Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Hollyleaves
Berichten: 1941
Geregistreerd: 07-06-05
Woonplaats: Groningen

Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-20 22:31

Hallo,
Wegens mijn zoektocht naar een Fell of Highland veulentje uit de UK welke komend seizoen van start gaat zit ik in dubio hoe ik het veulen tot een bepaalde leeftijd zou willen laten opgroeien. Ook ben ik aan het kijken welke leeftijd geschikt is voor welke situatie. Kopen met 6-8 maanden, kopen als jaarling of twenter en waar laten bij welke leeftijd.

Als ik direct kies voor bij mij zelf in mijn eigen beheer zetten, dan komt het veulen in kwestie bij mijn dan 16 jarige ruin en 20 jarige merrie in, op 1,5 hectare weide met track en met schuilstal. Een heel jong veulen lijkt me zelf in die samenstelling misschien wel echt tekort gedaan worden. Sommige mensen zeggen echter dat het weer erg goed is voor de socialisatie en het feit dat het dier weer veel kan opnemen en voorbereid kan worden.

Ik ben daarom op zoek naar ervaringen van mensen die een veulen hebben gekocht en hebben laten opgroeien in een correcte en op moderne standaarden gebaseerde opfok versus ervaringen van mensen die hun aangekochte veulen op pension of thuis in een kleine kudde hebben laten opgroeien.
Wat zou je de volgende keer anders doen, waarom en/of ben je tevreden met hoe het gegaan is en waarom?
Alvast bedankt voor het delen van de ervaringen. :)


Zebrastreep

Berichten: 9599
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-20 22:55

Mijn eigen gefokte veulen staat in de opfok. Ze heeft al een aantal verschillende kuddes gehad , maar wel met andere paarden die bekend voor haar waren.

Het eerste halfjaar heeft ze samen met mijn merrie en 5 andere veulens en merries gestaan. Dit was 24/7 buiten. Ze heeft hierin goed de beginselen geleerd van grenzen opzoeken.

Na 7 maanden zijn ze gescheiden van hun moeder. Ze zijn gezamenlijk verplaatst. Er is toen nog een jonge pony bijgekomen. De hengstjes zijn na een tijdje weggehaald , toen waren ze nog met 4 over dacht ik.

Op een gegeven moment wouden ze de Fjorden naar het grote natuurgebied hebben dus is mijn toen nog jaarling met haar halfzusje verplaatst. In dat natuurgebied stond toen een klein clubje van 1 tot en met 3 jaar oud. Dat was toen wel even flink wennen voor haar. Maar er stonden wel koeien bij in dus ze is nu ook koemak. Kudde is uiteindelijk weer gescheiden. De 3 jarige ging eruit omdat hij was verkocht.

Daarna is er een 2 jarige haf bijgekomen die zichzelf de koning vond haha. Heeft de halfbroer van Ofira het leven zuur gemaakt ( hij is ook weggehaald). Daarna is er nog een merrie opgehaald dus bleef Ofira over met haar halfzus en de haf.

Ze staan nu met zen drieën in de opfok en ze vormen een prima kudde. Ofira heeft geleerd om van zich af te bijten. Alleen mis ik soms gewoon nog wel een ouder paard in de kudde , die ze terecht wijst. Nu hoop ik dat de eerste 7 maanden ze wel veel geleerd heeft van de merries. Mijn merrie kon veulens ook flink terecht wijzen. Over een aantal maanden gaat haar halfzusje weg. De haf staat te koop dus die kan elk moment weggaan. Ze komt daarna in de kudde waar mijn andere paard ook staat. Ze zal dan nog wel een aantal keer flink terecht gewezen worden.

Ik ben zeker een voorstander van de opfok. Ze worden er mooi sterk van en kunnen lekker met elkaar spelen en gek doen. Ook worden ze er hard van en krijgen ze een goede weerstand. Ik denk dat ze zicht tussen oudere paarden zich flink had verveeld. Ze kan straks nog lang genoeg serieus doen dus gun haar deze tijd zeker.

Without the pain there'd be no learning , without the hurting we'd never change - Kate Bush

Hutcherson

Berichten: 7244
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Re: Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 01:16

Mijn eerste veulen ging naar de opfok. Ik heb er stuk of 8 bekeken en eigenlijk vond ik ze geen van allen perfect. Met name de winteropfok of de winterperiode was voor de hengsten met name binnen. Uiteindelijk gekozen voor een kudde van 12 met alle leeftijden door elkaar tot 4 jaar. Voor de winterperiode verhuist naar opfok/pension waar hij eigeen stalletje had. In de zomer met 11 anderen de wei op. En daarna in de winter weer in groepsstal en weinig buiten.

Mijn paard is er heel zelfstandig en zelfverzekerd van geworden.

Tweede veulen heb ik nu op eigen terrein met mijn 6 jarige. Ze spelen vaak en gaat er af en toe ruig aan toe, maar ik zie hem elke dag en leer hem zo steeds beter kennen. Hij hoeft niks alleen de basisdinggetjes. Heel leuk om weer al die dramafases van jonge paarden mee te maken (alles bijten of likken, overal schijt aan hebben of alles is eng periodes).
Ik ben benieuwd hoe hij uitgroeit en hoe zijn karakter wordt.

Vleddertje1
Berichten: 984
Geregistreerd: 10-06-16

Re: Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 04:00

Heb je geen mogelijkheid om zelf nog een ander veulen ' in opfok' te nemen?..zodat jouw veulen een maatje heeft om te spelen maar je hebt dan ook het fijne van opvoeding van de oudere paarden en daarnaast toezicht op groeiproces van jouw veulen...

sharonsemme

Berichten: 584
Geregistreerd: 05-07-09
Woonplaats: Voorhout

Re: Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 07:15

Mijn inmiddels 2,5 jarige staat in een gemengde kudde. Leeftijdsgenoten, jonge dieren, oudere, zowel groot als (mini) shets. En ik zou het nooit anders meer doen! Hij heeft een zomer alleen met de hengsten gestaan omdat ze begonnen te dekken en we pas eind van het seizoen wilde castreren, wat een ander paard had ik toen. Ik was meer aan het corrigeren dan dat ik van hem kon genieten. Je merkt dat hij zoveel respect heeft geleerd van de kudde. Eruit halen is geen probleem (overigens ook opvoeding van jo gs af aan!) en je merkt dat hij enorm stabiel in z'n koppie is. Hij staat overigens zomer en winter heerlijk 24/7 buiten in pp. Met zomer enorm veel land eraan vast.

Ik ben dus echt voorstander van gemengde kudde, en zeker niet alleen maar hengsten. Merries is natuurlijk weer een ander verhaal, je merkt dat die minder behoefte hebben aan donderjagen en 'hard' spelen.

Als je bijvoorbeeld een jonkie van iemand erbij kunt hebben, zou ik dat overwegen! Dan is er ook altijd een maatje om te spelen maar ook de opvoeders.

Succes met je zoektocht!!

Let a horse whisper in your ear
and breathe on your heart..
[KS-ITP] [VOLG] Het wilde leven van valk hengst Baron Legend!

amen

Berichten: 5037
Geregistreerd: 19-04-03

Re: Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 07:25

ik zou er nog een leeftijdgenoot bijkopen, en dan bij je eigen paarden in opfok, is er 1 leeftijdgenoot, en 2 oudere paarden, ideale opfok als er iig een leeftijdgenoot bij is, en bv een welsh mountain pony veulen zijn overal te koop voor weinig. dan heb je alles in eigen beheer.

moet wel zeggen dat ik er vanuit ga je een merrieveulen koopt, hengstveulen is geen optie, of je moet hem vroeg castreren.

_Penotti
Berichten: 6267
Geregistreerd: 28-02-20
Woonplaats: Tussen de velden

Re: Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 07:29

Omdat ik ook de mogelijkheid heb om ze aan huis op te laten groeien kies ik daar ook voor.
5 jaar terug kocht ik een veulen en ik had 2 oudere paarden. Dat vond ik dus ook geen leuke speelmaatjes voor een veulen en ik heb er toen 1 bij gekocht.
Deze konden zo heerlijk spelen in dezelfde kracht en behoefte.
Afgelopen jaar heb ik 1 van deze "veulens" verkocht.
Zo heeft ook die een mooie basis start gehad waar ze ook haar verdere leven wat aan heeft.

#IkStaAchterBrittDekker

*sorry, door hersenletsel soms rare zinnen en slechte spelling*
*Ik doe mijn best*

elnienjo

Berichten: 9541
Geregistreerd: 22-05-19

Re: Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 07:34

Als je nog moet besluiten of je een veulen of 'n tweejarige wil aankopen, zou ik voor de tweejarige gaan. Daar kun je tenminste al snel mee gaan beginnen. En dan is wat ouder gezelschap die alles al kennen en niets eng vinden wel 'n goeie invloed.

Humpiedumpie
Berichten: 2557
Geregistreerd: 18-05-04

Re: Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 07:38

Met goed zoeken zijn er echt opfokbedrijven te vinden waar ze jaarrond 24/7 buiten staan. Die van mij is opgegroeid op zo een plekje in een kudde van 8, leeftijden tussen 1 en 5 (hengsten) en 1 ouder dier. Ben erg blij dat ik daarvoor gekozen heb, wilde hem eigenlijk eerst in eigen beheer houden. Bij de opfok was er aanzienlijk meer gespeel en gedonderjaag waar hengstjes echt behoefte aan hebben.

Daan13
Berichten: 2869
Geregistreerd: 18-12-19

Re: Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 07:44

Mijn veulen is naar een opfok gegaan.

Zou zo weer diezelfde opfok kiezen.

Kudde met leeftijdsgenoten maar ook met een ouder paard erbij.

Het oudere paard was de baas en daardoor heb je geen veulen die baas wordt.

In de zomer komen alle groepen in een hele grote weide (hengsten uiteraard apart)
Heb echt een super fijn paard er weg gehaald wat rangorde en regels kent.


De eigenaar van de opfok kijkt heel goed naar rangorde en of de groepen rustig zijn,zoniet grijpt hij in.
Zo is mijn jonkie zowel de baas geweest als laagste in rangorde en nu thuis zie je dat ze goed en normaal meedoet.

Berdien

Berichten: 64426
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 07:52

Mijn eerste jonge paard (zelf gefokt) is gewoon altijd bij mijn andere paard (zijn moeder) in een gemengde groep gebleven. Hij is uitgegroeid tot het liefste, braafste paard wat er was. Helaas is hij de dag voor zijn elfde verjaardag overleden.

Mijn nu driejarige merrie heb ik ook niet in de opfok gehad, maar gewoon bij mijn andere paarden op een pensionstal. Gemengde groep, van jong tot oud. Zij is een zeer zelfverzekerd, immens groot := en oh zo leuk paard aan het worden.

Ik lees hier op Bokt ook wel in topics over de opfok, maar het zou mijn keuze niet zijn. Al die jonge paarden bij elkaar zonder ouder dier erbij. Vaak ook veel binnen in de winter, paarden die er net niet lekker bij staan (mok etc).. Niet mijn keuze.

In jouw geval is een heel jong dier met alleen twee echt wel oudere echter ook niet ideaal. Daar zou ik inderdaad een ander jong paard bij zetten, zodat ze met elkaar kunnen spelen en de oudere paarden voor rust, opvoeding en stabiliteit zorgen.

Dit is hoe mijn 3-jarige staat, en zou ik zou niet anders willen :D
Afbeelding
(ze is het blonde bultje in het midden)

"Without you.. Without you the poetry within me is dead."

