Wat is vrijheidsdressuur nu eigenlijk?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Yank

Berichten: 696
Geregistreerd: 13-09-05

Wat is vrijheidsdressuur nu eigenlijk?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-04-06 19:22

Is dit meer je paard kunstjes leren of is het door middel van communicatie je paard bepaalde dingen uit laten voeren?

Amable

Berichten: 9677
Geregistreerd: 04-10-03
Woonplaats: Eindhoven

Re: Wat is vrijheidsdressuur nu eigenlijk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-06 23:36

vrijheidsdressuur bestaat uit 2 woorden. vrijheid en dressuur. Dressuur komt van het woord dresseren en dresseren is niets meer als trainen. vrijheid is een bekend woord. Dus vrijheidsdressuur is trainen in vrijheid.

Dit houdt in dat je een training zo aantrekkelijk, logisch, makkelijk en duidelijk mogelijk maakt voor je paard. Leren is het gedrag veranderen om er zelf beter van te worden. Een paard leert dat als het op de lepel in de waterbak duwt er water tevoorschijnkomt. Hij wordt beter van het duwen op die lepel omdat hij dan zijn dorst kan lessen. Daar maak je bij vrijheidsdressuur gebruik van. We geven hem iets waar hij zelf beter van wordt.
Aangezien we alles leuk en aantrekkelijk willen houden zullen we met pijnigen niets bereiken... Dus werken met druk (zoals in de dressuur, parelli enz) valt eigenlijk al af. Hoewel we daar bij het aanleren van oefeningen wel gebruik van maken. Dus belonen we het paard voor het gewenste gedrag (kies zelf eens een mep als het fout gaat en bij goed gedrag niets of een snoepje als het goed gaat en bij fout gedrag niets...) Als je gaat belonen moet je iets gebruiken wat voor het paard ook daadwerkelijk een beloning is. Iedere primiaire levensbehoefte is een beloning, dus voedsel, water, veiligheid en sociale contacten. mi is voedsel hierbij de gemakkelijkst te gebruiken en vooral te doseren primiaire levensbehoefte en dus gebruiken de meeste dat als beloningsmateriaal.

Werken we dus met lichaamstaal? Gedeeltelijk maar me maken vooral gebruik van het leervermogen en de manier van leren van het paard. Je kan hem hier mee dus ook feitelijk alles leren, en dat in vrijheid zonder dwang met een paard wat er plezier in heeft!

dravergekkie

Berichten: 9266
Geregistreerd: 15-07-05
Woonplaats: Den-Haag

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-06 15:42

gata mee met het verhaal van amable

Yank

Berichten: 696
Geregistreerd: 13-09-05

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-06 20:50

Aha, het is me wat duidelijker.

En hoe zit het dan met het gebruik van de zweep en andere dingen? Waar gebruik je dat dan precies voor? Als verlening van je arm of iets dergelijks?

Amable

Berichten: 9677
Geregistreerd: 04-10-03
Woonplaats: Eindhoven

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-06 22:41

Precies wat je zegt, waar de zweep voor bedoelt is, het verlengen van je arm. Je kan je voorstellen dat stel je wilt je paard leren om zijn voorbeen uit te strekken. Je hebt geen zweepje dus je tikt zelf het been met de hand aan. Daar moet je voor bukken. Goed, wat ziet en merkt het paard? Jij bukt, reikt met je hand, tikt zijn been aan en dan tilt hij hem op. Het paard denkt, ha ik snap het! Nu laat jij je borstel op de grond vallen, je bukt, reikt... nu, een beetje enthousiast paard denkt al te weten wat er komen gaat en gooit alvast zijn voet naar voren, in jouw gezicht... En dat is het grote voordeel van de zweep, je kan overal bij zonder te bukken, bij het hoofd weg te lopen enz. Je houdt het daardoor een heel stuk veiliger. En tuurlijk moet een paard wachten tot hij het hele commando krijgt, maar vooral in de aanleerfase wil hij nog wel eens niet correct reageren.