Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 

Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Poll eindigt op

Ja, hij is niet voor niks afgekeurd
16 (7%)
Nee, er is behalve rijden nog zoveel wat je met een paard kunt doen (zolang hij het aankan)
196 (92%)

Totaal aantal stemmen: 212


nessinator
Berichten: 1789
Geregistreerd: 02-08-13
Woonplaats: Gelderland

Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-22 21:05

Weet eigenlijk niet zo goed waar ik dit moet plaatsen, hopelijk staat het hier goed.

Vorig jaar is bij mijn paard na een lange zoektocht eindelijk ontdekt waarom hij zo moeilijk te rijden is: zowel in schouders als in heupen zijn chronische afwijkingen gevonden. Dat werkt door in het hele lichaam waardoor, indirect, het rijden hem over het algemeen veel pijn heeft gedaan. Dierenarts heeft gezegd dat hij daarom alleen nog sporadisch, op 'goede dagen', bereden kan worden, en alleen niet-inspannende plezierritjes. Dus heb ik besloten helemaal niet meer te rijden.
Grondwerk mag ik onbeperkt met hem doen, zolang ik in de gaten hou of hij het aankan. Dat komt in ons geval voornamelijk neer op wandelen, en omdat hij nog steeds graag doorloopt, rennen we ook stukken. Hij is vrolijk, energiek, staat letterlijk te hinniken aan het hek als ik hem voor een wandeling kom ophalen, en geniet van het lopend buffet tijdens de wandeling :Y) . Geen enkele reden tot twijfel van mijn kant dus, en alle twijfel die ik nog wel had, is weggenomen door een osteopaat die hem heeft gecontroleerd en adviseerde gewoon door te wandelen.

Nu was ik afgelopen zondag op Equiday, en toen ik bij een stand vroeg in hoeverre ik nog met hun grondwerkclinics mee kon doen, gaven ze mij te kennen dat ze met een 'afgekeurd' paard helemaal niks meer wensen te doen, in hun woorden, helemaal niet meer belasten. Ik schrok daar toch wel een beetje van, in de eerste plaats omdat ik me aangevallen voelde dat ik met mijn 'afgekeurde' paard nog dingen ondernam, maar ook omdat ik het niet ok vind om mijn paard alleen nog maar op de wei te zetten simpelweg omdat er niet meer gereden kan worden. In mijn ogen is dat vergelijkbaar met mijn vader die niet meer kan hardlopen, te verbieden nog op de fiets te stappen.

Juist op een beurs als Equiday had ik verwacht dat men open zou staan voor die enorme wereld aan bezigheden die je met een paard kan doen zònder te rijden. Maar toch laat het me niet los.

Zou jij je paard in de wei laten staan omdat je er niet meer op kan rijden?
Overigens heb ik het verder zondag erg naar mijn zin gehad :)


Cinnepin

Berichten: 8920
Geregistreerd: 26-02-15
Woonplaats: Vdaal

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-22 21:17

Dat ligt er helemaal aan wat het paard mankeert, maar ik sta direct aan het bos met mijn paard en een paard moet nog kunnen lopen zonder pijn ( anders kan hij ook niet pijnvrij op de weide lijkt mij )en kan ik lekker wandelen met hem. Als dat al niet meer kan wegens pijn of iets kan het ook geen paardwaardig leven hebben op de wei en is het tijd om te gaan.

elnienjo

Berichten: 9541
Geregistreerd: 22-05-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-22 21:17

De dierenarts zegt dat je er incidenteel wel mee mag rijden recreatief dus dat zou ikzelf doen. Verder hoef je je niet te verantwoorden aan anderen als jij grondwerk leuk vind natuurlijk.

goldyc

Berichten: 750
Geregistreerd: 31-10-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-22 21:22

Mijn paard is ook afgekeurd om mee te rijden, maar ze is er ook pas 10 en loopt rad. Ze is afgekeurd op haar zevende. Dus nu gaan we aan de hand wandelen, ik leg trail-parcourtjes op aan te hand te doen, af en toe ga ik er ook op zitten tijdens een wandeling (met toestemming van de DA). Ik longeer haar ook ongeveer wekelijks, niet lang maar om te zorgen dat het overtollig zot eraf is zodat ik veilig met haar op straat kan. Tegelijkertijd kan ik zo checken of ze nog wel rad loopt, stel dat er wat is, kan ik dan zo snel mogelijk ingrijpen.

Mijn paard heeft een chronische kogelblessure in het gewricht en hervalt bij regelmatige inspanning (=rijden). Wat ik ermee doe, kan ze prima aan. In de winter hervalt ze soms wat, dat ligt niet aan wat ik ermee die want dan doe ik veel minder met haar dan in de zomer. Ik denk dat het aan de koude en nattigheid ligt, maar als ik er op tijd bij ben, is het zo weer over.

Op dit moment heeft ze een peesblessure, achteraan, wellicht opgelopen op de paddock (ze staat in groep en ze is nogal van het rennen en rare noodsprongen maken). Nu mag ze zelfs niet wandelen, (nou ja, 15 minuten per dag) dus heb ik haar maar vzst geleerd om met haar been op een voorwerp te targeten, jambette en iets wat op een halve Spaanse pas lijkt. En een knuffel geven en nu ben ik bezig met haar kleuren te leren. Ze kent inmiddels ook een snuffelmat en een kong voor honden.

Waarom? Omdat ze begint te etteren als een malle als ze zich verveeld. En omdat we er beiden ons plezier uit halen. Soms moet je denken in mogelijkheden en niet in beperkingen.

Als je paard ook niet pijnvrij is bij grondwerk of aan de hand wandelen, maar wel pijnvrij op de weide zou zijn, dan zou je er vanzelfsprekend niks anders mee doen dan het op de weide zetten. Als het paard oud is of gewoon geen zin meer heeft om met je te werken, laat je ‘M misschien beter ook op pensioen staan.

Ibbel

Berichten: 49071
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-22 21:22

nessinator schreef:
---en toen ik bij een stand vroeg in hoeverre ik nog met hun grondwerkclinics mee kon doen, gaven ze mij te kennen dat ze met een 'afgekeurd' paard helemaal niks meer wensen te doen, in hun woorden, helemaal niet meer belasten.


Ik vermoed zomaar dat als je als bedrijf zegt: je kunt bij mij met je paard een clinic boeken, en je paard is na afloop van die clinic kreupel, dat je dan als bedrijf eventueel een probleem zou kunnen krijgen/verwachten. Dus dit klinkt mij meer als: wat je zelf doet moet jij weten, maar wíj hebben geen zin in schadeclaims.

Dus niet veralgemeniseren, deze club wil gewoon geen gelazer als gevolg van hun clinics. En dat is hun goed recht.

Juut

Berichten: 6899
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: Vlakbij het vagevuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-22 21:22

Je doet het hartsikke goed, ga zo door! Je paard verteld je lekker in zijn vel te zitten bij het werk dat je hem nu aanbiedt, het leuk te vinden. Helemaal top!

Ja, jouw paard is afgekeurd op werk onder het zadel. Ook ja, hij zal vast zijn aandachtspunten hebben voor grondwerk-training. Maar je helpt hem juist beter in conditie te blijven door de aangepaste training. Ik zou absoluut hetzelfde doen: zoeken naar mogelijkheden, kijken naar de don'ts van het paard waar je absoluut vanaf moet blijven, en kijken waar training hem kan helpen. En vooral samen genieten. :Y)

Handig he...brandgel
Epona paardenmassage
Leef vandaag, niemand heeft je morgen beloofd

Jessix

Berichten: 16424
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 00:21

Ik snap wel dat een bedrijf zonder medische kennis en zonder jou en je paard te kennen niet wil dat je meedoet aan een clinic. Dat wil niet zeggen dat zij vinden dat jij niets met je paard mag doen. Dat zegt enkel dat ze je geen trainings advies willen geven met een afgekeurd paard in de korte tijd van een clinic. Er zijn vast andere, meer gespecialiseerde trainers die met jou privé aan de gang willen gaan. Als je dat goed wil doen kost het ook meer tijd om samen te bepalen wat wel of niet kan met jouw paard.

Ik zou het dus niet zo persoonlijk nemen. Het is een goede beslissing in deze situatie vanuit het bedrijf gezien.

Hannanas
Berichten: 13008
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 00:42

Lekker bezig blijven hoor!
Je kunt ook gaan speuren, er is zoveel meer.
Bovenal is geluk en plezier het belangrijkste en zo te lezen genieten jullie samen :)

Niet banketstaaf maar poetsen.

Felien_Kyra

Berichten: 2088
Geregistreerd: 28-04-08
Woonplaats: Achterhoek

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 06:58

aaah en je bent altijd zo goed voor je paardjes. Lekker er mee bezig blijven. Volgens mij ken je je paarden goed genoeg om te zien wanneer het niet meer gaat en pas je je al enorm aan door niet meer te gaan rijden.

Ik zou dit van afgelopen zondag even loslaten in ieder geval :)

Elaya

pluisje88

Berichten: 8056
Geregistreerd: 22-05-07
Woonplaats: Ergens in de Achterhoek

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 07:10

Ik persoonlijk vind het heel zielig om een paard als hij “het niet meer doet” in de wei te gooien en wachten tot hij dood gaat. Bij het werk komt een bepaalde mate van aandacht en voldoening. Ik heb al meerdere malen gezien dat als dat wegvalt dat ze zowel lichamelijk als ook mentaal echt ongelukkig worden. Ze verliezen hun levenslust en eigenwaarde. Ik persoonlijk vind ik het dan ook not Done om je paard dit aan te doen. Ze moeten wat mij betreft pijnvrij zijn op de wei dus als ze op de wei pijnvrij kunnen rondwandelen dan kunnen ze dat ook op wandeling. Clickertraining kan ook altijd. Denkwerk/speurwerk en een beetje dressuren aan de hand (rechtrichten en soepel maken/houden) is echt aan te raden om hem zo soepel en gezond als mogelijk te houden.

Nou als je een beetje kunt tellen dan ben je met het bovengenoemde zo de week rond ;)

Holistic Horsegirl - Volg ons op facebook voor Tips & Tricks over (PSSM-2) paarden en training

Daihyo

Berichten: 88038
Geregistreerd: 01-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 07:42

Ibbel schreef:
nessinator schreef:
---en toen ik bij een stand vroeg in hoeverre ik nog met hun grondwerkclinics mee kon doen, gaven ze mij te kennen dat ze met een 'afgekeurd' paard helemaal niks meer wensen te doen, in hun woorden, helemaal niet meer belasten.


Ik vermoed zomaar dat als je als bedrijf zegt: je kunt bij mij met je paard een clinic boeken, en je paard is na afloop van die clinic kreupel, dat je dan als bedrijf eventueel een probleem zou kunnen krijgen/verwachten. Dus dit klinkt mij meer als: wat je zelf doet moet jij weten, maar wíj hebben geen zin in schadeclaims.

Dus niet veralgemeniseren, deze club wil gewoon geen gelazer als gevolg van hun clinics. En dat is hun goed recht.

Dit vermoed ik ook. En dat het compleet los staat van: je mag niets meer met je paard doen.

Als antwoord op je vraag: zolang je paard het aan kan en het leuk vindt, lekker bezig houden. Hier ook een vervroegde pensionado. Heeft een trap van een paard gehad en botafbraak in zijn sprong. Niet meer te behandelen. Dat doen we nog wel in het alternatieve circuit, maar vooral om het zo comfortabel mogelijk te maken. 1 of 2x per week maken we nog een stapritje onder het zadel, omdat hij het leuk vindt. En verder af en toe een wandeling, wat vrijheidsdressuur, lange teugelwerk, beetje poetsen en staat hij lekker in onze equihabitat paard te zijn.

∞ ♥ Jim & Noura & Ximo ♥ ∞
https://www.equinoji.nl - onafhankelijk voedingsadvies voor paarden - snacknetjes te koop

Met korting naar Equiday? Ga naar www.equiday.nl, gebruik de code EN24 bij het afrekenen en krijg 10% korting!!

Lightninggg

Berichten: 603
Geregistreerd: 18-03-13

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 07:58

Gewoon lekker mee bezig blijven. Is voor het paard alleen maar fijn. Hier al 2 pony's gehad die afgekeurd waren. 1 had hoefkatrol en die heeft na de diagnose nog 20 jaar pijnvrij in de sport gelopen. Nu hebben we 1 met hoefkatrol en spat en ook deze wordt nog recreatief gereden op zijn goede dagen. Dit zijn 2 paarden die nog wel gereden werden op aanraden van de dierenarts maar voor elk paard geld denk ik wel het gezegd 'Rust roest' dus hou hem maar rustig bezig als hij aangeeft dit te kunnen

If you act like you've only got fifteen minutes, it'll take all day. Act like you've got all day and it'll take fifteen minutes. ~ Monty Roberts

Nobel01
Berichten: 1863
Geregistreerd: 18-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 08:03

-
Laatst bijgewerkt door Nobel01 op 01-08-23 19:07, in het totaal 1 keer bewerkt

Dreamboy

Berichten: 2420
Geregistreerd: 16-08-21
Woonplaats: Zuid-Oost Drenthe

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 08:59

Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor grondwerk oefeningen je doet. Sommige oefeningen kunnen best belastend zijn voor het paard dus dat zij hun handen daar niet aan willen branden snap ik heel goed. Maar helemaal niets doen is ook niet nodig. Gewoon goed naar je paard kijken wat hij aan kan.

Elisa2

Berichten: 37040
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 09:04

Het ligt geheel aan het dier en de aandoening maar meestal is zoveel mogelijk licht en onbelast in beweging houden het beste voor ze. Maar bijv. bij beenproblemen geen zijgangen of veel kleine voltes oid doen. Ze moeten het wel leuk blijven vinden.

Had er hier een waar ik nog veel mee wandelde in het bos toen hij artrose had maar die op een gegeven moment de dag er na niet meer mee wilde. Terwijl het een paard was die iedere dag mee wilde en vooral ergens naar toe. Dus dat was destijds een indicatie dat ook het wandelen teveel werd. Gewoon goed naar je paard kijken en luisteren.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Sanet

Berichten: 7921
Geregistreerd: 10-10-04
Woonplaats: Fryslan!

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 09:06

Met grondwerk zit er natuurlijk ook een groot verschil tussen hersenwerk en fysiek werk. En nee, misschien moet je jouw paard niet los super klein naast je willen laten galopperen en pirouettes laten draaien, maar een hele hoop andere dingen toch wel, zeker alle hersenwerk moet prima kunnen, lijkt mij.
Jammer dat ze daar als “specialisten” zo stellig reageerden. Misschien inderdaad om zichzelf in te dekken? Maar ik snap heel goed dat je daar met een knoop in je maag vandaan kwam.

Misschien kun je iemand anders in je buurt vinden die dat traject met jou wil gaan doen (en daar ook wat de juiste tools voor heeft).

Laat je niet kisten hoor. Je doet het super!

Syb (1997) ZZ-Zwaar+6!
Lyr
(2011) Z1+8! (+ veulen 2024)
Thyra (2022)
#FriezenGek 27#

Isabel_k

Berichten: 4768
Geregistreerd: 18-03-12
Woonplaats: Zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 09:13

Dat ligt natuurlijk aan de mate van pijn, maar ik heb de leukste jaren beleefd met mijn paard toen hij technisch gezien afgekeurd was. Hij liep echt niet altijd goed, maar dan zette ik hem stil tot hij weer stuiterend bij het hek stond dat hij wat wilde doen. Wij deden veel liberty, academisch grondwerk en wandelen. Als mensen niet wisten wat hij allemaal had, zagen ze er niets aan. Hij liep overigens nooit niet goed door het werk wat ik met hem deed, maar een jonge ruin in een kudde met chronische peesproblemen zorgde nog wel eens voor wat rake klappen :))

Het was wel zaak om hem goed in de spieren te houden en correct te laten lopen, anders zakte hij te veel op de voorhand en dus op zijn slechte been. Maar ik zou zeker lekker doorgaan met wat je doet! *\o/* Als ze even niet goed genoeg zijn om bewegend werk te doen, kan je altijd nog hersenwerk doen. Dat vond die van mij ook heel leuk.

Afbeelding

Hier herkent die van mij de kleuren :D

IG: @arabierjoep

BillyJ

Berichten: 1371
Geregistreerd: 02-10-16
Woonplaats: België

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 09:26

Bij grondwerken, hoort ook voltes maken. En ik denkt daarom dat ze het op equiday afraden omdat als je écht grondwerkt, het ook een vorm van belasting kán zijn.
Tuurlijk kan je leuke oefeningen doen en ...
Maar ik zou ook al veel overslagen ivm belastingen.

Rek en strek oefeningen zijn wel altijd leuk of Trail bvb.
Ik zou eerder die kant opgaan?

Het enige waar je spijt van krijgt zijn de risico's die je niet neemt
All men will be sailors, untill the sea shall free them

Onali

Berichten: 18447
Geregistreerd: 16-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 09:30

BillyJ schreef:
Bij grondwerken, hoort ook voltes maken.

Rek en strek oefeningen zijn wel altijd leuk of Trail bvb.
Ik zou eerder die kant opgaan?


Grondwerk is wat jij wilt wat grondwerk is. Voltes maken is dus helemaal niet verplicht :+

Trail kan juist weer heel erg belastend zijn voor paarden met blessures. Niet alle oefeningen, maar veel wel.

Black is the colour of my true love's hair

nessinator
Berichten: 1789
Geregistreerd: 02-08-13
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-22 09:32

Bedankt allemaal voor jullie reacties! Het is fijn om te weten dat de meeste mensen hier er hetzelfde over denken als mijn gevoel al zei. Ik had nog helemaal niet gedacht aan de mogelijkheid dat ze zichzelf gewoon wilden indekken, dat is een goede.
Daarnaast staat hij uiteraard pijnvrij zolang er niet (te vaak) op gereden wordt, anders had ik er zeker heel anders in gestaan.

Bedankt ook voor alle tips in dit topic voor wat nog wel kan! Die ga ik zeker met hem verkennen!

elnienjo schreef:
De dierenarts zegt dat je er incidenteel wel mee mag rijden recreatief dus dat zou ikzelf doen. Verder hoef je je niet te verantwoorden aan anderen als jij grondwerk leuk vind natuurlijk.

Ik ben zo iemand die dan snel te veel wil, dus om hem tegen mij te beschermen rij ik helemaal niet meer. Dank je wel in ieder geval, ik werk er hard aan dingen vooral voor mezelf te doen zonder te letten op wat anderen vinden.

DuoPenotti

Berichten: 29348
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 09:36

Ik begrijp het antwoord bij die stand wel.
Jou paard blijkt nog veel te kunnen. Andere afgekeurde paarden zouden beter op de eeuwige groene weiden kunnen zijn maar de baasjes durven geen afscheid te nemen.
Filter dat als buitenstaander maar eens...
Die zeggen dat gewoon algemeen, bij ons kun je niets boeken.

Als rechtuit wandelen niet meer kan, kan hij ook geen weidepaard meer zijn.
Betreft oefeningen, jij kent je paard, en ik denk dat je best nog wel wat grondwerk kunt doen waarvan je weet dat zijn blessure niet belast word.

Life is what happens to you while you’re busy making other plans

Pistasche

Berichten: 6676
Geregistreerd: 02-01-07
Woonplaats: Boktlid nr. # 56477

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 09:51

Mijn paard kon door een blessure een tijd niet worden gereden - inmiddels wel weer. Door de blessure en beperkingen in training ben ik tijdens de revalidatie met mijn paard begonnen met de opleiding bij de Human & Horse Academy van Greetje Hakvoort. Ik word hier ontzettend goed begeleid en laat het medische gedeelte jaarlijks controleren bij de dierenarts - tegen alle verwachtingen in blijft ze vooruit gaan. Overigens werk ik (omdat ik dat zelf wil) voornamelijk in stap, maar daarin kun je al zo ontzettend veel doen met de juiste trainer. Ik rijd nog steeds niet, omdat ik zoveel plezier heb in het werk vanaf de grond. Stuur gerust een pb als je meer wil weten.

heb vertrouwen, houd moed

Maflinger_S
Berichten: 12152
Geregistreerd: 01-07-08

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 10:44

Ik begrijp de mensen van de clinic wel, maar het komt wel een beetje bot over. Zij geven je dit advies omdat ze er hun handen niet aan willen branden. Zoals hierboven al ergens gezegd werd: als je paard slechter uit de clinic komt, kunnen zij aansprakelijk worden gesteld. Daarbij kan het ook nog zijn dat ze dit gezegd hebben om jou een teleurstelling te besparen: als je meedoet met een clinic (die niet specifiek voor jullie op maat is gemaakt) kan het zo maar zijn dat jullie bijvoorbeeld de helft niet mee kunnen doen, en dat willen ze ook voorkomen.

Stinky kan heel goed zelf aangeven wat wel en niet gaat en nu je weet wat hem mankeert kan je ook prima duiden wat hij bedoelt. Ik zou lekker met hem blijven grondwerken, zowel fysiek als mentaal. Dus inderdaad rechtuit stappen, draven en mogelijk galopperen, al dan niet naast de fiets. Wat showmanship en in hand trail dingen meenemen, misschien wat vrijheidsdressuur en werken met de dubbele longe.
Ik heb zelf geen ervaring met paarden die speurwerk doen, maar dat ziet er ook uit als een goede mogelijkheid.
Helemaal niets meer doen kan altijd nog.

The smarter the phone, the dumber the person
Je ziet pas waar je in zit als je eruit stapt

Het juiste gereedschap gebruiken is het halve werk
Goed luisteren ontwikkelt zich in stilte
Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey

NelvR

Berichten: 39
Geregistreerd: 03-04-07

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 11:10

Hangt helemaal van je paard af en wat hij mankeert.

Ninx

Berichten: 14570
Geregistreerd: 19-07-05

Re: Niet meer bereden paard volledig met rust laten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-22 12:07

Misschien vind je dit leuk?
Je werkt in vrijheid, je paard kan dus zelf voelen wat lukt en zelf uitpuzzelen hoe het het fijnste werkt voor hem.
https://www.josienmethode.com


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 24 bezoekers