Earth schreef:ja hoor, dat is heel normaal. Een jonge merrie kan ook een alfamerrie zijn. Sterker nog, ik ken een jaarling die de baas was in een groep van 6 volwassen paarden. En wat is een flinke schop gekregen? Is ze kreupel? Of een wond?
troi schreef:Dat kan zeker Ja. Gezien de leeftijd van de 2 andere merries ook best logisch, die zijn nu gewoon zwakker aan het worden
RianneH schreef:Dergelijke overdreven reactie is dat wel vaak.
Ik heb een tijdje in een groep met merries gestaan waarbij er eentje heel aanwezig was. Minste of geringste bemoeide ze zich mee, stond dan bokkend en stampend de boel op te jutten, heel dominant en aanwezig. Maar onder die dominantie schil, eigenlijk heel erg onzeker. Ze stond dan naast de werkelijke leider van de groep die dusdanig stabiel was dat ze zich niets van dit paard aan trok. Dus bokkend naast haar, dat verdiende niet eens een correctie, want dit paard wist precies hoeveel afstand ze moest nemen om niet gecorrigeerd te worden.
Een onervaren oog zou dat paard hebben aangewezen als de dominante leider van de groep, het paard dat zich overal mee moet bemoeien en haar mening moet doorzetten. Maar eigenlijk was juist de rust zelve, die verderop stond te eten degene die bepaalde wat er gebeurde in de groep, echter werd dit getolereerd.
Zo'n extreem geval heb ik in alle groepen die ik ervoor en erna gezien heb (grote stallen, maar ook opfok bedrijven, fokkerij, pensionstallen etc) niet meer gezien, maar gaf voor mij wel heel duidelijk het voorbeeld dat uiterlijke dominantie niet altijd een stabiel paard betekend.
josien_m_ schreef:Dominante paarden zijn meestal geen leiders, zoals hier al eerder gezegd. Als je niet langer gaat kijken met een blijk van hierarchie, zie je paarden die dat verdedigen wat het meeste van belang voor hun is. Dat kan eten zijn, of ruimte, of een vriendje. Ik heb ook zo'n controlfreek merrie in mijn groep. Denkt zich overal mee te moeten bemoeien! De anderen leren er mee om te gaan, zij is nu eenmaal zo. Als de nieuwe merrie langer gewend is bij je, kun je misschien ook ander gedrag bij haar zien als ze merkt dat die overspannen reactie eigenlijk niet nodig is.
RianneH schreef:Over het algemeen zijn dit niet paarden die van nature een stabiele ‘baas’ zijn in een groep. Meer onzekere types die heel hard om zich heen slaan en zo een plek in de groep opeisen. Soms eindigen ze dan bovenaan, maar je merkt een zekere onrust in dergelijke groepen die een groep met een echte stabiele leider niet zal hebben.
Tenzij oudere merrie goed fit is kan het wel zijn dat ze niet de energie/behoefte heeft dit paard te corrigeren. Dat is ook een stukje zelfbescherming. In dergelijke samenstellingen, zeker als de groep groter is zie je wel dat er twee groepen ontstaan, en ze elkaar uit de weg gaan.
Wat heel goed kan is dan zodra de jonge merrie zich wat prettiger voelt en stabieler is de oudere merrie de groep weer gaat leiden. Het kan ook zijn dat de jonge merrie deze plaats op eist, maar mogelijk nooit echt op haar plek is zo hoog in de groep. Of pas wordt wanneer ze zelf ouder, wijzer en stabieler is, waar training ook in mee helpt.
Oftewel, het kan nog alle kanten op, maar let wel op dat ze elkaar heel houden.
Faily schreef:Interessant. We hebben 3 hooibakken staan, één in de voorste paddock, één in de wei, één in de achterste paddock bij de bomen en de schuilstal, het valt me wel op dat ze niet wil dat de andere paarden daarbij komen. Zodra ze hooi willen eten, komt zij eraan om ze weg te jagen. De bakken staan ruim uit elkaar. Ze hebben onbeperkt hooi en gras.
Faily schreef:Ik heb denk ik wel een voorbeeldje, als ik in de ochtend de paarden voer, dan zat ik ze apart.
Ik heb 2 paddocks aan elkaar die kun je afsluiten en daarom heen een wei.
De 30+ eet niet meer zo snel. Ik zet haar in een deel van de paddock, die sluit ik af zodat ze rustig kan eten. Haar fibrebeet, slobber en andere dingetjes.
De jonge krijgt maar een handje brok, in de voorste paddock.
De andere in de wei.
Zodra de jonge merrie haar brok op heeft en naar het hek van de oudste loopt, stopt mijn paard die altijd de leider is/was, met eten en gaat als een gek naar de achterste paddock. Daar blijft ze heen en weer draven.
Dat gebeurt alleen als de jongere merrie naar het draad komt.
Zodra ik de paddock van de oudste open zet, zodat de oudere samen zijn is ze rustig.
Sclimpre schreef:Faily schreef:Interessant. We hebben 3 hooibakken staan, één in de voorste paddock, één in de wei, één in de achterste paddock bij de bomen en de schuilstal, het valt me wel op dat ze niet wil dat de andere paarden daarbij komen. Zodra ze hooi willen eten, komt zij eraan om ze weg te jagen. De bakken staan ruim uit elkaar. Ze hebben onbeperkt hooi en gras.
3 hooibakken kan wel voor een boel onrust zorgen in de zin van over en weer lopen. Hooi in groep geven kan ook al voor onrust zorgen; want paarden zijn grazers en door hen in groep aan een hoop hooi te laten eten dring je hen feitelijk een eetpatroon van een roofdier op. Zeg maar dat de hoop hooi de 'prooi' voorstelt en van nature uit hebben paarden geen scenario om daar mee om te gaan. Want wat je ziet als paarden samen in de wei grazen is dat er ook wel eens eentje is die de ander wat wegjaagt, maar die gaat dan gewoon een paar meter verder rustig voortgrazen. Voor een spriet gras gaan ze geen ruzie maken, maar voor het eigenaarschap van een berg hooi wordt dat wat anders.
Met het groepje wat jij beschrijft zou ik hen samen op de wei zetten maar op het moment dat er hooi bijgevoerd wordt de 2 oudjes samen en de jonge merrie apart zetten. Ook omdat oude en jonge paarden vaak niet op dezelfde manier eten: in het algemeen zijn oudjes sneller voldaan en gaan jonge paarden vaker dooreten.
sanne83 schreef:Ik zou alle gedachtes over dominantie aan de kant zetten. Paarden hebben sowieso geen lineaire rangorde. Agressie is meestal gerelateerd aan onzekerheid, stress en gevoel van schaarste over eten.
Een verhuizing naar een nieuwe groep kan heel spannend zijn. Niet alle paarden hebben een sociale opvoeding gehad.
Klinkt ook alsof ze gewend is dat ze haar eten moet verdedigen. Hopelijk wordt dat minder zodra ze doorheeft dat er genoeg eetplekken zijn en er altijd genoeg hooi is.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers