Dekentje op of niet?

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Zazoe_

Berichten: 263
Geregistreerd: 04-09-10
Woonplaats: West-Vlaanderen

Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-18 18:40

Ik ben een leek op het gebied van dekens dus bij deze een dekengebonden vraag. . Mijn pony wordt tijdens de winter 1, hoogstens 2 keer per week recreatief bereden. Hij is niet geschoren en is een koudbloed die erg dik in het haar staat. Ik heb geen plannen om hem te gaan scheren, door de reden dat ik hem hiervoor te weinig rij én hij 24/24 buiten kan staan. Scheren zou enkel voor MIJN gemak en voor het mooie plaatje zijn dus dat wordt 'em zeker niet. Wanneer ik rij is dit vaak wat minder intensief (in de winter). Dan staat hij vaak niet heel erg in het zweet.

Nu komt m'n vraag. Maandelijks ga ik op verplaatsing gaan rijden, met de trailer is het ongeveer een 20 a 30 min rijden. De les duurt telkens een uur en is wat intensiever. Achteraf is hij enorm bezweet, vooral door z'n enorme vacht. Ik stap lang uit en hou gedurende de les vaak stappauze's. Ik leg voor hij de trailer opgaat een fleecedekentje op. Doe ik hieraan goed? Wanneer ik daarna hem in zijn stal thuis afzet, doe ik zijn deken uit. Dit deken is vaak wel erg nat. Helaas heb ik dan niet meer de tijd om hem heel erg droog te stappen/wrijven/etc omdat we de volgende pony moeten afzetten in een andere stalling. Nu is mijn tweede vraag krijgt hij het dan niet koud? Hij is dan wel nog wat nat... Kan ik dan beter een extra deken opleggen? Hij heeft de vrije keuze om binnen/buiten te staan. Zijn stal is winddicht.

Dankjewel! :j

There is no greater love than a girl and her horse. lotje forever


zorro

Berichten: 8554
Geregistreerd: 19-02-05

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 19:24

Ja ik vind dat je er goed aan doet even een deken op te doen in de trailer. Een zweet deken zorgt juist dat het vocht uit de vacht, in de deken gaat. En in theorie zou dat voldoende moeten zijn.

Je kan dit controleren door te voelen of je paard op de huid droog is.

Twijfel je toch is een Bucas deken met stay dry voering een optie. Die kan je op een nat paard leggen en zijn er verder zonder voering. Die kan je er dan later of de volgende dag afhalen. Dan word hij sowieso niet koud.

Gini
Berichten: 16894
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 19:30

Dat de zweetdeken nat is, kan ook komen doordat die deken juist te warm is en ze blijven zweten. In zo een geval kan je je paard na het zeer goed uitstappen beter eens dekenloos op de trailer zetten. Je zal een beetje zelf moeten ondervinden en zien wat voor jouw paard het beste werkt.

Jorex

Berichten: 8090
Geregistreerd: 18-05-12
Woonplaats: inmiddels in dr88

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 19:34

Hier laat ik hem thuis in zand rollen om de vacht te drogen, is dat geen optie TS?
Verder inderdaad ook even een zweetdeken over op de trailer en hij komt droog op de huid van de trailer af. Alleen die lange Shetlander vacht duurt lang voordat hij droog is.

annibel

Berichten: 1135
Geregistreerd: 20-07-08
Woonplaats: Achterhoek

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 19:45

Is het sowieso wel eerlijk om 1 of 2 keer per week rustig te rijden en dan wel elke maand opeens een uur gaan lessen?

Ik zou dat persoonlijk niet doen.. Kan je niet een half uurtje mee rijden in de les bijvoorbeeld?
Ik vind het niet eerlijk om zo weinig te rijden en dan wel een uur hard te gaan trainen..

Als je met één vinger naar je paard wijst, wijzen er nog altijd 3 vingers naar jezelf.

Bralindy

Berichten: 3279
Geregistreerd: 06-11-08

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 19:48

Een zweetdeken verstikt juist. Lekker laten luchten zodat hij goed kan na zweten en als je thuis bent lekker laten rollen

"Unable are the loved to die, for love is immortal." - Emily Dickinson

Annetje

Berichten: 25084
Geregistreerd: 25-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 19:54

annibel schreef:
Is het sowieso wel eerlijk om 1 of 2 keer per week rustig te rijden en dan wel elke maand opeens een uur gaan lessen?.

Ik vind dit inderdaad ook niet eerlijk. Eigenlijk laat je hem 1x in de week sporten, hiermee bouw je niets op. Hij heeft dus geen conditie en waarschijnlijk weinig spieren. Dan moet hij 1x in de maand ineens heel intensief sporten en dat lijkt me niet zo fijn. Sterker nog, mij is altijd geleerd dat een paard daar spierbevangen van kan raken. Lekker die les laten zitten, of vaker gaan rijden.
Is bovenstaande geen optie, dan zou ik zeggen dat je prima bezig bent, qua dekens dan.

zorro

Berichten: 8554
Geregistreerd: 19-02-05

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 20:08

Hoooo, ik las wekelijks lessen en 1 a 2x per week trainen. Ik ga wel mee met mijn voorgangers, qua eerlijkheid en risico op spierbevanging.

Ninx

Berichten: 13421
Geregistreerd: 19-07-05

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 20:12

Meer regelmaat in het trainen, of voorlopig vakantie... of alleen stapritjes.... ofwel: ik ga mee met mijn voorgangers.

ps: er staat 1 a 2x pw rijden, en 1x per maand een uur les.....

