Momenteel ben ik samen met een verzorgster bezig mijn jaarling wat kleine dingen aan te leren (stilstaan, hoeven uitkrabben e.d. kan ze al) We zijn bezig met wandellen. Uiteraard willen we dat wij degene zijn die wandellen met haar en niet andersom.
Nou is daar een flinke discusie over ontstaan. Mijn jaarling is best ontstuimig en vindt alles leuk en grappig. Hierdoor kan ze tijdens het lopen lekker stijgeren en bokken (bokken alleen als ze bang voor iets is) Zowel ik als mijn verzorgster geven haar dan een coorigerend klapje op haar borst met het halstertouw (we slaan echt niet hard, en alleen daar) Ze reageerd hier heel goed op, en loopt daarna weer rustig mee. Soms volstaat het door alleen het halstertouw voor haar neus te houden.
Nou was er een vriendin mee, die helemaal over de rooie ging omdat het paard "geslagen" wordt. Ze heeft vaker jonge paarden getraind en zegt dat een corrigerende tik uit den boze is. Volgens haar kweek ik zo een angstig paard, of wat straks niet meer naar een zweep zal luisteren.
Ik ben hierdoor erg aan het twijfelen gezet, al moet ik wel vertellen dat sinds ik met deze verzorgster aan de gang ben, mijn paard een stuk handelbaarder is geworden. Voorheen kon ik geen kant met haar op, want buiten de stal of wei was het meteen stijgeren en bokken geblazen.
Op welke manier corrigeerd deze dame het? Als je zegt dat het een stuk beter gaat dan zal het zeker goed zijn. Ik heb geen ervaring met onervaren paarden dus kan je helaas niet verder helpen.
Ik ben ook wel benieuwd naar haar manier van corrigeren. Een paard gaat heus niet dood van een corrigerende tik, ook 'n jaarling niet. Het is de bedoeling dat het paard jou als leider gaat zien, respect voor je heeft en vertrouwen krijgt. Door 'r paard gewoon z'n zin te geven of alleen met 'Hoo braaf rustig' te werken kweek je het tegenovergestelde.
Ik ben het met Gimli_ eens. Je moet hem natuurlijk niet gaan slaan, maar hem zeker niet over je heen laten lopen! Dan leert hij het nooit af en wordt de baas over jou! Succes!!
Het gaat hier echt alleen om een zachte corrigerende tik op haar borst/ hals met het halstertouw (dat deel wat je vast hebt) Meestal hoeven we nu alleen nog maar het touw iets op de tillen en ze corrigeert vanzelf al. Ook reageert ze inmiddels heel geod op stem geluid, maar als ze gaat stijgeren en bokken helpt dit even niet meer.
Katja: Dat Beest (je hebt het wel over mijn paard!) staat ook lekker samen met leeftijdsgenootjes in de wei, alleen 1x per dag maken we een wandeling met haar, zodat ze al aan ons e.d. went. Heb geen zin om straks een paard van 1.70 (met arabisch bloed) nog te moeten gaan leren hoefjes geven e.d.) We buiten haar heus niet uit, hoor. En ze vindt het wandellen geweldig.
Onze paarden zijn altijd in de opfok opgegroeid en er was nooit een probleem om ze dingen te leren als ze 1.70m waren. Een jaarling is in haar hoofd nog niet klaar om te wandelen en al helemaal niet iedere dag.
Maar een correctie van een jaarling kan op een andere manier dan via een tik. En wat het gevaar is met jonge paarden: je maakt zo snel zelf fouten, je leert zo snel dingen verkeerd aan, kunt bijv. op de verkeerde manieren blijven trekken ipv meteen los te laten en zo het paard leren dat hij sterk kan worden. Basisopvoeding is belangrijk, maar een jaarling is nog een kleuter en kan zich maar hele korte periodes concentreren. Uren wandelen is daarom ook niet altijd even goed.
als je al aan de gang gaat met een jaarling , dan is tien minuten per keer idd al ruim voldoende, tzijn idd keulters, daar mag je niet van verwachten dat ze zich lang met iets bezig kunnen! houden
dus wandelen etc etc , leuk en aardig, maar doe het eht maar heel kort
en een volwassen paard heb je al die dingen ook zo aangeleerd ... heb z eliever zo groen als gras uit de kudde dna drie jaar en opgevoed
ik vind dat je je jaarling dit best alemaal kan leeren. Mijn jaarling was niet makelijk en van mij kreeg ze een behoorlijke tik als ze iets deet wat absoluut niet kon ( bokken stijgeren bijten).Ik heb ook altijd wat met haar gedaan van 1 tot 2 elke dag gepoest en zeker 3x per week gewandelt, in het bos het verkeer we hebben zelf met 1 jaar gezwommen in een meertje. Veder staat ze de rest van de dag altijd op het land met haar vriendjes. Nu is ze 3 jaar loopt kurig aan de longe zadel hoofstel allemaal geen probleem. En een angstig paard heb ik absoluut niet. Ze weet heel duidelijk wat wel en niet kan en mag. Is super vroolijk en gezond. Ik vind dat je best wat kan doen met jonge paarden en ze echt niet hoeft te laaten staan tot hub 3e jaar. E vind het ook belangerijk duidelijk te maaken wat hij wel en niet mag, hoe ? dat zal per paard verschilen.
Hij zal zo snel doorlopen omdat die kant oplopen leuk is. Als hij te snel gaat en jullie meetrekt kun je proberen om een paar passen om te draaien of een paar passen achterwaarts te laten lopen. Over dat corrigeren, opzich niets op tegen, indien dit bovenstaande niet werkt. Je maakt het paard er zeker niet angstig mee, als de "tikken" maar goed getimed zijn.
ik heb nu een merry ze is gisteren 2 geworden. Ik neem altidj de zweep mee als ik in de wei loop. Ze komt namelijk eihard op je afgaloperen of ze loopt stijf achter je en port met haar neus in mn rug daarr word je som wel flauw van en dan geeft ik haar echt wel ff corigerend tikje met de zweep. nu blijft ze wel een beetje uit de buurt terwijl ik gewoon mn zweep in mn hadn heb
Waarom moeten jonge dieren vanaf dag aan het werk en 'wennen aan de mens'. Laat een jong paard eerst zichzelf eens ontwikkelen, liefst in kuddevorm. Daar wordt hij ook al opgevoed, door andere paarden Een jong dier kan zichzelf maximaal 10-20 minuten concentreren alvorens de aandacht weer op iets anders gefocused raakt. Maar zoals reeds eerder gezegd. als jouw paard de kans heeft zichzelf te ontwikkelen en je haalt een 3-jarig groen paard van 1,70 uit de wei, dan laat deze zich echt net zo goed opleiding (zo niet beter!) dan een jaarling. En deze kritiek is echt niet bedoeld om jullie af te breken hoor! Ik snap dat het aanlokkelijk is om lekker met je beestje aan de gang te gaan! Maar dat kan nog zoveel jaren en ook de eigen ontwikkeling van je veulen is zo ontzettend belangrijk!
Ik denk dat je goed naar je jaarling moet kijken, volgens mij is je jaarling nog helemaal niet klaar om dit soort dingen te leren. Laat haar nog een halfjaar op de wei staan en probeer het dan nog eens. Je hebt de alle tijd, dus waarom nu al beginnen?
Ik heb het eigenlijk niet helemaal eens met de mensen die zeggen dat je jonge veulen op de weide moet zetten met andere paarden en niet met hen mag bezig zijn... Ik heb een merrieveulen die nu 2 jaar is die we van begin af aan hebben geleerd aan het halster en vanalles en nog wat... er kan nu een kind van 3 jaar met haar over straat stappen. We hebben haar nooit hardhandig aangepakt maar wel berispt als ze over de schreef ging! En indien nodig kreeg ze ook wel eens een tik (maar belonen is op z'n minst even belangrijk )! Uit ervaring met meerdere jongen paarden heb ik heel vaak ondervonden dat jongen paarden die 'uit de kudde' kwamen heel dikwijls enorm bang en gestressed waren! ieder zijn ding natuurlijk, ik ga niemand zijn manier van omgang met jonge paarden afbreken maar ik stem toch in met op z'n minst je veulen gewoon leren voetjes geven, kuisen, aan de hand stappen zonder dat ze daarbij over je hoofd springen. Ik heb sinds de maand februari ook een hengstenveulen (upper-class) bij ons op stal staan en om eerlijk te zijn heb ik niet veel keuze dan met hem bezig te zijn want hij begint al aardig wat hengstenmanieren te krijgen maar omdat ik zo vaak met hem bezig ben, heb ik het nog steeds voor het zeggen! Dit wou ik toch even kwijt
Haha, ja. Het is precies dezelfde manier van schrijven. En brando12 is pas vandaag lid en weet gelijk hoe je een avatar kan nemen, en heeft gelijk dit topic gevonden terwijl de laatste post om 13:44 was.
Ik ben het inzover eens met Brando dat de basis er als veulen al in moet zitten. Dat je hem moet opvoeden, voetjes moet gaan leren geven, halster om, meelopen. Maar als dat er eenmaal inzit, hoef je hem echt niet meer dagelijks in handen te hebben. Dingen die ze eenmaal goed hebben geleerd, verleren ze niet zomaar. Maar het is wel heel goed mogelijk dat je goed aangeleerde dingen verkloot omdat je er te vaak en helemaal verkeerd mee omgaat.
Laat dat beest gewoon lekker in de wei staan met leeftijdsgenoten daar hoort ze op deze leeftijd.
niet alle paarden zijn het zelfde. mijn jaarling vind alle aandacht geweldig, en buiten de opfok om ken ik haar in de gaten houden. mijne staat in de wei met een merrie van 23 en een 2 jarige. Gaat prima, heb geen problemen met haar.