jaloezag, jaloeziejewel... :P
... Carpe Omnius... ;-)

horselover39

Berichten: 301
Geregistreerd: 30-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 21:12

Het klopt deels wel betreffende de aangeraden leeftijd. Bij mij heeft hij een leeftijd van ca. 4 toen genoemd. Maar anders had ik een zadel moeten kopen voor die voorliggende periode tot 5 jaar en dan ben je nog veel geld kwijt.
Ik wilde graag vanaf het inrijden met een westernzadel meteen beginnen en dan ook een goed passend zadel. Heel wat mensen hebben en hadden me dan ook voor gek verklaard maar ben op Louis zijn woord afgegaan dat het zadel passend zal blijven en/of eventueel ligt aangepast kon worden.

Dus dacht ...... wie niet waagt wie niet wint. Het is i.d.d. wel een hoop geld maar als je steeds je zadel moet inwisselen en bij moet betalen ben je ook niet voordelig uit vind ik. En nu heb ik een zadel helemaal naar mijn zin, bij gebruikt kan dat niet helemaal dat houdt wat te wensen over.
Komt ook nog bij dat ik altijd erg zuinig ben op mijn spullen en dan ben je dus zuinig op je gekochte zadel en moet je die na een periode weer verkopen. Leuk voor de volgende koper natuurlijk die heeft er weer een mooi zadel aan :j

Nogmaals het is een hoop geld in 1x maar als je er naar toe kan sparen zeker een aanraden.......
Zeg wel eerlijk al wil je het zadel weer verkopen zal je het zadel wel wat moeilijker kwijt raken. Heb nl. begrepen dat de meeste westernwinkels ze sowieso niet willen innemen of inruilen!

horselover39

Berichten: 301
Geregistreerd: 30-07-11

Re: Problemen met zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 21:14


mirgino

Berichten: 15303
Geregistreerd: 02-02-04
Woonplaats: vlakbij de zee in Z-H

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 22:02

ik kan alleen maar meegaan met de voorgangers die een Vaquero zadel hebben
had er voor mijn appaloosa 1 en in 2009 voor Gringo ook 1 op maat laten maken

er zat een 2jr oud RockingR zadel bij die absoluut niet paste, in mijn profiel staat een foto toen ik hem net had
je ziet daarop dat het zadel voorover helt, was te breed van voor
ik noem geen naam maar diegene is goed bekend en het antwoord was dat hij eruit gegroeid was 8)7 paard was 7jr toen het zadel daar nieuw gekocht was

ik koop nooit meer een fabriekszadel :n

CHEYENNE 15-06-2000 - 08-05-2009
R.I.P. ik mis je nog elke dag!!!
Y;(

horselover39

Berichten: 301
Geregistreerd: 30-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 00:45

Leuk te horen dat er meer mensen het met mij eens zijn!
+:)+
Mooi paard trouwens mirgino.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker