Grondwerk/lange lijnen/rechtrichten/vrijheidsdressuur

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Michelle_S

Berichten: 2681
Geregistreerd: 23-08-05
Woonplaats: Zuidveld (Drenthe)

Grondwerk/lange lijnen/rechtrichten/vrijheidsdressuur

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-02-17 18:47

Hallo allemaal,

Voor mij al het bovenstaande geheel onbekend en ben eigenlijk op zoek naar iemand die mij hierin verder kan helpen. Mijn merrie heeft in augustus 2016 een ongeluk gehad door blikseminslag en heeft hierbij haar been ernstig verwond, daarnaast is ze ook drachtig, in april uitgerekend. Nu we niet kunnen rijden zou ik graag op de grond bezig willen met haar, hebben jullie ideeën? Of kennen jullie misschien iemand die mij hierin les kan geven (uiteraard tegen betaling)? Ik woon in de omgeving van Exloo (Drenthe) en zou graag thuis geholpen willen worden.

Hopelijk staat het hier goed, graag hoor ik van jullie..

Gr. Michelle

Www.auras-sportarabians.com


Ceasar2015

Berichten: 5922
Geregistreerd: 06-05-06
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-17 13:00

Ik geef les zowel onder het zadel als op de grond. Op de grond geef ik lees in loswerken/grondwerken/lange teugelen/werken aan de hand/enkele lijn/dubbele lijnen, keuze zat dus :) .
Ik ben 1x in de maand in Yde om les te geven en zou daarna door kunnen rijden naar jou. Buiten mijn leskosten zal ik dan de reiskosten vanaf Yde rekenen.

Wellicht is dat wat voor je?

Holistisch paardentrainer, instructeur en cranio sacraal therapeut
www.holistischtrainer.nl

XavierB

Berichten: 228
Geregistreerd: 11-04-14
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 20:14

Hey Michelle,

ik kom zelf uit België en zal je dus praktisch weinig kunnen verder helpen (je mag gerust altijd eens een kijkje komen nemen natuurlijk). Misschien kan ik je wel van dienst zijn door de verschillende termen die je aanduidt even kort te duiden.

- Grondwerk: als grondwerk kan beschouwd worden elke interactie tussen mens en paard waarbij de mens op de grond blijft. Er zijn dus heel wat diverse vormen van grondwerk die kunnen dienst doen voor algemene en toegepaste training van je paard of die gewoon deel uitmaken van de praktische noodzakelijkheden rond het gebruik en de verzorging van je paard (denk zo maar aan trailer laden).

Grondwerk is voor mij een essentieel onderdeel van alle training van paarden, simpelweg omdat het veel efficiënter is om zowel ruiters als paarden op de grond te instrueren. Het paard wordt bijvoorbeeld niet verstoord door de aanwezigheid van een mens op zijn rug.

Het soort grondwerk dat je uitvoert is bijgevolg verbonden aan de methodologie die je hanteert en vormt op zich niet echt een methode. Het is dus belangrijk te begrijpen wat je doet en waaraan je precies hoopt te werken. Niettemin wordt grondwerk vaak opgedeeld op basis van de hulpmiddelen die worden gebruikt. Wanneer wordt gewerkt met een lang touw of longeerlijn, spreekt men van longeren. Wanneer men nabij het paard werkt, spreekt men over het werk in de hand. Wanneer geen touw wordt gebruikt, heeft men het over vrijheidswerk. Wanneer twee touwen worden gebruikt, benoemt men dat als werk met de lange lijnen of de dubbele longe.

- Lange lijnen of dubbele longe: Hoewel sommige instructeurs dit van bij de start gebruiken, is deze methode slechts effectief in geavanceerder grondwerk en dan vooral om de bithulp vanop de grond verder te verfijnen. Het is een methode die echter niet voorkomt in de traditionele dressuur, maar pas vanaf de negentiende eeuw zijn ingang vond. Het doel van het werken met dubbele lijnen is vooral gericht op het verfijnder werken met de bithulp, waarbij men toch de gangen in hogere snelheden kan behouden. Hoewel ik hier persoonlijk minder in bedreven ben (ik bevorder de bithulp eerder aan de hand, volgens de richtlijnen van de traditionele dressuur), kan ik hiervoor vooral de Franse methode zoals die wordt bedreven aan l'ecole national d'équitation te Saumur aanraden.

- rechtrichten: Rechtrichten is eigenlijk een trainingsonderdeel gericht op het bestendigen en bevorderen van de kwaliteit 'rechtheid'. Ik definieer 'rechtheid' als de correcte verdeling van het gewicht van het paard (en de ruiter) over de vier kwartieren of benen. Samen met de kwaliteit verzameling, bestendigt rechtheid zo een correcte balans van het paard en een correct interactie van de spieren binnen het paard.

Rechtheidsprogramma's zijn programma's die zich richten op rechtheid, maar vaak ook andere fysieke kwaliteiten beogen te ontwikkelen (fysieke ontspanning is bijvoorbeeld zeer pertinent in dergelijke programma's). Niettemin is het concept van rechtheid en de methodologie om eraan te werken gebonden aan een breder trainingsinzicht, dat vaak onbenoemd achter dergelijke gespecialiseerde trainingsprogramma's schuilgaat. Sommige van die programma's gaan terug op conventionele dressuurinzichten (vaak in het zogenaamde 'old school' uitvoering van de jaren vijftig of zestig), weliswaar met een prominentere plaats voor het grondwerk. Andere programma's maken dan weer gebruik van de toch wel verschillende traditionele dressuur. Een bekend voorbeeld is het rechtrichtprogramma van Marijke de Jong dat voortvloeide uit de traditionele dressuurinzichten van de academische rijkunst van Bent Branderup (die zich op zijn beurt sterk baseert op Pluvinel doorheen een Steinbrecht bril).

Met dergelijke rechtrichtprogramma's kan je zeker iets bijleren, maar niettemin zal de methodologie waaruit ze zijn voortgevloeid toch een prominente rol spelen op hoe die rechtheidsprogramma's feitelijk in elkaar steken. Daarnaast ontstaat vaak het probleem van de overvalorisatie van de kwaliteit rechtheid ten aanzien van andere kwaliteiten. Zo spelen kwaliteiten als vertrouwen en ontspanning, connectie, impulsie en verzameling even zeer een belangrijke rol in de training van paarden en men kan niet zomaar ieder probleem met een paard reduceren tot een rechtheids- of balansprobleem, iets waartoe rechtheidsinstructeurs vaak geneigd zijn.

- vrijheidsdressuur: vrijheidsdressuur is iets wat al lang bestaat als een vorm van hippisch showmanship. Het komt er essentieel op neer dat paarden worden getraind in vrijheidswerk zodat zij allerlei bewegingen kunnen maken zonder enige vorm van touw die het paard hindert. Daarnaast richt men zich in vrijheidsdressuur vaak op een aantal esthetische bewegingen zoals het steigeren, het opheffen van benen, het buigen, het neerliggen, enz.

Vrijheidsdressuur, hoewel het zeker ouder is, heeft een sterke boost gekregen door Natural Horsemanship, waar veel programma's vaak een 'liberty' onderdeel hebben. Daarnaast heeft ook klikkertraining een nauw verband met vrijheidsdressuur ontwikkeld. Niettemin gaat het in vrijheidsdresuur eerder om toepassing dan algemene training (wat het zeker niet minder maakt).Wat ik je dus vooral wil aanraden is om bij jezelf na te gaan wat je vooral uit het beoogde grondwerk wil halen. Ikzelf adviseer om vooral te starten met grondwerk ten behoeve van een algemene training. Waaraan je precies zal werken, hangt af van de kwaliteiten die reeds in je paard zijn bestendigd en hij is dan ook de beste leiddraad om te bepalen welk grondwerk je precies nodig hebt.

Ik hoop dat dit wat helpt. Neem gerust contact op indien je meer info wenst.

Scholae Artis Equestris: The Road from Horse to Unity

http://www.equestris.weebly.com

joannetaris

Berichten: 27
Geregistreerd: 24-12-16

Re: Grondwerk/lange lijnen/rechtrichten/vrijheidsdressuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 20:19

Ik doe zelf ook al deze dingen, en heb eigenlijk nog nooit les gehad, ik leer al heel veel van bepaalde instagram accounts en op internet is ook veel te vinden. Er zijn aardig wat mensen die les geven in deze tak. Voor rechtrichten (straightness training) is de site van Marijke de jong en haar gratis Ebook erg handig en leerzaam. http://straightnesstraining.com/

esmee_stip

Berichten: 319
Geregistreerd: 16-11-07
Woonplaats: Noordwijkerhout

Re: Grondwerk/lange lijnen/rechtrichten/vrijheidsdressuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 20:34

Ik zou je willen adviseren om eens een kijkje te nemen op de website van art2ride. Dit is een 'methode' gebaseerd op de klassieke dressuur, en heel eenvoudig uitgelegd. Werken aan de hand, longeren, rijden, er komt vanalles voorbij. Er staan ontelbaar veel filmpjes online, en er is een besloten Facebookpagina waar je filmpjes kunt laten zien voor advies. Het is een heel vriendelijke omgeving en methode om je paard op een zeer rustige en vriendelijke manier correct door zijn lijf te laten lopen. Het gaat niet snel, geen gehaast, en dat is juist de kracht ervan (of de zwakte als je geen geduld hebt ;) ). Ik ben helemaal om en vind het super. Via pb kan ik je meer vertellen!

Stip, Youri :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers