Building a better connection...

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, C_arola

 
 
Eline_S_S

Berichten: 3509
Geregistreerd: 13-12-11
Woonplaats: Groningen

Building a better connection...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-10-20 13:50

Hallo allemaal,

Dit gaat waarschijnlijk een lang verhaal worden. Ik zit momenteel in een fase waarin ik gigantisch vast loop met mijn 4 jarige paard. Ik ben met dit topic niet op zoek naar hulp, maar ik ben op zoek naar verhalen om elkaar te kunnen inspireren en van elkaar te kunnen leren. Het lijkt me interessant om elkaar te volgen in een traject met als doel het beter begrijpen van elkaar (mens en paard).

Ik heb Lucky al sinds hij veulen was en heeft tot zijn 4e levensjaar in de wei mogen staan met hier en daar een wandeling. Echter begon hij op zijn tweede, zodra hem iets niet zinde, dreiggedrag richting mij te vertonen. Hier hebben we hulp bij gehad en is het eigenlijk vrijwel helemaal verdwenen.

In februari was Lucky 4 jaar oud en zijn we begonnen met het beleren. Allemaal op een rustig tempo en Lucky zette geen stap verkeerd. Tot midden augustus. Lucky had de eerste paar minuten met het rijden altijd wat spanning en voelde dan wat “explosief”. Ik kon hier altijd vrij makkelijk doorheen rijden omdat ik hem duidelijk kon maken wat de bedoeling was en hem zelfverzekerd vooruit kon rijden. Totdat hij een keer wèl explodeerde... Hij ging meerdere keren met 4 benen de lucht in en het leek eindeloos te duren. Uiteindelijk nog een rondje het “goed” af kunnen sluiten :roll:. Achteraf gezien heb ik Lucky die dag teveel gevraagd. Ik had een nieuw hoofdstel, bit en een paar weken vanwege de hitte niet gereden. Afijn.
Ik merkte aan mijzelf dat ik toch wat spanning had om op te stappen dus heb hem een paar dagen vrij gegeven en ben er onder begeleiding van mijn instructrice weer op gegaan. Wat een drama... Hij voelde mijn onzekerheid aan en wou niet meer lopen. Met een noodgang achteruit tot omhoog komen aan toe. Afgestapt en hem aan de longe laten uitrazen. Ik stapte weer op en hij deed precies hetzelfde weer :+. Ook hier uiteindelijk enigszins doorheen kunnen rijden en het zo goed als mogelijk af kunnen sluiten.
De dagen erna gingen wij zo door de bak. Één bom spanning.
Afbeelding

Het leek mij een goed idee een les ohz te nemen van de instructrice die ons destijds ook met grondwerk heeft geholpen. Hier behaalden wij echt een doorbraak. Alles bleek namelijk aan mij te liggen (duh :roll: ) en ik projecteerde mijn spanning en onzekerheid op Lucky. Vanaf hier boekten wij eigenlijk alleen maar weer vooruitgang onder het zadel en ging er met het rijden heel stroef een knopje bij ons beiden om.

Helaas had ik beter moeten afkloppen. Lucky begon sinds half september zich vanaf de grond radicaal te gedragen. Het dreigen was weer helemaal terug en dit deed zich voor bij het opzadelen, poetsen, opstappen etc. Ik had zelf een gigantische paarden dip hierdoor en ben hem gaan vermijden. Alleen even een worteltje in de wei en klaar. Dit vormt wel een goed beeld van waar het telkens mis gaat tussen mij en Lucky. Het zijn eigenlijk twee dingen. Omdat ik wil vermijden dat Lucky naar mij gaat dreigen, ga ik discussies uit de weg. Hierdoor zijn mijn grenzen voor hem niet duidelijk en gaat hij die natuurlijk steeds verder opzoeken. Daarnaast heeft Lucky duidelijkheid nodig. Zodra hij mijn onzekerheid voelt, wordt hij ook onzeker. Deze onzekerheid uit zich bij hem in boosheid, dus dreigen.
Afbeelding

En nu komt de term “Building a better connection” aan bod :). Voorheen reed ik 2 keer in de week en deed ik 1x in de week aan grondwerk. Ik heb besloten twee keer in de week grondwerk te gaan doen en 1 keer in de week te gaan rijden. Bij het rijden ga ik mij voornamelijk focussen op de dingen vanaf de grond zoals het opzadelen en opstappen.
Afgelopen week ben ik al flink bezig geweest vanaf de grond. We doen weer precies dezelfde oefeningen als toen hij twee was met een extra doel erbij, namelijk het verwerken van een vraag.
Zodra ik Lucky een vraag stel zoals halthouden of achterwaarts, vraag ik hem te zakken en af te kauwen. Het doel hiervan is om hem te leren hoe met spanningen om te gaan die komen kijken bij een moeilijke vraag die ik hem stel. Zo leert hij dit los te laten in plaats van op te bouwen wat leidt tot een explosie. Dit pakt hij erg goed op tot gapen aan toe :D. Ook hebben we een klein obstakelparcours gedaan.
Afbeelding


We hadden op 7 november een clinic obstakelparcours staan maar deze gaat helaas niet door. Ik ga eind deze maand nog wel een les grondwerk van een cowboy proberen en wil graag een coaching sessie met hem gaan doen :j.

Overigens is Lucky voor het beleren naar de tandarts, osteopaat en zadelmaker geweest en vorige maand wederom naar de osteopaat en zadelmaker. Ook alle instructeurs die ik erbij heb gehad zien bij hem geen pijn. Dit is dus uitgesloten.


Dit is mijn verhaal en de reden waarom ik intensief een betere band op wil bouwen. Ik vind het natuurlijk wel spannend om alles open en bloot op internet (en dan vooral bokt) te plaatsen maar ik hoop echt dat dit een positief topic kan worden :)
Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal over de band van jou en jouw paard(en), waarin je vast hebt gelopen en hoe je dit hebt opgelost!

Groetjes Eline en hoefjes van Lucky

Afbeelding

Starlight van 't Olle Stee <3
Lucky Luuk <3


SUSANNEx

Berichten: 752
Geregistreerd: 21-03-12
Woonplaats: Veenendaal

Re: Building a better connection...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-20 13:18

Wat leuk om te lezen dat jullie met grondwerk al goede stappen vooruit hebben geboekt!! Ik volg je topic even, ben benieuwd naar vorderingen :)

Edessa - KWPN - 2009 - M1+5 | Sjef - Haflinger - 2019
@equisuus

Pikkepor

Berichten: 3666
Geregistreerd: 03-11-11
Woonplaats: Toedeloe

Re: Building a better connection...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-20 13:58

Heel knap wat een inzicht je al hebt in jullie probleempjes samen!

YellowLemon
Berichten: 73
Geregistreerd: 27-08-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-20 14:04

hi Eline, wat fijn en moedig dat je je verhaal deelt :-) Toegeven dat het niet van een leien dakje gaat, ondanks de ervaring die je hebt, is niet gemakkelijk. Goed van je, dus!

Hier heb ik het ook wat met m'n ruin. Braaf beest maar o zo gevoelig. Nu heb ik hem van februari en bij de tweede keer opstappen, lag ik er na vijf minuten alweer van. Hij sloeg op hol. Nu ik er op terug kijk, vertrouwde hij me nog niet genoeg om me in het zadel te hebben en de paniek nam de overhand.
We hebben enkele maanden hard gewerkt aan dat vertrouwen. Veel grondwerk, rijden aan de longe, rijden op een klein en afgesloten stuk... Want hij sloeg ook maar in paniek door mijn twijfels.
We zijn er nog niet maar laatst hebben we een tiental minuten in de grote piste kunnen rijden, zonder stress of angst. En dat is een grote jump forward.

anitaroot

Berichten: 67
Geregistreerd: 04-02-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-20 16:35

Eline_S_S schreef:
Dit is mijn verhaal en de reden waarom ik intensief een betere band op wil bouwen. Ik vind het natuurlijk wel spannend om alles open en bloot op internet (en dan vooral bokt) te plaatsen maar ik hoop echt dat dit een positief topic kan worden :)
Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal over de band van jou en jouw paard(en), waarin je vast hebt gelopen en hoe je dit hebt opgelost!


Hi Eline,

Wat stoer dat je je verhaal wilt delen. Je verhaal is ook voor mij herkenbaar. Ik wil je een compliment geven voor hoe je bezig bent met het grondwerk. Maar vooral om eventuele fysieke problemen uit te sluiten. Dit wordt ondanks alle kennis nog vaak over het hoofd gezien.

Jouw verhaal is voor mij herkenbaar en is ook de reden waarom ik door ben gaan zoeken naar mogelijkheden. Ik had een haflinger van 3,5 en niet vanaf veulen. Hij had kennelijk een trauma ergens opgelopen en hier wist ik niets vanaf. De weg om een connectie te bouwen met hem heb ik moeten beëindigen vanwege gezondheidsproblemen bij mezelf, maar zeker ook vanwege de veiligheid voor mij en mijn dochter. We hebben hem ook meerdere malen laten behandelen en in training gehad. Maar het blijft een feit dat om een connectie te bouwen de omstandigheden op vele vlakken wel moeten kloppen.

Als ik dan jouw verhaal lees, dan kan ik alleen maar denken, wat is die goed bezig. hou vol en blijf letten op de kleine signalen. Beter een kleine overwinning dan een grote en dan weer een terugslag. Succes en ik lees graag verder mee met jullie reis.

Observeren is vooruit kijken! http://www.oogvoorhetpaard.nl/5-gouden-tips/

weslyjune

Berichten: 681
Geregistreerd: 19-02-05
Woonplaats: Het Noorden van het Land

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-20 17:54

Hoi wat leuk om te lezen!
Ik ben altijd wel bezig met connection naast rijden maar heb deze week ook mentaal een stap genomen. Ik heb een 4 jarige die in principe heel braaf en dapper is. Wat ze wel graag wil is dat je leiding neemt. Ik merk dat als zij een wiebeltje maakt de spanning bij mij tot in mijn tenen zit. Veelst veel spanning voor wat er reeel gebeurd.
Ik heb nu een paar keer gehoord dat ik "gewoon de knop om moet zetten". Ik heb doorgezet en grenzen verlegd. En daarna gehuild omdat ik het zo gewoon niet leuk vind.
Mijn besluit: wat boeit het als ik pas over een jaar kan draven of galoperen. Ik ga weer stoeien en spelen. We gaan klickeren, aanrommelen en werken aan haar en mijn balans. We gaan beiden oefenen met het nemen van verantwoordelijkheid.

Dat vind ik leuk aan je schrikparcour. Je paard kan behalve jou vertrouwen ook leren dat hij zelf verantwoordelijk kan worden iets en op zichzelf mag vertrouwen en niet alleen op jou.

Mijn situatie is anders dan de jouwe, maar ik ga ook een stap terug. Building a connection. lol met de knol.


Ik heb 2 youtubekanalen die ik ook wel ter inspiratie gebruik. Als je wilt kan ik ze hier wel posten.

anjali
Berichten: 13406
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Building a better connection...

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-20 18:34

Je zegt dat hij begonnen is onder het zadel vervelend te doen direct toen je een nieuw bit en hoofdstel had? Dan zou ik toch denken dat er een oorzakelijk verband is en het oude bit weer in doen?

Fillis
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-09-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-20 23:13

Ik volg even :)

Gezien het afkauwen en gapen, volg je Warwick Schiller toevallig, TS?

NH-trainers zijn géén gedragstherapeuten.

Eline_S_S

Berichten: 3509
Geregistreerd: 13-12-11
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-20 22:35

SUSANNEx schreef:
Wat leuk om te lezen dat jullie met grondwerk al goede stappen vooruit hebben geboekt!! Ik volg je topic even, ben benieuwd naar vorderingen :)

Leuk om te horen :D

Pikkepor schreef:
Heel knap wat een inzicht je al hebt in jullie probleempjes samen!

Bedankt!

YellowLemon schreef:
hi Eline, wat fijn en moedig dat je je verhaal deelt :-) Toegeven dat het niet van een leien dakje gaat, ondanks de ervaring die je hebt, is niet gemakkelijk. Goed van je, dus!

Hier heb ik het ook wat met m'n ruin. Braaf beest maar o zo gevoelig. Nu heb ik hem van februari en bij de tweede keer opstappen, lag ik er na vijf minuten alweer van. Hij sloeg op hol. Nu ik er op terug kijk, vertrouwde hij me nog niet genoeg om me in het zadel te hebben en de paniek nam de overhand.
We hebben enkele maanden hard gewerkt aan dat vertrouwen. Veel grondwerk, rijden aan de longe, rijden op een klein en afgesloten stuk... Want hij sloeg ook maar in paniek door mijn twijfels.
We zijn er nog niet maar laatst hebben we een tiental minuten in de grote piste kunnen rijden, zonder stress of angst. En dat is een grote jump forward.

Bedankt! Zo te horen (Uh lezen...) heb jij ook geen gebrek aan zelfreflectie :). Met die vaardigheid ben je al een heel eind. Wat zijn jouw (kleine) doelen voor nu? En doelen voor op een langere termijn?


anitaroot schreef:
Eline_S_S schreef:
Dit is mijn verhaal en de reden waarom ik intensief een betere band op wil bouwen. Ik vind het natuurlijk wel spannend om alles open en bloot op internet (en dan vooral bokt) te plaatsen maar ik hoop echt dat dit een positief topic kan worden :)
Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal over de band van jou en jouw paard(en), waarin je vast hebt gelopen en hoe je dit hebt opgelost!


Hi Eline,

Wat stoer dat je je verhaal wilt delen. Je verhaal is ook voor mij herkenbaar. Ik wil je een compliment geven voor hoe je bezig bent met het grondwerk. Maar vooral om eventuele fysieke problemen uit te sluiten. Dit wordt ondanks alle kennis nog vaak over het hoofd gezien.

Jouw verhaal is voor mij herkenbaar en is ook de reden waarom ik door ben gaan zoeken naar mogelijkheden. Ik had een haflinger van 3,5 en niet vanaf veulen. Hij had kennelijk een trauma ergens opgelopen en hier wist ik niets vanaf. De weg om een connectie te bouwen met hem heb ik moeten beëindigen vanwege gezondheidsproblemen bij mezelf, maar zeker ook vanwege de veiligheid voor mij en mijn dochter. We hebben hem ook meerdere malen laten behandelen en in training gehad. Maar het blijft een feit dat om een connectie te bouwen de omstandigheden op vele vlakken wel moeten kloppen.

Als ik dan jouw verhaal lees, dan kan ik alleen maar denken, wat is die goed bezig. hou vol en blijf letten op de kleine signalen. Beter een kleine overwinning dan een grote en dan weer een terugslag. Succes en ik lees graag verder mee met jullie reis.

Wat een leuk compliment! Jammer dat je ervoor hebt moeten kiezen hem weg te doen, maar je eigen gezondheid en veiligheid moet er natuurlijk niet aan onder gaan. :(:)


weslyjune schreef:
Hoi wat leuk om te lezen!
Ik ben altijd wel bezig met connection naast rijden maar heb deze week ook mentaal een stap genomen. Ik heb een 4 jarige die in principe heel braaf en dapper is. Wat ze wel graag wil is dat je leiding neemt. Ik merk dat als zij een wiebeltje maakt de spanning bij mij tot in mijn tenen zit. Veelst veel spanning voor wat er reeel gebeurd.
Ik heb nu een paar keer gehoord dat ik "gewoon de knop om moet zetten". Ik heb doorgezet en grenzen verlegd. En daarna gehuild omdat ik het zo gewoon niet leuk vind.
Mijn besluit: wat boeit het als ik pas over een jaar kan draven of galoperen. Ik ga weer stoeien en spelen. We gaan klickeren, aanrommelen en werken aan haar en mijn balans. We gaan beiden oefenen met het nemen van verantwoordelijkheid.

Dat vind ik leuk aan je schrikparcour. Je paard kan behalve jou vertrouwen ook leren dat hij zelf verantwoordelijk kan worden iets en op zichzelf mag vertrouwen en niet alleen op jou.

Mijn situatie is anders dan de jouwe, maar ik ga ook een stap terug. Building a connection. lol met de knol.


Ik heb 2 youtubekanalen die ik ook wel ter inspiratie gebruik. Als je wilt kan ik ze hier wel posten.

Ik vind juist dat deze situatie goed aansluit bij de situatie waar ik mij in bevind. Ik lees een paard dat duidelijkheid nodig heeft en spanning opbouwt van onzekerheden. Het dikgedrukte stukje speelt precies ook bij mij. Dat zal ik verderop wat dieper op ingaan.

anjali schreef:
Je zegt dat hij begonnen is onder het zadel vervelend te doen direct toen je een nieuw bit en hoofdstel had? Dan zou ik toch denken dat er een oorzakelijk verband is en het oude bit weer in doen?

Ik was toentertijd verschillende samenstellingen van hoofdstel en bit aan het proberen. Nu uiteindelijk voor een kop- en bakstuk van een anatomisch hoofdstel, neusriem van zijn eerste “normale” hoofdstel icm een kneveltrens gekozen. Hier lijkt hij het best op te lopen. De ontploffing was met een anatomisch hoofdstel. Dat zit natuurlijk ook in 1x heel anders dan simpelweg een andere “normale” neusriem. :)

Fillis schreef:
Ik volg even :)

Gezien het afkauwen en gapen, volg je Warwick Schiller toevallig, TS?

