Zijn wij een match?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
xSCWx
Berichten: 7054
Geregistreerd: 21-02-07

Zijn wij een match?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-22 19:41

Hallo iedereen, juni 2021 heb ik een pony gekocht. Hij is geweldig maar toch twijfel ik of wij een goede match zijn. Wellicht kunnen jullie me laten inzien dat hij perfect is, of dat ik ons beide geen plezier doe.
Mijn pony is super betrouwbaar, zal je er nooit af stijgeren of bokken. Is makkelijk terug te nemen, buiten rij ik hem standaard bitloos. Stress staat niet in zijn woordenboek, deze pony is bijna zijn gewicht in goud waard. Hij is lief, komt naar me toe in de paddock/weide en lijkt ook wel blij me te zien. Tijdens het rijden briest hij en loopt met zijn hoofdje laag en oogjes relaxed toegeknepen. De western jog is zijn favoriete versnelling. Het gezegde “liever lui dan moe” past hem prima en daar wringt de schoen ook gelijk. Ikzelf zou het liefste lange buitenritten maken met een paard wat daar ook echt zin in heeft, de oortjes erop uitkijkend waar we heen gaan. Mijn pony laat wel eens enthousiastme zien als hij weet dat we op weg naar huis gaan. Dan loopt hij lekker door met de oortjes er op. Op de heenweg probeert hij juist wel eens om te keren (maar is ook simpel weer de juiste kant op te sturen). Oftewel; hij doet alles wel wat ik wil maar ik kan niet zeggen dat hij er ook echt zin in heeft. Ik voel me meer dan eens alsof ik hem dwing. Grondwerk (ook les in gehad), bakwerk (incl. eens per week les) en buiten ritten hebben we gedaan. Het enige waarmee ik hem enthousiast krijg is snoepjes, maar die kan ik ook niet onbeperkt geven natuurlijk. Dan begint hij uit zichzelf al de jambette en dergelijke te doen om een snoepje te bemachtigen.
Ik rij hem wel eens wat pittiger maar dan wordt hij ook direct kijkeriger en doet dan “bij schrik” een stapje opzij of gaat stil staan (en gaat er dan heel moeilijk langs; dit kan zo simpel zijn als een graspol die donkerder van kleur is). Oftewel dan is hij niet in zijn element.
Ik vind het zo moeilijk, aan de ene kant is hij super lief en betrouwbaar maar aan de andere kant is hij iets te relaxed. Hij heeft geen lichamelijke mankementen trouwens, dit is gewoon zijn karakter.
Wat denken jullie?

La Vie en Rose 


Absolem

Berichten: 2761
Geregistreerd: 27-11-12

Re: Zijn wij een match?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-22 19:48

Ik denk dat jij deze pony gewoon lekker moet houden en moet oefenen met het "pittig rijden" .

Dit klinkt vele malen meer als een probleem wat in jouw rijden zit als een probleem van het paard. Je vind het nu al not amusing als hij schrikkerig word. Maar hoe vrolijker alerter een paard is. Hoe sneller ze schrikken.

Je geeft zelf al aan. Als je er aan gaat rijden word hij feller. Beestje verveeld zich gewoon en het actiever, uitdagender rijden past hem dus wel omdat het buiten het vaste riedeltje zit denk ik aan de hand van je verhaal .

Dat vinden wij alleen maar heel bijzonder!

MissBmx
Berichten: 4401
Geregistreerd: 20-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-22 19:49

Wat je omschrijft is een voorwaartse zeer alerte vlotte pony.
Terwijl je juist zo blij bent met het relaxte en veilige karakter van je pony.
Het ziet er natuurlijk heel mooi uit maar wil je dat ook, past dat bij jou als ruiter?
Misschien zou je iets in je voerschema kunnen veranderen waardoor de pony wat energieker wordt

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

fenijro_tani

Berichten: 1820
Geregistreerd: 22-12-13
Woonplaats: Leusden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-22 19:57

Ik zou zelf in mijn handen knijpen voor zo'n beestje. Ik denk dat je match nog moet groeien, voor de een duurt het langer dan voor de ander, maar dit paard klinkt echt als een geweldig beestje en het zou zonde zijn om hem te laten gaan.
(Al zou je best mijn fellere paard mogen hebben in ruil voor zo'n braaf ding, grapje natuurlijk :+ )

Lucky Tess Tess(nmprsxamha) 3x WRAN champion 2023. Tweemaal zilver op WRAN NK 2022, eenmaal zilver op WRAN NK 2023.
Canamorkus Dam(kwpner) L4 + 18 punten! Met pensioen.

Janneke2

Berichten: 22701
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-22 20:02

... misschien, misschien - is jouw pony net zoals dier X dat ik gekend heb.

X was lief en braaf als je niet te veel vroeg,
en als je wat veeleisender werd, had hij daar een duidelijke mening over.

En wat mijn eigen Knollie ook wel eens heeft : dan heeft ze emoties bij een opvliegend vogeltje, dan 'moet' je even 'braaf' zeggen of wat dan ook - denk je dat het wel meevalt, dan sta je dertig meter later stil: "Monster!"
Oplossing: veel R+.

Overigens hoeft die 'duidelijke mening' niet per se een afwijzing te zijn - veel paarden houden best van puzzelen en sporten.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

anjali
Berichten: 15011
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-22 20:05

Lijkt mij een prima paardje. Misschien moeten jullie nog meer naar elkaar toegroeien,je hebt hem nog betrekkelijk kort.

pateeke
Berichten: 2207
Geregistreerd: 12-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-22 20:08

De vraag is denk ik vooral: wat wil je zelf graag? Enerzijds lees ik dat je dat relaxte wel prettig vindt en er niet van houdt als hij kijkerg wordt. Anderzijds lees ik dat je wel wat meer pit wil.
Mijn pony heeft best wel pit, meestal als hij minder energiek is, verveelt hij zich. Het is zoeken naar een balans tussen activering en rust. Dat is geen gemakkelijk evenwicht. Maar als je je paard beter leert kennen, wordt het makkelijker om te weten wat motiverend voor hem is. Bij mijn pony heeft het veel geholpen om hem enerzijds duidelijke grenzen te geven en hierin consequent te zijn en hem anderzijds wel in zekere mate keuzevrijheid en autonomie te geven.

stefjeJarig

Berichten: 1898
Geregistreerd: 20-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-22 20:57

Hoe lang zou jij graag je buitenritten zien? Is dat realistisch met een 'doorsnee type' paard denk je, of heb je daar misschien een ander type voor nodig? En kun je hem wat enthousiaster krijgen door wat meer tempowisselingen?
En samen met een maatje rijden?

Tja pittiger kan ook wat kijkeriger maken. Dat lijkt mij niet direct verkeerd, misschien moet hij zelf daar wat aan wennen? Ik zou bij kijkeriger niet direct denken dat hij het niet leuk heeft. Ik denk dat je nog wat zoekende bent naar een balans tussen rustig/ betrouwbaar (wat een fijn startpunt is, beter dan staatsgevaarlijk ) en wakkerder/kijkeriger.

EvelienKiss

Berichten: 937
Geregistreerd: 20-11-09
Woonplaats: Midden-Nederland

Re: Zijn wij een match?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-22 22:42

Oh wauw, laat ik beginnen dat ik jaloers ben op jouw betrouwbare pony. Het klinkt alsof je niet beseft hoe bijzonder het is dat hij zo bomproof is. Ik ken veel mensen die niet op buitenrit durven omdat het paard niet rustig blijft.

Ja, hij is dus liever lui dan moe. Wil hij liever op bij zijn paardenvrienden op stal/weide blijven. Joh, waarom is dat erg? Misschien kan jij dat accepteren? Hij doet het uiteindelijk wel, hij gaat met je mee. Goed belonen. Hij voelt ook dat je ontevreden blijft, ookal doet hij wat je vraagt.

Of houd je zelf liever van een uitdaging? Dat je zelf aan de bak moet om hem bij je te houden? Ik heb zelf een onzeker paardje en het kost mij tijd en energie om haar ontspannen te houden. Ze schrikt snel, hoofd omhoog, gespannen. Dus steeds kleine stapjes verder, belonen, etc. Mij lijkt het heerlijk om gewoon op je paard te kunnen stappen en zonder zorgen te vertrekken. Maar goed, het is maar wat je zoekt.

Dus ja, om te reageren op je beginvraag. Klinkt als een perfect paardje. Blijf zoeken hoe je hem kunt motiveren, maar accepteer ook wie hij is.

betadine

Berichten: 3241
Geregistreerd: 19-08-10
Woonplaats: Belgie

Re: Zijn wij een match?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-22 23:23

Jouw beschrijving komt in de buurt van mijn merrie. Die van mij is wel moeilijker alleen op buitenrit. Ik ben wel gelukkig zo hoor. Betrouwbaar en werkwillig. Kan gerust na 3 weken niets doen zo opstappen of op buitenrit een uitgebreid apiritiefstopje houden terwijl ze geparkeerd staat. Voor echt competitief dressuur te rijden zou er wat meer power in mogen (al is dat met voer en training wel echt ok). Langs de andere kant ook het andere uiterste gehad. Heel heet en kijkerig paard die soms ook echt stond te trillen van nervositeit. Die kon ook moeilijker met andere paarden en qua reacties echt gevaarlijk in het verkeer. Ik ben echt blij dat ik die laatste verkocht heb ondanks ik niet snel nog zo een getalenteerd paard zal hebben. Heeft mij wel doen inzien dat karakter een stuk belangrijker is dan het plaatje. Uiteraard kun je prima een pony vinden die betrouwbaar is en toch meer pit heeft, maar die zijn best schaars en een beetje meer pit kun je echt wel verkrijgen met goed afgesteld voer en rijtechniek.
Ik weet niet hoevaak en hoe je rijd, maar als je pony wat minder in conditie is en je zelf nogal terughoudend rijd kan dat ook een oorzaak zijn. Soms is het wel intressant om is iemand anders erop te hebben. De ene persoon kan bij mijn merrie een veel ander gevoel hebben als ikzelf of een andere.
Alleen jij kunt die beslissing maken. Als jij nu al beseft dat je je de komende 5 of 10 jaar gaat ergeren aan zijn mindere kanten is het misschien inderdaad geen match. Ik erger me soms ook aan de mindere kanten van mijn paard en zo iedereen wel eens denk ik, maar het neemt hier gelukkig nooit de bovenhand.

uva uvam vivendo varia fit

xSCWx
Berichten: 7054
Geregistreerd: 21-02-07

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-22 23:00

Bedankt voor al jullie reacties! Het geeft zeker voer tot nadenken. Overigens erger ik me zeker niet aan zijn gedrag, ik vind het alleen wel jammer dat hij er zelf niet altijd plezier in lijkt te hebben. Ik heb vandaag eens anders gereden, een beetje pittiger dan normaal (maar niet zodanig dat hij bij elke "schrik" reactie direct stil staat), en het kijkertje/opzij stappen een soort van.. nou ja aanmoedigen wil ik niet zeggen :') maar voorheen zat ik van: verdorie, daar is toch niks, doe normaal joh. Beetje chagerijnig achtig (ik heb hem nooit gestraft ervoor hoor). En nu zat ik wat joliger van: jaaa eng he, hij gaat je pakken, woohoo, yeah ga er maar vandoor! :') en hij was wel kijkerg maar niet meer dat hij onwijs weg loopt of stil staat. Mijn instructrice zei (toevallig afgelopen week) ook al; accepteer dat hij soms "stout" is, probeer met zijn eigen energie input wat positiefs eruit te halen, straf het zeker niet af.

@Janneke wat bedoel je precies met R+? Het gekke is dat hij compleet bomproof is maar dan wel kan schrikken van een verkeerd ogende graspol, of een struikje wat er net even anders uitziet. Gewoon zoeken dus eigenlijk.

Ik heb voorheen op een draver gereden en dat was eigenlijk een beetje mijn ideale paardje, misschien is het wat oneerlijk dat ik hem daarmee vergelijk. Ik vond de draver (alle dravers die ik ken trouwens) onwijs eerlijk, zijn makkelijk te rijden, kunnen soms flink het gas open trekken, zijn werkwillig en hebben (met wat training) een goede conditie.
Ik kon alleen in de periode dat ik op zoek was naar een paard geen draver vinden die me aansprak (het koppie moet "iets" hebben), mijn huidige pony had dat wel.

Ik ga eens proberen om hem zwarte haver bij te voeren, ik ben benieuwd of dat een verschil gaat maken. Overigens, als ik eraan denk om hem weg te doen, doet me dat echt wel pijn in mijn hart.

La Vie en Rose 

Janneke2

Berichten: 22701
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Zijn wij een match?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-22 23:51

Citaat:
@Janneke wat bedoel je precies met R+? Het gekke is dat hij compleet bomproof is maar dan wel kan schrikken van een verkeerd ogende graspol, of een struikje wat er net even anders uitziet. Gewoon zoeken dus eigenlijk.


R+ is een wat technische term: belonen wat goed gaat en de rest negeren.

En ik geloof niet zo in het zoeken van bakkabouters.
Ik zie ze zelf niet, maar een paard heeft vijf (of zes, wie zal het zeggen) zintuigen die stuk voor stuk beter werken dan mijn zintuigen.
....en stress verandert je waarneming. Die wordt scherper - en dan kan de schaduw van een graspol een roofdier herbergen.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Zeepsop

Berichten: 2145
Geregistreerd: 03-01-12
Woonplaats: Brabant

Re: Zijn wij een match?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-22 00:03

Ga je alleen op buitenrit? Dat zou een reden kunnen zijn dat hij om wil draaien. Verder klinkt het als een fijne pony en ik zou zeker zeggen blijf doorgaan. Je hebt hem nog niet eens een jaar. Een band opbouwen heeft tijd nodig. :)

Paardrijden: de edele kunst om het paard tussen jou en de grond te houden.

Herfstblad
Berichten: 775
Geregistreerd: 06-09-21

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-22 12:05

Hoi!

Jouw pony lijkt precies op mijn Fries qua karakter! Je kan er een kleuter mee op pad sturen, ze is zo braaf en koel in haar hoofd dat ik in al die 8 jaar dat ik haar heb misschien een paar keer heb gedacht 'oh nu moet ik even opletten dit vindt ze eng.' Bang dat ze er vandoor gaat? Bokt? Steigert? Nee dat heb ik (bijna) niet.

Maar ze is ook net als jij bij jou pony beschrijft soms liever lui dan moe. Uitzich zelf niet heel werkwillig en of ze er super veel plezier bij het werken heeft heb ik ook best twijfel. Ik begrijp helemaal wat je bedoeld met de lange ritten! Ik heb ook zo vaak gedacht 'man ik zou willen dat ik een voorwaarts paard had.' Piekeren en niet fijn afstappen.

Ik heb mijn paard al 8 jaar, ze is 20 en het gewicht in goud waard. Ik ga haar hierom echt niet verkopen. Maar ik mij heel goed voorstellen dat als je de pony nog geen jaar hebt en je merkt hierdoor dat het plezier in het rijden en omgang merkbaar minder word dat het echt niet onacceptabel is om een andere ruiter te zoeken. Paardrijden doe je voor je plezier. Maar aan de andere kant wat ik mij vaak voorhoudt als je alle goede eigenschappen naast dit probleem legt is verkopen dan echt de beste optie? Ik stel mij dan altijd voor dat ik met een sneller, pittiger paard door de bossen rij waarbij ik dus veel meer alert ben op gekke acties en dan merk ik gelijk dat ik het betrouwbare van mijn eigen koele paard mis. Ik ken veel ruiters die zeggen dat ze niet eens alleen op pad kunnen, of ruiters die alleen kunnen crossen buiten. Ruiters die het erf niet afkomen. Volgens mij las ik net ook een topic over een paard wat staakt, hoofd tussen de benen en bokt ruiter eraf gooit en galoppeerd terug naar stal. Mijn koele paard heeft mij 1x in 8 jaar eraf gebokt tijdens een rit.

Wat ik wel merk aan mijn koele paard is dat ik haar actief moet rijden. Ik zelf ben echt het type bosruiter die het liefst in het zonnetje stapt met een losse teugel, voeten uit de beugels etc en een ruiter die vooral haar paard niet moe wil maken of het gelijk 'zielig' vindt als het echt gewerkt heeft. Maar elke keer weer merk ik dat mijn paard daar lui van word. Dan gaat het tempo nog meer omlaag. Dus ik kom elke keer weer terug bij: ook op buitenrit moet ik gewoon gaan rijden. Dus het paard moet aan het werk, maar ik ook qua mindset. Mijn paard mankeert niks, kan prima moe worden. Het is geen kermis pony die een vast rondje door het bos loopt. Overgangen rijden, in de gang zelf schakelen. Wat wij deden gisteren een bospad pakken en een gang kiezen en dan verzamelde stap, arbeidsstap en dan middenstap. Volgende bospad deden we het in draf en dan in galop. Dan ook consequent zijn en been eraf houden als het goed gaat. Maar wel echt naar voren rijden als jij ook naar voren wil. Ook al moet je dan 5x been geven of met zweep even inkomen. Je wil op dat moment naar voren. Als dat lukt kun je gaan oefenen met lichtere hulp. Het is heel makkelijk om te zeggen bij een flegmatiek paard zo min mogelijk doen. Maar dan moet wel eerst het knopje om dat we iets gaan doen. Nadat we bovenstaande oefening een uur hadden gedaan in het bos stapte paard er als een zonnetje over. Ze was ineens super alert op haar omgeving en zelfs op stukken van stal af liep ze lekker door. En ze vond mij nog steeds lief na de rit ondanks dat ze flink aan het werk is gezet. :+

Succces!

xSCWx
Berichten: 7054
Geregistreerd: 21-02-07

Re: Zijn wij een match?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-22 13:53

Bedankt voor al jullie reacties. Ik heb toch besloten om hem te koop te zetten, wat wel pijn doet omdat het zo'n lieverd is. Maar ik weet zeker dat ik zijn perfecte eigenaar ga vinden.
Hij staat op de Bokt markt voor de geïnteresseerden.

La Vie en Rose 

Herfstblad
Berichten: 775
Geregistreerd: 06-09-21

Re: Zijn wij een match?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-22 18:13

Moedige beslissing!

Spenk
Berichten: 21733
Geregistreerd: 30-08-05

Re: Zijn wij een match?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-22 18:54

Ik denk je je ook realiseren moet dat wanneer je een paard ''aan'' zet dat die dan ook aan gaat op prikkels waar jij liever niet van zou willen dat die er op reageert.

Mijn paard kan aan de lange teugel echt sjokkerdesjok zijn en nergens naar kijken. Zo ook met losstappen bijvoorbeeld in de bak (dat doe ik aan de lange teugel) . Maar zodra ik hem aan het werk ga zetten en daarmee goed scherp maak gaat die ook meer kijken en schrikken.

Dat is eigenlijk wel logisch want je maakt hem scherp. Het is dan de taak van de ruiter om ervoor te zorgen dat jij interessanter bent dan de enge dingen en hem zo weer afleid en bij de les houdt.

koend
Berichten: 1235
Geregistreerd: 10-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-22 20:09

xSCWx schreef:
Bedankt voor al jullie reacties. Ik heb toch besloten om hem te koop te zetten, wat wel pijn doet omdat het zo'n lieverd is. Maar ik weet zeker dat ik zijn perfecte eigenaar ga vinden.
Hij staat op de Bokt markt voor de geïnteresseerden.


Je weet maar wat je had als je het kwijt bent!

Maar het is je goed recht. Ik had in het verleden ook wel eens het gevoel dat ik "klaar" was met een paard. Ik dacht dat ik er uit gehaald had wat er in zat en alles wat kon lukken, lukte ook. Dan verkocht ik hem.

Wedstrijdrijden heeft me hiervan genezen. Het kan altijd beter. En zelfs wandelen is veel boeiender als je er wat tempowisselingen, travers, schouderbinnenwaarts en eenvoudige galopwissels tussen steekt. Daar worden we beiden wakker van!

Maar het is jouw keuze! Als je maar een goed nieuw baasje zoekt.
Ik raad je wel aan om dit vooraf goed duidelijk te maken. Ik had al een paar keer mensen over de vloer die heel boos werden omdat ik aan hen niet wilden verkopen omdat ik weinig kans op een match zag.
Ze stonden met het geld in hun handen en ik wilde plots niet ... dat konden ze echt niet begrijpen.

xSCWx
Berichten: 7054
Geregistreerd: 21-02-07

Re: Zijn wij een match?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-22 23:13

Ik vind het niet erg dat hij op prikkels reageert hoor als hij aan is, zeker niet. Het is ook nooit eng of gevaarlijk, of dat hij gek gaat doen. Zeker niet. Maar ik merk dat hij zich er zelf niet fijn bij voelt. En ik kan zijn aandacht niet bij mij houden, dat is al van begin af aan. Met anderen heeft hij volle interesse bij hun en bij mij kijkt hij liever in de verte dan met mij bezig te zijn. Dus vandaar de keuze gemaakt dat wij geen match zijn voor elkaar, op meerdere vlakken.
Het kan zeker wel dat ik spijt ga krijgen ja, daar hou ik zeker rekening mee.
Vandaag had ik inderdaad kijkers wat geen match was, van beide kanten niet. Maar ja die zochten iets waarvan al in de advertentie stond dat hij daar niet echt geschikt voor is. Ik kan de advertentie denk ik niet duidelijker maken dan hij nu is.

La Vie en Rose 


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 49 bezoekers