Zoektocht naar het Friese paard Diederik

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34642
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Zoektocht naar het Friese paard Diederik

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-08-02 09:20 Tip de Nieuwsredactie

http://www.gelderlander.nl/CDA/regiopor ... ID=1181004
Zoektocht naar het Friese paard Diederik
Gelderlander


TIEL - Vanuit Hongarije zoeken Peter van Gilst en Bas de Vos naar het Friese paard Diederik, dat ze anderhalf jaar geleden verkochten. Ze plaatsten een advertentie, omdat ze willen weten hoe het met hem gaat.


Het gaat ze er echt niet om paard Diederik terug te krijgen. Ze willen alleen weten of het goed met hem gaat, of er goed voor hem gezorgd wordt. Daarom plaatsen Peter van Gilst en zijn vriend Bas de Vos een oproep in een huis-aan-huisblad in Tiel. Gezocht: Friese ruin, Diederik, stokmaat 1,70 meter, geboortedatum 10-05-1993.

Vanuit Hongarije, waar het stel uit Brouwershaven (Zeeland) sinds anderhalf jaar woont, vertelt Van Gilst waarom de advertentie is geplaatst. "We weten dat Diederik in de buurt van Tiel staat, maar degene die hem heeft doorverkocht wil niet zeggen aan wie. Dus hopen we zo de nieuwe eigenaar te bereiken."

Diederik is gefokt door van Gilst en De Vos. Toen ze nog in Brouwershaven woonden hadden ze twee zwarte Friese paarden. Moeder en zoon. Ilona en Diederik.

Als Van Gilst wegens gezondheidsklachten niet meer kan werken als hondentrimmer en ook niet meer kan paardrijden, besluit het stel het over een heel andere boeg te gooien en naar Hongarije te verhuizen. De paarden moeten dus weg, net als de poezen, een geit, gans en kippen.

Slechts één ding telt. "We wilden dat de paarden een goed tehuis zouden vinden. Er belden mensen die gelijk vroegen wat ze kosten. Dat is natuurlijk van belang, maar voor ons echt niet het belangrijkst."

Van Gilst en De Vos krijgen een aanbod van een man die even verderop in Brouwershaven woont. Hij wil de paarden hebben en is bereid de twee vrouwen die op Diederik en Ilona rijden 'over te nemen'. Van Gilst is niet gelijk overtuigd. "Ik vond hem niet genoeg een paardenman. Maar de meiden mochten mee en hij wilde de paarden erg graag, dus we hebben het gedaan." Het feit dat de man genoeg geld heeft om de paarden een goed leven te geven, weegt zwaar mee. Maar de buurman krijgt de paarden niet zonder slag of stoot mee. "We hebben een contract opgesteld waarin onder meer stond dat Ilona en Diederik niet apart verkocht mochten worden. Ook wilden we absoluut niet dat ze bij een handelaar zouden belanden."

Nadat alle beesten onder dak zijn en het boerderijtje is verkocht, vertrekken van Gilst en De Vos naar Balloszog, zo'n honderd kilometer van Boedapest. Van een van de berijdsters horen ze zo nu en dan dat het goed gaat met de paarden. Totdat ze opeens ophoudt met schrijven. Even daarna gaan Van Gilst en De Vos voor een vakantie naar Nederland.

Daar doen ze een voor hen vreselijke ontdekking. Diederik is verkocht en de buurman wil niet vertellen aan wie. Waarom hij zijn mond houdt, is Van Gilst niet helemaal duidelijk. "Hij zei dat hij ons bij de verkoop nogal confronterend had gevonden. Ook zouden de nieuwe eigenaars het contract, dat als een soort kettingbrief van eigenaar naar eigenaar had moeten overgaan, niet ondertekend hebben. Misschien was hij bang dat we het paard uit de wei wilden stelen. Maar we willen hem niet terug."

Op de advertentie hebben Van Gilst en De Vos twee anonieme reacties gehad. "We denken dat een ervan de nieuwe eigenaresse was. Ik hoop dat ze nog eens belt, als ze begrijpt dat we Diederik niet willen afpakken."

Wie informatie heeft over Diederik kan e-mailen naar bjdevos@matavnet.hu


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: amy495, Anoukloves_, astridastrid, Barroco, BingBot, lilskie, Olga89, Tinkermuts, Whild en 23 bezoekers