DonDon

Berichten: 4531
Geregistreerd: 12-05-09
Woonplaats: In de Liemers

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 07:53

Mijn veulen heeft vanaf een halfjaar tot en met een 3 jaar in de opfok gestaan met leeftijdgenoten. Ik zou het zo weer doen. Vanaf 3 jarige leeftijd staat hij tussen oudere paarden en dat is voor hem wel erg wennen geweest. Hij had in het begin een beschermer alleen dat ging op een gegeven moment mis waardoor hij heel erg aan dat paard hing. Het paard wat hem beschermde was ook naar andere paarden erg duidelijk (met wonden aan andere paarden) waardoor er is gekozen om mijn paard in een andere groep te zetten. Hierdoor heeft hij veel geleerd en leert hij nu om echt volwassen te worden. Echter hebben hun niet altijd zin om te spelen. Dus ik ben blij hoe ik het heb gedaan. De eerste paar jaar heeft hij lekker kunnen spelen met leeftijdgenoten en nu wordt het tijd om volwassen te worden omdat hij met andere paarden staat die ouder zijn. Zo leert hij om op eigen benen te staan.

Christiene
Berichten: 7708
Geregistreerd: 18-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 08:01

Je zou 2 jarige kunnen doen en dan thuis houden. Als je jonkie van 6 maanden doet gewoon eentje erbij kopen.

Of het eerste jaar in de opfok doen en kijken na de eerste jaar of het bevalt voor nog een jaar. Of dan na huis halen in de herfst

The end

Hollyleaves
Berichten: 1941
Geregistreerd: 07-06-05
Woonplaats: Groningen

Re: Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-20 15:09

Bedankt voor de reacties tot zover, geeft stof tot nadenken.
Of het een merrie of een ruin wordt, geen idee nog. Ik ben meer een ruinen persoon maar ik ga het veulen uitzoeken op basis van geen voorkeur voor geslacht. Ik zal het aanschaffen puur gericht op type, karakter op dat moment, karakter van de bloedlijnen, bloedlijnen zelf en gezondheid. Ik ben dan met beide in principe blij.

Een tweede veulen erbij kopen, hoe klein qua ras dan ook is geen optie. Op mijn stuk mogen maar 2,5 paard lopen (water winningsgebied) en daarnaast heeft mijn portemonnee geen behoefte aan een vierde. :') Ook die kan ziek worden, wat mankeren en gezien er al een pensionado shetlandermerrie loopt is één dure grasmaaier wel genoeg. In principe zijn het er dan twee, als mijn D pony met pensioen gaat. Een van die verkopen of wegdoen is uiteraard ook geen optie. Ik ga geen vier onderhouden terwijl er dan slechts één daarvan een toekomstperspectief heeft en de rest me gewoon geld kost om te staan en van het mooie leven te genieten. :') _O-

dingogirl
Berichten: 1251
Geregistreerd: 10-10-13
Woonplaats: midden limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 15:40

ik zou een veulen nooit in de opfok doen. als je ze thuis hebt kun je ze al vanalles leren en aan wennen, met mate uiteraard. je weet zeker dat de hoeven bijgehouden worden en er op tijd ontwormt wordt en je weet precies wat er mee gebeurt.
alle veulens die we gehad hebben zijn gewoon hier opgevoed en in een groepje paarden komen staan die we op dat moment hadden. echt allemaal super brave en makkelijke paarden en pony's die nergens van opkijken en alles gewend zijn.

RianneH

Berichten: 28186
Geregistreerd: 02-05-05
Woonplaats: Amersfoort

Re: Veulen inscharen in correcte opfok of bij oudere ponys?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 16:10

Een goede opfok zorgt ook voor al die factoren, maar is ook prijzig en dat is toch vaak weer niet wat in de planning lag.

Mijn ervaring, na gewerkt te hebben op een opfok en dus dagelijks zowel merrie als hengstengroepen in de hand/land gehad te hebben is dat het voor hengstveulen eigenlijk een must is op te groeien met leeftijdsgenoten én een setje oudere dieren.

