Op de website van Hipposupport vind je een handige checklist, waarin onder andere de onderstaande punten terugkomen. Mocht je nog aanvullingen hebben op de lijst dan horen we het graag en zullen we de lijst updaten! Alle input is welkom


Wintervoorraad ruwvoer
Koop voldoende voorraad ruwvoer in om de winter door te kunnen komen. Houd er rekening mee dat een paard per dag 1,5% tot 2% van zijn lichaamsgewicht in ruwvoer nodig heeft. Zorg voor mooi onkruidvrij en stofvrij hooi en controleer of er geen schimmel in de balen zit, of dat het plastic niet geperforeerd is. Het is belangrijk dat plastic balen niet geperforeerd raken tijdens het opslaan en zorg dat ze van de grond af staan. Als je niet in de gelegenheid bent om zelf je ruwvoer op te slaan, probeer dan met directe buren iets te regelen, of maak goede afspraken met de fouragehandel over het afleveren wanneer je het nodig hebt.
Bodembedekking
Net als voor het ruwvoer, is het belangrijk om nu al te zorgen de je de benodigde hoeveelheid bodembedekking voor de komende winter zeker stelt. Ook hier geldt, als je niet zelf de mogelijkheid hebt om het op te slaan, probeer dan iets te regelen met directe buren, of maak goede afspraken met de fouragehandel over het afleveren wanneer je dit nodig hebt. Koop in ieder geval voldoende in om ook voor erg natte en koude winters voldoende op voorraad te hebben.
Mestregime
Als je nog niet op regelmatige basis de mest opruimde in de paddock(s) en/of rijbak, dan is dit het moment om een goed mestregime in te stellen. Een paard van 450kg produceert dagelijks rond de 23kg mest. Met de vele regen en sneeuwbuien die te verwachten zijn, verandert 23kg mest heel snel in 23 kg modder, waardoor je paddock(s) en/of rijbak snel veranderen in een modderpoel.
Controleer dakgoten en afwatering.
Controleer dakgoten en afwateringen en haal deze indien nodig goed leeg. Controleer in welke richting het water vanuit de afwateringspunten stroomt. Als deze loopt richting paddock(s) en/of rijbak, leg deze dan zoveel mogelijk om. Dat voorkomt een hoop modder. Ook afwatering die over bestrating loopt kun je het beste zoveel mogelijk omleiden, om te voorkomen dat er een ijsbaan ontstaat.
Hoeveel licht heb je nodig en waar?
De dagen worden snel korter, en dan wil je ook in de avond en de ochtend nog wel voldoende licht hebben bij alles wat je doet. Kijk dus vooral nú goed waar je licht nodig hebt en of er al voldoende verlichting is aangebracht op die plaatsen. Als er extra lichtpunten nodig zijn, maak daar dan nu werk van.
Materiaal voor de dagelijkse klussen
Heb je de juiste middelen tot je beschikking om alle dagelijkse klussen te doen? Er is niets zo frustrerend als in de bijtende kou en striemende regen te modderen met materialen die niet doen wat ze moeten doen. Dus zet nú die nieuwe steel op de mestvork en vervang die kapotte mestboy.
Kou en IJsbestrijding
Probeer zodra het kan een voorraad met strooizout/zand aan te leggen, wacht niet tot het echt vriest en het niet meer te koop is.
Moeilijk startende tractor? Leg de acculader/druppellader vast klaar bij de tractor en sluit hem aan als het koud begint te worden.
Sluit buitenkranen tijdig af om bevriezing te voorkomen
Ruim eventuele beregeningsinstallaties op. Eventuele sproeikoppen kunnen wel wat smering gebruiken na een seizoen sproeien. Leg ze dus weg in het vet of in de olie.
Controleer de werking van een eventuele circulatiepomp voor de drinkbakken op de winterstand en schakel de winterstand in zodra er vorst voorspeld wordt. Als je gebruik maakt van een verwarmingsdraad, controleer de werking dan nu en sluit deze aan zodra er vorst voorspeld wordt.
Leg de weilandpomp(en) ondersteboven in de wei, of haal ze naar huis.
Schakel grondwaterpompen uit en zet alle kranen open om bevriezing te voorkomen.
Zorg dat je de paddock(s) en/of rijbak vlak maakt vóórdat het echt gaat vriezen, daarmee houd je deze langer begaanbaar voor je paard(en).
Zorg voor een goed geïsoleerde drinkbak in de weide (indien van toepassing) en controleer die minstens 2 tot 3 keer per dag bij vorst en verwijder al het ijs dat zich afzet in de drinkbak.
Sneeuwbeslag
Als je paard(en) op ijzers staan, denk dan alvast na over eventueel sneeuwbeslag. Neem tijdig contact op met je hoefsmid en bespreek de mogelijkheden.
Weilandonderhoud
Bekijk goed de hoeveelheid gras die nog op het land staat en hoeveel je paard(en) daar nog van zal/zullen eten. Zorg er in ieder geval voor dat het gras niet te lang de winter in gaat. Ongeveer 10cm is het maximale.
Schuilmogelijkheid
Als je paarden op de wei overwinteren, zorg dan voor voldoende schuilmogelijkheden (deugdelijke schuilstal) en zorg dat je op een goede manier kunt bijvoeren. Denk er aan dat als je gebruik maakt van bak om bij te voeren, dat er ook iets van verharde bodembedekking onder en om heen ligt zodat het geen modderbende wordt rondom de voerbak.
(Winter)dekens
Controleer de (winter)dekens en laat ze indien nodig nog wassen en repareren. Controleer gespen en singels en vervang deze indien nodig.
Controleer ook even of de dekens nog passen en waterdicht zijn.