Blog & Film "Grondwerk oefeningen voor Rijden met Lichtheid"

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Voo

Berichten: 19
Geregistreerd: 24-05-11
Woonplaats: Oosterstreek

Blog & Film "Grondwerk oefeningen voor Rijden met Lichtheid"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-20 21:40

Hoe meer je paard in grondwerk leert, hoe makkelijker het rijden!
Je paard heeft geen idee!

Onze paarden hebben geen keus over de situatie waarin ze leven. Het zijn kudde-, prooi- en vluchtdieren. Naast uiteraard de primaire levensbehoefte van fysiek gezond zijn zijn sociale relaties en een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen zijn hun allergrootste behoefte.

Zodra wij mensen in de buurt komen maken wij deel uit van de sociale omgeving van het paard, maar paarden hebben GEEN IDEE waarom wij ze vragen bepaalde dingen te doen! Ze hebben GEEN IDEE van onze drijfveren, verwachtingen en ambities, zelfs al zouden deze geheel in het belang van het paard zijn. Ze zijn ons niets verschuldigd en als wij mensen op dat paard willen rijden - en ik ben zo’n mens - zijn wij het aan hen verschuldigd om het ze zo makkelijk mogelijk te maken.

Naar een “nieuw normaal” voor paarden en ruiters
Toen ik nog in de – laten we zeggen – traditionele paardenwereld actief was, wedstrijden reed, de instructeurs opleiding van de KNHS deed en zelfs jarenlang als ZZ-licht dressuurjury optrad, drong het meer en meer tot me door dat er iets cruciaals ontbrak.

Ik vond het eigenlijk helemaal niet normaal dat zoveel ruiters gefrustreerd raken door gebrek aan dagelijks plezier, vooruitgang of herhaald lage scores. Of dat er zo vaak angst is bij paard of ruiter. Of dat er gevechten plaatsvinden tussen ruiter en paard en paarden op hun kop krijgen omdat ze “het” niet doen. Het meest verdrietig is dat zoveel ruiters uiteindelijk hun droom met hun paard zien vervliegen en hem verkopen naar een onzekere toekomst … om soms vervolgens weer in dezelfde valkuil te lopen met het volgende paard. Dat is niet alleen jammer voor het paard overigens. Het is ook jammer voor de ruiter … en vaak niet nodig.

Paarden met mensenproblemen
Ik krijg dagelijks te maken met paarden die in de problemen zijn gekomen doordat ze zich bang, onzeker en onbegrepen voelen. Doordat ze hun eigenaar of trainer niet begrijpen en door fysieke problemen veroorzaakt door de manier van trainen.
Het zijn vaak de paarden met de meeste potentie en paarden die sensibel zijn en het heel graag goed willen doen, die emotioneel, mentaal en/of fysiek het allemaal niet bij kunnen houden. Ik ontmoet paarden die in hun hoofd, hart en/of lichaam overnomen zijn, hun zelfvertrouwen hebben verloren of “ongewenst” gedrag (ook ongewenst door het paard meestal!) zijn gaan vertonen.
En dat is helemaal niet altijd omdat mensen kwaad willen! Het is doorgaans een kwestie van geen andere wegen kennen. Ik ben daar ook geweest en ben flinke uitdagingen tegen gekomen. “Been there, done that”. Maar ik was ook nieuwsgierig naar hoe het anders kon en ben sindsdien niet meer gestopt met verder leren.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg
Als je als ruiter opmerkt dat je paard iets niet kan, niet wil, niet durft of niet naar wens doet, sta je op een belangrijk keuzemoment:

Blijf je hetzelfde doen met hetzelfde resultaat of ga je onderzoeken hoe je je paard kan helpen?


“Paard, hoe kan ik je helpen?”
Omdat onze paarden geen vrije keuze hebben en geen idee hebben van onze wensen, is het onze verantwoordelijkheid om ze te helpen zodat ze blij en succesvol kunnen zijn als rijpaard. En dat niet alleen: ik houd van mijn paarden! Ik wil ze graag helpen om de beste versie van zichzelf te worden zodat we samen geweldige dingen kunnen doen.

Als je vanuit die positieve mindset samenwerkt, opleidt en traint, dan heb je alle dagen plezier met je paard. Ook als het eens anders gaat dat je van te voren hebt bedacht. En dat is niet alleen voor recreatieruiters belangrijk maar het is zeker zo belangrijk als het je dagelijkse werk is!

Met een voorbereiding vanaf de grond is alles met rijden makkelijker
Bij het opleiden van je rijpaard is een goede voorbereiding het halve werk!
Om samen een succesvolle combinatie te worden en om dagelijks samen plezier te beleven is het nodig om in de samenwerking, communicatie en coördinatie te investeren. Grondwerk geeft enorm veel mogelijkheden om dat leerproces te versnellen.
Je kan het gebruiken bij het starten van een paard maar net zo goed als je al op hoog niveau rijdt en je wil je paard iets nieuws leren of een “gat in zijn opleiding” vullen.

Wat kan je allemaal opbouwen met grondwerk?
✓ Harmonie en partnerschap ontwikkelen
Het opbouwen van een ontspannen relatie zodat je paard je kent, aardig vindt en vertrouwt. En zodat jij hem goed kent en daardoor weet hoe je hem het beste kan helpen om succesvol te zijn.

✓ Hulpen en bewegingen aanleren
Het uitleggen van hulpen aan je paard zodat hij op een lichte hulp direct de juiste respons geeft is super belangrijk voor het rijden. Ook is het fijn als hij als hij handig wordt en weet wat hij moet doen met zijn lichaam en benen. Niet alleen voor “go” en “ho” maar ook achterwaarts, zijwaarts, de voorhand en de achterhand verplaatsen, opletten waar hij zijn voeten neerzet en de positie van hoofd en hals. Lichtheid aan de hulpen en een goede coördinatie geven jou een je paard een enorme voorsprong als je erop zit!

✓ Een gezonde biomechanica ontwikkelen
Om duurzaam gezond en blessurevrij te blijven als rijpaard is het belangrijk om je paard een gezond bewegingspatroon aan te leren. Een bewegingspatroon met de juiste mix van ontspanning, energie en balans en waarbij hij zijn lichaam optimaal kan gebruiken.

✓ Smart hacks aanleren voor de dagelijkse omgang
Behalve doelgerichte grondwerkoefeningen gericht op het rijden, kan je je paard ook een heel aantal dingen leren die de dagelijkse samenwerking makkelijker en leuker maken. Met het gedrag van je paard krijg je immers elke dag te maken! Je kan hem nuttige dingen leren maar ook fun stuff waar je samen plezier aan beleeft.

Grondwerk oefeningen voor een goed opgeleid rijpaard
In de film "Groundwork Exercises for Riding with Lightness", waarvan je hierboven de trailer ziet, kan je meer dan 20 voorbeelden zien van grondwerkoefeningen over de hierboven genoemde thema’s. Met drie verschillende paarden zie je oefeningen in verschillende stadia van ontwikkeling. Daarbij wordt uitgelegd waarom we die oefeningen doen en op welke punten je moet letten.

Inspiratie opdoen voor grondwerk? Vraag toegang tot de hele film! Het is helemaal GRATIS!
Je kan de FILM “Groundwork Exercises for Riding with LIghtness” GRATIS aanvragen op https://www.sporthorsemanshipunited.nl/groundwork_for_riding_with_lightness/

Behalve de film zelf ontvang je ook een transcript met de volledige tekst en uitleg in de film in het Nederlands en Engels.

Veel plezier met je paard!

Liesbeth Jorna - Sport & Horsemanship United
https://www.sporthorsemanshipunited.nl

Paard & Sport? Naturally!

Sport & Horsemanship United
Paardensport en Rijkunst op basis van Natural Horsemanship
Licensed Dressage Naturally Instructor
http://www.sporthorsemanshipunited.nl


Hilary

Berichten: 9208
Geregistreerd: 22-05-04

Re: Blog & Film "Grondwerk oefeningen voor Rijden met Lichtheid"

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-20 21:45

Dit hoort op de markt, ik heb even getemd.

Oy with the poodles, already

Pistasche

Berichten: 6676
Geregistreerd: 02-01-07
Woonplaats: Boktlid nr. # 56477

Re: Blog & Film "Grondwerk oefeningen voor Rijden met Lichtheid"

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-20 07:23

Dit hoort inderdaad thuis op de Bokt Markt, vandaar hier een slotje :)

heb vertrouwen, houd moed


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot en 1 bezoeker