Hilary

Berichten: 7947
Geregistreerd: 22-05-04

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 20:40

Waar je in de trailer mee op moet passen is valwind over de rug. Natte, blote rug dus niet doen, dan gaat die wind vol over de spieren heen.
Is het een optie om een deel te scheren, bijvoorbeeld een strook aan de onderkant van de hals en de borst, tussen de voorbenen door en net achter het voorbeen?
Verder ruim van te voren gaan uitstappen en pas zo laat mogelijk een zweetdeken op doen (dus eigenlijk pas als je ‘m met twee voeten op de klep hebt, bij wijze van spreken).
Verder denk ik dat zolang het niet guur waait, je paard daarna prima zonder deken kan. Met mijn ruin ging dat vorige winter prima, één keer heb ik ‘m onder een deken gezet, toen was het -8 en waaide het.

Oy with the poodles, already

snorkel1986

Berichten: 2096
Geregistreerd: 27-07-12
Woonplaats: overijsel

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 20:50

Ze zegt ook dat ze extra stapt tijdens de les dus qua conditie zal dat wel los lopen en als je goed uitstapt heb je ook niet snel een spier probleem zal gewoon effe kijken of hij op de huid al droog is... en even een nachtje opsluiten op stal is dat een optie?

Twan 26-11-2013
Luuk 17-8-2015

De sint kwam met de stoomtrein ozosnel na Nederland waar malle pietje kado tjes strooit langs elke kant

Zazoe_

Berichten: 263
Geregistreerd: 04-09-10
Woonplaats: West-Vlaanderen

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-18 10:52

Oei waar geef ik aan dat ik plots 'heel intensief' ga lessen? In het uurtje les stap ik zéker een half uur om hem even te laten uitblazen. Galop is héél miniem. En draf is erg opgebouwd. Ik krijg les van een DA gespecialiseerd in paarden dus zo'n vaart zou het niet gaan hoor.... :j Na de les stap ik ook nog een heel eind uit. Tijdens de week rij ik ook 1 a 2 maal, maar dit bestaat vaker uit wandelingen (stap/draf) en rustige trainingen met veel variatie (springen/cavalleti/.....) Ik ga heus NIET mijn paard 1 x per maand gaan overvragen, ik weet heus WEL dat je dit niet van een paard kan/mag vragen.


Fennadev: rollen in het zand is inderdaad een goeie optie, geniet hij erg van!
Annibel: ik rij een uur mee in de les, maar stap vaak wanneer anderen aan het galloperen zijn etc. Achteraf gezien rij ik dus ongeveer een half uurtje mee in de les en een half uurtje stapwerk.

There is no greater love than a girl and her horse. lotje forever

Koper

Berichten: 27948
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: Op 1.5 uur vliegen van Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-18 16:00

Zou het een optie zijn om een baan vacht weg te scheren uit de hals en eventueel borst/flanken zodat hij de warmte wat beter kwijt kan maar wel het grootste gedeelte van de vacht nog intact is?

Fleecedekens hebben één groot nadeel. Ze voeren het zweet eerst wel af maar na een tijdje slaat het vocht juist weer terug naar de binnenkant. Fleecedekens moet je daarom na een half uurtje/uurtje wisselen. Echte wol heeft dit nadeel niet. Er zijn ook coolers, dat zijn dekens voor bezwete paarden die weer op een wat andere manier werken. Ik zou het eens in het materiaal zoeken.

Als je paard nog bezweet is en het is bij thuiskomst slecht weer (neerslag en/of harde wind) bestaan er ook regendekens waar ze nat onder kunnen. Ik heb voor mijn IJslander een Bucas Smartex, echt een topdeken is dat! Hij komt er altijd droog weer onder vandaan, ook al is de vacht van mijn paard nat wanneer de deken er op gaat.

Kickin' my can all over the place
Weet je wat mijn paard kan? Hij kan pannenkoeken maken zonder beslag :j
Vivo por vos <3 Pony <3

https://books.google.nl/books?id=N6dHAw ... er&f=false

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Re: Dekentje op of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-18 16:28

Ik denk dat je het helemaal goed doet. Het ergste zweet zit dan in je fleecedeken en beschermt je paard tegen tocht in de trailer. Thuis doe je dat deken uit en heb je het meeste zweet mee. Tegen dat je thuis bent zweet hij misschien nog een beetje na, maar dat lijkt me niet zo'n probleem.

Duhelo

Berichten: 27520
Geregistreerd: 29-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-18 16:33

Ik scheer bij mijn trekpaard de hals en een deeltje van de borst uit. Zo kan ze wel nog intensiever werken (ze zweet wel nog uiteraard, maar zonder buiten adem te raken en zonder gigantisch lang na te zweten.)
Belangrijk is dat je de kans geeft om af te koelen, dus netjes uitstappen (maar let op, als je lang uitstapt blijven ze zweten. De mijne staat tijdens een stapritje ook in het zweet in de winter.)
Dus uitstappen tot ze op adem zijn, en ik laat ze graag eens rollen of 10 minuutjes los in een piste. Paard snuffelt nog wat rond, rolt eventueel, ik kan mijn spullen wegstoppen, en dan vlak voor ze de trailer op gaat dekentje op. (ik laat wel de raampjes open, achteraan zon netgordijntje dicht, dus er is luchtcirculatie die de deken droog maakt maar niet direct op de rug van het paard valt.
Als ik mijn deken vergeten heb doe ik de raampjes vooraan dicht en mijn net zeiltje ook (maar daar kan wel lucht doorheen, een hele dichte trailer of een plastieken zeil laat ik de raampjes vooraan open.)
Thuis gaat ze gewoon op de weide, nat of droog, maakt niet uit, gaat ze wel gaan rollen :)

Vinted! https://www.vinted.fr/invite/kimcallens
Leuke stuks voor kleine prijsjes!

Lieke_X
Berichten: 10
Geregistreerd: 29-12-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-18 12:54

Ik denk dat je het goed doet


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers