Ruin reageert heftig op merries

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Barretta

Berichten: 26
Geregistreerd: 27-10-17

Ruin reageert heftig op merries

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-10-22 09:29

Hoi hoi,

Sinds een maandje is mijn paard Barry (ruin, 16 jaar) verhuisd naar een paddock paradise. Hij staat nu nog apart omdat we de kudde en Barry langzaam aan elkaar laten wennen. De kudde waar hij in komt te staan bestaat uit 5 paarden (met Barry erbij 6) en is gemengd, 2 merries en 4 ruinen.

Nu zijn we sinds een week of 2 ze vaker samen aan het zetten (ruinen met Barry, samen wandelen etc). De ruinen zijn geen probleem maar de merries wel. Barry is tot zijn 4e dekhengst geweest en in een kudde is hij dominanter aangelegd. Nu heeft hij tot zijn 12e vaak in gemengde kuddes gestaan waar hij ook de "baas" is geweest en onderling loopt dat naar mate van tijd gewoon los.

Nu is het zo dat als we Barry in deze kudde laten met de merries hij ze behoorlijk opjaagt. Ook de andere ruin die nu de leider is van de kudde reageert hier uiteraard op wat resulteert in behoorlijk wat gepiep, slaan en rennen. Na een tijdje halen we ze weer uit elkaar en is Barry behoorlijk gestresst dat hij weer alleen komt te staan (ijsberen, amper eten etc). We hebben al behoorlijk wat geprobeerd maar hij blijft de merries ontzettend interessant vinden. Persoonlijk denk ik dat we ze bij elkaar moeten zetten en het moeten aankijken hoe ze het gaan regelen onderling. Het is een groot gebied wat nergens doodloopt en voerplekken zijn er meer dan voldoende. Maar hier lopen de meningen over uiteen met de andere paardeneigenaren. Het is natuurlijk niet leuk om te zien dat de paarden elkaar opjagen en er word getrapt. Dus nu staat Barry weer apart.

Hebben jullie ervaring met zulke situaties? Tips zijn zeker welkom!


Daihyo

Berichten: 87886
Geregistreerd: 01-06-01

Re: Ruin reageert heftig op merries

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-22 09:36

Als ze apart staan, staan ze dan wel naast elkaar zodat ze ook daar aan elkaar kunnen wennen?

∞ ♥ Jim & Noura & Ximo ♥ ∞
https://www.equinoji.nl - onafhankelijk voedingsadvies voor paarden - snacknetjes te koop

Barretta

Berichten: 26
Geregistreerd: 27-10-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-10-22 09:50

Daihyo schreef:
Als ze apart staan, staan ze dan wel naast elkaar zodat ze ook daar aan elkaar kunnen wennen?Ja, er is een draad tussen maar ze kunnen al een week ofzo snuffelen aan elkaar. Maar de merries maken er amper gebruik van. Barry staat daar wel eens maar niet de hele dag (gelukkig)

Gaabje
Berichten: 877
Geregistreerd: 22-03-09

Re: Ruin reageert heftig op merries

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-22 10:18

Misschien is het handiger om Barry niet gelijk in de hele groep te gooien maar per paard of misschien duo te introduceren? Zodat hij niet het gevoel heeft de hele groep meteen te moeten controleren? Wellicht dat er iemand is die de type paarden goed kan doorzien en met jullie een stappenplan kan maken met het paard met grootste slagingskans eerst erbij en dat zo opbouwen?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 1 bezoeker