De hengsten hebben veel meer de behoefte met elkaar te spelen, het eens op te nemen tegen een ouder dier en daar weer van te leren dat ze zich niet altijd zo stoer moeten gedragen. Ook zag ik bepaalde karakters naar elkaar toe trekken, iets wat je met haar één ander leeftijdsgenootje bijna niet zo optimaal kan faciliteren. Daar gingen de hengstveulens aan het begin van het voorjaar (dus ze waren tegen jaarling aan) bij de oudere groep in, leeftijd van 2 tot 4 jaar. Einde van het seizoen gingen de 4 jarigen eruit en zo schoof iedere generatie door binnen de rangorde. Dit vond ik zelf als groot voordeel hebben dat de luidruchtige types door de grote opgevoed werden, maar ook de kneuzige types nooit 4 jaar lang onderaan de groep bungelden. Als hier nog een oudere ruin bij staat die zo’n groep kan handelen is het nog idealer.

Als je ervoor kiest dit thuis na te bootsen moet je ook goed bedenken wat je je oudere dieren voor taak geeft. Het kan heel vermoeiend zijn constant een jong dier te moeten corrigeren of af te moeten kappen met spelen omdat er te weinig speelmaatjes zijn. Ik zou om de ontwikkeling van het jonge paard én de mentale staat van het oudere paard hier niet voor kiezen en een hengstveulen dus altijd in een goede (!) opfok zetten.

Mijn ervaring met merries is weer heel anders. Die doen het eigenlijk heel goed direct in een groep, maar hebben ook veel minder de behoefte aan spelen en tegen elkaar opboksen. Ze hebben een wat jonger type nodig die het leuk vindt eens samen te rennen en de benen te strekken, maar die mag ook wel ietsje ouder zijn. Merrie veulens zou ik dus wel thuis in een stabiele kudde plaatsen met iets jeugdigs erbij.

"Een draver, is gaver" :D

Humpiedumpie
Berichten: 2557
Geregistreerd: 18-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 18:44

RianneH schreef:
is dat het voor hengstveulen eigenlijk een must is op te groeien met leeftijdsgenoten én een setje oudere dieren.

De hengsten hebben veel meer de behoefte met elkaar te spelen, het eens op te nemen tegen een ouder dier en daar weer van te leren dat ze zich niet altijd zo stoer moeten gedragen. Ook zag ik bepaalde karakters naar elkaar toe trekken, iets wat je met haar één ander leeftijdsgenootje bijna niet zo optimaal kan faciliteren. Daar gingen de hengstveulens aan het begin van het voorjaar (dus ze waren tegen jaarling aan) bij de oudere groep in, leeftijd van 2 tot 4 jaar. Einde van het seizoen gingen de 4 jarigen eruit en zo schoof iedere generatie door binnen de rangorde. Dit vond ik zelf als groot voordeel hebben dat de luidruchtige types door de grote opgevoed werden, maar ook de kneuzige types nooit 4 jaar lang onderaan de groep bungelden. Als hier nog een oudere ruin bij staat die zo’n groep kan handelen is het nog idealer.

Als je ervoor kiest dit thuis na te bootsen moet je ook goed bedenken wat je je oudere dieren voor taak geeft. Het kan heel vermoeiend zijn constant een jong dier te moeten corrigeren of af te moeten kappen met spelen omdat er te weinig speelmaatjes zijn. Ik zou om de ontwikkeling van het jonge paard én de mentale staat van het oudere paard hier niet voor kiezen en een hengstveulen dus altijd in een goede (!) opfok zetten.

Mijn ervaring met merries is weer heel anders. Die doen het eigenlijk heel goed direct in een groep, maar hebben ook veel minder de behoefte aan spelen en tegen elkaar opboksen. Ze hebben een wat jonger type nodig die het leuk vindt eens samen te rennen en de benen te strekken, maar die mag ook wel ietsje ouder zijn. Merrie veulens zou ik dus wel thuis in een stabiele kudde plaatsen met iets jeugdigs erbij.


Dit idd ja..


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot en 3 bezoekers