Leuk :D Nee, ik volg in principe niemand. Ik ga heel erg uit van mijn eigen intuïtie en natuurlijk wat ik in de lessen heb geleerd. Ik lees op dit moment wel een boek geschreven vanuit de visie van Chris Irwin. Ik vind het erg interessant om filmpjes te bekijken of boeken te lezen vanuit een ander zijn/haar visie. Suggesties zijn dus welkom!Afgelopen donderdag heb ik voor het eerst samen met mijn beste vriendin gereden :D Zij reed op mijn haflingermerrie en ik op Lucky. Mijn merrie was een beetje hengstig dus Lucky wou constant haar kant op. Het was letterlijk hij naar links en ik naar rechts. Ik ben er niet aan toe gaan geven en we zijn een paar keer tegen de bakrand aan gelopen. Echter kon ik die dag heel goed rustig blijven en geduld bewaren. Na een kwartier was het over en ging het knopje 100% om. Heerlijk gereden hierna en ik was super trots!!!

De laatste keren was hij toch weer erg braaf met opstappen. Zo ook gisteren tijdens mijn les. We begonnen echt geweldig! Veel ontspanning en had er veel zin in. Na een stukje draven begon Lucky op eens een flinke galopsprong te maken als aanloopje voor een bok zegmaar. Weer op kunnen vangen, maar een aantal meters later deed hij het weer. Hij heeft dit wel een keer of 10 gedaan en heb het op kunnen lossen door hem op tijd op te vangen en een kleine volte op te sturen. Ik was ontzettend gefrustreerd en was hem echt flink aan het uitschelden :=. Toen we hier eenmaal goed doorheen waren ben ik terug naar stap gegaan en zijn we iets anders gaan doen, namelijk een pasje opzij. Van de binnenhoefslag naar de hoefslag. Dit deed hij weer voorbeeldig en mijn boosheid zakte ook weer flink af.
Als ik hierop terug kijk was het eigenlijk een hele geslaagde les. We hebben ontzettend goede stukken gehad en alles ging goed op die keer of 10 na. Nou zet ik voor mijzelf die hele les in het thema van die galopsprongetjes waardoor ik op dat moment ontevreden ben :roll:.
Hier een paar foto’s van goede stukjes. Heb helaas geen foto’s van de mindere stukjes, maar zal kijken of ik de volgende keer wat meer beeldmateriaal kan krijgen.
Afbeelding

Afbeelding


Ik ga overigens toch weer terug naar 2x pw rijden. Ik merk dat hij dit qua energie toch wel kan gebruiken en het voor ons beiden wel goed is. Ik heb nu de afgelopen keren wat grondwerk gedaan (dus vraag> antwoord) voor het rijden. Dit lijkt een bijdrage te hebben dus ga ik even doorzetten.

Ohja, als hij zo naast mijn haflinger staat, welke al best aan de maat is, zie je hoe groot hij werkelijk is! Terwijl hij helemaal niet groot toont.
Afbeelding

Starlight van 't Olle Stee <3
Lucky Luuk <3

Fillis
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-09-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 23:57

Eline_S_S schreef:
Fillis schreef:
Ik volg even :)

Gezien het afkauwen en gapen, volg je Warwick Schiller toevallig, TS?

Leuk :D Nee, ik volg in principe niemand. Ik ga heel erg uit van mijn eigen intuïtie en natuurlijk wat ik in de lessen heb geleerd. Ik lees op dit moment wel een boek geschreven vanuit de visie van Chris Irwin. Ik vind het erg interessant om filmpjes te bekijken of boeken te lezen vanuit een ander zijn/haar visie. Suggesties zijn dus welkom!

Beide stukjes die ik vetgedrukt heb vind ik heel herkenbaar! Ik ben ook zeker niet iemand die slaafs de visie van een ander volgt := wel kijk en lees ik veel en pak ik mee wat bruikbaar is, en zoals je hier ook ergens schreef is zelfreflectie daar een stevig onderdeel van. Ik noemde specifiek WS omdat hij in zijn tweede methode (na een periode van zelfbezinning *\o/* +:)+ interessant om te volgen, overigens) ook erg bezig is met connectie en spanning afbouwen. Is ook de enige NH-achtige persoon die ik een beetje in de gaten houd, daarnaast zit ik meer in de hoek clickertraining en klassieke en academische dressuur, met een stevige vleug Californish western (eclectisch? ik? neeeeeee :+ ik vind het wel belangrijk dat methodes enigszins wetenschappelijk te staven zijn, overigens..)

Ik volg omdat ik zelf een jong paard heb waar ik moeilijk hoogte van krijg. Hij is erg op mensen gefocust en vindt alles gezellig, maar tegelijkertijd... vertrouw ik hem voor geen meter. Het is een beetje een kip-en-ei verhaal, waarin ik het lastig vind om te bepalen of ik hem niet vertrouw omdat ik geen hoogte van hem krijg, of vice versa. Echt gek of apart gedrag vertoont hij niet overigens, het is meer dat het een heel ander type is dan mijn vorige paard. Mijn vorige paard was meer een arabierig type (qua karakter), de huidige is meer een koudbloederig type (ook qua karakter). Zeker niet ongevoelig (door hem krijg ik steeds meer de indruk dat een ongevoelig paard niet bestaat :Y) ), maar wel eentje die een fikse eigen mening heeft. Had mijn vorige paard ook, maar die was er wat bescheidener mee :') / toonde dat héél anders. Mijn vorige paard kende ik zó goed, deze huidige is wel zeer expressief maar ik heb geen idee wat hij me probeert te vertellen, en dat vind ik lastig.

Hij is net twee geworden deze zomer (ik heb hem sinds maart 2020, dus nu 8 mnd ong) en behoorlijk hypermobiel, dus ik kan nog niet heel veel met hem doen behalve een paar oefeningen die de ostheopaat me heeft meegegeven. Ik denk/hoop dat het vertrouwen wel goed komt naarmate ik meer fysiek werk met hem kan doen.... maar totdat dat tegendeel bewezen is, heb ik wat twijfels en onzekerheid.

Mijn onzekerheid komt voornamelijk voort uit het feit dat ik een heel plan klaar had liggen voor mijn volgende jonge paard (ik heb met hulp ook het veulen van mijn vorige paard opgeleid)... wat vervolgens vrijwel direct de prullenbak in kon, omdat het dus zo'n ander type met een volslagen ander karakter en achtergrond is. Ik loop nu een beetje achter de feiten aan, zeg maar :')

NH-trainers zijn géén gedragstherapeuten.

studiozacht
Berichten: 47
Geregistreerd: 09-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-20 11:24

Wat interessant! Ik ben benieuwd hoe jullie weg samen verder verloopt.

Ik zag iemand reageren op kauwen en gapen. Zijn er bij paarden ook manieren in hun gedrag om hun spanning af te bouwen? Bij honden spreken we van 'calming signals': gedrag wat honden aan hun omgeving laten zien om te zeggen dat ze geen bedreiging willen vormen (zoals aan de bek van een andere hond likken) of om hun opgebouwde spanning kwijt te raken (zoals het uitschudden). Hierbij kan je ook gedrag op commando laten vertonen waarmee ze eigenlijk gedwongen hun spanning kwijt gaan raken (bijv gaan liggen met hun kop op de grond).
Hebben paarden ook hun eigen calming signals en kan je die evt ook op commando aanleren? Als dat zou kunnen zou je rustmomentjes in je training in kunnen bouwen waardoor wellicht de spanning niet zo oploopt...

timokyana

Berichten: 14313
Geregistreerd: 29-05-06
Woonplaats: klein durpke in NL, paardjes in belgenland.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-20 11:41

@studiozacht: zeker komen deze voor bij paarden. Er is zelfs een boek over: kalmerende signalen van Rachael Draaisma.

De signalen hoef je niet aan te leren bij een paard, je dient er wel rekening mee te houden als ze deze signalen laten zien. Waaronder bijvoorbeeld gapen. Zo zijn er veel signalen die paarden af kunnen geven tijdens een training waarop je kunt participeren. Ik zou TS ook aanraden zich hier wat meer in te verdiepen ;-) Ik denk dat als TS de kleine signalen die haar paard geeft leert herkennen dat zij bepaald gedrag kan voorkomen.

Ik denk toch dat je paard je iets duidelijk aan wilt geven en dat hij niet bokt uit vervelend zijn. Paarden denken niet op die manier.

studiozacht
Berichten: 47
Geregistreerd: 09-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-20 11:51

timokyana schreef:
@studiozacht: zeker komen deze voor bij paarden. Er is zelfs een boek over: kalmerende signalen van Rachael Draaisma.

De signalen hoef je niet aan te leren bij een paard, je dient er wel rekening mee te houden als ze deze signalen laten zien. Waaronder bijvoorbeeld gapen. Zo zijn er veel signalen die paarden af kunnen geven tijdens een training waarop je kunt participeren. Ik zou TS ook aanraden zich hier wat meer in te verdiepen ;-) Ik denk dat als TS de kleine signalen die haar paard geeft leert herkennen dat zij bepaald gedrag kan voorkomen.

Ik denk toch dat je paard je iets duidelijk aan wilt geven en dat hij niet bokt uit vervelend zijn. Paarden denken niet op die manier.


Top!! Super interessant!

Ik bedoelde overigens niet aanleren maar juist uitlokken. Als je het bestaande gedrag kan koppelen aan een commando kan je het ook uitlokken, en dan kan je dus het paard uitlokken om zich te ontspannen :-D In theorie dan he!

timokyana

Berichten: 14313
Geregistreerd: 29-05-06
Woonplaats: klein durpke in NL, paardjes in belgenland.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-20 11:58

Het hoofd laag vragen is een kalmerende oefening, het paard maakt dan endorfine aan. Is dat bij een hond ook studiozacht?

Ik zou het bestaande gedrag niet gaan koppelen, maar juist de signalen gaan herkennen om tijdig in te grijpen en bestaand ongewenst ( of eigenlijk onbegrepen ;) ) gedrag te voorkomen zodat het dooft. Ik zou eerst heel specifiek op zoek gaan naar wat de trigger is van zijn gedrag.

dioni

Berichten: 660
Geregistreerd: 05-08-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-20 12:08

Dat kan ook: door de head down aan te leren. Dus hoofd omlaag doen op commando.
Ik had er zelf niet zo veel vertrouwen in, maar ach het was zo aangeleerd. En het lukte om daarmee spanning sneller te laten afvloeien. Ze doet het nu zelf ook als ze rustiger wil worden, heel bijzonder.

To the well organized mind, death is but the next adventure...[o]

studiozacht
Berichten: 47
Geregistreerd: 09-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-20 12:10

timokyana schreef:
Het hoofd laag vragen is een kalmerende oefening, het paard maakt dan endorfine aan. Is dat bij een hond ook studiozacht?

Ik zou het bestaande gedrag niet gaan koppelen, maar juist de signalen gaan herkennen om tijdig in te grijpen en bestaand ongewenst ( of eigenlijk onbegrepen ;) ) gedrag te voorkomen zodat het dooft. Ik zou eerst heel specifiek op zoek gaan naar wat de trigger is van zijn gedrag.


Bij de hond is de belangrijkste om spanning weg te krijgen uit hun lijf het uitschudden (niet na zwemmen of regen uiteraard), je ziet vaak dat als een hond iets meemaakt wat ze niet gewend zijn ze zich helemaal uitschudden. Dit hoeft niet eens negatief te zijn, ook positieve spanning loopt op (bijv na wild knuffelen of spelen) en die moeten ze ook kwijt.

Het hoofd laag vragen klinkt idd hetzelfde, niet-bedreigend gedrag van beide kanten creeert ontspanning

Eline_S_S

Berichten: 3509
Geregistreerd: 13-12-11
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-20 13:43

studiozacht schreef:
Wat interessant! Ik ben benieuwd hoe jullie weg samen verder verloopt.

Ik zag iemand reageren op kauwen en gapen. Zijn er bij paarden ook manieren in hun gedrag om hun spanning af te bouwen? Bij honden spreken we van 'calming signals': gedrag wat honden aan hun omgeving laten zien om te zeggen dat ze geen bedreiging willen vormen (zoals aan de bek van een andere hond likken) of om hun opgebouwde spanning kwijt te raken (zoals het uitschudden). Hierbij kan je ook gedrag op commando laten vertonen waarmee ze eigenlijk gedwongen hun spanning kwijt gaan raken (bijv gaan liggen met hun kop op de grond).
Hebben paarden ook hun eigen calming signals en kan je die evt ook op commando aanleren? Als dat zou kunnen zou je rustmomentjes in je training in kunnen bouwen waardoor wellicht de spanning niet zo oploopt...


Inderdaad wat er gezegd wordt, afkauwen, gapen, hoofd laag etc. Wel is het bij Lucky soms iets te veel een commando voor hem en gaat hij eigenlijk nep afkauwen zonder dat hij spanning los laat. Ik zie gelukkig wel het verschil dus stel hem dan nog eens de vraag :)

timokyana schreef:
@studiozacht: zeker komen deze voor bij paarden. Er is zelfs een boek over: kalmerende signalen van Rachael Draaisma.

De signalen hoef je niet aan te leren bij een paard, je dient er wel rekening mee te houden als ze deze signalen laten zien. Waaronder bijvoorbeeld gapen. Zo zijn er veel signalen die paarden af kunnen geven tijdens een training waarop je kunt participeren. Ik zou TS ook aanraden zich hier wat meer in te verdiepen ;-) Ik denk dat als TS de kleine signalen die haar paard geeft leert herkennen dat zij bepaald gedrag kan voorkomen.

Ik denk toch dat je paard je iets duidelijk aan wilt geven en dat hij niet bokt uit vervelend zijn. Paarden denken niet op die manier.

Bedankt voor de reactie. Inderdaad een stukje waar ik mij momenteel in verdiep. Dat laatste ben ik het mee eens. Daar ga ik straks even op in :j

timokyana schreef:
Het hoofd laag vragen is een kalmerende oefening, het paard maakt dan endorfine aan. Is dat bij een hond ook studiozacht?

Ik zou het bestaande gedrag niet gaan koppelen, maar juist de signalen gaan herkennen om tijdig in te grijpen en bestaand ongewenst ( of eigenlijk onbegrepen ;) ) gedrag te voorkomen zodat het dooft. Ik zou eerst heel specifiek op zoek gaan naar wat de trigger is van zijn gedrag.

Hoofd laag vragen is inderdaad wat ik doe om Lucky te stimuleren af te kauwen en los te laten.

Ik heb hier eventjes niet meer gereageerd. In de eerste instantie omdat het ontzettend goed ging allemaal. Ik ervaar in het werken met Lucky geen spanning bij mijzelf meer en Lucky daardoor ook nauwelijks meer. Desondanks blijft Lucky hevig dreigen bij het opzadelen en opstappen. Dit zit mij toch niet lekker dus wil ik nogmaals dingen uitsluiten voordat ik met dit gedrag bezig ga. Ik zal morgen eens het opstappen proberen te filmen. Wellicht zien jullie dingen die ik niet zie :D
2 weken terug is Lucky naar de tandarts geweest. Er zat een melktandje op de plek waar zijn hengstentand komt los. Hier zou hij best last van kunnen hebben met het bit en de hengstentand eronder groeide wat scheef. Dit tandje is dus getrokken. Ook vertelde de tandarts dat hij wat gevoelig op de lagen was en heeft ons een bitje aangeraden. Deze heb ik aangeschaft en Lucky lijkt inderdaad wat rustiger in de aanleuning te zijn nu.

Afbeelding

Morgen komt de hoefsmid maar dat heeft denk ik niet zoveel met zijn gedrag te maken :o. As dinsdag komt de osteopaat voor hem. Ik heb bewust voor een andere osteopaat gekozen dan die ik normaal heb. Wellicht zien “nieuwe” ogen toch wat meer. Ben erg benieuwd. Ik laat de osteopaat vaak ook naar het zadel kijken. Mocht hij hier bijzonderheden zien ga ik ook een zadelmaker langs laten komen. Ik denk ook een andere als dat ik normaal heb wegens dezelfde reden als de osteopaat :)


Afbeelding

Starlight van 't Olle Stee <3
Lucky Luuk <3

studiozacht
Berichten: 47
Geregistreerd: 09-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-20 13:47

Eline_S_S schreef:
studiozacht schreef:
Wat interessant! Ik ben benieuwd hoe jullie weg samen verder verloopt.

Ik zag iemand reageren op kauwen en gapen. Zijn er bij paarden ook manieren in hun gedrag om hun spanning af te bouwen? Bij honden spreken we van 'calming signals': gedrag wat honden aan hun omgeving laten zien om te zeggen dat ze geen bedreiging willen vormen (zoals aan de bek van een andere hond likken) of om hun opgebouwde spanning kwijt te raken (zoals het uitschudden). Hierbij kan je ook gedrag op commando laten vertonen waarmee ze eigenlijk gedwongen hun spanning kwijt gaan raken (bijv gaan liggen met hun kop op de grond).
Hebben paarden ook hun eigen calming signals en kan je die evt ook op commando aanleren? Als dat zou kunnen zou je rustmomentjes in je training in kunnen bouwen waardoor wellicht de spanning niet zo oploopt...


Inderdaad wat er gezegd wordt, afkauwen, gapen, hoofd laag etc. Wel is het bij Lucky soms iets te veel een commando voor hem en gaat hij eigenlijk nep afkauwen zonder dat hij spanning los laat. Ik zie gelukkig wel het verschil dus stel hem dan nog eens de vraag :)

timokyana schreef:
@studiozacht: zeker komen deze voor bij paarden. Er is zelfs een boek over: kalmerende signalen van Rachael Draaisma.

De signalen hoef je niet aan te leren bij een paard, je dient er wel rekening mee te houden als ze deze signalen laten zien. Waaronder bijvoorbeeld gapen. Zo zijn er veel signalen die paarden af kunnen geven tijdens een training waarop je kunt participeren. Ik zou TS ook aanraden zich hier wat meer in te verdiepen ;-) Ik denk dat als TS de kleine signalen die haar paard geeft leert herkennen dat zij bepaald gedrag kan voorkomen.

Ik denk toch dat je paard je iets duidelijk aan wilt geven en dat hij niet bokt uit vervelend zijn. Paarden denken niet op die manier.

Bedankt voor de reactie. Inderdaad een stukje waar ik mij momenteel in verdiep. Dat laatste ben ik het mee eens. Daar ga ik straks even op in :j

timokyana schreef:
Het hoofd laag vragen is een kalmerende oefening, het paard maakt dan endorfine aan. Is dat bij een hond ook studiozacht?

Ik zou het bestaande gedrag niet gaan koppelen, maar juist de signalen gaan herkennen om tijdig in te grijpen en bestaand ongewenst ( of eigenlijk onbegrepen ;) ) gedrag te voorkomen zodat het dooft. Ik zou eerst heel specifiek op zoek gaan naar wat de trigger is van zijn gedrag.

Hoofd laag vragen is inderdaad wat ik doe om Lucky te stimuleren af te kauwen en los te laten.

Ik heb hier eventjes niet meer gereageerd. In de eerste instantie omdat het ontzettend goed ging allemaal. Ik ervaar in het werken met Lucky geen spanning bij mijzelf meer en Lucky daardoor ook nauwelijks meer. Desondanks blijft Lucky hevig dreigen bij het opzadelen en opstappen. Dit zit mij toch niet lekker dus wil ik nogmaals dingen uitsluiten voordat ik met dit gedrag bezig ga. Ik zal morgen eens het opstappen proberen te filmen. Wellicht zien jullie dingen die ik niet zie :D
2 weken terug is Lucky naar de tandarts geweest. Er zat een melktandje op de plek waar zijn hengstentand komt los. Hier zou hij best last van kunnen hebben met het bit en de hengstentand eronder groeide wat scheef. Dit tandje is dus getrokken. Ook vertelde de tandarts dat hij wat gevoelig op de lagen was en heeft ons een bitje aangeraden. Deze heb ik aangeschaft en Lucky lijkt inderdaad wat rustiger in de aanleuning te zijn nu.

[ [url=m/TAwsIZ.jpg]Afbeelding[/url] ]

Morgen komt de hoefsmid maar dat heeft denk ik niet zoveel met zijn gedrag te maken :o. As dinsdag komt de osteopaat voor hem. Ik heb bewust voor een andere osteopaat gekozen dan die ik normaal heb. Wellicht zien “nieuwe” ogen toch wat meer. Ben erg benieuwd. Ik laat de osteopaat vaak ook naar het zadel kijken. Mocht hij hier bijzonderheden zien ga ik ook een zadelmaker langs laten komen. Ik denk ook een andere als dat ik normaal heb wegens dezelfde reden als de osteopaat :)


[ [url=m/9NrNiF.jpg]Afbeelding[/url] ]


Dat klinkt al super!
Je hebt iig al 1 factor van mogelijke pijn geelimineerd met de tanden. Een osteopaat is zeker een goed plan, bij dit verhaal zou ik (als leek, haha) ook echt zeggen ga eerst kijken of je de factor pijn volledig kan elimineren, als het onmogelijk is dat zijn gedrag door pijn komt dan kan je pas verder gaan kijken wat er op gebied van gedrag en benadering te behalen valt.

Maar zo te lezen ben je echt super goed op weg, fijn hoor dat je dat voor hem doet!

timokyana

Berichten: 14313
Geregistreerd: 29-05-06
Woonplaats: klein durpke in NL, paardjes in belgenland.

Re: Building a better connection...

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-20 13:50

Wat ben je fijn bezig zeg! Ik denk dat er toch iets pijnlijk is in de rug als ik het zo hoor.
Hopelijk kan de osteopaat jullie helpen.
Heel veel succes en ik blijf jullie graag volgen.

Eline_S_S

Berichten: 3509
Geregistreerd: 13-12-11
Woonplaats: Groningen

Re: Building a better connection...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-20 14:15

Wat fijn dat er zoveel positiviteit in dit topic is :D
Zoals in de OP beschreven is, is Lucky nadat dit gedrag net begon ook al naar de tandarts, osteopaat en zadelmaker gewest. Lucky gaat vanaf dat hij twee is eigenlijk elk jaar sowieso door de APK. Toentertijd wel wat plekjes gevonden maar dit was meer gerelateerd aan het stoeien met andere paarden dan echt het werken. Ben ook erg benieuwd of er iets gevonden wordt. Mark Schuiling komt. Wellicht kent iemand hem :)

Starlight van 't Olle Stee <3
Lucky Luuk <3

kitobeer

Berichten: 1284
Geregistreerd: 16-07-14
Woonplaats: Baarle nassau

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-20 14:35

Mijn paardje hebben we eind mei zadelmak gemaakt. En eind augustus hadden we het ruitermak stuk pas afgerond. Wow dit is misschien lang denk je. Maar mijn instructrice en ik hebben dit met 2 gedaan en dan hebben we het echt over het stukje ruiter toevoegen op de rug en hoe mijn paard hier zich bij voelde.
We deden dit 2x per week. En eerst hebben we de tijd genomen in de longeerbak tot aan de draf en linksom hebben we de galop er ook bij gepakt.

Toen dit goed ging verplaattste we ons naar de binnenbak. Waar ik dacht we kunnen nu verder gaan, hebben we een stukje weer gewenning op een vreemde plaats opnieuw moeten herhalen. En we hielden het zo gemakkelijk mogelijk altijd. Waar het goed dan gingen we afronden en we gingen eigelijk nooit over de grens waarbij het paard een leeg hoofd liet zien.

Ik denk dat dit alles toch wel ons succesverhaal beschrijft waarom hij nu zo vertrouwt is en aanvoelt.
Onlangs ben ik van stal verhuist en was alles nieuw en spannend. Ook nog eens vanwege corona ben ik genoodzaakt om tot in januari alleen te moeten trainen.
Eventjes dacht ik ga ik dit wel kunnen?

Maar wij zijn zo goed op mekaar ingespeeld hij vind wel iets spannend maar hij maakt onderscheid en reageert het niet af op mij. Gelukkig.

Ik vind het super goed dat je het probleem om te beginnen al van je afschrijft en kijkt waar komt het vandaan wat kan ik doen om mijn paard te helpen.

Als ik je advies zou mogen geven. Ik zou alles heel gemakelijk en klein houden. En misschien in begin ietsje vroeger afstappen wanneer het goed gaat. En dan ietsje vaker herhalen. IPV 1X in de week rijden 2 of 3 x rijden en niet lang maar hou het kort.

Het kan ook zijn dat hij routine mist en dan bedoel ik dat hij het elke keer te spannend vind vanwege de tijd die ertussen zit. En als je eens 2weken 3x keer wat zou doen kort maar goed dat hij begint mee te denken maar o dit weet ik nog van de vorige keer.

Heb je hulp van iemand als je gaat rijden?
Ik moet wel eerlijk zeggen dat we vanaf eind mei tot eind oktober 2 trainingen per week altijd samen met mijn instructrice hebben gedaan. Het was wel een investering maar vele keren goedkoper dan wegbrengen naar een zadelmak ruiter.

En ik kreeg op deze manier vaak morele feedback die ik geregeld een keertje kon gebruiken. Als er iemand in het midden staat geeft het al een heel ander gevoel.Afbeelding
Dit was mijn eerste rondje op mijn paard

Afbeelding
was van de zomer

Afbeelding
3 weken geleden.

En de body protector is inmiddels alweer uit echter bij nieuwe uitdagingen gaat die gewoon aan hoor.

Ik vind het wel leuk om onze ervaringen in dit topic te bundelen.
Met onze jongen paarden.

Connemara pony's zijn dé leukste pony's !

#paddyfromculmore
http://paardentrainenmetconnectie.blog

Mona1995
Berichten: 17
Geregistreerd: 29-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-20 22:53

Wat een leuk topic!
Ik zit momenteel ook in de "opbouw fase". Heb mijn merrie Varya nu 1,5 week en ben vooral bezig met kennis maken en een vriendschap opbouwen.
De verhuizing was erg stressvol voor Varya, ze had veel angsten, lag niet niet goed in de kudde en at geen hooi.
Inmiddels staat ze in een andere kudde waarin het beter gaat, eet ze haar hooi en is ze wat gekalmeerd.
Ik moet echt kleine stapjes maken, ze vind een rondje wandelen van 5 minuten buiten al spannend. Probeer haar er langzaam aan te laten wennen. Verder doe ik wat Parelli oefeningen aan de hand.
Rijden gaat nog wel even duren, eerst rustig een band opbouwen en oefenen met buiten wandelen.

anitaroot

Berichten: 67
Geregistreerd: 04-02-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-20 16:26

Super goed om te horen. Wat ben je goed bezig. Ik denk dat het allemaal wel goed gaat komen met jullie.
Ik heb nog een kleine tip voor je. Als je wilt dat hij sneller gaat afkauwen, kun je hem hiermee helpen door zijn lip iets naar buiten te vragen en dan moet hij wel zijn mond bewegen. VEEL GELUK EN SUCCES!

Observeren is vooruit kijken! http://www.oogvoorhetpaard.nl/5-gouden-tips/

Eline_S_S

Berichten: 3509
Geregistreerd: 13-12-11
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-11-20 14:30

@kitobeer, wat fijn dat je jouw proces deelt en wat fijn dat alles zo goed gaat! Leuk paard heb je :). Wbt je advies heb je gelijk in en heb dit zelf inmiddels ook ervaren. In mijn OP beschrijf ik inderdaad dat ik minder ga rijden, maar een paar posts terug vertel ik inderdaad dat ik weer wat meer ga rijden. Inmiddels ben ik zo gemotiveerd omdat het steeds beter gaat, waardoor ik tijd vrij maak waarvan ik niet eens wist dat ik het had :') Ik rij nu ongeveer 3-4 keer in de week en doe 1 keer pw grondwerk.

@mona, Leuk! Heb je een foto van Varya? Hou ons hier vooral op de hoogte met hoe het gaat en wat je doet. Ben erg benieuwd :D

@anitaroot, bedankt!!! Gaat zeker lukken. Die tip kende ik inderdaad al.


Ik zou afgelopen vrijdag het opstappen voor jullie filmen, maar het was best druk op stal en ze waren nieuwe kasten aan het maken. Dat timmeren, boren etc is Lucky dan weer totaal niet van onder de indruk. Ze zijn bij ons op stal momenteel de longeerbak aan het vergroten dus elke dag grote machines naast de bak aan het werk. Zal hem een worst wezen :7
Afgelopen zaterdag had ik weer les. Die dag was hij met opzadelen wat narrig maar kon ik in 1x opstappen *\o/*. Ook heb ik tijdens deze les weer sinds zijn ontploffing gegaloppeerd. Hij bied wel eens uit zichzelf een paar pasjes galop aan maar durfde dat toch nog niet door te zetten. Afgelopen les dus weer bewust aangegalopeerd :)

https://youtu.be/-ndFTlnW6EI
In mijn houding nog duidelijk wat spanning en onbalans te zien maar ik ben al erg blij dat ik hem zelfverzekerd door kan rijden.

Ik heb vrijdag ovb ook een les van mijn NH instructrice (ja, ik heb 3 instructeurs :P ) voor ohz en het opstappen/opzadelen ingepland. Nog even afwachtend van wat er bij de osteopaat naar boven komt.

Ps. Vaak lees ik jullie reacties wel maar reageer ik bewust nog even niet. Wanneer ik reageer wil ik dingen goed uitleggen en een goed beeld van de situatie vormen. Bokt kennende :o

Starlight van 't Olle Stee <3
Lucky Luuk <3

zazaza
Berichten: 712
Geregistreerd: 03-05-06

Re: Building a better connection...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-20 18:17

Wat een mooi eerlijk topic dit. Ik volg je met veel plezier. Ik vroeg me af van wie je les hebt momenteel (ik zit in de buurt, wie weet kan ik inspiratie halen uit jouw verhaal voor mijn eigen paard)

Avellana :+:


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: m0niekkkie en 6 bezoekers